Airpang

Direktlänk till inlägg 22 juli 2014

Dags för trästock...

Av Johnny Ottosson - 22 juli 2014 12:00



Projekt trästock


  (Foto: American Airgunner)


Idag så kom då de första delarna till min nya trästock för Challengern. Som de flesta säkert vet så är Challengern i grund och botten baserad på Crosman Discovery, vilken i sin tur har rötterna hos Crosman 2260. Just den här modulariteten är en stor fördel när man vill bygga något roligt. När jag då började skissa runt idén att skaffa en trästock till Challengern så blev det alltså naturligt att först kolla närmare på just dessa två systermodeller.


Crosman Discovery blev den första kandidaten som undersöktes. Väldigt mycket är gemensamt mellan Challengern och Discovery men trots detta så finns det också en del markanta skillnader. Den absolut tydligaste är manometerns placering - hos Disco så sitter den undertill förstocken och på Challegern har man valt att placera den på vapnets högersida.


Kan man då flytta manometern?


Nej, det går inte. Inte med mindre än att man byter också själva lufttuben, alltså själva stommen i vapnet. Väljer man Discons stock så måste man lägga igen eller leva med ett hål på undersidan av förstocken samt fräsa upp ett utrymme för Challengerns manometer på högersidan. Detta kan man ju iofs göra men då blir det en hel del arbete.


Crosman 2260 då?


Ja, detta var faktiskt en betydligt bättre kandidat som donator. Här finns ingen manometer och sålunda inte heller något hål i förstocken. Lämpligt nog så har även tuben samma yttre dimensioner som för de övriga två vapnen, alltså 7/8". Vid ett närmare studium så passade allt relativt bra mot Challengerns undersida, det är dock några detaljer som måste lösas.


Avtryckarsystemet


Detta är i princip samma mellan Disco och 2260 men Challengern har istället Marauderns matchavtryck och med detta en helt annan avtryckarkassett. Förutom vissa (mindre) dimensionsskillnader så sitter Challengerns avtryckarsystem lite längre fram än på de två andra vapnen. Lyckligtvis så passar infästningen av stockskruven in med en elegant lösning - man sätter bara en adapter mellan varbygelinfästningen på Challengern och stockskruven till 2260 så passar 2260s stockskruv exakt rakt på. Helt osannolikt trevligt och passande!


  Stockskruv 2260 till vänster och adapterskruven till höger


Pipbanden


Även på pipbanden så finns det lite olika lösningar. Discovery har sitt pipband framförr hela stocken där 2260 helt saknar pipband. Challengern har däremot två stycken. Ett fast som håller pipan och tuben solitt och sedan ett främre som bara sitter i tuben och som inte vidrör pipan. Den är alltså mest en form av stötskydd. Här får jag försöka putsa ur gods i förstockens sidor för att pipbandet ska kunna få utrymme.


Manometern


Detta är det mest påtagliga problemet. Manometern måste ha utrymme på höger sida av förstockens ovansida och här får man medest Dremel putsa fram ett lagom utrymme. Lägligt nog så har manometern samma storlek som en av Dremels sandpappersrondeller. Att helt ta bort manometern är jag inte så sugen på då jag behöver den när jag fyller ifrån min buddybottle, vars fyllkit saknar manometer.


Prisbilden


En sak som är glädjande med Crosmans vapen är prisbilden, i alla fall när man importerar. Skruvarna gick tillsammans på 80 kr ink frakt och stocken betingade $48 - återstår dock att se vad totalpriset blir med frakt och eventuell tull/moms.

 
 
Ingen bild

Archon

22 juli 2014 12:59

En sak som är mindre glädjande med Crosmans vapen är att dom ofta inte är särskilt bra direkt ur lådan. Man måste själv hålla på och pilla med dom om dom ska bli riktigt bra, alternativt låta någon som är kunnig göra det åt en. Det finns å andra sidan mängder med reservdelar och dylikt till dessa vapen, så gillar man att hålla på och dona lite själv så är dom rena drömmen.

Johnny Ottosson

22 juli 2014 18:53


Det är helt riktigt.

Min Discovery sköt inte alls bra direkt ur lådan och för de modeller där LW-pipor finns att köpa som tillval så rekommenderar i alla fall jag detta varmt.

 
Ingen bild

Superbee

23 juli 2014 21:23

Från vem beställde du grejerna?

Johnny Ottosson

23 juli 2014 21:28


Första bästa handlare på eBay.

(Ska kolla på kvittona.)

 
Ingen bild

Superbee

24 juli 2014 00:30

Tack vad bussigt :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards