Airpang

Direktlänk till inlägg 31 maj 2014

Hamster...

Av Johnny Ottosson - 31 maj 2014 11:00


 

 

Ett litet projekt...

 


   Vacker! Visst. Men 2700 kr ?!

 

Jag har länge funderat på att skaffa en hamster till min Challenger, precis som jag hade en till min gamla CZ200T. Till skillnad ifrån CZ så har dock inte Challengern en helt vinkelrak förstock, vilket komplicerar saken. Hade jag monterat hamstern ifrån CZ200T på Challengern så hade alltså hamsterns platta hamnat paralellt med förstocken och därför lutat uppåt. Inte speciellt snyggt och dessutom inte heller så ändamålsenligt.


Den lösningen som finns är därför en led på fästet till själva plattan, precis som RAW har på sin vackra hamster ovan. Men prislappen där känns inte lika bra - 2700 kr ?!


Jag har länge funderat på en lösning och det var därför en stor glädje när jag insåg en alternativ lösning, inspirerad av en deltagare på Fuxernas klubbtävling härom veckan.


  RAM-Mount !


Egentligen en hållararm till mobiltelefoner i traktorer etc..


 

Rejäla inställningsmöjligheter åt alla håll och kanter..  

 

Jag satt mig därför ner med deras produktkatalog på jobbet och började kika lite vad som fanns att hitta. Slutligen så fastnade jag för det minsta fästet med en entums kula kombinerat med den kortaste armen till just entumskulan. Beställningen blev alltså två kuldelar och en armdel och slutsumman landade på 377 kr ink moms.


För de som inte är bekanta med RAM-Mount så är samtliga delar tillverkade av aluminium eller stål med kulor av någon slags uretanliknande nylon. Förutom den civila marknaden så tillverkar man också fästen till den amerikanska polisen och försvarsmakten, bland annat infästning till kommunikationsutrusning i attackhelikoptrar. Alla mekaniska delar rör sig distinkt och hela fästet ger en solid gedigen känsla.


Väl ankomna dagen därpå så kunde jag bara konstatera att "det här blir bra" så nu var det dags att lösa nästa del - finishfrågan och infästningen samt inte minst själva plattan.


  Självklart så måste man ha färg på den..


  Lika givet att det blir samma färg som på vapnet..


Efter att ha målat och satt samman allt igen så beställde jag två stycken M5x10 insexskruvar och därefter så var det dags att kontakta Dave på Rowan Engineering, England. Jag berättade för Dave om mitt projekt och han lovade att per omgående skicka två stycken fästplattor som passar inut förstocksskenan på Challengern och som dessutom då var gängade för M5 så att det bara återstår att skruva fast den ena fästplattan.


Till plattan så har jag spånat runt lite olika kandidater, den mest lovvärda hittils är en skärbräda (!) från Rusta som verkar vara av rätt plastkvalité för att man ska kunna lackera den på ett beständligt sätt i samma röda färg som själva fästesarmen. Då skärbrädan bara kostade 19 kr så kan det vara en riktigt bra lösning. Återstår gör att såga till den i rätt format, fixa en en snygg infästning av de båda skruvarna samt lackera densamma. 


Ekonomiskt sett så talar vi om 377 kr för fästet, 19 kr för plattan, 2.80 kr för skruvarna och en okänd summa (om någon) för de små plattorna som håller armen mot förstockens skena. Summa alltså 399 kr hittils.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sibbe

31 maj 2014 12:19

pris på en sådan o var ??

Johnny Ottosson

31 maj 2014 14:22


Som framgår av inlägget, 377 kr ink moms (arm och två fästen).

Köpta på Lantmännen (men säljs lite varstans (Mekonomen?, AD-bildelar? Båttillbehörsaffärer?).

 
Ingen bild

dano_swe

2 juni 2014 10:50

Kul projekt! Hoppas att de ledade delarna håller i längden bara.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se