Airpang

Direktlänk till inlägg 25 juli 2014

Bra vapenval....eller inte...

Av Johnny Ottosson - 25 juli 2014 22:30


 

Garanterade bra köp?Nej, det finns det naturligtvis inte och detta av den enkla orsaken att vi är så olika som människor. Det jag tycker är ett bra köp är ju inte givet att du tycker är ett lika bra köp osv. Vad de flesta däremot är överrens om är att vi vill ha precision när vi köper ett luftgevär - bra precision dessutom.


Så, vad är då bra precision och hur vet man vad som har det?


Till att börja med så får vi definera vad vi anser vara bra precision. Här går naturligvis också åsikterna isär, en del är nöjda om de träffar en 33 cl burk på 10 meter andra kräver skott efter skott under ytan av ett frimärke på 50 meter. Jag brukar själv definera bra precision som likaregeln för fjädervapen och halva likaregeln för PCP. Detta innebär alltså att ett fjädervapen ska klara att skjuta inom lika många millimeter ctc med en femskottsgrupp som antalet meter till målet. För 25 meter så betyder det alltså 25 mm, eller inom ytan av en vanlig svensk enkrona. Klarar ett fjädervapen av detta så har de den precision som man kan förvänta sig, som sämst. För ett PCP så blir det samma yta (25 mm, enkronan) för 5 skott på dubbla avståndet - sålunda 50 meter. Detta gäller då ostrypta vapen. För strypta vapen, exempelvis licensfria dito, så skulle jag säga att normerna ovan håller ut till 30 meter för kaliber 22 och 40 meter för kaliber 177.


Att hitta rätt..


För att avgöra vilka vapen som klarar kriterierna ovan så får man gå på referenser, såvida man inte har en möjlighet att själv provskjuta det aktuella vapnet. Man får alltså lyssna in vad andra entusiaster har uppnått och dra en slutsats för detta. De allra flesta förefaller exempelvis vara nöjda med precision hos HW97k och det omvända gäller för Hatsan 125.


Kan man då aldrig köpa ett vapen med tvivelaktigt rykte?


Vissa vapen "tänder" man ju på, även om man kanske innerst inne inser att det kanske inte är det "bästa" vapnet på marknaden. Jo, det man kan göra då är att försöka se om det finns gynnsamma tillval, exempelvis så brukar vapen med pipor ifrån Lothar-Walther som tillval leverera bättre praktisk precision än de som bara har nonamepipor vars bakgrund är mer diffus. Om man vill så kan man också kalkylera med något tillval ifrån eftermarknaden som kanske kan göra att det aktuella vapnet uppnår önskvärd precision, exempelvis en regulator. 
ANNONS
 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

26 juli 2014 11:50

Hatsan har Lothar walter pipor,det är bra bössor . Min favorit är Daisy 10 med den bössan kan jag skjuta snabbt och se tuff ut.Presisionen är inte allt,det är målet som är det viktiga och framför allt hur lång tid det tar att ladda om. Kan du snabbt ladda om så kan du skjuta fortare och skjutare man snabbt och många skott så träffad du till slut .

Johnny Ottosson

26 juli 2014 18:13


Huvudsaken är att man ser en glädje och meningsfullhet i det man gör med sina luftvapen.

Om det sedan är att jaga total precision eller tömma magasin så fort som möjligt torde vara egalt.

 
Ingen bild

Silwer

26 juli 2014 17:50

Den omöjliga frågan att svara på igen.

Man blir bara trött och känner slöseri med tid att föra upp sånt här på säg ett forum med nån okänd.

De kommer i 90% av fallen inte läsa vad DU sktiver än mindre följa råd, och i slutändan ändå välja nåt efter coola siffror och dylikt.

Det är bar när nån rammlar in som man kan spåra vad de egentligen vill ha ut av sitt lv skytte det är värt att ens skriva nånting.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se