Airpang

Direktlänk till inlägg 15 april 2014

En allt kallare framtid...

Av Johnny Ottosson - 15 april 2014 13:00




Lite är lagom!


I samband med inlägget om det allt färre antalet tävlingar i HFT och BR så reagerade någon med förvåning och någon med löje över att jag skjuter 10J/177. Som de trogna besökarna på bloggen säkert vet så är detta inte någon nyhet. Faktum är att jag bedriver säkert 90% av allt mitt skytte med just 10J/177, detta trots att jag äger ett par tillståndspliktiga PCP med effekter som vida överstiger detta.


Att skjuta 10J/177 har jag gjort länge. För tiotalet år sedan så sköt jag ett par Weihrauch HW30S vilka sedemera ersattes av ett par AA/CZ200, där jag faktiskt ägde den sista så sent som 2012. Skälet till bytet var att jag helt enkelt är mer intresserad av PCP än fjädervapen samt att en 200 är mer lättskjuten än en HW30S. På en tävling så råkade jag dock få pröva en Crosman Challenger och med en gång så insåg jag att jag därmed hade hittat ett vapen som skulle passa mig bättre än mina 200. Främsta skälet till detta var främst ett betydligt bättre avtryckarsystem, lågtrycksfyllning och en straight-pull repetering istället för 200-seriens mer gammaldags upp-bak-fram-ner repetering. Detta tyckte jag vägde tyngre än 200-seriens starkare sidor i form av bättre finish, nättare format och demonterbara tuber.


Ska sanningen fram så är jag såpass nöjd med att skjuta 10J/177 att jag lätt skulle välja den här typen av vapen om jag hade varit tvungen att bara hålla mig till en enda kaliber och en enda effekt resten av livet. Anledningen till detta är helt enkelt mångsidigheten - den här kalibern och effekten är såpass bred att man kan göra i princip allt man rimligen kan begära ifrån ett luftgevär och därtill mycket som kraftfullare vapen inte klarar. Egentligen så finns det bara två begränsningar, för jaktbruk och vid skytte bortom 40 meter utomhus och/eller under tuffa yttre omständigheter (främst blåst). I gengäld så kan man skjuta bra inomhus och på kortare avstånd med billigare ammunition, lägre ljudnivå, fler skott på fyllningen och utan att kulfången blir skrot. Med 10J/177 så räcker även korta distanser för att skapa ett meningsfullt skytte. En annan stor fördel är att man slipper allt krångel med licenser och det absoluta föremålsansvaret. Just licenser medför ju stora kostnader, enorm frustration och en hel del bökande, förutom att man får ett icke ringa antal begränsningar till hur man får använda och förvara sitt vapen.


Ett exempel på detta är ägaren till en revolver som i en artikel publicerad av Expressen häromdagen berättade hur han hade drabbats av avslag på sin yrkan att få vapenlicensen förlängd. Anledningen till detta var att han bara hade kunnat påvisa 5 stycken tävlingar under två säsonger. Med ett så litet antal genomförda tävlingar så ansåg inte tillståndsenheten att han längre hade något sakligt behov av detta vapen.


Nu har vi ju "evighetslicenser" (ännu) på våra vapen men notera tillståndsenhetens nyttjande av sitt tolkningsföreträde - något som kammarrätten fastslog när vapenägaren överklagade - med bara 5 tävlingar på två säsonger så erhåller man ingen licens. Att han sedan hade en klubbkamrat som hade tävlat i exakt samma tävlingar (o placerat sig sämre!) fick sin licens förnyad hjälpte inte. Kammarrätten avslog överklagandet ändå.


Har man otur och får "fel" handläggare så är det alltså inte osannolikt att man måste ha tävlat i minst fem tävlingar utöver klubbtävlingsnivån under minst två säsonger för att få ut en licens. Detta har kammarrätten nu fastslagit igenom sitt utlåtande och möjligheten att vinna ett framtida överklagande av samma typ torde på grund av detta vara helt utsiktslösa. Så, som ni nu håller på att söka en licens, bli inte förvånade om det blir avslag trots att ni har ert föreningsintyg och ert "gröna kort" i ordning. Tillståndsenheten kan och får även efterfråga tävlingsaktivitet utöver rena klubbtävlingar.


Nu kan man naturligtvis fundera över hur tävlingsreslutat kan erhållas när man inte har något vapen för tävlingsformen men där är hänvisningen att man alltid kan låna vapen ifrån klubben eller, som i vårt fall, tävla flitigt några år med tillståndsfria vapen innan man kan anses kvalificerad nog för ett tillståndspliktigt dito. Likaså finns det en skillnad i sak mellan flerskotts enhandsvapen och våra luftgevär, för flerskotts enhandsvapen (o fullautovapen) så ska det krävas "synnerliga skäl" vilket inte krävs för övriga vapen ("evighetslicensvapen") men jag tror inte att alla handläggare ser eller respekterar den skillnaden till vår favör. Alla tecken, som jag ser saken, tyder på att utvecklingen går mot större restriktivitet i fråga om licensbifall och detta helt oavsett vapentyp/ändamål.


När sedan licensen har ordnats så kvarstår ansvaret för vapnet, både under transport och förvaring. Här finns en del begränsningar, det är till exempel inte helt problemfritt om man behöver smita in på ICA på väg hem från en tävling och lämnar vapnet i bilen etc. Ska man sedan skjuta så står man fri att nyttja sitt licensfria vapen i princip överallt där man endera äger marken eller har markägarens uttryckliga tillstånd (helst skriftligen) och där fara/olägenhet för annan inte kan antas föreligga. Ett luftvapen på målskyttelicens däremot får i praktiken bara användas på en skjutbana. Visserligen så finns brasklappen "skjutplats" men räkna inte med att en vanlig ordningspolis känner till detaljerna runt detta och även om man får rätt i långa loppet så är det aldrig kul att ha sitt vapen omhändertaget under det att en tidskrävande utredning runt ärendet pågår. Livet är alltså betydligt smidigare med licensfria vapen än tillståndspliktiga motsvarigheter.


Slutligen så har vi då kostnadsdelen. Ett vapenskåp är ett måste, räkna med från 2000 kr och uppåt. En förstalicens kostar i nuläget 750 kr. Sedan krävs några hundra i klubbavgift, 300 kr i tävlingslicens och i alla fall fem-sex hundra i olika startavgifter för att man ska känna sig hyfsat trygg i att man har tävlat tillräckligt mycket för att licensen ska beviljas. En femtiolapp för det "gröna kortet" är alltså nästan gratis i sammanhanget. Budgetera med andra ord minst vapenskåp + 2000 kr och bered dig sedan på en lång väntan. Först minst sex månader, kanske ännu längre om man har otur och tillståndsenheten kräver in diverse tävlingsresultat som tar tid att producera, därefter lika lång tid i handläggningsväntan. Till sist gäller det att välja "rätt" vapen, där lurar också en grav ekonomisk smäll om man väljer att sälja bössan och byta/sluta. Ett PCP för 10K har inte många kronor kvar om man tar den på licens och bor i ett distrikt med en stram tolking av licensreglerna ifrån tillståndsenheten.


I skenet av allt detta så är det kanske inte så konstigt att jag ser den ljusaste framtiden för tillståndsfria vapen även när det gäller våra olika tävlingsformer. Nu kan man lätt frestas att se allt i moll efter ovanstående redogörelse av läget i landet men faktum är att om man bara ger vapen av typen 10J/177 en chans så tror jag att de flesta entusiaster hittar en hel del skjutglädje även i dessa vapen.


Det har i alla fall jag alltid gjort.

 
 
Ingen bild

_Axel_

15 april 2014 14:59

Det är en ruggig utveckling minsann! Och det är synd att så få förstår hur internationella dessa antivapen förespråkare är, som ser till att det blir så här krångligt med vapenägande. IANSA som startades av Rebecca Peters, en amerikan som blev australiensare, flitigt sponsrad av George Soros, har nog ensam gjort mer skada än de flesta. Motståndet är en internationell konspiration på elitnivå. Accepterar man det så går det att bekämpa. För dom är inte speciellt smarta bara väldigt motiverade.

Frågan är dock: finns det fem nationella tävlingar under ett år att åka på för en luftvapenskytt som har en +10J bössa? ;)

 
Ingen bild

Batistuta

15 april 2014 19:30

Tycker du målar lite väl svart idag ;)En hobby måste få kosta några kronor, jag jämför med frugans hästintresse och jag kommer inte i närheten av hennes omkostnader.

Håller med dig om att 10 joul är underskattat i vissa kretsar.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

15 april 2014 21:37

Ja du,det ovanligt dystert av dej .Vi ser tvärtom att Europa är i behov av upprustning , sverige behöver sin allmäna värnplikt tillbaka då blir det också allmän uppmuntran till skytte.Sverige behöver folk som kan pricka Ryssen mellan ögonen när han kommer .

Johnny Ottosson

15 april 2014 22:01


Det finns betydligt större hot att oroa sig för än en militär intervention. Vi KAN drabbas av en militär aggression, men vi VET att vi kommer att drabbas av andra hot, främst då klimatförändringarna.

Vad vi behöver är framsynta politiker som kan och vågar genomföra en grön samhällsomvandling.

 
Ingen bild

Per

15 april 2014 22:43

Kan hålla med där Johnny. Tyvärr är det dåligt med framsynta politiker på den fronten. Antingen är det tokstollar såsom miljöpartister som ska stänga kärnkraften och tro att vår energiintensiva industri ska klara sig, eller så är det politiker som sopar det under mattan. Men tror på ganska kort sikt att de större partierna, sossarna och moderaterna, kommer enas om rimliga förändringar.

Johnny Ottosson

16 april 2014 06:16


Vi klarar oss helt utmärkt utan kärnkraft i Sverige redan idag, om man bara vill.

Nackdelen är naturligtvis att de stängda stormarknaderna inte kan bada i ljus från sina enorma reklamskyltar hela nätterna och riskkapitalisterna i energibolagen kommer inte heller att kunna ta ut några rekordvinster.

Vi kan utan vidare halvera vår energiförbrukning bara igenom att effektivisera.

Låt oss börja där, för att bli av med kärnkraften kommer att ta mycket lång tid och kosta samhället enorma summor, en kostnad som dessutom växer för varje år som kärnkraftproduktionen är i gång.

Personligen så tror jag på en Grön/röd valvinst i år och att vi får se en regering baserad på S och MP med möjligtvis V som deltagare.

En inte alltför avancerad gissning är att Romson blir miljöminister, att "lantbruksministern" försvinner och att Fridolin blir skolminister.

Sedan så tror jag att KD åker ut och att C klarar sig, med nöd och näppe. Jag tror inte att SD klarar att bli vågmästare. Vidare så gissar jag att M faller ca 8-10 procentenheter, att FP ligger stilla runt 7% och att S hamnar runt 34%.

Det ska bli spännande att se utfallet till hösten. Nu är det nästan exakt en månad kvar till årets första val (25/5), det kan också ge en fingervisning, om än vag.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

16 april 2014 00:28

Bensinpriset bör höjas med minst 30 kronor litern om Sverige ska klara regeringens vision om en fossiloberoende bilpark till 2030, enligt en rapport från Konjunkturinstitutet och då tror jag inte så många skyttar kommer på tävlingarna . Inte ens eliten med sina HW pipspännare som Axel påstår är basen för tävlingarna har råd att komma .

Johnny Ottosson

16 april 2014 06:00


Det är väldigt vanligt att man sätter bensin som lika med privata fordon, vilket naturligtvis är helt tokigt.

Att vi ska sluta använda fossilt bränsle betyder INTE att vi ska sluta köra privata fordon.

Vi kommer bara att driva dem på andra energikällor, främst alkohol (etanol mm) liksom elektricitet (plugin-hybrider).

Ju snabbare vi får upp priset på fossila bränslen desto snabbare kan vi ställa om och ju mer pengar får vi in för att kunna subventionera framtidens fordonstyper.

Se bara på elbilarna i Norge.

 
Ingen bild

dubbel-v

16 april 2014 10:35

Intressant vändning i kommentarerna från licensproblem till kärnkraft! ;-)

Jag har själv ingen erfarenhet av licenser men som skytt och jurist så är jag inte obekant med problematiken. För mig innebär njutningen med luftskyttet just de fördelar som nämns i inlägget! Jag har aldrig lockats av effekt utan vill ha ett smidigt ägande och problemfritt användande.

Jag hoppas verkligen att den licensfria nivån kommer behållas även i framtiden! Ibland oroas jag dock över utvecklingen när det i samband med olika vansinnesdåd höjs röster med krav om ytterligare begränsningar i det privata vapenägandet.

 
Ingen bild

Ogster

16 april 2014 14:56

Med lite tur så tar Ryssarna över landet, då blir det ordning i leden.

 
Ingen bild

Kreml

16 april 2014 19:32

Putin här Ogster!

Jag hört dina Proryska önskemål så jag kommer snart :-)

Dina vänner har sematiska diskutioner om kärnkraftens vara eller inte vara så under tiden tar vi över landet Muuuuaaaahhhh :-)

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

16 april 2014 20:05

Vi väntar med spänning på verandan att Ryssen skal komma . Knäpper några bärsa och skruvar upp trycket i bössorna .
Det är kul med rörliga mål .

 
Ingen bild

Ogster

16 april 2014 21:10

Kommer Ryssarna så skulle jag aldrig försvara det här landet utan packa väskan och dra direkt.
Kolla bara på vad folk röstar på så ser ni vilka puckon landet innehåller...

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

16 april 2014 23:40

Näe jag tänker inte försvara det här landet heller,jag tänkte bara passa på att plinka lite om dom dyker upp. Såg på sifo att landet tyvärr inehåller 10,6 procent puckon , inte mycket att gör åt .

 
Ingen bild

ogster

17 april 2014 09:53

Miljöpartiets nya försvar att låta vargarna växa obehindrat lär inte fungera för ryssarna är ju vana vid att skjuta dom, ska bli kul att se hur långt allt hinner gå innan folk börjar inse vilka extremister som dom låter bestämma över Sverige..

 
Ingen bild

Per

17 april 2014 23:39

"Vi klarar oss helt utmärkt utan kärnkraft i Sverige redan idag, om man bara vill".

Allt är ju relativt. Vi klarar oss också utan el öht. Eller fanns inte människan innan elen? Var det verkligen en så outhärdlig vardag? Allt är relativt.

"Nackdelen är naturligtvis att de stängda stormarknaderna inte kan bada i ljus från sina enorma reklamskyltar hela nätterna"

Är detta verkligen en så stor användare av el i Sverige?

"och riskkapitalisterna i energibolagen kommer inte heller att kunna ta ut några rekordvinster."

Vilka riskkapitalister är detta och vad har de med saken att göra? Statliga Vattenfall har väl snarlik prissättning som andra energibolag oavsett ägare?

"Vi kan utan vidare halvera vår energiförbrukning bara igenom att effektivisera".

Är detta inklusive vår energiintensiva processindustri samt med höjd för en fordonsflotta som i framtiden till stor del använder elkraft?

"Personligen så tror jag på en Grön/röd valvinst i år och att vi får se en regering baserad på S och MP med möjligtvis V som deltagare."

Tyvärr tror jag att du har rätt. Synd att inte S och FP/C kan hitta ett sätt att arbeta. Detta skulle hålla iväg de värsta politiska avarterna (MP, SD och V, till viss del KD).

Johnny Ottosson

18 april 2014 14:23

Visst klarar man sig utan mycket som vi idag kallar för nödvändigt men någonstans måste man dra gränsen. Ett rimligt önskemål är att ha belysning i sitt hem, ett rimligt önskemål är inte att få lägre elpriser så att stora företag kan låta gigantiska reklamskyltar lysa natten igenom. En avvägning helt enkelt. En rimlig prissättning där kan användas för att stävja missbruk.

Belysningen står för drygt 19.00% av all elförbrukning i världen. Om den ineffektiva energiförbrukningen byts ut mot grönare alternativ har det en omedelbar effekt på energiförbrukningen, koldioxidutsläppen och miljön, samtidigt som ljuskvaliteten förbättras. Igenom en energieffektiv allmänbelysning går det att minska energiförbrukningen med i genomsnitt 40 %.

I hela världen skulle detta innebära:

* 120 miljarder euro i minskade energikostnader

* 630 miljoner ton mindre koldioxid
motsvarande 1 800 miljoner oljefat
eller den årliga produktionen från 600 mellanstora kraftverk om 2 TWh/år.

Belysning ÄR ett stort problem och den belysningen som man använder som privatperson i sitt hem är bara en spott i havet jämfört med vad företag använder. Tänk dig en reklamskylt stor som ett fotbollsmål. Det kvittar hur energisnålt den går - den drar ändå oändligt mycket mer ström än ett privat hushåll.

Visst är Vattenfall precis lika usla ägare som alla andra energibolag.

FP har stämplat sig som allierade med M och kommer säkert inte på fråga som samarbetspartner till S under överskådlig tid. Man har nog helt enkelt bränt sina broar när man satsade på fel häst. Man fick 8 år med Alliansen men inte ut speciellt mycket realpolitik mer än en skamfilad skola med usla studieresultat. Det finns absolut inget skäl för S att samarbeta med FP. Centern kommer antingen att åka ut helt eller marginaliseras ännu mer, de är för små och riskabla att ha som samarbetspartners.

S kan bara samarbeta med MP nu, de är de enda som är tillräckligt stora och tillräckligt likartade med S för att ett samarbete ska kunna fungera. Till skillnad ifrån tidigare så kommer detta dock inte att ske nästan gratis utan MP kommer att kräva reell makt och ministerplatser för att samarbeta. Man vill inte marginaliseras som FP, KD och C råkade ut för i Alliansen. Både MP och S vill nog helst slippa V om detta går, men det känns inte så sannolikt i nuläget eftersom V är såpass starka och S såpass svaga. SD kommer helt att försvinna ut i periferin eftersom de inte kan samarbeta med någon och förhoppningsvis dessutom tappar sin vågmästarroll helt.

Jag skulle gissa på S 35%, MP 10%, V 7% samt M 24%, C 4%, KD 3% och SD 8%. FP tror jag hamnar runt 6%.

 
Ingen bild

Silwer

18 april 2014 20:16

Nej vi klarar oss inte utan kärnkraft.

Det står för hälften av all ström vi tar ut.

Visst man kan elda brunkol i stället och tycka, oj va bra, men då har man inte tänkt efter värst då man knappt kan komma på nåt skitigare att använda.

Visst attenkraft är en stor del här med, men vi är unika med Norge där i princip att ens kunna ta ut så mycket från det och inte ens om det utnytjades max skulle man nå den mängd energi vi behöver.

Att gråmhålla olje eller brunkolseldning som ett alternativ tyger på låg intelligens och svåraktig okunskap, som de flesta kring Miljöpartiet är, väldigt stadsbundet folk som tror tat allt går av sig självt så som de har i stan, naiva fånar med löjliga fantasier, enfrågeparti DL.

De som röstar på dem är Socialdemokrater som just då är mot sossarna nästa gån lämnar de MP för att rösta på sossarna, så de är ett vidrigt ruttet bihang bara som inet behövs då de inte har något relevant at komma med i dagens Sverige.

Vi behöver inte fantasier av en massa skitungar eller folk som har tappat en hele del skruvar för att komma vidare.

energifrågan är dock inget problem oom vi inet sålde så mycket av det, det blir inga jordbävningar här och annat trams, jag mena Japanerna hade bygt sina kraftverk på en avkastning i jordskorpan inte som vi mitt på.

Utsläppen är ett skämt att ens prata om i en värld där Kina typ dyubblar USAs utsläpp redan och vi har grannar som vräker ut skit.

Det blir som tjohejandet om det överblivna radioaktiva skite nde sk liksom gräva ner i urberg och hålla på, överdrivet när Rysslnd har sitt kärnbränsle i betongbunkrar ovan jord bar några hundra mil bort.

Samhället är problemet idag inet de här sakerna, allt håler på att falla ingfen fungerande sjukvård för alla, allt centraliserat så du inte kan komma åt nånting, överkörd till höger och vänster av allt mer okänt folk du aldrig kan träffa.
Idag kan du var från däre du är nu till uteligare på kanske ett par år om du går från Arbete och får problem.

Sånt tänker inet ni med stålar på, men så är det, de tusingar medelklassen fått extra behövde de aldrig iaf, d använder det för att köpa lyx.

Samtidigt har vi en fri kanal för folk in i landet utan framtid på nåt sätt bara bidrag från dag 1 till nästa generatoion, elle så länge det går då inte ens etablerade tidigare invandrare vill ha med dem att göra.
Vårt urval är ju de som står längst ifrån oss på alla sätt, jag har ofta undrat hur man ens kan inbilla sig tat det ska fungera?

Iaf så orsaka det samhällsproblem och bråk mellan de utslagna svenskarna och dessa, tyvärr blir det så då de olika falangerna inte kan första varandra, dt riktiga vore ju krig mot de med pengarna.
Snart har vi väl komplex för de med mer pengar med grindar och vakter osv.

Men det här förstår NI först när ni sitter där och ser hur det verkligen fungerar idag.

 
Ingen bild

Silwer

18 april 2014 20:42

Men ok nu var det här om lite annat med.

Kostanderna för att tävla? de kan du inte uppge, tid är pengar och pengar kostar det att åka sånna enorma sträckor det blir, och det är inte jämförbaret för någon, de olika korten osv som måste skrivas för att få ger ju en resa bara för en sån sak liksom.

Tävlingslicenser blir ju för de olika du tänker delta i per år, sen skadu betala igen, och sen har de väl hittat på än mer skit.

Oj nej, ni med guldbyxorna tycker att äh 3-4000 för att tävla det är ju skitpengar, men det är ju just vad det kan komam att kosta initialt iaf.

Och så även i 10J, det är då man börjar förstå att nån inte tänkt ända fram utan bar stirrar på sin och sina kompisars behov och sen vresigt grinar om det överallt om hur lätt det är osv, men noll förmåga till att förstå andra.

Vi ger det här en sväng så får vi se sen hur fantastiska ni blivit i eran jakt på SM poäng eller vad det är, hur många ni är som ens har nåt där at göra.

Knappast du iaf Johnny, mycket kan du men just skyttet är inte din staka sida även om du iaf är ärlig, hur mycket ska du tävla på nivå?
Känner du att det är precis det du utamants att göra?

Isf haha, vakna du är en halvgammal gubbe som jag, vi har varit intresserade länge av luftvapen på många sätt men vi har aldrig tränat/tävlat på den nivån, och vi hör inet hemma där iaf.

Nu vet jag at de har olika svårighetsgrader och allt vad det var men alltså hur många orkar organisera nåt sånt var år?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards