Airpang

Alla inlägg under mars 2014

Av Johnny Ottosson - 8 mars 2014 10:00


 

Det har gått femtio år...

 

  

Diana 25 - 1964


Våren 1964, den fjortonårige Bertil har just tömt spargrisen och utanför huset så varmkör hans far Elof familjens fina PV. Nu är det äntligen dags att besöka Rosengrens Järnhandel för att byta en försvarlig mängd pengar mot ett splitt nytt luftgevär – det Diana 25 som sedan en vecka tillbaka ligger undanlagt i familjen Sjöholms namn.


Femtio år senare – efter att farfar Bertil har talat sig varm om alla de trevliga sommardagar han avnjöt med sitt luftgevär i barndomen så har hans barnbarn Kevin äntligen lyckats fått sin pappa Mattias att lägga en beställning via Internet online från Tyskland på ett fabriksnytt luftgevär, en Diana ELEVEN. Nu blir det dags att styra färden med familjens V60 mot det lokala utlämningsstället.


Sex decennier, två luftgevär av samma storlek och samma tillverkare.


 

Diana Eleven - 2014


Vi ska nu i en serie inlägg jämföra nytt mot gammalt, två generationer av i grunden samma produkt riktad till samma typ av användare. Vi talar om ein Freizeit Luftgewehr, ett enkelt okomplicerat fjäderluftgevär med brytpipa avsett för rekreativt anspråkslöst skytte hemmavid. Ett enkelt prisbilligt vapen tillverkat av en kvalitétsvarumärke – Made in (West) Germany.


Uppdelat på olika inlägg så ska vi steg för steg jämföra:


* Allmänna egenskaper

* Avtryckarsystem/säkring

* Öppna riktmedel

* Finish & passning

* Stock/ergonomi


Dessutom kalla siffror som träffbilder, anslagsenergi och spridning ifrån skott till skott.


Var det verkligen bättre förr eller har utvecklingen gått framåt....?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 7 mars 2014 21:00


Feinwerkbau Sport 2014


  Nyss presenterad på IWA - en ny FWB Sport !


Äntligen så har Feinwerkbau tagit upp produktionen av sin mest ikoniska modell - Sport. Med en oljebonad valnötstock, riktig nätskärning och sanslös blånering så visar FWB att det fortfarande finns hopp för en helt ny premium fjäderbössa även bortom Air Arms.


  Bara stål och trä..

 


Nytt från IWA är även att Walther kommer med en underspännare av typen TX200/HW97 som kompliment till sin LGV-serie. Vem vet, detta kanske blir fjäderbössornas år?

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 7 mars 2014 10:00


 

Från FX Airguns och Hurricane !


 FXs promofilm 2014 - direkt från IWA

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2014 20:00


Framtidens fäste !


  Tänk att ingen annan har tänkt på detta tidigare..


Det mest slående med bra uppfinningar är dessa alltid är väldigt enkla, man har bara inte tänkt i dess banor tidigare. Ett av de bästa exemplen är Holless Wilbur Allen som 1966 uppfann compoundpilbågen. Pilbågen har ju varit med mänskligheten under kanske bortåt 50.000 år och alltid haft en central och viktig plats i mänsklig kultur såsom det främsta redskapet för både jakt och krigföring. Massor av olika cilivisationer har haft pilbågen som som ett av sina viktigaste tekniska föremål, ända ifrån stenåldern via antikens högkulturer och fram till senmedeltiden. Trots att man har experimenterat med mängder av konstruktioner, material och formgivningar så förblev pilbågen mer eller mindre likadan igenom årtusendena. Man borde tycka att ett så viktigt föremål var fulländat efter så tid men detta ansåg inte Mr Allen som snabbt och enkelt skapade en helt ny pilbåge som idag äger den absolut största delen av marknaden, inte minst i monitära termer.


Samma sak, i koncenterad form, har alltid präglat FX Airguns. Många är de i grunden enkla men fullständigt geniala idéer som Fredrik Axelsson har omsatt från tanke till praktska storsäljande produkter. När jag besökte Fredrik under sensommaren så visade han mig sina första prototyper till årets stora luftnyhet på IWA-mässan, FX revolutionerande nya kikarsiktesfästen. 


Länk: http://airpang.bloggplatsen.se/2013/08/27/10133599-ett-hastigt-besok/


De fästen som han då visade mig var tillverkade av polymer, alltså en form av plast. De var lätta som frigolit och utformade på precis samma sätt som dagens lanserade nyhet. Den slutliga produkten är emellertid tillverkade av metall, precis som konventionella fästen. I veckan så landade då slutligen ett par produktionsexemplar i min brevlåda, för 25 mm kikarsiktesrör.


  Rejäl justermån åt alla håll..


Så, vad är det då för speciellt med dessa nya fästen, i vilken mening är de "revolutionerande"?


Jo, dessa kikarsiktesfästen är steglöst justerbara både i höjd och tiltläge. Detta ger en helt unik inställningsbarhet för alla olika tänkbara förhållanden. Rent praktiskt så innebär detta en lång rad praktiska fördelar:


* En ypperlig lösning för vapen som har barreldroop

* Ger extra marginal om kikarsiktets justermån "tar slut"

* Tillåter kikarsiktet att ställas i centrum av sin justermån

* Ett fäste som kan öka höjden lite om behov uppstår, istället för att byta standardhöjd

* Perfekt för vapen med mycket krökt projektilbana

* En idealisk lösning för skytte på väldigt långa avstånd


Rent krasst så finns det inga skäl kvar att välja konventionella fästen (typ Sportsmatch) längre. FX nya fästen kommer prismässigt sett att hamna i ungefär samma nivå som övriga premiumfästen och har då justerbarheten som en extra "finess". Finish, passning och övergripande kvalité är minst på samma nivå som övriga aktörer i prisklassen. 


Nackdelar då?


Jag hade hellre sett torx än insex som skruv. Likaså har man olika storlek på skruvarna till höjdjusteringen respektive överfallens skruvar och skruvarna mot kilbasen!? En extra bonus hade varit om man hade haft en gradering på fästet så att man kan demontera och återmontera på ett repeterbart sätt för höjdjusteringen. Dessutom, varför inte någon infälld logga på fästet (precis som Spuhr har på sina)? Slutligen - bara för att det är jag....så hade det varit grymt fräckt om man hade behållit polymermaterialet istället för metall. Det hade verkligen varit än mer cutting edge. Rent praktiskt så hade det nämligen fungerat helt utmärkt.


Det ska bli riktigt spännande att följa dessa fästen på marknaden framöver...

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2014 18:30


FX Airguns Bobcat.


   Marknadens modernaste PCP


"Hallå! Jag funderar på att skaffa en fx bobcat .25 för ren nöjeskjutning. Vad tycker du om den? Fördelar och nackdelar? Tackar för svar i förskott :)"

 


Ja, vad säger man om ovanstående? Bobcat (o dess syskonmodell Indy) har blivit en stor försäljningssuccé för FX Airguns och detta med all rätt - detta är ett oerhört komplett vapen. Här finns nästan allt som man kan tänka sig hos ett modernt PCP för 2010-talet. Förutom självklarheter som magasin, QF, fartomställare, sidelever och effektiv shroud mm så har man också utrustat vapnet med magasinhållare, en bättre manometer än hos övriga PCP på marknaden, en picatinnyrail under förstocken och en extra lång rail för kikarsiktet. Här finns kort och gott allt i ett och samma vapen.

 

Till detta så finns även unika FX-lösningar som en kompositstock med en beläggning av softtouch samt hela ST-teknologin. Allt förpackat i ett så kompakt format som möjligt. Det som särskiljer just Bobcat från exempelvis Royale är just vapnets grundläggande layout. Bobcat har en unik hybrid-bullpup design som kombinerar den goda ergonomin från karbingeväret med den rena bullpupens ultrakompakta totallängd. I Bobcats fall så rör det sig om blott 94 cm (en cm längre än Webley Tracker!), trots både 600 mm pipa och en effektiv shroud!

 

På grund av möjligheten till fullt lång pipa så kan en 25 Bobcat spotta ut effekt på samma nivå som min egen Elite, gott och väl 50 fpe (med för Bobcat tillvalsregulatorn). I standardskick så är nämligen Bobcat inte utrustad med regulatorn, ett tillval som jag varmt rekomenderar (+5 fpe och ungefär halva spridningen från skott till skott, dessutom så kan man fylla fulla 250 Bar istället för 220 Bar).

 

Ser man på nackdelarna så kan detta vara prisbilden (9600 kr + regulator ca 1300 kr), visserligen prisvärt i relation till konkurrenterna men ändå rätt mycket pengar. I övrigt så finns det inte mycket mer att tillägga här. I relation till den apfula första stockversionen (som används till Indy) så har man nu med version två även fått till en riktigt vettig formgivning (för vapentypen).

 

Mina enda rekomendationer är att man ser till att välja till regulatorn samt den längre tuben.

 

 

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2014 23:00


 

En vecka långt borta...


  Livet på stranden..


Under den gångna veckan så har det kommit ut sparsamt med blogginlägg eftersom jag har befunnit mig utomlands. Denna gång så var målet för resan en av Kanarieöarna, nämligen Fuertoventura. För de som inte känner till saken så är detta en karg och varm ö ca 10 mil väster om Marocco. Ungefär hälften av ön består av stenöken skapad av lavasten och den norra delen är ren sandöken á la Sahara. Det som var intressant för Airpangs del ifrån själva resan var en liten studie av öns lite udda viltbestånd.


  Sand, sten och havet - ön i ett nötskal...


Ön har mycket sparsamt med däggdjur, oräknat 100.000 människor och lika många getter. Till de två starkast lysande undantagen hör jordekorren och vildkaninen. Jordekorrarna kommer ursprungligen ifrån Marocco och Algeriet, två länder med snarlikt klimat som Fuertoventura. Ekorrarna är av typen Barbary och ser precis ut som "Piff & Puff" från Disney. De är ungefär 2 decimeter långa och har därtill lika lång svans. Matchvikten uppgår till 3-4 hekto. Ursprunligen så kom de till ön först 1965 då några stycken importerade från Marocco släpptes ut i det fria. 


  Möt herr ekorre...


Då Fuertoventura helt saknar naturliga predatorer mot just dessa ekorrar, förutom en och en annan förvildad tamkatt, så förökade de sig närmast explosivt och finns nu i talrika gäng överallt på ön med tonvikten lagd runt människans boningar - pga god födotillgång i ett i övrigt spartanskt land. Precis som ekorrar i gemen så är de opportunistiska omnivorer som är nyfikna, orädda och relativt sluga. Till detta ska läggas att just den är varianten är sällsynt klimattålig - det är den enda ekorren som kan överleva såväl Saharas heta öken som altituder på över 4000 meter i de karga algeriska bergen. Kort sagt, de äter det mesta och de missar aldrig chansen att tillskansa sig en bättre möjlighet till överlevnad, ofta till människornas förtret.


  Runt hotellen så är de så "tama" att de äter ur händerna på en....ve den som lämnar sin mat obevakad här..


Då ekorrar generellt sett är duktiga klättrare så utgör människans fysiska boningar inga hinder, snarare tvärtom. En ekorre kan man påträffa på de måste udda ställen, till och med i en "Scandinavian Sauna" eller på någon av toaletterna. Precis som övriga gnagare så är de också duktiga på att lägga sina "visitkort" lite överallt...


  Den här ekorren stod mellan mina ben och väste för att jag inte matade den fort nog...


Eftersom ekorrarna anses vara såväl söta som charmiga så utgör de en hatkärlek för hotellbolagen. Turisterna fotar och matar för glatta livet samtidigt som hotellen har rena härer med katter och diverse diskret utplacerade slagfällor för att stävja bestånden.


  Bröd ratas om det finns feta nötter som alternativ...


Tyvärr så talade många av hotellmedarbetarna rätt usel engelska och då min egen spanska är obefintlig så blev kommunikationen lite sådär. Jag lät mig dock förstå att man också jagar ekorrarna manuellt då det inte finns turister i närheten, främst då på lågsäsong. Tydligen så fick man inte lägga ut gift så katter ansågs överlag som det bästa motmedicinen, dessutom så tycker de flesta turister att det känns trevligare att möta en huskatt än en sur spanjor med ett gevär i högsta hugg.


  En av de många katter som hotellet sörjer för - om de i gengäld håller ekorrarna (o duvorna) korta...


Katterna har ett litet tält där det finns vatten att hämta. I övrigt så förväntas de sörja för att hitta mat själva. Diverse skyltar förkunnar att det är helt otillåtet att mata katterna, däremot så får man gärna köpa nötter och mata ekorrarna feta (o långsamma)...


  Texten syns dåligt på tältet men här förkunnar man att kattutfodring inte är tillåtet...


Vidare så kunde jag med egna ögon konstatera att om man tycker att en katt är reaktionssnabb och alert så är det ingenting mot en ekorre med en hungrig katt efter sig - där kan man snacka om acceleration! Med tanke på katterna så föredrog ekorrarna att söka föda på stranden där de tigger så mycket det bara går utav turisterna. Det är egentligen bara under lågsäsong eller i dåligt väder som ekorrarna chansar på att göra en räd in mot hotellen.


  När ekorrarna inte letar mat så brukar man se dem sitta ute på lavastenarna och lapa sol...


Med över 3000 soltimmar om året så är det mycket sällan som det regnar på Fuertoventura. Under sommaren så är temperaturen 25-30 grader på dagen och 20-25 på natten. Under "vintern" är det 20-25 grader på dagen och 15-20 grader nattetid. Året om så går solen ner vid ungefär samma tid och någon kväll i egentlig mening finns inte, när det blir mörkt så blir det mörkt direkt.


  Stenöken, fina öde vägar och billig bensin - en ö för cruising...


Utanför städerna och hotellens urbana miljö råder den karga stenöknen. Överallt lavasten och sand. Ett mycket kargt landskap där de enda djur man ser är halvvilda getter (lätta att råka köra på längs vägarna) samt vildkaniner. Även vildkaninerna har naturligtvis en mänsklig bakgrund. Liksom i så många andra länder (ex Australien) så har den kommit hit som tama djur vilka släpps ut i miljön för att berika densamma som villebråd till mänskliga jägare. Resultatet är likadant överallt - kaniner fortplantar sig ungefär som...kaniner och är därtill ihärdiga djur som klarar det tuffa klimatet förbluffande bra.


  Vildkaniner finns överallt och är populära villebråd för mänskliga jägare..


Till skillnad ifrån ekorrarna så är vildkaninerna väldigt skygga och undviker helst mänsklig kontakt. Man kan stundtals se dem i trädgårdar men annars är de mest talrika ute i obygden. Förutom lite fotosafari så har jag annars mest ägnat dagarna åt att fundera ut lite nytt bloggmaterial.


Uppkommande är en presentation och recension av FX Airguns nya och revolutionerande fästen (som Hurricane redan har smygfrontat). Dessutom så har jag beställt ett splitt nytt luftgevär - denna gång en fjäderbössa - som i ett antal olika delinlägg kommer att matchas rond för rond mot en av sina namnkunniga föregångare.

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2014 13:15


En bra Gamo?


Inte tokigt av en Gamo faktiskt....

Av Johnny Ottosson - 1 mars 2014 13:00


 

Dags för PCP!


Idag så är det dags att titta lite på marknadens PCP för Field Target på lite normal hobbybasis. Precis som i den första delen så ska vi se på vapen som kan nyköpas över disk i Sverige och som representerar bästa tänkbara värde för pengarna. Eftersom ett PCP i princip kan kosta hur mycket som helst och då det finns tävlingsfärdiga vapen att köpa för stora pengar så lägger vi idag tre budgetnivåer; 5000 kr för 10J, 8000 kr för 16J och 12.000 kr för 45J. Detta torde vara i nivå med vad en vanlig klubbskytt med normala inkomster borde kunna avsätta. För den som vill tävla på elitnivå eller internationellt så gäller naturligtvis helt andra pengar och modellval.


   Mycket vapen för lite pengar...


CZ/AA S200T representerar utan tvekan ett riktigt klipp för mycket måttliga pengar. Det är på många sätt ett enkelt och litet vapen men med en precision som inte står riktigt dyra vapen efter. Modell T (Target) har justerbar bakkappa samt kolvkam liksom en praktisk rail under förstocken för infästning av hamster etc. Ett mycket prisvärt vapen som man kan läsa åtskilligt om här på bloggen. För 10J så blir kaliber 177 det naturliga valet.


  En riktigt hit i England


På nästa nivå hade jag valt AA S400 MPR FT med kaliber 177 som man bör kunna komma över inom den här budgetramen. Ett påkostat vapen med fin finish och passning samt övergripande känsla av kvalité. Även här ett vapen rustat med full justerbarhet för kolvkam/bakkappa liksom rail under förstocken. Enda tveksamheten är ståltuber som inte är utbytbara utan som utgör en del av vapnets stomme. Detta vapen är dessutom konstruerat redan ifrån ritbordet för 16J och har i brittiska tävlingar visat sig mycket konkurrenskraftigt. Pipan ifrån Lothar-Walther liksom en stor infrastruktur på delar och tillbehör kompletterar modellen ytterligare.


  Få andra vapen med 45J är mer prisvärda för FT!


Med plånboken uppe på 12 långa så hade jag valt ett FX Airguns Elite FT 500. Anledningen till just Elite är att fartomställaren hos Royale förefaller ha ställt till bekymmer för en del användare och det i kombination med att magasin är onödigt, ja, till och med "i vägen", under tävlingarna för valet till Elite enkelt. Då man vill ligga så nära gränsen om 45J som möjligt så blir kaliber 22 det naturliga valet. De ännu grövre kalibrarna reservarar jag till BR. Den stora 500 cc tuben väljer jag eftersom vapnet med regulator tillåter ett systemtryck upp till 250 Bar och den tubenstorleken är den enda som klarar av detta. Självklart så är stocken fullt justerbar på alla sätt och utrustad med rail etc.Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se