Airpang

Direktlänk till inlägg 20 juli 2014

Kunskapens moder..

Av Johnny Ottosson - 20 juli 2014 21:00



Repetition!


  Brittiska vapen har ofta rejäla repeterhandtag..


Något som alla vapen har på ett eller annat sätt är ett repeterhandtag, eller rättare sagt en repetermekanism. Detta helt oavsett om vapnet är enkelskott, magasinmatat eller till och med semi- eller helautomatiskt. Hur den här repetermekanismen är utformad och - kanske främst av allt - placerad, brukar vara ett intressant samtalsämne och inte minst ibland vänsterhänta skyttar.


Absolut vanligast på dagens PCP är ett traditionellt repeterhandtag som repeterar vapnet igenom ett rörelsemönster uppåt-bakåt-framåt-nedåt, precis som en FX Airguns Typhoon. Varianter på detta tema är exempelvis Theobens Rapids uppåt-bakåt-nedåt-uppåt-framåt-nedåt, som var vanligare på samtida vapen ifrån 1990-talet. Detta rörelsemönster finns även för de vapen som inte har repeterhandtaget på sidan av vapnets låda utan baktill på densamma.


Det finns alltså två stycken dominerande placeringar på repeterhandtagen, endera på sidan av lådan eller baktill på lådan, det sistnämnda mest populärt på brittiska vapen och då inte sällan iform av jättelika kromade vred som för tankarna till dörrhandtagen hos en Volvo PV 544. Typexempel på detta är Daystate, Air Arms och BSA.


En del modeller har dock mindre och mer smakfulla handtag, det krävs ju som de flesta vet vanligtvis ingen större kraft för att repetera ett PCP inte ens om man samtidigt indexerar vapnets magasin, som på gamla FX2000.


Bortsett ifrån repeterhandtag i olika storlekar placerade på sidan eller baktill på vapnets låda så finns även den modernare sidospännarmekanismen där handtaget bara dras bakåt och framåt utan att behöva föras upp eller ned under rörelsens gång. Detta ger naturligtvis en snabbare och mer distinkt repetering, förutsatt att mekanismen i sig självt förutsätter detta. Brasklappen här beror på att de flesta har kommit i kontakt med sidospännare igenom gamla FX Airguns Cyclone, som kan vara en ganska racklig upplevelse och i synnerhet så när någon glad amatör har mekat med vapnet. Modernare konstruktioner, som exempelvis FX Airguns Royale, erbjuder en helt annan och betydligt mer precis hantering utan spel och glapp i höjdled.


Vad ska man då välja?


En mekanism där handtaget sitter längst bak på lådan förutsätter en ganska lång matarpinne. Ju längre matarpinnen är, desto bättre måste den vara lagrad för att inte glappa. Detta gäller i synnerhet om man har ett stort och tungt handtag som manövrerar den. 


En mekanism där repeterhandtaget sitter på mitten har en kortare matarpinne och kan även erbjuda en lagringspunkt bakåt eftersom det finns gods kvar i lådan bakom repeterhandtaget, själva matarpinnen är därför formad som ett T. Dessa konstruktioner brukar därför inte vara fullt lika sladdringa att hantera med tiden.


Tittar man på sidospännare så är dessa normalt sett betydligt mer distinkta och kräver dessutom mindre kraft för att repetera vapnet, tack vare sin mekaniska utväxling som själva konstruktionen erbjuder. Vanligtvis så är även den nödvändiga rörelsen kortare.


Slutligen så finns det övriga, udda, repeteringsmeknismer. Till detta hör bygelrepetering (typ Career & PH Phoenix), handtagsrepetering/pumprepetering (FX Airguns Ultimate/Storm), biathlon (Steyr Hunter & FX Airguns Biathlon) samt MMC (div BSA) och straight-pull (Crosman Challenger).


Fantasin är med andra ord stor och utbudet avsevärt. Själv så har jag personligen funnit sidospänning (typ FX Airguns Royale) och straight-pull (Challengern) som behagligast att använda för universellt bruk. BSAs MMC (som nu är utgången) fungerar bra för sitt specifika ändamål (jakt) men är inte speciellt bekvämt vid långa sessioner bänkskytte eller plinking.


Nackdelen med sidospänning är att mekanismen sällan är ambidextriös utan den kommer som endera höger, eller i undantagsfall, vänster. Straight-pull (typ T) är därför smartare eftersom den även fungerar precis lika bra för en vänsterskytt.


Vad föredrar ni andra?

 
 
Ingen bild

Silwer

21 juli 2014 00:11

Då jag inte jagar eller gillar magasin ens så krivvar det väl bara det käns gediget.

Cyclonevapnens gamla sidorepeatersysytem är ju snabbare än Royales tex men käns rappligare.

Min DS har det typiska rearbolt som inte är snabbt men knappast glappt om vi säger så, jag har alltid funderat över Hatsan med liknade.

För målskytte mao skitsamma för mig bara det funkar vettigt för jakt skulle jag välja nåt som var snabbt bara.

Ifall de är ambi mekaniskt struntar jag i personligen, det är inte mitt problem personligen, det är ju dock gamla Cyclone och även DS mfl

 
Ingen bild

jazz

21 juli 2014 01:21

Samma här. Skitsamma. Finner dock att det är lite skillnader som tex Fx har ett väldigt bra system glapp fritt och bra medan jag tycker precis tvärt om med AA. Däremot lossnar det ofta skruvar på Fx sido laddning vilket det inte gör på AA. När det gäller system utan utväxling har jag väldigt lite erfarenhet av daystate Medan jag anser att Theobens är det absolut bästa och egentligen det enda som är bra. De med RB tycker jag är skit rakt över, tröga och glappiga och den enda fördelen är att de går att vända till vänster. Ok, en summering från mig. Jag tycker FX royal systemet är det bästa.

 
Ingen bild

Silwer

21 juli 2014 02:03

Jag kan mycket väl förstå ilska över RB som är dåligt lagrade eller hårt slitna så de kan skära fast under rörelsen tex.

Många tillverkare har ju hoppat en del mellan olika system också så jag antar att det väl kommer till hur blocket är designat och för vad.

Sen är det väl inte som DS alltid gjort med sin RB bli en extra kostnad (det måste det ju bli) bara för att hålla på traditioner.
Eller det funkar för dem men så kan inte tillverkare med bredare kundkrets tänka.

På vapen för enbart målskytte ser vi att det här inte är precis det viktigaste alls, de har oftast vilken klösning som helst bar för att kunna mata i nästa skott, varken mer eller mindre.

Utan där är matningsystem i övrit viktigare, helst rakt i pipan, men sån tillverkning klarar inte tillverkare som inte har utbyte av det i form av precison kontra extra kostnad, FX tex.

Steyrmatningen man ser som den äldre ej semi Hunting 5 hade verkar troligen var det snabbaste med kvarvarande precision som finns.

FX jönsiga system på Ultimate och Storm går fort men är egentligen skräp för precisionen totalt, men det visar väl hur d sålde med och aldrig heller återvände i nån form.

Nu gick dock Steyr fram til semi men med 5 skotsmagasin vet jag inet vad jag ska tycka.

De blåser diabolen från radmagasinet in i pipan, ok här snackar vi Steyr som tillverkare men jag tror nog att det är en del på vapnet som bör ses över en hel del för ägaren och de var ju också snabba med videoclip hur detta justeras.

Semi i övrigt har ju lett till hårdare okänsliga trycken tyvärr.

Tryckets känsla är på min lista långt högre upp en den här frågan då jag aif inte håller på med lågprisPCP utan hellre lägger ner den delen än börjar att försöka bygga vapen på en stomme nästan.

 
Ingen bild

jazz

21 juli 2014 08:31

Steyr använder nu deras eget system som är hämtat från först LP5 sedan LP50. På luftpistol är det väl de enda system som funkar riktigt bra. Avtrycket på pistolerna är nog det bästa som finns. Full i klass med en fri pistol. Däremot så har väl tiden hunnit i fatt dem så dåliga efter kontroller har gjort att man får justera maggen i efterhand. De jag känner till är steyrs mekaniska tryck de elektriska har jag aldrig provat.

 
Johan

Johan

21 juli 2014 18:06

Är helnöjd med Cyclonens matning, inte lika solidt som Royale men helt ok. Jag sköter oftast repeterhandtaget med tumme/pekfinger med bössan kvar på axeln och det funkar fint vid snabbmatning för såväl ölburksplinking som avskjutningar.

http://www.luftjakt.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards