Airpang

Direktlänk till inlägg 11 juli 2014

En liten mix ifrån det förgångna..

Av Johnny Ottosson - 11 juli 2014 17:00



 

Blandade frågor..

 


Ofta så får jag lite udda frågor även på mail, alltså inte bara via "frågelådan" här på bloggen. Idag tänkte jag sammanfatta några få och små sådana som har det gemensamt att de kräver bilder.


1. Vilket vapen sköt du med för exakt 10 år sedan?


  Det vapen jag använde för ett decennium sedan..


Öh! Ja, det var ju en udda undran som krävde en del funderande. Under våren 2002 köpte jag en FX2000 som jag året därpå bytte in på Vildmarkcity mot en ny Cutlas. Denna Cutlas byggde jag om under vintern till 2004 till en Cyclone och det är den bössan som blev mitt huvudvapen under detta år. På den tiden så höll jag mig nämligen bara med ett enda PCP och några billigare fjädervapen. Sedan ett år tillbaka så var (och fortfarande är) Leupold EFR mitt favoritsikte så naturligtvis satt det ett sådant på Cyclonen. Detta sikte var dock ett VX-I och jag kom att sälja det fem år senare för en femhundring under det pris jag gav för den varpå jag genast köpte en VX II (som jag fortfarande äger). Billigare sikte i långa loppet än EFR är svåra att hitta! Detta gevär sålde jag under nästa vinter till en entusiast nedåt Halland, som jag tror fortfarande har det kvar. Istället började jag trixa med de då nya Typhoonerna och jag ägde inte mindre än 3 stycken under samma år, i varierande kalibrar med varierande effektuttag...


2. Hur ser ett BJ-Target ut, jag hittar inga bilder på dessa via Google?


  Små och billiga - på många sätt...


Nä, BJ-Targets produkter verkar ha försvunnit ifrån marknaden sedan flera år tillbaka. Under några år runt milleniumskiftet så var det BJ-Targets små fallmål i fickformat som "alla" använde. Visst fanns det större och ofta vackert målade fallmål ifrån England men dessa var dyra och ovanliga. Man kan alltså säga att det var BJs mål som kom att popularisera fallmålen som koncept för den breda allmänheten av entusiaster här i Sverige. När vi tävlade på den tiden så hade sällan klubbarna några egna fallmål utan det ankom på de tävlande att själv bidra med inventarier i tillräcklig mängd för att kunna genomföra tävlingen. Köpte varje tävlande två mål som man hade med sig på tävlingarna så kunde man lätt få ihop ett helt gäng mål så att en bana kunde byggas. BJs storhetstid vill jag minnas sträckte sig fram till 2005 någonstans då dagens förhärskande "Gamo-mål" tog över rollen som fallmålet nummer ett. Gamos motsvarighet var större, pålitligare och inte minst - stryktåligare. Den gamla praxisen på max 45 joule levde dock kvar även för Gamos mål, även om dessa de facto klarade betydligt mer.


3. Vad hände med din Typhoon med customstock?


  Den blev konfiskerad av polisen och gick förmodligen till destruktion...


Här antar jag att man funderar över den iögonfallande Typhoonen som var utrustad med en handgjord stock ifrån det nu avsomnade företaget "Bara Luft". Efter Cyclonen, överst i dagens inlägg, så köpte jag en Typhoon. Detta var en av de absolut första och jag gjorde då misstaget att ta den på licens. När den väl anlände så var stocken fullständigt miserabel. Den hade bearbetningsmärken lite här o var och var dränkt i en tjock och krämig bajsbrun bets som hade rinn och "droppar" här och där i sin ytfinish. Till råga på allt så var blocket på dessa tidiga vapen inte försedda med en tillräckligt hård yteloxering och det - i kombination med modellens grunda pipinfästning i blocket - gjorde att jag fick totalt oberäknerliga zeroshifts. Tyvärr hjälpte inte heller den då nylanserade pipstabilisatorn, vissa vapen hade faktiskt fördel av dessa, andra inte. 


Frustrerad så gick jag o köpte en annan Typhoon, med plaststock. Därefter började jag systematiskt att bygga ihop en styck fungerande Typhoon av de båda. I samma veva upptäckte jag att skåran där man "säkrar" repeterhandtaget längst ner/bak var helt rundsliten av min hängivna användning. Åter igen så var inte ythärdningen på godset hård nog. Nu började handtaget hoppa upp varje gång jag sköt och skåran åt sig succesivt så långt ner att den till sist tog i själva stockens överkant. Bössorna åkte då i skåpet på obestämd tid och jag köpte min Ultra istället. 


Efter ett halvår någonting så dök det emellertid upp en annons på ett löst Typhoon-block för nästan inga pengar alls. Så, för att lösa problemet köpte jag blocket, målade det helt svart och stansade därefter in licensens serienummer på det nya blocket. Det gamla blocket skickade jag upp till FX Airguns och såvitt jag vet så finns det säkert där ännu - förhoppningsvis som en påminnelse över vikten av högre kvalité. Nu återkom lusten att trixa vidare med Typhoonerna. Det nya blocket var klart bättre än båda mina tidigare och i synnerhet det första, som jag ju hade på licens. Raskt skruvade jag ihop en Typhoon som 10J och sålde den ihop med min miserabla betsstock. Den återstående plaststocken lackerade jag lysande grön och den fick mitt licensblock som jag trimmade upp så hårt jag bara kunde.


Den här Typhoonen gillade jag skarpt så jag beställde customstocken till den. Själva bössan blev jag mycket nöjd med, den gav 20 skott inom 20 fps spridning vid 320 mps (!) ifrån min lilla 146 cc tub, de gamla blanka tuberna om någon kommer ihåg dessa? Trots sin ruskiga hastighet med dessa då helt nya 10.30 gn JSBH så hade den grym precision, den enda nackdelen var att den då och då sköt ventilsätet eftersom jag körde den ifrån 250 Bar. Nu var allt frid och fröjd förutom att min licensansökan till min BSA Ultra hade fastnat. Tillståndshandläggaren tyckte att det räckte med ett enda gevär på licens så de vägrade att bifalla BSAn medan jag hade Typhoonen. Detta, i kombination med Typhoonens varierande driftsäkerhet och det faktum att en annan entusiast lade ett (bra) konkret bud på Typhoonen gjorde att jag till sist sålde den. 


Sedan, säkert ett par år efteråt, så fick jag reda på att köparen hade fått sina vapen konfiskerade av polisen eftersom man hade ertappat honom med att inneha ett annat luftvapen utan licens, varpå samtliga av hans licenser återkallades. Trist på ett så välskjutande vapen med en så fin stock...

 
 
Ingen bild

Silwer

11 juli 2014 22:32

Du sköt även en del HW30 ska väl tilläggas, så sådär bara PCP var du inte då, du provade väl tom den minsta hw25 har jag för mig, den enda jag sett som gjort det.

Du hade väl en längre period där när du inte gillade vapen som var tunga eller otympliga, även om du tidigare hade ägt och testat nästan allt som då fanns på marknaden i fjäderväg.

Men alltså alla kan ändra sig över åren såklart, jag mins de du visar på bilderna iaf, tiden går fort svårt att tänka sig att det var runt 10 år sen.

Johnny Ottosson

13 juli 2014 12:06


Jag hade en period då jag gick igenom i princip alla fjädervapen som såldes på den svenska marknaden, mest för att jag var nyfiken.

Överlag så föredrar jag fortfarande vapen som är små och smidiga eller i alla fall lätta.

Tiden går fort, den saken är säker..

 
Ingen bild

Archon

12 juli 2014 01:16

Lite synd att han lade ner fjädervapnen. Nu när han bara är intresserad av PCP skriver han nästan bara uteslutande om dessa.

Johnny Ottosson

12 juli 2014 18:49

Visst är det så att man helst skriver om det som ligger en närmast.

PCP är dessutom mer komplexa och har bättre prestanda så de ger även mer material att skriva om.

 
Ingen bild

Leopold

13 juli 2014 00:25

Fast det finns ju en del som fortsätter rapportera om vad fjädervapen kan prestera trots vad rådande trender föreskriver. Skulle vilja framhålla Thorgus (hans nick på luftvapen.info), visar rätt tydligt att det inte handlar om fjäder eller pcp idag. Det handlar om skyttens förmåga mer än verktygets tekniska egenskaper och det tycker jag är väldigt glädjande!

Johnny Ottosson

13 juli 2014 12:07


Visst är det härligt att det finns många olika aspekter att skriva runt.

En del väljer PCP, en del fjäder och andra, som Thorgus, har tydligen valt själva skyttet snarare än vapnen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards