Airpang

Direktlänk till inlägg 11 maj 2014

Säsongen 2014

Av Johnny Ottosson - 11 maj 2014 16:30



Vårtävlingen i Onsala



Så har då den andra större tävlingen gått av stapeln i Onsala, den västsvenska klubbens traditionella vårtävling. Liksom alltid så ska det ha varit en trevlig och välorganiserad tävling som dessutom, trots alla väderförutsägelser, gynnades av riktigt fint väder och lugna vindar. Helt idealiska omständigheter med andra ord.


Totalt så mönstrade man in 53 st startande, cirka tiotalet färre än den tidigare tävlingen i Mörrum och ungefär hälften av vad tävlingen drog för några år sedan, under lika gynnsamt väder.


Nu har resultatlistan kommit ut och ifrån denna så kan man läsa en hel del intressanta saker:


Ungefär hälften (25 st utav 53 st) valde vapen med 10J.


Detta understryker vad jag hela tiden har predikat, tillväxten för sporten finns hos 10J, där de som fastnar förhoppningsvis går vidare med 16J eftersom. Prioritet nummer ett nu måste vara att få fart på de fria klasserna för att öka antalet tävlanden och det enklaste sättet där är givetvis att minska byrårkatin och alla teoretiska krav med skyttekort, klubbmedlemskapskrav, tävlingslicenser och liknande - för dessa i grunden licensfria vapen.


Att kalla den fria klassen för "debutant" som vissa klubbar envisas med är rent trams. Räknar vi bara på den här tävlingen så var snittpoängen för den fria klassen 19.57 poäng där PCP 10J bara hade ett snitt på 18.00 poäng.


"Debutanterna" sköt alltså bättre överlag än de "riktiga" tävlanden i PCP 10J, vilket är den 10J-klass som brukar ge högst poäng. Situationen känns lätt absurd.


Dessa problem hör även ihop med att vi måste ta bort klasser som inte fungerar. Se nu på klassen för fjädervapen 16-45J som mönstrade in tre (3!) st deltagare - totalt. En kille kom dit och sköt sämst, tävlingens lägsta resultat på blott 8 poäng och kunde därefter åka hem med en pokal!


Nej, det handlade inte om ett tröstpris utan om att han faktiskt kom sist, vilket i den klassen betyder pallplats med brons. Man brukar säga att en tävling vinns av den den deltagare som är bäst skytt och som har en bra utrustning. Här vinner deltagare på grund av att man uppfyller rätt krav på pappersexicis. När det räcker med ett rent deltagande för att placera sig på pallen, vilket värde har då dessa utmärkelser?


Självklart så måste dessa klasser bort!


Nästa udda klass är FX PCP, ja - så kan man raljera. Samtliga tävlanden, hela 13 st, sköt ett PCP från FX Airguns med kaliber 22. Gäsp! Borta är den tid då man kunde se lite andra fabrikat på banorna, nu är likriktningen nästan helt total.


De internationella klasserna drog totalt 11 deltagare, alltså ungefär 20% - vilket faktiskt är dubbelt så bra som i Mörrum. Det är alltså för denna lilla selekta skara som vi nu sitter här med all byråkrati. Tittar man i listan så har det smugit sig in några 10J-vapen också, främst FWB300, som egentligen borde räknas bort från "riktiga" 16J-vapen. Gör vi detta så har vi 9 tävlanden kvar.


Nä, nu ska jag inte gnälla mera utan jag ska istället leverera några konkreta tips för sportens överlevnad här i landet.


Kör tre klasser - det räcker.


Fri klass PCP


Ingen byråkrati och inga onödiga avgifter (pengar till SvSF etc), max 10J och 18 år. Här kan man med fördel även skyffla in övriga rekylfria vapen (Co2, semirekyla fjädervapen etc).


Internationell klass


Som det låter, max 16J etc. Valfritt PCP eller fjäder.


Fjäder


Övriga fjädervapen, alltså riktiga rekylerande fjädervapen vapen. Vapen på 10J kör enligt Fri Klass PCP utan byråkrati, de som vill skjuta 16 kör enligt Internationell klass ovan.


Man behöver inte göra det svårare än vad det är..


I övrigt..


Kul att se en billig amerikansk plastbössa hävda sig såpass bra i klassen för 16J PCP, bara en enda poäng ifrån silverplats i konkurrens med en FX Airguns Elite och inte mindre än tre Steyr samt en ProTarget och ett vapen ifrån FX Airguns. Bra skjutet!


Fjäder 10J brukar domineras totalt av HW30S och FWB300, nu kom det in en HW98 på en imponerande andraplats - riktigt roligt och bra presterat.

 
 
Ingen bild

Skjutglad

11 maj 2014 17:43

Hej Johnny

Vad gäller debutant och 10 J klasserna så stämmer inte ditt resonemang riktigt.
I Onsala sköt debutanter en bana på 5 stationer till att börja med mellan 10 till 25 meter ca kanske det var några mål
som var något längre.
10 J klassen började på station 6 samma som 45 J. Första stationen var 3 mål mellan 38-48 meter.
Samt att man hade stationer med reducerade mål. Det var nog den svåraste 10 J bana jag skjutit.
Detta skall på intet sätt förringa våra debutanters insats.
Men det var en viss skillnad i svårighet.
Samtidigt undrar jag om banan är uppsatt varför skall man då rensa bort klasser.
pokaler eller ej. Det handlar väl om att så många som möjligt skall kunna delta i vår hobby.
Dessa klasser går ju som motionsklasser eftersom bara 16J är elitklasser.
Sen att man får en pokal för sista plats, vad spelar det för roll.
Huvudsaken man träffas och har kul.
Så många nya skyttar som varit med i Mörrum och Onsala som tycker att det känns kul
att skjuta FT är fantastiskt.

Så Johnny "if you cant beat them join them"

PS plastbössan skjuter bättre än skytten skit bakom siktet.

Skjutglad

Johnny Ottosson

11 maj 2014 20:48


Tyvärr så redogjorde man inte i resultatlistan för hur banorna var utformade och därav den här misstolkningen av förutsättningarna.

Jag resonerade precis om du när man plötsligt beslöt sig för att ta bort Öppna Riktmedel, med motiveringen av för få tävlande.

OM det gällde den klassen, så borde det resonemanget även gälla andra klasser också, tycker jag?

Vill man ha så många som möjligt in i tävlingsformen så gäller det att sänka trösklarna, till detta hör inte all självpåtagen byråkrati och alla extra kostnader till ingen nytta.

 
Ingen bild

gubbe

11 maj 2014 18:21

Johnny, när du skriver "53 startande, ungefär häften av av vad tävlingen drog för några år sedan i lika gynnsamt väder", vilka tävlingar tänker du på då? När jag kollar resultatlistan på FT Sverige så hittar jag bara en tävling där det var mer startande.
Men jag tittade bara lite snabbt så jag kanske missade något.
Förövrigt tycker jag det var synd du inte kunde komma.

Johnny Ottosson

11 maj 2014 20:50


Nu har jag inte lusläst alla resultat utan jag tog bara och kollade på en tävling i mängden, från Onsala vill jag minnas.

Jag hade tänkt att komma men helgen var sedan länge reserverad för familjeangelägenheter av sådan sort att de inte kunde flyttas.

Jag fick därför nöja mig med att skjuta en timme tidigt på lördag morgon och en timma sent på söndag kväll.

 
Ingen bild

Lasse - Onsala Luftgevärsklubb

11 maj 2014 19:09

Strunta i vad han skriver, han var inte där.

Hur vi la upp banan har han ingen susning om.

Att han väljer att sitta på sin hemmabana och skjuta den dagen, visar bara vilken bakåtsträvare han är.

Johnny Ottosson

11 maj 2014 20:52


Sten i glashus.

Du tycker att mitt antagande att banorna var likadana, när inget som motsade detta framkom, är konstigt.

Jag höjer på ögonbrynen inför ditt påstående om att "jag satt på min hemmabana och sköt den dagen", när DU inte vet varför.

Det är lätt för oss alla att göra antaganden när ingen klargör sakförhållanden innan.

 
Ingen bild

Dudda

11 maj 2014 19:18

En del vett i deg du skriver Johnny men valde ändå att stanna hemma för att du trodde det skulle bli hellregn. Vi som sket i det och åkte ändå hade en givande dag. Debutantklassen kan man disskutera, jag har skjutit mycket i hela mitt liv men aldrig tagit något skyttekort eller licens, att nu det ööpna alternativet för mig med flera råkas kallas debutant kanske blir lite fel men det ger iaf mig en extra skjuts att faktiskt få ut tummen och skaffa det där skyttekortet och deltaga på allvar. Utan denna klassen hade jag stannat hemma eller agerat åskådare. Eldsjälen Lasse gjorde ettt gudomligt jobb med att instruera mig och en vän från Tåstarp och vi båda kunde konstatera att vi hade en otroligt rolig och givande dag. Johnny, du är hjälpsam och go på många vis men fy fan vad dåligt att du inte kom ner och engagerade dig för att du trodde på dåligt väder! Le lite för tusan :)
Ha det gott!
Fredrik

Johnny Ottosson

11 maj 2014 21:03


Jag har varit med på samtliga tävlingar i Onsala sedan 2006, med mycket få undantag - då på grund av otjänlig väderlek.

Nu i lördags så var det emellertid en stor familjeangelägenhet som var planerad sedan ett halvår tillbaka och jag kunde därför inte komma.

Därav att jag undanber mig insinuationer om bristande engagemang ifrån de som inte känner till den bakgrunden.

Vädret var inga problem, jag gick upp i svinottan för att i alla fall få skjuta en enstaka timme på min hemmabana under den här helgen. Att åka till Onsala rymdes inte inom den tidsbudgeten.

Sedan blev det hem, väcka ungarna, ordna finkläder och övernattningsprylar inför resan bort över helgen. Väl hemma på söndag em så kunde jag även "stjäla" mig en timma på banan under söndag kväll - i regn.

 
Ingen bild

martinw

11 maj 2014 20:09

Hjälp!
Mest förvirrade inlägget på bloggen så långt.
Tror inte du fick ett rätt av kanske tio chanser.
Om du inte är med på varken organiserande eller tävlingen får du fråga någon innan du postar.

Johnny Ottosson

11 maj 2014 20:58


Mottagaren av ett budskap har alltid tolkningsföreträde.

Det är inte min uppgift att jaga klubbar för att få fram vederhäftig information.

Vill klubbarna ha ett referat på bloggen om vad som har hänt, iom att forumen är döda på detta, så får man så vackert hosta upp informationen självmant (såsom Batistuta mfl gör).

Vill man inte detta så kommer jag allt lämna marknadsföringen och rapporteringen av tävlingarna därhän.

Jag var med när både forum och tävlingar började här i landet, liksom när de fungerade som bäst - däremot så finns det ingen naturlag som säger att jag måste vara med när de tynar bort.

 
Ingen bild

martinw

11 maj 2014 21:26

Är "marknadsföring" samma sak som att berätta att det ska regna om en vecka?
Är "rapportering" samma sak som att gnälla över klasser och upplägg?
Är "tynar bort" samma sak som att det är mer fart på ft nu än på flera år?
Fråga någon innan du postar om tävlingar du inte varit på.

Johnny Ottosson

11 maj 2014 21:45


Vädret är oftast av allmänt intresse inför en tävling och sålunda så inkluderas en väderprognos, precis som jag alltid har gjort.

Jag fick intrycket av att konstruktiv kritik var av intresse för arrangören?

Om så inte är fallet, så kan vi förbigå tävlingarna med tystnad istället?

Vi har färre deltagare nu än någonsin och hittills i år så har det blivit färre deltagare för varje tävling, trots bra väder.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

11 maj 2014 21:49

"Nu har jag inte lusläst alla resultat utan jag tog bara och kollade på en tävling i mängden, från Onsala vill jag minnas"

Nämen vilken tur du har som hittade en tävling för några år sedan där vädret var var lika gynnsamt,annars skulle det väl inte rättvist gå att jämföra .

Johnny Ottosson

11 maj 2014 23:42


Jag såg att jag själv var med på tävlingen och då var vädret gynnsamt, annars hade jag inte varit med.

 
Ingen bild

Kaffekokarn

11 maj 2014 23:34

Det är väl en rätt bra tumregel att verkligen ha varit med i verkliga livet på tävlingar som man kommenterar på eller hur? Löst snack om att jämföra resultat mellan olika klasser blir meningslösa utan att veta tävlingsförutsättningarna eller ens reglerna för poängberäkning... Jag tror folk skiter fullkomligt i dina ursäkter för att du inte deltog i denna närbelägna tävling. Det var ditt val och ingen annans.

När det gäller dina rekommendationer efter din ogrundade "analys". Jag tycker personligen att fullfarts-fjäderklassen är en av de intressantare (eftersom instegströskeln är ganska låg materiellt sett) och det är tråkigt att se hur du rackar ner på de som valde att delta i denna klass Johnny. Vad är det som driver dig att göra det? Vill du avskräcka folk att delta i denna klass framöver eller vad är du ute efter egentligen?

Jag tycker det är väldigt dålig stil. Du går till och med så långt som att säga att klassen borde uteslutas helt och ersättas med fullfarts-PCP enbart som ju per definition skulle utesluta fjäderdrivna gevär.

Förklara gärna mer hur du funderat kring det här för i dagsläget ser det väldigt förvirrat ut från din sida.

Johnny Ottosson

11 maj 2014 23:41


I all tävlingar där jag har deltagit, och de är otaliga, så har tävlingsbanorna varit desamma mellan klasserna.

Ingenting påannonserades att det denna gång skulle vara en skillnad.

Det kvittar hur låg tröskeln är materiellt sett (eller kostnadsmässigt) om det inte finns tävlanden och då antalet tävlanden till den här klassen snarare minskar än ökar.

Klassen för Öppna Riktmedel tog man bort med hänvisning till ett ringa antal deltagare, detta bör därför också gälla för fjäderklassen full effekt - som ju har än färre deltagare.

Vi har för många klasser och effekten av detta gör att man, i vissa klasser, bara har 2-3 tävlanden.

Jag tror att man vinner mer på att ha färre klasser med fler deltagare.

Jag hoppas att jag har uttryckt mig tillräckligt klart nu för att du inte ska fortsätta vara förvirrad?

 
Ingen bild

martinw

12 maj 2014 12:16

Antal skott skjutna per tävling:

2008 920skott
2009 1860
2010 1080
2011 1200
2012 1950
2013 1665
2014 1650

Ovan gäller Onsalas vårtävling, antal skott på hela tävlingen.
Viss reservation för min matte.
Helt rättvist är det inte hur man än räknar.
Antal starter säger inte så mycket, vi har haft 15-45 mål per runda.
Antal personer säger inte heller om det är ambitiösa skyttar eller om de vill se och lära ett varv.
Nåt år körde vi alla klasser med 45mål, då orkar få av oss två varv.

Då kan man ju sammanfatta med att anslutningen till ssf inte dödade sporten. Förutom normal lunk i antalet skott har vi flera nya föreningar som vill arrangera. Vi får se om ssf lyckas tillföra något när det gäller antalet tävlande i framtiden.

Johnny Ottosson

12 maj 2014 19:32


Intressant och spännande uträkning.

På en tävling så sprider alltså alla tävlanden tillsammans ut ungefär 2 kg bly i naturen.

 
Ingen bild

Luftvapen.maffia

12 maj 2014 13:11

Intressant statistik.2008 var alltså en skonsam säsong ur miljöperspektiv . Under tävling spreds minst med bly jämfört med andra år i den kommunen . Naturen kontaminerades endast med ca 1 kilo miljöfarlig tung metall .

Ur miljöperspektiv synvinkel är det bäst att Sverige förbjuder luftvapen som har en kaliber över 177,då minskar nettovikten av tungmetall i naturen . En sådan lagstiftning går hand i hand med skribentens vilja att gynna 10 J klasserna .

Johnny Ottosson

12 maj 2014 19:33


Ett alternativ kan ju vara att man använder uppfångande projektilfång för att kunna återvinna metallen.

 
Ingen bild

Tröttnat

16 maj 2014 08:14

Lägg ner denna blogg.
Nivån sjunker varje vecka, du plockar all info uteslutande från forumsidorna och klubbarna.
Sen din syn på allt, nästan som du känner "avund"

Kom med eget materiell.

Johnny Ottosson

16 maj 2014 09:04


Det verkar dock inte som att läsekretsen överlag delar din syn, antalet besökare är ungefär detsamma som de senaste två åren (jämfört samma månad).

Med lägre kvalité så borde jag ha färre läsare, eller hur?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards