Airpang

Direktlänk till inlägg 24 mars 2014

Detaljerna som gör det...

Av Johnny Ottosson - 24 mars 2014 18:30


Fina fästen..


  BKLs fäste..


B-Square, Weaver, Simmons/Sportsmatch, BKL, Leupold, Leapers och nu FX - det finns mängder med olika fästen på marknaden så vilket eller vilka bör man välja? Jag kör själv med en lite blandad kompott, på Diana Eleven så är det Sportsmatch, på BSA Ultra och Crosman Challenger så använder jag BKL och slutligen så sitter det nya FX fästen på FX Airguns Elite. Med andra ord så äger jag flertalet och har prövat i princip alla större fabrikat på marknaden, både för fjädervapen och monterade på PCP.


För att kunna avgöra vilket fäste som är "bäst" så får vi börja med att de vilka mervärden som varje fäste erbjuder. Vad kan alltså fästet göra, förutom att hålla fast ett kikarsikte på ett vapen?


Normen för de flesta fästen i vår värld är Sportsmatch. Detta anrika brittiska företag är som regel utgångsreferensen för vad man kan förvänta sig av ett bra fäste. De kostar en hel del, javisst, men passning, finish och övergripande kvalité är och har alltid varit på en erkänt hög nivå. Sportsmatch är lite som en Toyota, många starka sidor och inga svaga men inte heller något som sticker ut utöver mängden.


B-Square äger jag ett par, som är "liggande". Exakt vad dessa fästen tillför vet jag inte riktigt. Det är ju inget direkt fel på dem, i alla fall inte för PCP, men de tillför inte heller något väsentligt som man inte kan ut från exempelvis Sportsmatch. Prisläget är åt det lite högre hållet eftersom de kommer utanför EU och det är helt enkelt bra standardfästen.


Weaver är lite lustiga med sin stående fastsättning av kikarsiktestuben. Till fördelarna hör skruvar med torx istället för insex. Kvalitén är mycket hög och utseendet är högst unikt. En smart detalj är automatcentreringen av kikarsiktestuben rakt över kilbasen. Med en måttlig prisbild så är Weaver mycket bra fästen till rimliga kostnader.

Till mina favoriter hör BKL. Främsta skälet till detta är att även dessa automatcentrerar kikarsiktestuben exakt rakt ovanför pipan. Detta är en stor fördel över kikarsikten som har lösa klackar till infästning mot kilbasen. Utseendet är dessutom inte lika udda som Weaver och ringarna blir inte lika högt uppstickande tack vare sin mer konventionella formgivning. Prisläget är högt men fästet i övrigt håller absolut toppkvalité.


Till min Ruger 1022 så kör jag Leupold Quick Release Weaver (QRW) vilka har den uppenbara fördelen av att vara enkelt och smidigt löstagbara. Därefter så kan man lätt återmontera dem och vapnet behåller sin skottställning. Det hela fungerar också helt suveränt även i verkligheten. Passning, finish och kvalité är enastående men prislappen är fyrsiffrig...


Nyast i samlingen är FXs unika höjdinställbara fäste, som jag tyvärr inte har kunnat pröva i praktiken ännu. Passning och finish är dock minst på samma nivå som Sportsmatch och som en extra bonus så kan man ju som bekant ställa in fästet i höjdled. Till skillnad ifrån andra fästen med sådana finesser så är justermånen minst sagt rejäl och torde passa alla tänkbara behov. Till nackdelarna hör avsaknad av graderingsskala för höjdninställningen liksom lösa klackar för kilbasmonteringen.


Slutligen några ord om Leapers, kina noname och liknande skräpfästen som fortfarande cirkulerar på marknaden för någon eller några enstaka hundralappar. När det gäller fästen så får man precis vad man betalar för! Betalar man lite så får man skräp, vilket dessutom kan bli dyrt i längden. I bästa fall så får man konstiga träffbilder och ett krypande montage, i värsta fall finishskador på såväl kikarsikte som vapen. Betänk att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och ingen sansad person skulle väl köpa lågpris skräpdäck till sin splitt nya supersportmotorcykel? Använd alltså sunt förnuft och köp bra saker. Visserligen så kostar de lite mer men ska man sedan sälja dem begagnade så finns det vanligtvis en liten slant kvar och då blir den faktiska kostnaden inte mycket högre än ett kinafäste som man får skänka bort om man inte behöver det längre. Köper man ett vapen för 6000 kr, ett sikte för 3000 kr så varför skulle man då köpa ett fäste för 99 kr?


Man kan köpa bra fästen för 500 kr och i princip de bästa som marknaden erbjuder för en tusenlapp. Det är inga jättepengar i sammanhanget och ett bra fäste kan man använda i åratal. Själv har jag kört mina BKL på Ultran under snart 8 år och varit nöjd med dem precis hela tiden.

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

25 mars 2014 10:45

några fästen som är bra är Hawke fästen som hurricane säljer,är ju en kopia på sport match.

Johnny Ottosson

25 mars 2014 20:04


Visst kan Hawke vara prisvärda, vissa passar riktigt bra och fungerar som de ska.

Andra inte..

 
Ingen bild

Thomas

25 mars 2014 12:50

Jag har både självcentrerande och "vanliga" fästen men har aldrig märkt någon skillnad.
Det kan ju förstås bero på att jag är en bedrövlig skytt... men, har någon lyckats bevisa att självcentrerande fästen är bättre än vanliga fästen med lösa klackar?

Johnny Ottosson

25 mars 2014 20:06


Det är inte så svårt att märka.

Sätt vanliga Sportsmatch "fel" (med för bred klack), detta överdriver naturligtvis problembilden men bara för att illustrera saken.

Därefter skjuter man in på ett avstånd.

När man sedan skjuter på ett annat avstånd igenom att klicka upp och ner på höjdjusteringen så kommer träffarna att ta vid sidan av riktpunkten.

På ena sidan vid kortare avstånd och på andra sidan vid längre avstånd än inskjutningsavståndet.

 
Ingen bild

martinw

25 mars 2014 13:12

Kan någon förklara varför bkl envisas med insex i någonslags udda tum?
Finns inte i min Lunasats, finns inte i biltemas.
Det gör ju den där nyckeln hyggligt värdefull...
Håller med Johnny, spara inte på fästen.

Johnny Ottosson

25 mars 2014 20:07


De är amerikanska?

Torx vore betydligt bättre och i synnerhet på BKL.

 
Ingen bild

Silwer

25 mars 2014 14:43

BKL envisas dessutom med att ha för klena gängor så allt utom höga fästen går sönder.

I övrigt blev det krig om fästen på forumet och det går inte att enas helt enkelt.

Jag orkade inte gå vidare då tråden hade stängts då bara.
För jag vet hur många det är som kommer in och skriver "det är nåt fel jag träffar inte rakt på olika avstånd eller nåt liknade, och så går man genom allt de har, och til slut slinker det ur att de har Leapersfästen som antingen stämplas fram för en 5a stycket på, jösses man tappar fan hakan, och det är inte ens alltid skräpvapen utan PCP vapen med.

Johnny Ottosson

25 mars 2014 20:09


Jag håller helt med dig i sak.

Har man inte bra fästen så faller hela paketet platt.

Då har man förverkat sin rätt att klaga över dåligt träffbilder.

 
Ingen bild

kj

25 mars 2014 16:51

sportmatch och Hawke,har jag använt i alla år till luftvapen utan problem,till mina krutvapen alltid stålfästen,och inga billiga utan gjorda för respektive vapen

Johnny Ottosson

25 mars 2014 20:10


Du skulle ha testat FXs förseriefästen i plast.Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se