Airpang

Direktlänk till inlägg 19 mars 2014

2 x Diana del - 2

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2014 11:00Dags för effektmätning...


De blå linjena visar effektgränserna 10.00 joule respektive 7.50 joule för 8.44 gn.    


De senaste dagarna har jag varit ifrån bloggen och ägnat min, för detta ändamål disponibla tid, åt att skjuta in min nya Diana Eleven. Efter några hundra skott där så är det nu dags för en effektmätning i kronografen. Jag gjorde på följande sätt; först så sköt jag tjugo skott med alla tre vapnen, därefter mätte jag tjugo skott och redovisade samtliga i den ordning resultaten utföll. Ammunitionen var JSB Exact 8.44 gn rakt ur burken, kronografen en Chrony Beta och avståndet till kronografen ca 0.50 meter.


Noterbart på grafen ovan är de två relevanta effektgränserna för 10.00 joule och 7.50 joule. Att Challengern går högre beror på att den är ställd för 10.00 joule E4 och inte E0 som för fjädervapen. Detta eftersom man i Tyskland räknar direkt ifrån mynningen medan vi i Sverige har lite marginal då vi mäter på fyra meter ifrån mynningen. Som synes så går Diana Eleven riktigt hårt, relativt sett. Den ligger snarare runt 8.00 joule jämnt och fint än runt 7.50 joule. Detta är självfallet inget problem för oss i Sverige men jag kan däremot tänka mig att det kan ställa till problem i Tyskland. Även min gamla Diana 25 med femtio år bakom sig går hårt, om än med lite mer varierande spridning. Den sniffar precis av och till på gränsen för 7.50 joule.


Testet mera i detalj...  


Rent subjektivt så upplever man definitivt Eleven som betydligt kraftfullare än modell 25. Den är förmodligen lite lättare och det i kombination med syntetpackning och mer effekt gör att dess rekyl är klart mera kännbar, även om båda vapnen naturligtvis är ganska måttliga i sina rekylkrafter.


Gamla Diana 25 gav en relativt hög variation ifrån skott till skott, vilket i min erfarenhet inte är lika vanligt för vapen med läderpackningar som med de modernare syntetpackningarna. Detta kan bero på att uppvärmingsskotten kanske inte räckte i antal för att få packningen att "sätta sig" ordentligt efter ett antal veckors inaktivitet innan mätningen. Tittar vi på Challengern, ett PCP, så kan vi notera dess, relativt sett, laserraka effektkurva. Inget annat 177-vapen som jag har ägt på 10 joule har någonsin skjutit så jämnt. Anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att mitt ex saknar regulator. Som vi kunde se tidigare i bloggen så ger den 50 skott inom 10 fps (!) spridning ifrån blott 124 cc volym.


Paradoxalt nog så känns Eleven betydligt lättare att anspänna, troligtvis så har man en annan geometri på mekanismen. Annars brukar normalt sett vapen med mera effekt och rekyl även vara tyngre att anspänna. Ser vi däremot till mekanismens lockup, alltså låsningen, så känns gamlingen mer förtroendeingivande - den klickar igen som ett kassaskåp! Eleven, som också har Dianas klassiska kulkoppling, låser inte lite tydligt distinkt och den subjektiva känslan är att man förmodligen har lite mer toleranser i mekaniken.


Nu ska det bli spännande att börja lite med precisionsskjutningen för att se vad vapnen kan leverera i rent praktiska temer. Kommer exempelvis den mer kännbara rekylen hos Eleven att även i praktiken påverka den praktiska precisionen?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

19 mars 2014 21:03

Den jämnaste effekten har den blå kurvan,kan det vara en Hatsan som du skjutit med då och som du har som referens bössa ?

 
Ingen bild

Nesse på åsen.

22 mars 2014 07:27

Hemska tanke, tänk om effekten blir 7,6 j. Antagligen kommer polisen att jag dig till dödagar. Säkert minst 2 år på vatten o bröd. UJ UJ UJ!!!

Johnny Ottosson

22 mars 2014 18:51


För vår del så spelar det naturligtvis ingen roll, sannolikt så anses det även i Tyskland som ett mindre betydelsefullt brott att äga ett vapen som är 0.50 joule starkare än effektgränsen.

Italien däremot lär vara betydligt mer alerta till att beivra även sådana små överträdelser.

Oavsett vilket så är avvikelsen lite för stor för att vara acceptabel, som jag ser på saken.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se