Airpang

Direktlänk till inlägg 6 mars 2014

Nytt från FX Airguns

Av Johnny Ottosson - 6 mars 2014 20:00


Framtidens fäste !


  Tänk att ingen annan har tänkt på detta tidigare..


Det mest slående med bra uppfinningar är dessa alltid är väldigt enkla, man har bara inte tänkt i dess banor tidigare. Ett av de bästa exemplen är Holless Wilbur Allen som 1966 uppfann compoundpilbågen. Pilbågen har ju varit med mänskligheten under kanske bortåt 50.000 år och alltid haft en central och viktig plats i mänsklig kultur såsom det främsta redskapet för både jakt och krigföring. Massor av olika cilivisationer har haft pilbågen som som ett av sina viktigaste tekniska föremål, ända ifrån stenåldern via antikens högkulturer och fram till senmedeltiden. Trots att man har experimenterat med mängder av konstruktioner, material och formgivningar så förblev pilbågen mer eller mindre likadan igenom årtusendena. Man borde tycka att ett så viktigt föremål var fulländat efter så tid men detta ansåg inte Mr Allen som snabbt och enkelt skapade en helt ny pilbåge som idag äger den absolut största delen av marknaden, inte minst i monitära termer.


Samma sak, i koncenterad form, har alltid präglat FX Airguns. Många är de i grunden enkla men fullständigt geniala idéer som Fredrik Axelsson har omsatt från tanke till praktska storsäljande produkter. När jag besökte Fredrik under sensommaren så visade han mig sina första prototyper till årets stora luftnyhet på IWA-mässan, FX revolutionerande nya kikarsiktesfästen. 


Länk: http://airpang.bloggplatsen.se/2013/08/27/10133599-ett-hastigt-besok/


De fästen som han då visade mig var tillverkade av polymer, alltså en form av plast. De var lätta som frigolit och utformade på precis samma sätt som dagens lanserade nyhet. Den slutliga produkten är emellertid tillverkade av metall, precis som konventionella fästen. I veckan så landade då slutligen ett par produktionsexemplar i min brevlåda, för 25 mm kikarsiktesrör.


  Rejäl justermån åt alla håll..


Så, vad är det då för speciellt med dessa nya fästen, i vilken mening är de "revolutionerande"?


Jo, dessa kikarsiktesfästen är steglöst justerbara både i höjd och tiltläge. Detta ger en helt unik inställningsbarhet för alla olika tänkbara förhållanden. Rent praktiskt så innebär detta en lång rad praktiska fördelar:


* En ypperlig lösning för vapen som har barreldroop

* Ger extra marginal om kikarsiktets justermån "tar slut"

* Tillåter kikarsiktet att ställas i centrum av sin justermån

* Ett fäste som kan öka höjden lite om behov uppstår, istället för att byta standardhöjd

* Perfekt för vapen med mycket krökt projektilbana

* En idealisk lösning för skytte på väldigt långa avstånd


Rent krasst så finns det inga skäl kvar att välja konventionella fästen (typ Sportsmatch) längre. FX nya fästen kommer prismässigt sett att hamna i ungefär samma nivå som övriga premiumfästen och har då justerbarheten som en extra "finess". Finish, passning och övergripande kvalité är minst på samma nivå som övriga aktörer i prisklassen. 


Nackdelar då?


Jag hade hellre sett torx än insex som skruv. Likaså har man olika storlek på skruvarna till höjdjusteringen respektive överfallens skruvar och skruvarna mot kilbasen!? En extra bonus hade varit om man hade haft en gradering på fästet så att man kan demontera och återmontera på ett repeterbart sätt för höjdjusteringen. Dessutom, varför inte någon infälld logga på fästet (precis som Spuhr har på sina)? Slutligen - bara för att det är jag....så hade det varit grymt fräckt om man hade behållit polymermaterialet istället för metall. Det hade verkligen varit än mer cutting edge. Rent praktiskt så hade det nämligen fungerat helt utmärkt.


Det ska bli riktigt spännande att följa dessa fästen på marknaden framöver...

 
 
Ingen bild

martinw

7 mars 2014 07:14

Exakt kopia på sportsmatch...
(Vilket gör det till en bra produkt kan man anta)

Johnny Ottosson

7 mars 2014 23:20

Det beror ju på hur man definierar en kopia..

Är en Volvo en kopia på en BMW?

Båda är ju bilar..

Inga av SM tillbehör (ex spirit level) passar på FX fäste, dimensionerna är också olika.

 
Ingen bild

Silwer

7 mars 2014 10:41

En kommentar bara det finns SM färsten som du kan göra så med sen länge, så allt beror på pris och kvalitet?

Är de tillverkade i Sverige eller iaf Europa?

Siktena vet vi ju är genomkinesiska och det är begripligt, mne kinesiska fästen det litar jag fasen inte på.

Johnny Ottosson

7 mars 2014 23:21


Justerbara SM fästen kan jag inte påminna mig om att jag någonsin har sett som lösa ringar?

De tillverkas i Sverige.

 
Ingen bild

marhol

7 mars 2014 17:21

SM har väl till och med fästen med justerskruvar för att enklare kunna justera in vinkeln. Fast det kanske dom här har oxå, bara att dom inte syns? Hur som helst så är det, som jag ser det, inget ny uppfinning.

:)

 
Ingen bild

Pistol Mike

7 mars 2014 22:37

Att ha tiltad eller vinklad baser eller kilspåren redan på bössan/lådan hade varit både bättre och stabilare om du frågar mig.


Med vänlig hälsning
Micke

Johnny Ottosson

7 mars 2014 23:22


Känns konstigt att skapa en skev låda bara för att använda justerbara fästen för att få allt rakt?

Bättre då med en rak låda och sedan använda justerbara fästen för de vapen som faktiskt används strypta i de grövsta kalibrarna eller som används till skytte på extrema avstånd.

 
Ingen bild

martinw

8 mars 2014 12:57

Nu handlar det kanske inte om biltillverkare eller om hurvida respektive tillverkares tillbehör passar?
Sportsmatch har precis som vi säger redan minst en modell som ser precis likadan ut, ställbar enbart i höjd och tvådelad.
Oavsett att det redan är uppfunnit så är det kul att se fredrik spotta ut prylar på marknaden. Jag är dock allergisk mot assymetrin i klämmningen, varför skulle man vilja ha det så?

Johnny Ottosson

8 mars 2014 17:22


Visst hade det varit bättre om den hade varit symmetrisk nedtill, där håller jag med.

 
Ingen bild

Ogster

8 mars 2014 22:24

Kolla på Airgun för där har jag skrivit lite om dom, största fördelen är att dom kan höjas 3,7mm mot SM:s fjuttiga 1,4mm.

Mätte upp tillåten till 18cm på 5m (resterande avstånd får ni räkna själva)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards