Airpang

Direktlänk till inlägg 9 juli 2014

Var vaksam...

Av Johnny Ottosson - 9 juli 2014 15:00


 

Olika tryck



Med anledning av en fundering som jag läste på det svenska luftvapenforumet så känns det läge att titta lite på de olika trycksystem som driver våra olika vapen. Även om grundprincipen på hur de fungerar är snarlik så är det ändå mycket viktigt att man håller ordning på vilken typ av vapen som accepterar vilken typ av systemtryck.


Co2 - kolsyrevapen


Detta är den enklaste formen av tryckbärande vapen och även de konstruktioner som accepterar det lägsta systemtrycket. Kolsyran håller normalt 55-60 Bars tryck och såväl tryckkärl som mekanismer är dimensionerade efter detta. Nu har givetvis tillverkarna en säkerhetsmarginal, man talar om uppåt tre gånger men så fort man lämnar 60 Bar och beger sig uppåt så naggar man marginalerna i kanten och tillverkaren godkänner bara upp till 60 Bar. Så även om ett Co2-vapen rent teoretiskt sett skulle kunna klara 60 x 3 = 180 Bar så är det definitivt inte säkert och bara för att konstruktionen klarar det en gång så betyder det inte att den också klarar av det flera gånger.


HPA - High Pressure Air


Ett lågtrycks PCP brukar man kalla för HPA och här är det ofta konstruktioner som är baserade på Co2-vapen men förstärkta en smula. Exempel på sådana vapen är Crosmans Dual Fuel koncept. Som regel (undantag finns!) så klarar dessa vapen 2000 Psi, vilket motsvarar ca 135 Bar. Även här finns också en säkerhetsmarginal men försiktighet tillråds ändå, allt över 135-140 Bar innebär att man är ute på hal is. Hur dessa konstruktioner är förstärkta varierar i det enskilda fallet. Vissa detaljer, vanligtvis inuti mekanismerna, kan vara exakt identiska som för Co2-vapen medan tuberna brukar vara något grövre (.0180" mot .0165"). En del komponenter är helt och hållet tagna ifrån PCP (ex anslutningar etc) och klarar självfallet tryck som vida överstiger HPA.


PCP - Pre Charged Pneumatic


Här har vi de "vanliga" tryckluftsvapnen. Som regel börjar deras systemtryck på minst 170 Bar men från 200 Bar och uppåt är vanligast. Inte sällan stöter man på vapen som matas med 232 och ända upp till såväl 250 som 300 Bar, i de sistnämnda fallet som regel om de är försedda med regulatorer. Självfallet så har vi här helt andra dimensioner på tryckkärl när de ska hantera 300 Bar än 135 eller 60 Bar och konstruktionerna i övrigt är också skapade för att matcha detta. Utöver tillverkarens rekommendationer så finns det även här en säkerhetsmarginal som är generöst tilltagen men man bör ändå alltid stanna på vad tillverkaren fastslår som lämpligt. Tryck på den här nivå besitter oerhörda krafter och för att vi ska kunna hantera dessa vapen på ett säkert sätt så krävs det att vi inte tar onödiga risker och frestar på marginalerna i onödan. Tänk på att säkerhetsmarginalerna (oavsett systemtryck) finns där för att kompensera för oförutsedda händelser, exempelvis en rostig tub, en fysiskt skadad tub, en ofrivillig överfyllning och liknande incidenter. Har man redan utnyttjat marginalen och något går snett ytterligare så kan man alltså sitta riktigt pyrt till..


Sunt förnuft


De mycket få gånger olyckor händer med tryckluftsmatade vapen så är som regel nästan alltid endera olämpliga gaser eller någon form av brännbart smörjmedel inblandat. Att använda andra gaser än Co2 och ren andningsluft KAN innebära en direkt livsfara. Det finns människor som har testat att fylla såväl syrgas som acytylen och ger man sig på detta så bjuder man in till en veritabel katastrof.


Aldrig andra drivmedel i våra vapen än Co2 eller ren andningsluft. Aldrig!


Lurigt


Något som däremot kan vara förrädiskt är när man av okunnighet och/eller slarv råkar få med eller själv tillsätter brännbara smörjmedel till tryckluftssystemet. Detta är vanligare än att man är uppenbart tokig och använder okända/farliga drivgaser. Det senaste exemplet som jag själv känner till var en kille i USA som köpte en kinatillverkad klon på FX-pumpen och vars felaktiga översättning i instruktionsboken uppmanade köparen att tillsätta (brännbar) motorolja vid monteringen av pumpen. När han sedan provpumpade så detonerade slangen varpå splitter ifrån pumpfoten såväl som slangen sköts in i hans fötter och han slogs omkull av knallen. Efter att ha bytt kalsonger och besökt akuten för bortplockande av metallrester ifrån fötterna så återvände succesivt hörseln och han klarade sig undan händelsen utan permanenta men. Han hade tur!


Det ÄR nämligen lätt hänt att man "tager vad man haver" när man mekar med PCP och har man inte riktiga smörjmedel så ligger det naturligtvis nära till hands att man lånar symaskinsolja eller vad man nu har tillgängligt. Kombinerar man den tanklösheten med att man bygger en egen HPA av något gammalt Co2-vapen så finns det naturligtvis en närvarande riskbild. Tryckstegringen vid en oväntad förbränning kan lätt äta upp en uttunnad marginal varvid man hamnar i samma scenario (eller värre) som pumpkillen med de svedda genitalierna...

 
 
Ingen bild

Silwer

9 juli 2014 16:39

Hehe, jasså du har noterat att det har diskuteras, och visst är det farligt att göra konverteringar av co2 vapen till luft och bara ösa på, jag menar folk har gjort det med kinavapen typ de här kopiorna på gamla Crossman 167.

Ok det är sällan nåt händer mer än läckor och elände, men så kan man ju inte tänka och chansa, tycker jag.

Det ed smörjmedel känner även jag är noga, det verkar inte som folk förstår att tryck på flera hundra kilo är som att sitta på en bomb, jag menar flaskan eller vad man använder har luft som är ihoppressad från 200ggr det normala på utrymmet, så vad händer när det kommer ut och vill återta sin normala form.

Jag mins snubben som hade i nån högre syreblandning i en PCP av nån för mig obegriplig anledning, tror han sprängde bort en massa fingrar och förstörde ansiktet mm i explosionen som följde, av vapnet var det bara skit mins jag.

Vi ska väl var glada att så få olyckor har hänt, men det betyder inte att de inte kan hända alls.

 
Ingen bild

Archon

10 juli 2014 04:21

Olyckor med PCP-vapen är tack och lov väldigt sällsynta. I dom fall där en olycka ändå skett har det såvitt jag vet alltid berott på felaktigt handhavande och inte på grund av brister i konstruktionen. Läste om ett fall där en sjukhustekniker fyllde sitt vapen med ren syrgas trots att han blivit varnad angående detta. Men han ville inte sluta med det eftersom han hade tillgång till syrgas på sitt jobb. Av vapnet blev det bara skrot. Hur det gick med ägaren till vapnet förtäljde inte historien men jag misstänker att han blev rejält brun i brallan. Precis som du skriver handlar det om rejäla krafter och vill det sig riktigt illa kan resultatet rentav bli dödligt. Nu behöver jag tack och lov inte oroa mig för sådant då jag skjuter med vanliga hederliga fjäderbössor. Så mycket enklare och bättre och man slipper hålla på och fumla med dykartuber och luftpumpar och dylikt.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

10 juli 2014 12:39

Tycker att ni inte ska vara så rädda för att prova olika lösningar på drivmedel. Jag som beställnings skjuter mycket starar,skator och kråkor i ett sommarstugeområde har strävat efter att hålla nere knallen från skottet . Efter som ljuddämpare inte är tillräckligt så har jag testat fram att en mixad blandning mellan vanlig luft och helium är det bästa drivmedlet för mitt ändamål . Blandningsförhållandet är då bäst vid 65/35% .
Det som händer när jag fyllt bössan med den gasblandningen är att ljudet från skottet pitchas i frekvens så pass högt att örat inte kan uppfatta smällen . I hop med den speciellt anpassade gasdämparen (ljuddämparen) blir resultatet enastående . Notera att en högre utgångshastighet ej påverkar knallen negativt .

 
Ingen bild

jazz

10 juli 2014 16:13

Bra skrivet.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

10 juli 2014 19:00

Tackar !

 
Ingen bild

Silwer

11 juli 2014 07:36

Jo man kan ju använda kväve med.
Men att laborera hur som helst utan att veta är inte bra att ge som rekomendation bara.
Jag tror mest det här var för de som inte vet nånting bara inte för nån enstaka % kanske som håller på med nåt annat än vanlig luft eller Co2.

Ännu är inget annat heller egentligen lagligt även om det fungerar.

Johnny Ottosson

13 juli 2014 12:09


Försiktighetsprincipen tycker jag är sund.

Bättre att vara generaliserande och exkludera allt utom Co2 och andningsluft än att någon någonstans gör fel och sedan skadar sig.

Att det sedan juridiskt sett är olagligt med något annat än luft, Co2 och fjäder är en helt annan sak och jag har svårt o tro att någon skulle åtalas för att ha laddat sitt PCP med kväve eller liknande - så länge de klarar de övriga gränserna (10J etc).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards