Airpang

Direktlänk till inlägg 21 juli 2014

Den lade upp en ny ribba för konkurrenterna..

Av Johnny Ottosson - 21 juli 2014 18:00


 

 

The Super Swede

 


Sin tids mästerverk!  



Jag fick ett mail för några dagar sedan med frågan om ett FX2000 är ett bra köp eller inte. Ni känner säkert alla till modellen, det handlar om det gevär som satte FX Airguns på kartan under tidigt 2000-tal och som har sina rötter i den ännu äldre Axsorserien ifrån mitten av 1990-talet och framåt.


De flesta entusiaster som har hängt med det senaste decenniet och som skjuter PCP har säkert till och med ägt något exemplar av modellen, det fanns nämligen en period i vår svenska luftvapenhistoria då ett PCP i praktiken näst intill var synonymt med just FX2000 under de första skälvande åren av det nya milleniet.


Ska jag fatta mig kort så är svaret att ett FX2000 är idag ett precis lika bra vapen som det var på den tiden. Skillnaden är bara att utbudet av bra PCP är så oändligt mycket större än då man kunde köpa ett fabriksnytt FX2000 rakt över disk. Ett FX2000 har alltid haft ett genuint och välförtjänt rykte om sig att vara välskjutande och detta är självfallet inte ogrundat. Detta gevär har nämligen de tre variabler i ordning som gör ett vapen bra - en riktigt bra pipa, en jämn utgångshastighet ifrån skott till skott samt ett vettigt avtryckarsystem.


Samtidigt så ska man också vara medveten om att den tekniska utvecklingen inte har stått stilla. Det är lite som en Volvo 850, kanske sin tids bästa personbil och fortfarande fullt duglig för att transportera familjen mellan punkt A och B både komfortabelt och säkert. Modern däremot, det är den inte längre - och därför också tagen ur produktion.


Utveckligen går framåt.


  FX2000 Skeleton Hunter


Vad saknar ett FX2000 jämfört med modernare konstruktioner?


Symptomatiskt för många vapen av sin generation är att FX2000 har en integrerad lufttub i själva vapenstommen. Tuben, på 202 cc för normalvapnet (finns även en mindre, mer ovanlig karbinversion), är sådeles "fast" och kan inte bytas ut hur som helst. Detta är naturligtvis ingen fördel och därför är den typen av konstruktioner idag ovanliga, möjligtvis med undantag av rena lågpriskonstruktioner (Crosman Discovery etc). Man kan givetvis inte heller byta tuben mot en större/mindre tub eller en alternativ tub (ex flasktub).


Moderna finesser som fartomställare, en sidospännare för repteringen eller en grövre kaliber än 22 som tillval saknas helt. Dock så var FX2000 tidigt ute med manometer samt ett riktigt vettigt utformat magasinsystem. Just att vara tidigt ute med en framsynt konstruktion är ju FX Airguns signum som marknadsledande på innovationer till tryckluftsdrivna vapen.


I slutet av produktionstiden så kom även en syntetstock, som kompliment till valnöt eller bokstocken samt en av den första generationens smalshrouder som på ett lagligt sätt kunde ta udden av den värsta mynningsknallen på ostrypta exemplar. Den shrouden ska dock inte jämföras med dagens hypereffektiva diton på exempelvis FX Airguns Independence.


Med dagens mått mätt och i skuggan av sina sentida efterkommande så är alltså en FX2000 relativt spartansk, detta är helt sant. Man ska dock inte blanda ihop detta med att en FX2000 inte kan leverera - ty det kan den. Ett friskt ostrypt exemplar i kaliber 22 kan fortfarande leverera praktisk precision som få skyttar själva förmår att matcha. Hys inget som helst tvivel om detta!


Nyckeln till den saken ligger till stor del hos pipan. FX Airguns har alltid vinnlagt sig om att satsa på riktigt bra pipor till sina vapen, en god vana som man började med mycket tidigt. Hos FX2000 så sitter det utvalda och chokade matchpipor ifrån Lothar-Walther och dessa pipor, som skapades innan den mörka perioden under sent 2000-tal med svajig kvalité, kan utan tvekan matcha sig mot vilka andra pipor som helst.


Ventilsystemet är däremot mindre tidlöst. En FX2000 är med dagens mått mätt ganska lufthungrig. Räkna med att bara få ut ca 30 skott inom acceptabel jämnhet (ca 20 fps) ur den över 200 cc stora tuben, trots en - i dagens perspektiv - måttlig anslagsenergi runt 28-30 fpe. FX2000 går jämnt men inte alls lika snålt som exempelvis Royale-serien.


Den största svagheten hos 2000 av de tre viktigaste punkterna är avtryckarsystemet. Här har man en relativt enkel och pålitlig enhet som med den bästa måttstocken enbart kan anses som ett bra jaktavtryck, men inte mycket mera. Skillnaden mot ett modernt avtryck, som exempelvis Bobcat, är märkbar för att inte tala om kontrasten till FX eget nya matchavtryck till sina FT-vapen.


Tittar man vidare på sekundära egenskaper som passning, finish och övergripande kvalité så finns det inte mycket att klaga på. Detta var sin tids premiumvapen och detta ser man tydligt även nu nästan 15 år senare. Utsökt bra pipor, ypperlig finish på låda och tub samt en del valnötsstockar som ännu i denna dag står oöverträffade. På den tiden som det begav sig så hade FX Airguns (dåvarande PRE-Charge AB) kroniskt trassel med läckande manometrar men detta är sedan lång tid tillbaka historia. Likaså gick en serie vassa hammarfjädrar av på löpande band, vilket föranledde att man monterade in lite tamare och pålitligare fjädrar varför utgångshastigheten sjönk ifrån ca 280 mps till ca 260 mps.


Liksom hos andra PCP med mer än ett decennium bakom sig så ligger den största felkällan till strul med vapnet hos de tidigare ägarna. Okunniga klåpare som i jakt på högre effekt eller avlägsnadet av strypningar har satt sina spår i för övrigt helt solida konstruktioner. Om så är fallet och det tilltänkta objektet har ägts av en "hemmatrimmare" så kan precis vad som helst vara konstigt. Köp därför inga "projektvapen" i onödan. Visst, det går att hitta reservdelar ännu i denna dag men då även sunda och välskötta vapen med tidens tand har fallit såpass i värde att de kan införskaffas hyfsat billigt så finns det inget egentligt skäl att köpa på sig mer problem än nödvändigt.


  FX2000 blev fort respekterad i USA och därför många varmintjägares favoritval på långa avstånd. (foto: Varmintair)


Med dagens moderna konstruktioner som referenser så är gamla 2000 en smula bakvänd i konstruktionen och inte helt självförklarande att meka med. Det är ingen FX Airguns Typhoon på detta sätt. En viss nivå av know-how är därför nödvändigt för att inte orska skada eller problem när man mekar med den här modellen. Den här generationen av tidiga PCP har inte riktigt lika genomtänkta konstruktionslösningar när det handlar om utformningen, materialvalet och placeringen av exempelvis O-ringar så läckage är inte helt ovanliga efter något decenniums tjänstgöring/förvaring.


Känner man sig en smula osäker på hur man ska göra och man har ett "ärligt" vapen så rekommenderar jag alltid att man skickar det till fabriken för en genomgång. Detta kan vara särskillt intressant om vapnet har haft diffusa ägarförhållanden med en lång rad okända eller tvivelaktiga ägare bakom sig. Då får man dessutom ett korrekt injusterat vapen tillbaka med en så kraftfull men samtidigt snål inställning av ventilsystemet som möjligt.


Ska man då köpa sig en FX2000 i nådens år 2014?


Ja, varför inte? Till rätt pengar dock, märk väl. Idag kan man köpa en första generationens FX Airguns Royale som licensfri i kaliber 22 med Evanix valnötsstock som begagnad för 5000 kr så det finns inga skäl att betala mer än 2-4000 kr för en FX2000. Märk väl att vapnet som nytt kostade 5495-7995 kr (beroende på stockval). Ibland har jag sett rena fantasipriserna på Blocket där man har begärt 6-8000 kr för dessa vapen, alltså i princip nypris, med hänvisning till att de inte tillverkas längre. Detta är dock helt rätt - av en anledning. Man kan köpa modernare konstruktioner av motsvarande kvalité, nya såväl som begagnade, klart billigare. Skippa alltså dessa annonser och tänk på att om vapnet ligger på licens så är prutmånen nästan obegränsat. Räkna med halva värdet för ett licensvapen, om ens det. Dagens tävlande i F/T är tämligen ointresserade av en .22 FX2000 som i värsta fall har ägts av en jägare och behandlats därefter.


Som samlarvapen då?


Då gäller, som alltid, vapen i mint condition och med all samtida dokumentation och tillbehör (emballage osv). Ju bättre stock desto mer intressant. En tidig Super De Luxe med tresiffrigt serienummer kommer otvivelaktligen att bli ett framtida samlarvapen för kom ihåg: FX2000 skapade FX Airguns och hela dagens industri med PCP här i Sverige. Det var en tidig vattendelare och sådana kommer alltid automatiskt att ha ett samlarintresse runt sig. Detta är ett vapen som människor kan relatera till, ett vapen som gjorde avtryck på sin samtid och ansågs vara närmast en haloprodukt.


Välförtjänt, med facit i hand, tycker jag.

 
 
Johan

Johan

21 juli 2014 22:15

Jäkligt snygga är dom. En FX2000 SDL skall jag ha en dag, en riktig klassiker!

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Leopold

22 juli 2014 02:18

På tävlingar har jag lagt märke till att fullfartsversionerna har ett rått ödesmättat ljud som ekar över nejden. Litet psykologisk krigföring där kanske... :)

Ett vapen som definitivt märks på banan, kul tycker jag!

Johnny Ottosson

22 juli 2014 10:55


Den har som sagt inte den effektivaste ventilen utan blåser bort onödigt med luft vid varje avfyrning.

Det ger ett kul läte men dålig luftekonomi.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards