Airpang

Direktlänk till inlägg 23 juni 2014

Funderingar..

Av Johnny Ottosson - 23 juni 2014 19:30

   


 

Har 16J ett egenvärde?

 


  Första tavlan av två på 50 meter med 10 x JSBH på 10J.


På det svenska luftvapenforumet så diskuterar man just lite runt skillnaden på 10 och 16J. Frågan är naturligtvis extra intressant nu i skenet av vår tävlingsverksamhet. Nackdelarna med 16J tror jag att de flesta har klart för sig:

* Drar mera luft per skott

* Ett högre skottljud vi avfyrningen

* Kräver vapenskåp för förvaringen

* Kräver vapenlicens

* Kräver speciell omtanke vid transport

* Får ett märkbart reducerat andrahandsvärde


Däremot så måste man oavsett 10 eller 10J ha klubbmedlemskap och tävlingslicens samt skyttekort om man vill vara med att tävla. I debutantklasserna så krävs dock inte detta, men då får man i gengäld skjuta på ett färre antal mål.


Kostnadsmässigt sett så är ju skillnaden också stor, ett vapenskåp betingar 2-5000 kr lite beroende på storlek och om man köper nytt eller begagnat. En vapenlicnens kostar 750 kr och man får räkna med ungefär halva andrahandsvärdet på vapnet om man säljer det, förutom en avsevärt längre försäljningstid.

  Andra tavlan av två på 50 meter med 10 x JSBH på 10J.


De fördelar man får av 16J jämfört med 10J är främst en flackare projektilbana samt därtill hörande bättre möjligheter att placera sig bra i tävlingarna. Tidigare så hade man också fler mål på tävlingarna men eftersom man idag kan köra 10J i samma klass som 16J (förutsatt att tävlande har tävlingslicens och skyttekort) så är den skillnaden borta.

Att skjuta 10J på 50 meter ÄR avsevärt svårare än att göra detsamma med 16J, förutsatt lika kalibrar, och i synnerhet så när det blåser. Är det däremot lugnt väder så kan en skicklig skytt i princip skjuta likvärdigt av den enkla anledningen att vi tillämpar 40 mm träffzon. Jämför gärna med mina tavlor ovan där den svarta zonen har formatet av en enkrona, alltså 25 mm. Notera också att det är skjutet med en amerikansk plastbössa i 6000 kronorsklassen och inget state-of-the-art FT-gevär med två eller tre gånger den prislappen. Kikarsiktet var då ställt på x9 förstoring, en bråkdel av vad många skyttar använder till just FT.


Man bör sålunda inte överdriva värdet av 16J kontra 10J utan noga betänka de nackdelar som 16J bär med sig jämfört med licensfria 10J när skillnaden i praktiken bara gör sig tydligt påmind bortom 40 meter och under ogynnsamma förhållanden.


Har man sedan möjlighet att få ut en licens, frågan är då om man vill välja att bränna den på en 16J/177 eller kanske man istället går på ett fullfartsvapen i en grövre kaliber? Den frestelsen är nog svår för de flesta och i synnerhet så när man kan tävla även med vapen som har 45J. Problemet är ju om klassen 45J försvinner i framtiden, då står man där med en 22 bössa som bara kan tävla i 16J - ungefär som jag gör med min Elite fast ett pinnhål högre upp på skalan.


Tänk så mycket enklare det hade varit om man hade fått ett beständigt grepp om hur framtiden ser ut..



 
 
Ingen bild

Silwer

24 juni 2014 04:02

Dock är inte allt kring lufvapen om vilka tävlingsregler som finns.

De allra flesta tävlar inte eller väldigt lite.

Tycker nog du lägger upp lite för mycket i detta att tävling är vad luftvapen är om enbart, och att allt står och faller med vad de organiserade tävlingarna som finns har för nåt på agendan.

Det diskuteras mycket på forum och liknade mycket för sakens skull, intresset för vad som är vad, men som sagt för de allra flesta kvittar det, de ser inte sina vapeninköp som en summa pengar som man sen ska ha tillbaka så mycket som möjligt av.

Så det du skriver har enbart betydelse just för de som tänker sig tävla på allvar framöver.

16J kan var trevligt som effekt ändå imo, mne man kan ju som sagt som jag köra 10J på bakgården och hålla sig till sina säg omkring max 40M på tavla.

Jag tror nog de flesta redan förstår vad de gör för val, många sk 16J FT vapen är ju väldigt trevliga vapen även om man nu måste ta ner dem säg till 10J, många av dem tycker jag käns som d aldrig nästan blir för gamla, de är så mycket bättre än vanliga jaktsportervapen och då särskilt i lägre effekter, med luftförbrukning mm.

Ävne om det var fritt fram skulle jag ändå väga luftförbrukning mot den prestanda jag behöver och alltså inte bar ställa nån slags maxeffekt.

Men alla är vi olika.

 
Ingen bild

Batistuta

24 juni 2014 13:08

Jag tror inte så många tänker som du när du säger "slösa" bort en licens på 16 joul. Du får ju ha 8 målskyttevapen och det täcker ju ett väldigt stort behov. Jag har 3 licenser på luftvapen och två på krut och känner mig rätt nöjd. De flesta luftvapen kan du ju tävla i många klasser med genom några enkla operationer.

Något jag håller med dig om är att de större dimensionerna är på väg ut från målskyttet, det blir nog bara i BR's udda grenar de har någon framtid.

Johnny Ottosson

24 juni 2014 21:35


Så kanske det är i ditt län, men inte i mitt.

Här är det krångligt att få ut en, mycket svårt att få ut två och åtta (!) stycken är bara till att glömma.

 
Ingen bild

gubbe

24 juni 2014 16:27

Första licensbössan vill man nog ha i fullfart .22 eller .25.
Men efter något år så inser man att det inte blir bättre och roligare bara för att det slår hårt och smäller högt, undantag jakt. Då framstår 16J väldigt lagom om man gillar att skjuta mycket. Tävlar man så finns det givetvis ännu mer fördelar.

Johnny Ottosson

24 juni 2014 21:36


Alternativt så stannar man på 10J och slipper allt krångel som licensvapen innebär.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

24 juni 2014 20:54

Vad jag läst lite här och var så vill nybörjaren ha så mycket kraft som det bara går att få i en luftbössa gärna Hatsan kaliber 25 . Men efter något år så inser hen att det blir både bättre och roligare om hen skruvar dit en ljuddämpare . Det verkar vara väldig få som nöjer sig med 16 joul.Kolla bara på blocket där väldigt många bössor sålts under åren med en trimfjäder med på köpet,det visar klart och tydligt vilket egenvärde som sätts i första rummet bland alla de tusentals luftskyttar som finns i sverige.

 
Ingen bild

Pistol Mike

24 juni 2014 21:05

Rent principiellt så är det väl inget som hindrar att man hade satt en maxgräns på 20-25J på en nationell klass i det Svenska FT-skyttet?
Då hade du fått en större skillnad på den licensfriklassen och licensbössorna och du hade fått en fördel av den högre effekten.

Vill man sen tävla internationellt så gäller givetvis 16J, men för en nationell klass med tanke på licenskrav osv. i Sverige så kanske 20-25J hade varit bättre!?

Kanske hade det känts lättare att då "slösa" bort en licens på en häftig/kraftig 25J bössa än en sån där liten och fjuttig 16J:are.


Med vänlig hälsning
Micke

Johnny Ottosson

24 juni 2014 21:39


Inom AAFTA så har man ju 20 fppe (27J) som gräns.

För vår del är det dock uteslutet, de som driver tävlingsverksamheten i Sverige vill närma sig WFTF - inget annat.

 
Ingen bild

martinw

25 juni 2014 10:10

Jag har haft tre 16j gevär på licens, alla tre är numera sålda till samma pris som liknande vapen utan licens brukar gå för. Om man håller sig till tävlingsgevär går det utmärkt att sälja dom trots licens. Om man däremot har ett bt65 på licens och vill ha samma som alla utan licens på blocket vill ha, då lär det gå trögt oavsett pris.

Johnny Ottosson

25 juni 2014 13:05


Där tror jag att du har absolut rätt.

Ett extremt tävlingsgevär för en smal kategori kommer att hålla sitt värde bättre om kategorin i sig själv domineras av köpare som inte ser licensen som ett problem.

Värre då med "vanliga" PCP, typ Royale etc..

 
Ingen bild

Silwer

25 juni 2014 12:10

Dock tror jag det bero en del på "draget" efter bösstypen just nu, annars hade det varit svårt.
Det var inte allt för länge sen folk inte ens ville ha bösstypen öht för at man inte kunde klämma ur så mycket effekt och de ju var .177.

Jag vidhåller dock att det är trevliga vapen även utan tävlande, sen exakt effekt 10J, 16J eller 25J och .177 ja det får personen avgöra.

25J är laser mot 10J kan jag omnämna, ser inte nån som kan behöva mer för FT alls.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards