Airpang

Direktlänk till inlägg 5 mars 2014

Ett bra köp...?

Av Johnny Ottosson - 5 mars 2014 18:30


FX Airguns Bobcat.


   Marknadens modernaste PCP


"Hallå! Jag funderar på att skaffa en fx bobcat .25 för ren nöjeskjutning. Vad tycker du om den? Fördelar och nackdelar? Tackar för svar i förskott :)"

 


Ja, vad säger man om ovanstående? Bobcat (o dess syskonmodell Indy) har blivit en stor försäljningssuccé för FX Airguns och detta med all rätt - detta är ett oerhört komplett vapen. Här finns nästan allt som man kan tänka sig hos ett modernt PCP för 2010-talet. Förutom självklarheter som magasin, QF, fartomställare, sidelever och effektiv shroud mm så har man också utrustat vapnet med magasinhållare, en bättre manometer än hos övriga PCP på marknaden, en picatinnyrail under förstocken och en extra lång rail för kikarsiktet. Här finns kort och gott allt i ett och samma vapen.

 

Till detta så finns även unika FX-lösningar som en kompositstock med en beläggning av softtouch samt hela ST-teknologin. Allt förpackat i ett så kompakt format som möjligt. Det som särskiljer just Bobcat från exempelvis Royale är just vapnets grundläggande layout. Bobcat har en unik hybrid-bullpup design som kombinerar den goda ergonomin från karbingeväret med den rena bullpupens ultrakompakta totallängd. I Bobcats fall så rör det sig om blott 94 cm (en cm längre än Webley Tracker!), trots både 600 mm pipa och en effektiv shroud!

 

På grund av möjligheten till fullt lång pipa så kan en 25 Bobcat spotta ut effekt på samma nivå som min egen Elite, gott och väl 50 fpe (med för Bobcat tillvalsregulatorn). I standardskick så är nämligen Bobcat inte utrustad med regulatorn, ett tillval som jag varmt rekomenderar (+5 fpe och ungefär halva spridningen från skott till skott, dessutom så kan man fylla fulla 250 Bar istället för 220 Bar).

 

Ser man på nackdelarna så kan detta vara prisbilden (9600 kr + regulator ca 1300 kr), visserligen prisvärt i relation till konkurrenterna men ändå rätt mycket pengar. I övrigt så finns det inte mycket mer att tillägga här. I relation till den apfula första stockversionen (som används till Indy) så har man nu med version två även fått till en riktigt vettig formgivning (för vapentypen).

 

Mina enda rekomendationer är att man ser till att välja till regulatorn samt den längre tuben.

 

 

 
 
Ingen bild

Dudda

5 mars 2014 21:57

Kul bössa på många sätt, har en mk2 sedan två veckor. Tyvärr tog de bort weaverskenan som inte visat sig vara helt rätt i måtten. I mina ögon hade den gärna fått vara kvar fast moddad. Sen tycker jag tyvärr att fx syntetstockar är lite för mjuka, det finns många bra syntetstockar men just fx är inte bra även om soft toutch är jäkligt trevligt. Lämnar ca 35 bra skott från 200 bar i .25

Johnny Ottosson

6 mars 2014 20:06


Jag håller med om att en (bättre utformad) skena hade varit helt perfekt.

De nya syntetstockarna är jag väldigt nöjd med, du tror inte att ytmjukheten kan lura en till att tro just att de är mjukare än vad de verkligen är?

Varför kör du bara ifrån 200 Bar, utan regulator så kan du köra ifrån 220 Bar och vinna ytterligare ett antal skott.

 
Ingen bild

LL

6 mars 2014 18:29

Hmm, Jonny är det inte så att en regulator ger MINDRE effekt men JÄMNARE hastighet (fler skott)? Tittar man på dina äldre inlägg om din Elite så är säger du just det.
Kollar man in FX sida så nämns det max 24J med regulator för R400 (tror att det avser .22 som har angivet 48J på HP) Tror inte att Bobcat är annorlunda, samma block.

Johnny Ottosson

6 mars 2014 20:04


Vanligtvis så är det så och det är därför FX regulatorer är helt unika.

Min Elite ger då som nu 50 fpe - alltså 5 fpe upp jämfört med utan regulator. FX anger 46 fpe för exempelvis Bobcat utan regulator i samma kaliber (25) och piplängd (600 mm).

 
Ingen bild

Silwer

7 mars 2014 10:33

nu kvittar så pass lite effekt iaf, luftbesparing och jämnhet är viktigare.

Sen talar vi om mekaniska regulatorer här med hög uteffekt, annars tror jag inte ens de är bäst av den typen av regulatorer.

Du vet en regulator kan bar vara så mycket på en plog.

Bössan har säkert det mesta man behöver vid jakt, men den är osannorlikt ful, fvarför bygger inte FX vapen längre med lite stil?

Jag gissar att svaret är ointresse hos kundkretsen för design.

Trästockar har vi ju gått igenom förr och insett att det fördyrar produkten en hel del, men jag tror det borde finnas som ett val iaf, om det är möjligt.

Så nja, jag vet inte om det här är marknadens yppersta vapen mer än i fansens ögon, iofs är motståndet i bullpup mest ryssvapen och de vet jag personligen inte så mycket om.

Jag tror ändå på en som har elavtryck, det skulle lösa mycket.
Iofs beträder man då eldrift, men det måste komma till slut om så bar för sånna funktioner, det blir ändå inte batteritorsk och vad nu folk drömmer upp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards