Airpang

Direktlänk till inlägg 20 juni 2014

Licenseländet igen..

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2014 17:00



 

Att kunna men inte vilja...

 


Idag så läste jag på forumet att Gubbe äntligen har tagit steget över till 16J, inte minst till glädje för honom själv men till oro för alla medtävlanden i toppligan. Gubbe är utan tvekan en mycket duktig skytt.


Det som dock grämer mig är hur man har misshandlat hans licensansökan.


Enligt egen utsago så skickade han in den i oktober 2013 och fick inte ut den förrens i juni 2014! En liten lätt väntetid på 9 månader! Bara detta är ju en skandal i sig självt. Det som retar mig i sammanhanget är emellertid att han fick den igenom att ringa in och tjata varpå den vips hamnade färdig i brevlådan. Berättelsen har slående likheter med min egen senaste (förhoppningsvis sista) licensansökan. Jag gjorde nämligen precis likadant. Jag ringde in och argumenterade så hux flux blev den färdig dagen därpå. Detta är naturligtvis ingen slump utan ett resultat av att jag och Gubbe hade förmågan att ringa in och övertala.


På detta sätt ska det naturligtvis inte behöva gå till. Alla och envar som betalar samma summa som vi gjorde ska naturligtvis ha ett likadant och korrekt handläggningsförfarande. Själva idén med en kö förfelas ju om man kan gå före i kön då detta per automatik innebär att alla eftervarande hamnar ett pinnhål längre bort. Ännu värre är att problemet till sin natur är strukturellt.


Se bara på skillnaden i handläggningstid mellan licenser för ändamål jakt och för ändamål målskytte. Det är alltid - i alla län - en kortare handläggningstid för jaktvapen än för målskyttevapen. Nu kan man ju frestas till o tro att detta beror på att jaktvapen är enklare att handlägga men detta balanseras enkelt upp av att det går betydligt fler jaktlicenser på en enda målskyttelicens. Även här ska likaprincipen gälla - betalar jag samma summa för en jaktlicens som för en målskyttelicens så ska samma handläggninstid råda.


Att det inte är så i verkligheten beror bara på att våra två jägarförbund är mångdubbelt bättre på att jaga på handläggare och utöva påtryckningar på RPS än vad som är fallet för motsvarande målskytteorganisationer som exempelvis SvSF mfl. Denna lobbykultur parat med tillståndsenhetens bristande integritet underminerar dessvärre effektivt förtroendet för tillståndsenhetens kompetens i att hantera frågan.


Det finns med andra ord goda skäl till att överväga om inte länsstyrelsen åter igen borde sköta licenshanteringen i Sverige.

 
 
Ingen bild

ben hogan

22 juni 2014 08:52

Nu tror jag du överskattar jägareförbundens makt, har aldrig hört att de kontaktat enskilda handläggare. Förhoppningsvis har de kontakt med RPS men det har knappast någon större inverkan på handläggningstiderna, tyvärr..
Och utan att ha dokumenterade belägg för det, så tror jag att majoriteten av sportskyttar också är jägare. Så det borde inte finnas några motsättningar där.
Skillnaden i tid beror nog på att det finns fler sätt att jäklas med sportskyttelicenser, finns möjligheten så gör man det.
Har man bara jägarexamen och är någorlunda skötsam så kan man inte nekas att ha fyra jaktvapen, med enkel motivering två till.
Målskjutningsvapen styrs helt av behov och tolkningar av lagar, det är där RPS (som har gjort det till sin uppgift att begränsa antalet legala vapen) ser sin chans..
Det enklaste sättet att lösa problemet är att ge polisen direktiv om att strikt följa lagen och inte hitta på egna regler.

 
Ingen bild

Luftvapen.maffia

22 juni 2014 10:59

En sak som ni kan göra för att förbättra era möjligheter till att förkorta hanteringen av handläggningstiden är att rösta på politiker som jobbar för er sak.

Sten Bergheden från det nya arbetarpartiet Moderaterna för en fördömlig kamp i just den här frågan .

Från de andra partierna verkar det vara en förnöjsam likgiltighet i just den här frågan,men vi ser också uttryck för ett kraftigt motstånd mot vapen i synnerhet från Miljöpartiet .

Det gäller då för er med licensbehov att planera för framtiden,sjunk eller simma i licensträsket . Att sjunka med den här intrikata kvarnstenen om halsen är att inte göra motstånd mot partier om försöker begränsa folks valmöjligheter era liv . Att simma är att göra motstånd,ifrågasätt myndighetsutövning där licenssökande ombeds skicka in resultat från tävlingar som skall ligga som underlag för ett beviljande eller ej .

Frågan om vilket parti som får er röst har alltså stor betydelse för hur möjligheten för skyttet i framtiden kommer att påverkas .

 
Ingen bild

ben hogan

22 juni 2014 11:14

Nu har ju moderaterna suttit vid makten ganska länge och borde haft tid att fixa till det om de varit intresserade. Men handläggningstiderna har bara blivit längre..

 
Ingen bild

Luftvapen.maffia

22 juni 2014 13:43

Moderaterna jobbar på saken med tingens ordning om licensproblematiken . Du kan föreställa dej hur illa läget skulle varit under den här perioden med Miljöpartiet vid rodret,där finner du de ivrigaste ubstruanterna till liberal vapensyn .

Johnny Ottosson

24 juni 2014 21:34


Faktum är att när vi fick den största förändringen någonsin av våra luftvapen var under regeringen Bildt 1992..

 
Ingen bild

ben hogan

22 juni 2014 20:36

Det behövs inga nya lagar, de som finns duger gott om de bara efterföljs.
Det enda regeringen behöver göra är att ge polisen direktiv att följa dessa, som det är nu så blundar regeringen för att polisen driver en egen politik när det gäller legala vapen.
Men man kanske inte ska begära mer när en f.d frisörska har ansvaret för justitiedepartementet..

 
Ingen bild

Silwer

23 juni 2014 08:12

Jo några behövs strykas då de är totalt utdaterade idag.
Tillåt omedelbart ljudämpning på luftvapen, rent sunt förnuft imo.

Sen ja ett övergripande ansvar för att samtliga län följde samma regler och lagar och inte hade egna varianter av dem som idag vore välkommet.

Jag menar jag vet tat jag skrivit det förr män från omöjligt att få målskyttelicens på luftvapen till utdelning hur som helst, likaså möjligheten att få ett licensvapen avskrivet igen som ett licensfritt vapen är bara var du bor idag.

Detta då det första problemet iofs gör att licensvapen blir klart mindre till ingenting värda tom pga lagarna.

Så att det bara är licenshandläggningen som är misstänksamt lång för luftvapen är inte sant, det är fler fel på hur detta bedrivs.

Det låter ju inget vidare att man själv ska snacka igenom sin licens, vad är det för jobb?

Ärligt talat tror jag det är rätt mycket tröga skrivbordsmänniskor som har hand om det här, de flyttar lite papper hit och lite dit och pratar om hur hårt de jobbar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards