Airpang

Direktlänk till inlägg 11 april 2014

En tanke..

Av Johnny Ottosson - 11 april 2014 21:00


 

Vad drar?


Jag har funderat lite över vad som attraherar en besökare till våra tävlingar. Jag tror att det finns vissa huvudsakliga komponenter som krävs för att en tävling ska kunna bli välbesökt.


En bra dag


Rätt tid på året, alltså inte tidigt på våren eller sen på hösten när vädret är oförutsägbart. Ingen dag som krockar med något annat stort evenemang (VM-final i fotboll etc). Helst en söndag eftersom folk tenderar att arbeta i större utsträckning på lördagar än på söndagar. Bra väder är viktigt, därför krävs det en reservdag ifall den planerade dagen exempelvis innebär regnrisk. I ett sådant läge så kan man ta söndag som huvuddag och lördag som reservdag.


Bra geografisk plats


Ju längre bort besökarna får färdas desto större risk är det att de inte färdas alls. Man bör försöka tänka sig en radie på ca 20 mil, det är ett avstånd som folk kan tänka sig att åka i normalfallet. Bra kommunikationer underlättar, alltså bra vägar eller tillgång till järnväg. Bra och fria parkeringsplatser faller också under den här punkten.


Låga kostnader


Vem vill egentligen betala 100 spänn för en klass? Kör man tre klasser så är det 300 spänn bara i deltagaravgifter. Till detta kommer bränslekostnader, förtäring och liknande. Låga eller inga avgifter attraherar naturligtvis mer besökare än höga omkostnader.


Fritt deltagande


Alla välkomna utan att behöva uppvisa en mängd formalia, alltså medlemskap i diverse föreningar, innehav av skyttekort, jägarexamen eller andra kvalifikationer som automatiskt kan tänkas diskvalificera en antal tänkbara deltagare.


Skytte hela dagen


Vem vill åka 20 mil för att skjuta 1 timma och vänta ut resultat i 6 ytterligare timmar? En besökare ska kunna hållas sysselsatt hela tiden så att dagen inte känns seeg. Här finns också behovet av att en skytt ska kunna delta i flera olika tävlingsmoment med ett och samma vapen. Man ska inte behöva ha bilen full med olika vapen för att kunna tävla i flera olika klasser eller grenar.


Låga utrustningskrav


Elitism måste bekämpas. Alla ska kunna ha en möjlig möjlighet att vinna med en förhållandevis enkel utrustning. Det är inte kul att delta i en tävling när man på förhand vet att möjligheten till en placering är obefintlig.


Vad tror ni andra?

 
 
Ingen bild

Superbee

11 april 2014 22:05

Jag tror att du har helt rätt i ditt resonemang.
Tror även att man måste bli av med "hemliga klubbensyndromet" som jag upplevt i väldigt många skytteföreningar oavsett om det varit krut, luft, pistol, gevär eller bågskytte. Har varit aktiv skytt sedan 1995...

Johnny Ottosson

13 april 2014 12:09


Ja, det är lustigt vilka underliga människor just skyttesporten tenderar att attrahera, helt oavsett vilket typ av skytteform.

I skenet av detta så är det skönare att vara fristående.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

11 april 2014 23:04

Det skulle aldrig falla mej in att betala 80-100 kronor per gång,betala tävlingslicens och skyttekort och senn åka 10-30 mil för att få stryk i en luftgevärstävling,aldrig någånsin . Det är sommarstugan som gäller med fritt skytte utan besvär med nitiska paragrafryttare som undrar om man har licens.

Johnny Ottosson

13 april 2014 12:08


Man får ju väga vad olika saker är värda mot varann.

Vill man tävla FT så krävs ca 2-400 kr i klubbmedlemskap, därefter 300 kr i tävlingslicens och om man sedan kör två tävlingar i två klasser så blir startavgifterna ytterligare några hundra.

Räknar jag rätt så är det ungefär 1000 kr för två tävlingar i exemplet ovan.

Är det värt detta i skenet av hur många trevliga tävlingar vi hade förr helt gratis utan en massa tjafs?

Nä, jag lägger nog hellre de pengarna på att ta med ungarna till Liseberg två gånger istället.

Då känns det som att jag får bättre valuta för pengarna.

 
Ingen bild

hansmn

12 april 2014 06:44

Du fick mej att fundera över, vad får mej att åka upp till femtio mil enkel resa, för att skjuta luftgevär?
Jag är för gammal för att elit satsa och mängd träna men konkurrenskraftig utrustning vill jag ha.
Utomhus luftgevärsskytte är en lokal företeelse i några hörn av Sverige. Jag skulle inte ha lockats att deltaga och skaffa dyr utrustning om det inte funnits etablerad elitverksamhet utomlands. Eliten ger sporten reklam.
Jag gillar att tävla. Jag har tävlat i olika skytte former sen ca 1960.

Johnny Ottosson

13 april 2014 12:04


Det är absolut inget fel på att vilja äga en bra utrusning men jag tycker inte att detta ska vara en absolut förutsättning för att kunna placera sig bra.

Sedan så utesluter ju inte det ena det andra, gillar man FT så fortsätter man naturligtvis med detta.

Fokus i mitt inlägg är vad vi andra gör som föredrar andra tävlingsformer framför FT.

 
Ingen bild

Jägare

12 april 2014 07:34

Håller med dig i det du skriver. Men hänger inte med i logiken med att ha söndag som huvuddag och lördag som reserv. Du menar då lördagen som följer veckan därpå? Fast då kan man ju ändå ha söndagen veckan därpå.... Oder?

Johnny Ottosson

13 april 2014 12:02


Söndag är den bästa tävlingdagen av två skäl:

1. Fler personer kan delta
2. Det tar mer tid att skapa en bana än att riva den

Man bygger alltså banan på lördagen, vilket tar mera tid, och river den på söndagen, vilket går snabbare.

Ser man på torsdagen att regn väntas på söndag men inte lördag så får man bita i det sura äpplet och försöka hinna bygga på fredagen ändå så att man kan tävla dagen innan den egentliga tävlingsdagen.

 
Ingen bild

gubbe

12 april 2014 07:55

Jag tycker absolut du bör ordna en sådan tävling Johnny.

Johnny Ottosson

13 april 2014 12:00


Nu är jag snarare opinionsdrivare än tävlingsarrangör, till detta så finns det många andra duktiga människor som kan verka.

Däremot så kan jag inspirera och ifrågasätta, det är jag duktigare på.

 
Ingen bild

Thomas

12 april 2014 08:44

Då är väl klubben i norr det närmaste man kan komma.
Dock inte geografiskt.
Och elitism existerar ej :)

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:59


Ja, jag tror att de kör mot ett framgångskoncept.

 
Ingen bild

_Axel_

12 april 2014 10:55

Medhåller Luftvapen.miffo Kulle anmäla mig till en nystartad klubb i 08 regionen för några år sedan, mest för att sponsra projektet faktiskt, för jag kommer nog knappas åka dit ofta. När jag hajade att dom ville ha vandelsintyg från snuten så "lacka-ja-ur" som dom säger i dom krokarna. Inte en chans att jag går med på att sprida den sortens misstänksamhets-kultur! Licenser sköter snuten, om nått står i deras register bör det stanna där. Jag har haft vapenlicens sedan jag var 16år, varit med i olika klubbar, och aldrig påträffat sådant fåneri förr.

Luftvapenskytte ska vara en sport/nöje för alla, ingen ska granskas i sömmarna i onödan. Det är ju inte som om att någon får tillgång till krigsmateriel i slutändan iaf ens om dom köper en .45 kalibers bössa från USA.

 
Ingen bild

Hobbysnuten

12 april 2014 15:00

Borde vara licens på allt över en halv joule!!!

 
Ingen bild

Superbee

12 april 2014 18:12

_Axel_: Vet inte om en skytteklubb verkligen har rätt att begära ut den sortens information? Låter märkligt med tanke på att vem som helst över 18 får köpa en licensfri luftbössa.

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:58


Klart att de kan begära detta.

De kan begära att du har en rosa mössa på huvudet hela tiden när du skjuter också, om de nu hade önskat detta.

Gillar man inte läget, som i Axels fall, så går man inte med.

Den typen av klubbar med bisarra krav eller allt för mycket navelskådande brukar bara hålla några år och sedan går de sakta under i takt med att medlemmar lämnar.

En inflytelserik person gör sig sakta ovän med alla och till slut så står denne ensam och allt går omkull.

Se bara på forumet Airgun för att notera hur den principen fungerade i praktiken.

Därav att jag är vän av decentralisering och oberoende så att man snabbt kan förändra sig efter de krav som framtiden ställer.

 
Ingen bild

sören

12 april 2014 18:19

Håller med Gubben skulle vara intressant att se om någon kan fixa en tävling med 30 fallmål på ett markområde som är säkert och tillåtet att vara på och som bara är 3 mil att åka till i hela Sverige,så skall det till 6 - 5 gubbar som fixar till det o som står för kostnaderna på sin fritid.Kan det vara under tak så är det ännu bättre o för att tillfredställa alla en tävling på lördag o repris på söndag låter det inte bra

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:54


Att ordna en tävling som är inom 3 mil för alla är ju praktiskt svårt, såvida det inte handlar om postal match.

I övrigt så kan man själv lägga ribban på hur mycket arbete och kostnader man vill investera.

Det kanske inte behövs 30 fallmål? Det kanske funkar med 15 st? Eller kanske med 30 spinners? Eller något annat?

 
Ingen bild

Batistuta

12 april 2014 20:36

Allt kostar tyvärr, våra 45 fallmål i MSG har vi gett över 10 000:- för och då har vi fått rabatt. Att anordna SSM som vi gör nu då går det åt många arbetsdagar för att röja banor mm och möten för att dela upp arbetsuppgifter som sedan utförs på fritiden och under tävlingen. Den som tror att det är enkelt borde testa någon gång.

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:52


Om man påtar sig att hålla en tävling enligt de krav som gäller för ett speciellt förbund så medför detta naturligtvis kostnader och arbete.

Samtidigt så blir inget svårare än vad man gör det och andra former av tävlingar, utan att given standard, kan ju skapas betydligt enklare och billigare.

 
Ingen bild

sören

12 april 2014 21:15

Men vadå gör ni inte det för att alla dessa luftisar skall kunna skjuta o ha skoj utan att behöva bidra med något

 
Ingen bild

Johanna

12 april 2014 21:48

Jag med familj och några till har arbetat inspirerat vid våra träffar och tävlingar med PLVK senaste året!

Helt frivilligt och ideellt!

Målet har varit att locka folk till ett bra arrangemang så att det blir ett litet överskott som går till klubbens kassa.

Vid röjning av banan och annat har vi kallat på lite folk och det har fungerat perfekt!

Banläggningen mm har skötts av Marksman! Både HFT, FT och jaktstig!

Klockrena, roliga banor!

Det som krävs är att några engagerar sig lite extra och delegerar arbete till andra! Sedan är det ALLTID välkommet att andra erbjuder hjälp!

Vad det gäller kostnader för att delta så har vi försökt hålla ner dessa!

Fungerar utmärkt i PLVK!

Kram!

Johanna

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:21


Kul att det fungerar bra för er och att ni har hittat en skytteform som ni trivs med.

 
Ingen bild

Ogster

12 april 2014 22:40

Många bra synpunkter men att Elitism ska bekämpas är ju bara larvigt, låt dom som vill va super internationella hållas i en egen klass uppstyrd i minsta detalj.
Måste ju finnas möjligheter att utvecklas om nu nån vill göra det.

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:20

Elitism inom en ny tävlingsform.

FT är till stor del elitism så där varken kan eller bör man ta bort den.

 
Ingen bild

Silwer

12 april 2014 23:21

Jag förstår de som tycker det låter för lättvindigt, men om man kväser alla ambitioner till at tbredda hobbyn så vinner man inget.

Jag antar att det inte är hat mot de som nu bygger FT banor med flera svårighetsgrader osv här?

Utan mer en fråga om hur man enkelt skulel kunan få ihop något för kleti och pleti och de som vill bara?

 
Ingen bild

Superbee

12 april 2014 23:52

Den ena formen av skytte inkräktar inte på någon annan, det är tvärtom bra att det finns en bredd så att det finns olika vägar att gå för den som vill utvecklas som skytt.

Om man tycker fallmål är dyra så fungerar det med spinners, dessa går att montera i standardkulfång genom att borra två hål alt. sätta en skruv i en gammal planka, pinne, träd :)

Johnny Ottosson

13 april 2014 11:18


Precis min tanke.

Vi ska bredda, inte konkurrera sinsemellan.

 
johnny fx

johnny fx

14 april 2014 21:51

Ja jag saknar oxå den gamla typen av av ft skytte när man kunde ställa ner folkölen fredagkvälll,,,samla ihop sig för att sedan fara iväg ett 20 tal mil för att träffa lustiga människor och vinna en tävling över Tomaz...
Nu verkar det så jävla krångliigt ..
Jag har tröttnat och skjuter numera bara skräpfågel och burkar på tomten.
Jag har ju flyttat ut på landet nu och blivit riktig redneck så det passar mig bättre.
Riktigt tråkigt att FT blivit en materialsport för paragrafryttare,

Kanske dags att starta hillbilly plinkingträffar för dom som vill istället.

Jag har tomt angränsande till åker så här är folk välkomna att komma och plinka lite och ta ett par bira på kvällen.

Hur låter det????

http://Www.wtf.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards