Airpang

Direktlänk till inlägg 17 juli 2014

Något att ha?

Av Johnny Ottosson - 17 juli 2014 11:00
Alla dessa nya gasfjädervapen!

 

 

Framtidens luftgevär?Få torde ju ha missat att i samband med att Theoben Ltd försvann ifrån marknaden så började gasfjädervapen pluppa upp ifrån de mest omaka tillverkare, Gamo, Hatsan, Crosman, BSA och you name it! Detta föranleder därför frågan - är dessa vapen "något att ha" eller är det bara en meningslös trend som har brutit fram när Theobens teknologi inte längre är monopoliserad?


Till att börja med så måste man skilja mellan två typer av gasfjädervapen, som ofta sammanblandas.


Gasfjädervapen


Dessa är slutna gasfjädrar, ungefär som de som håller uppe bagageluckan i en kombibil eller som återfinns under sätet på en kontorsstol. De har ett givet tryck ifrån fabriken, som man inte kan eller ska försöka förändra. Mest kända torde AWTs eftermarknads dito vara som såldes av Theoben för eftermontering i diverse vapen under 1990-/2000-talets första år.


Luftfjädervapen


Den här typen av teknik hade Theoben i sina vapen, liksom i Weihrauch HW90, som licensierades med Theobens teknologi. Här kan man förändra trycket i luftfjädern med hjälp av en extern pump och därmed påverka hur fjädern agerar i allt från effektuttag till nödvändig anspänningskraft.


Gasfjädervapen (oavsett typ) har fyra betydande nackdelar:


Högt pris jämfört med konventionella drivkällor (fjädrar + guider)

Svåra att montera själv, kräver alltid fjäderkomprimator

Ger en snabbare rekyl som kan gå hårt åt kikarsikten

Gör att vapnet blir avsevärt tyngre att anspänna


Fördelarna har traditionellt sett utmålats som tre stycken:


Snabb locktime ger bättre praktisk precision igenom snabbare diabolacceleration

Högre effekt hos vapnet, snabbare utgångshastighet och mera anslagsenergi

Gasfjädern mattas inte utan vapnet kan vara anspänt hur länge som helst


Att gasfjädrar är dyrare är kanske inte så konstigt, de är mer komplexa och de har alltid ett visst "svinn" i form av exemplar som läcker, blir fel i tillverkningen, blir reklamationer etc, vilket kostar pengar och vars kostnad bakas in i försäljningspriset. Alla och envar som någonsin har försökt montera en AWT i exempelvis en så mild bössa som Webley Tracker (vilken man normalt inte behöver komprimator för) inser direkt att en gasfjäder är inte alls lika mjuk och följsam som en vanlig spiralstålslagfjäder. Rekylen är sedan en bieffekt av den snabba Locktimen och det enda sätt man kan komma åt den är att motbalansera den, såsom Theoben gjorde med sina inmonterade luftfjädrar vilka utrustades med en "floating internia", som bromsade upp rekylen mikrosekunden efter kompressionsslaget. Detta var ett system som man kallade HE (High Efficency) och som inte finns på slutna gasfjädervapen. Slutligen så blir gasfjäder/luftfjäder-vapen alltid groteskt tunga att anspänna på grund av sin styvhet i drivkällan.


Exakt hur tunga de är att spänna är enklare att förstå om man sätter den erfoderliga kraften i perspektiv. En vanlig HW30S är lätt att spänna med 18 lbs i nödvändig kraft. Detta kan i princip alla människor, från unga tonåringar och uppåt, göra hela dagen lång utan att märka av någon uttröttning. De medeltunga vapnen är gevär som HW80/35 eller Diana 34/36 etc, alltså fullstora gevär med konventionell slagfjäder, de är ungefär dubbelt så tunga att spänna, runt 35 lbs, så här finns ungefär gränsen för vad en normal vuxen i de flesta fall anser som behagligt att skjuta med under en hel dag. Den här kraften är ofta mer än vad yngre skyttar och/eller de flesta kvinnor klarar av - mer än för några enstaka skott. Går vi därefter över till ett gasfjädervapen så hamnar HW90 på ca 45 lbs, visserligen lite kraftfullare än HW80 men ni förstår bilden. Ser man därefter på ett potent gasfjädervapen så kan vi exemplifiera med Theobens mäktiga Eliminator. Ställd för max effekt (vem kör en Eliminator på halvfart?) så kräver den 65 (!) lbs för att spännas upp!


Hur värderar man fördelarna då?


Gasfjädrarna har en oerhört snabb locktime och ger mera effekt. Detta är ett erkänt faktum och detta beror i sak inte på att man använder luft eller gas som pistongdrivningsmedium utan det beror helt enkelt på att pistongen färdas rakare på flykt från anspännt till avlossat läge.


En spiralslagfjäder kommer nämligen alltid att ha en inbyggd förlustfaktor i sig själv igenom det faktum att den är spiralvriden. Så fort en sådan fjäder dekomprimerar så sker även en rörelse i sidled, runt sin egen slaglängdsaxel. En tumregel brukar vara att slagfjädern har en verkningsgrad på ungefär 75% (enligt Tom Gore, Vortek). Vänder man på saken så försvinner alltså 1/4 av drivkällans energi till ingen nytta i form av olika förluster, alltså förluster som en gasfjäder i sammahanget saknar.


Det finns alltså tekniska vinster att göra på gasfjädervapen och dessa ska man absolut inte bortse ifrån. Personligen så ser jag emellertid också några farhågor, främst då att man levererar skenstrypta vapen till den svenska marknaden, vilket direkt går ut över skjutbarheten, samt att dessa enkla och billigare gasfjädervapen förses med lågpris skräpskikten som inte kommer att hålla eller i övrigt fungera pålitligt.


Mina allmänna rekommendationer för någon som är ny till sporten förändras inte av dessa nya vapens ankomst på marknaden. Köp en HW30S för 1995 kr eller kanske rent av ca 1500 kr direkt ifrån Tyskland. Skjut sedan och njut. Krävs det lägre räckvidd eller om precisionen hos HW30S inte räcker till - köp en fräsch begagnad Feinwerkbau 300. Om mera kraft önskas eller om man vill skjuta kaliber 22 och uppåt - köp ett PCP. Vid nyköp, titta på modeller som FX Airguns Typhoon, Crosman Discovery/Challenger eller CZ/AA S200-serien alternativt AA 400-serien och BSAs Scorpion/Ultra - de två sistnämnda då på privatimport eftersom de inte blir prisvärda vid köp i Sverige. Vid begagnatköp, samma vapen samt FX Airguns Cyclone-serien och även gamla FX2000 kan vara prisvärd för "rätt" pengar (max 4000 kr). Skippa fotpump om man inte kör HPA-vapen, gå på dykarflaska direkt (ca 1500-2000 kr beg + 1000 kr för ett fyllkit).


Vill man sedan köpa ett mer exklusivt fjädervapen så är det naturligtvis roligt, men jag tror inte att man ska pröva på det innan man har testat PCP, risken är då att man upplever att man har gjort ett "felköp". Ett billigt fjädervapen (typ 2000 kr) kan man alltid "ha över", men det är kanske inte lika kul med en bössa för 6000 kr. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

17 juli 2014 18:44

Själv ser jag inget negativt med att det tillkommer fler luftvapen av denna typ på marknaden. Bara bra med valfrihet för konsumenterna. Personligen skulle jag inte välja en dyrare gasfjäder, eftersom jag inte anser att fördelarna är tillräckligt stora jämfört med en vanlig fjäder. Jag är nöjd med mina luftgevär som dom är. Dom är från 1970-talet och håller än. Skulle någonting fela på dom så byter jag bara till en ny spiralfjäder. Det finns ju hela färdiga kits man kan köpa med fjäder, packningar och allt. Däremot kan jag tänka mig att en gasfjäder kan göra susen i en bössa som inte går särskilt bra med en vanlig fjäder. Att vapen säljs skenstrypta i Sverige är ju tyvärr en konsekvens av vår korkade lagstiftning. Om man införskaffar ett sådant vapen tycker åtminstone jag att det enda rätta är att man återställer vapnet till dess ursprungliga skick, oavsett om man därvidlag riskerar att åka dit för vapenbrott. Varför ska man köpa en tung överdimensionerad bössa om man ändå bara kan skjuta i 10 joule med den? Vi är alldeles för laglydiga i det här landet, enligt min mening. Vi står snällt med mössan i hand och accepterar allehanda tokerier utan något som helst motstånd. Vill man däremot skjuta med 10 joule så bör man skaffa en bössa som är dimensionerad för 10 joule. Det är ungefär vad mina Diana och Weihrauch bössor ger och det finns ingen anledning för mig att försöka öka kraften i dessa. Dom är inte byggda för att vara några kraftpaket. Dom är bra som dom är. PCP får vara för min del. Bara en massa onödigt krångel.

 
Ingen bild

gubbe

17 juli 2014 20:52

Kan gasfjäder bössor få folk att skjuta luft så ser jag bara positivt på det.
Huvudsaken att dom skjuter luft.
Resten kommer per automatik.

 
Ingen bild

Luftpickan

17 juli 2014 22:36

Alla gillar inte PCP. Då är gasfjäder ett skoj alternativ. Själv tycker jag att inget av de 5 PCP jag ägt, gav mig en utmaning i skyttet. Sikta och skjut bara. Som en laser. Att behöva släpa med sig något annat än en burk diaboler till skyttet är också jobbigt.
Jag har tröttnat på att bege mig till en bana för långhåll med PCP och skjuter enbart på 9mm tomhylsor, sockerbitar och Treotabletter på tomten med 10J. Minisniping. Till detta har jag några underbara bössor och alla levererar en annan dimension än den andra till denna sport. Jag har en HW30s, FWB 300s, HW80K, Eliminator .25 och en pistol FWB 65.
Gasfjäderdriften i Eliminatorn är njutbar och får mig att må bra, vilket ju är syftet med all hobbyverksamhet. Att klaga på priset kontra PCP är dumt. En del har ju råd med en finbil trots att det finns billiga bilar som också tar dig mellan punkt A och B.

 
Ingen bild

Leopold

18 juli 2014 02:17

Jag tror att många av de som blir begeistrade i gasfjäder har haft ganska dåliga stålfjäderalternativ att jämföra med. Dåligt passande fjäderguider ger en garanterat usel skjutupplevelse.

Inte konstigt då att gasfjäder kan kännas som "natt och dag" i den jämförelsen. Det krävs att man har tillgång till någon som kan fixa passande fjäderguider till stålfjäder om man inte har möjlighet själv, har man inte de möjligheterna så kan säkert en del gasfjäderalternativ kännas som ett mer lättillgängligt alternativ.

Jag ser inga som helst bekymmer med detta, bara bra som gubbe säger. Brasklappen är att ett "hederligt" stålfjäderbaserat system med välpassande guider förmodligen är överlägset rent praktiskt i längden, mer lättsamt att spänna upp om man kör en burk kulor på en eftermiddag vid en given effektnivå.

Ser även fram emot att bli överbevisad om att gasfjäder precisionsmässigt skulle slå ett bra stålfjäderbaserat system! Jag tror inte det...

Johnny Ottosson

18 juli 2014 07:45


Jag håller helt och hållet med dig i mycket av vad du skriver.

Sedan så finns det skillnader i accelerationshastigheten mellan gasfjädervapen och såväl fjäder som i synnerhet PCP.

När jag skjutsade ner Ben Taylor från FX Fabriken till Säve Flygplats utanför Göteborg så pratade vi mycket luftgevär under resan (suprice!) och då hade han en lång utläggning om att just pelletaccelerationen hade en positiv påverkan på träffbilden, under vissa förutsättningar.

I korthet så gör den våldsamma accelerationen att diabolens kjol blir mer fullständigt utblåst vilket gör att diabolen uppnår en högre rotationshastighet runt sin egen axel då den mer fullständigt sätts i spinn av pipans räffling.

Denna bättre gyrostabilitet skulle då ge bättre träffbilder.

 
Ingen bild

Thomas

18 juli 2014 08:51

Det är skoj med lite nytt även om jag inte skulle byta stålfjäder till gas.
Det vore dock mer intressant om tillverkarna kunde satsa på SSP i stället för gasfjäder. Det är ett betydligt mer intressant alternativ till stålfjäder.

Johnny Ottosson

20 juli 2014 15:08


Problemet där är att ingen är intresserad av SSP.

Tävlingsskyttar betraktar teknologin som obsolet, hobbyskyttar anser inte att den tekniken ger tillräckligt med kraft. Dessutom saknar SSP tradition för vapen på låg effekt, i Europa väljer vi hellre fjäder och i USA multipump eller Co2.

 
Ingen bild

Archon

18 juli 2014 12:01

Man kan ju undra varför samtliga tillverkare skriver saker som 'smooth cocking action' och dylikt och får det att låta som att det är rena himmelriket att anspänna ett gasfjädervapen jämfört med ett standard luftvapen, när ett gasfjädervapen i realiteten är något tyngre att anspänna. Månne ett marknadsföringstrick? Fast det beror väl också på vilken effekt man har i vapnet. Att anspänna ett gasfjädervapen som ger högst 10 joule kan väl inte vara särskilt svårt? Sedan finns det med all säkerhet luftskyttar som ständigt försöker öka effekten i sina vapen in absurdum, oavsett drivkälla, med resultatet att vapnet blir betydligt mer svårskjutet och med minskad praktisk precision som följd. Om man ökar effekten i en gasfjäderbössa så torde det knappast förvåna om vapnet blir tyngre att anspänna. Själv vill jag kunna träffa något med mina luftgevär inom ett visst avstånd. Är inte ute efter ökad effekt. Jag anser att hela grejen med luftvapen är att dom generellt inte är lika kraftfulla som krutvapen. Vill jag ha mer effekt kompletterar jag mina luftvapen med ett krutvapen. Har man licens så införskaffar man ju givetvis hellre ett krutvapen än ett luftvapen på licens. Och har man inte licens kan man lika gärna skaffa ett krutvapen i stället för att toktrimma en luftbössa. Det är ju ett lagbrott, oavsett. Än så länge är jag nöjd med mina tio joule men visst hade det varit trevligt med åtminstone det dubbla för skytte på lite längre avstånd. Tror att max 16-20 joule är rätt lagom för fjädervapen, med tanke på rekylen. I tio joule är rekylen tämligen behaglig och nästintill obefintlig.

Johnny Ottosson

20 juli 2014 15:11

Att något är smooth innebär inte att det är lätt att spänna upp.

Det man menar är att det inte skrapar och skramlar när man spänner upp, däremot så kan den erforderliga kraften vara avsevärd.

Det man saknar med gasfjädervapen är spiralstålslagfjäderns progressivitet. Ett gasfjädervapen är jämntungt att spänna under hela rörelsen, ett fjädervapen är mjukare i början och tyngre mot slutet. Då har man dock redan fått upp swung i rörelsen så då upplever man inte tyngden lika påtagligt.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

18 juli 2014 14:41

Det värsta med fjäderbössor är att dom är så svåra att få tyst på,med gasbössa är det lätt att få tyst och så är dom lätta att bära .

 
Ingen bild

Archon

18 juli 2014 15:08

Det beror väl lite vad det är för bössa? Min Diana 35 i 10 joule låter inte särskilt mycket. Inte heller är den särskilt tung att bära. Min gamla Hw35 däremot både låter och rekylerar rätt rejält i förhållande till den måttliga kraft som den levererar. Vad jag hört har bössor från Hatsan liknande problem. Många Hatsanägare som bytt ut standardfjädern i sina vapen mot en gasfjäder är tämligen nöjda efter bytet, av vad jag kunnat utläsa på diverse forum.

 
Ingen bild

Leopold

18 juli 2014 18:44

Det är bla tystheten jag uppskattar med fjäderbössor. Mina licensfria fjäderbössor låter nästan inget alls, licensbössan på ca 20J har givetvis litet starkare avfyrningsljud men bara som en diskret pisksnärt. Det låter oftast betydligt mer av träffen i målet så det är där man ev kan lägga sin ljuddämparenergi om man tycker det stör...

Smidigheten jfr med pcp är uppenbar, inget att orda om. Dessutom går det att få dessa vapen att skjuta extremt bra även om det kanske behövs litet mer träning för att nå liknande resultatnivå.

Summerat så tror jag absolut att gasfjäder kan vara modellen för att få ut välskjutande och relativt billiga luftgevär på marknaden, detta utan krav på mästerligt anpassade fjäderguider eller dyra eftermarknadskit. Enda priset man får betala är att det blir litet jobbigare att spänna upp i högre effektnivåer jfr stålfjäder som sagt men man får väl käka litet mer gröt då helt enkelt :)

Tack för att du uppmärksammar utvecklingen även på fjäderfronten Johnny!

Johnny Ottosson

20 juli 2014 15:15

Intressant.

Själv skjuter jag PCP just för smidigheten.

Det är bara att ta med sina diaboler och börja skjuta.

När man sedan skjuter så behöver man inte fundera över varför man missar - det är alltid skyttens fel, eller möjligtvis vinden.

På ett fjädervapen så finns det så otroligt många felkällor så det är nästan mera tur än skicklighet om allt lirar rätt så att man träffar rätt med flera skott i rad.

Lite raljant, men du förstår principen...

Att skjuta fjäder testar utrustningen - att skjuta PCP testar skytten, som man brukar säga..

 
Ingen bild

Silwer

18 juli 2014 19:04

Gasfjäder är INTE ett alternativ till PCP, jag misstänker att tillverkarna vill få det att verka så men det är helt fel, de är fortfarande bar alternativ till vanliga fjädervapen.

Och som sagt bra bygda fjädervapen är fortfarande bra och skulle inte bli enastående med en gasfjäder.

Däremot vapen som är problematiska som fjädervapen pga kanske inet så seriös tillverkning med en massa dåliga guider och twangande, de kan bli klart bättre och tystare.

Men det finns ändå samma gräns, dvs man kan inte kasta i en vrålhård gasfjäder i vapnet och tro att nu jävlar ska den gå perfekt.
De blir också väldigt greppkänsliga osv, det är ju ändå fortfarande en pistong som accelererar genom loppet mot väggen vid pipan.

En del har ju haft luftjusterbara gasfjädrar av typ Theoben, bla HW90, och även om potentionellt hög effekt var möjlig sköt de aldrig bra så utan började blir vettiga när man backar av på trycket.

Men ok vill folk ha detta så är det ok för mig, men det är inget jag personligen sätter högt på måste ha listan i ett val, det måste finnas mer.

 
Ingen bild

Silwer

18 juli 2014 19:15

Nån tog upp SSP här som alternativ, och det är ju egentligen som ett PCP, extrem snabb locktime.
Dock har det ju inte använts så bra på annat än matchvapen och 7-8J nånstans.
Även om det ju skulle att få ett pumptag att ge våra 10J eller lite mer så blir det ju aldrig de effekter jag gissar de flesta har gasfjäder till.

Och ska man pumpa fler ggr vilket ju funnits det med på seriösare baser ja då har det visst varit rätt segt och kanske 3 pumptag för 12fpe.

Giss har ju varit en bas som haft några vapen som nytjat hårt, Parkerbössan med sin cykelkedja bla som man spänner fjädrarna i fler steg eller den mer kända Whiscombe som man måste spänan 2-3ggr beroende på modell, de kan då dock ge lika höga effekter som pcp utan rekyl.
Svindyra och ovanliga är väl bar förnamnet tyvärr, ingen vill haka på det för större produktion, för komplicerat, för dyrt att tillverka och sen försöka sälja.

Gasfjäder som i alla de bössor vi ser nu är ju billigt, ersätt allt anat man måste bygga i drivningen på ett fjädevapen med en gasfjäder typ.

Ärligt talat även om jag inte gillar Dianas 54-56 så mycket så är det iaf nånting som fungerar på ett annat sätt och faktikst ger förbättringar i "prestanda" även om de är kassa i finnishen osv idag mot ett D52 Luxus.

 
Ingen bild

TS

20 juli 2014 10:50

Väljer gasfjäder före spiral, tveklöst.
Dag å natt, oavsett billig eller dyr bössa.

 
Ingen bild

Archon

20 juli 2014 17:05

Jag är faktiskt rejält sugen på att införskaffa ett gasfjädervapen nu. Kanske köper jag ett nästa gång jag inhandlar nya diaboler och tavlor. Får se det som en tidig julklapp till mig själv =).

 
Ingen bild

Leopold

20 juli 2014 19:27

Du skriver "På ett fjädervapen så finns det så otroligt många felkällor så det är nästan mera tur än skicklighet om allt lirar rätt så att man träffar rätt med flera skott i rad."

Jag håller inte riktigt med om det. Ett fjädervapen kan fås att bete sig ytterst konsistent, gas- såväl som stålfjäder. Visst krävs det mycket lång och envis träning för att skaffa sig tillräckligt bra kontroll över vapnet men tur har inte särskilt mycket med saken att göra. Finns inga genvägar där mer än träning och mer träning.

Känslan av att bemästra sitt fjädervapen genom absolut skjutdisciplin är inget man kan byta bort mot något annat enligt min uppfattning. Är det bara hyfsade skjutresultat man är ute efter så kanske det finns andra och enklare vägar.

Men det är väl tur att det finns något för alla smakriktningar och som sagt tycker jag det är kul att man försöker vitalisera fjädervapen via gasfjäder, göra det litet enklare för folk att få tag i potentiellt välskjutande fjädervapen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 6 juni 13:30


Hatten av för våra luftskytteklubbar!     En gång i tiden så fanns det en enorm positiv drive runt skyttesporten!   När tävlingssäsongen för Field Target har kommit halvvägs så måste jag, trots min skepsis till organiserat skytte, lyfta på...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Av Johnny Ottosson - Söndag 25 feb 12:00

Game over!   En närmast förkrossad Ted Bier ser sina kanaler glida ur händerna..   Precis som var påannonserat sedan åtminstonde den 23:e februari så försvann i natt mängder av Youtube-kanaler och inlägg som berör skjutvapen i allmänhet...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se