Airpang

Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

Fuertoventura

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2014 23:00


 

En vecka långt borta...


  Livet på stranden..


Under den gångna veckan så har det kommit ut sparsamt med blogginlägg eftersom jag har befunnit mig utomlands. Denna gång så var målet för resan en av Kanarieöarna, nämligen Fuertoventura. För de som inte känner till saken så är detta en karg och varm ö ca 10 mil väster om Marocco. Ungefär hälften av ön består av stenöken skapad av lavasten och den norra delen är ren sandöken á la Sahara. Det som var intressant för Airpangs del ifrån själva resan var en liten studie av öns lite udda viltbestånd.


  Sand, sten och havet - ön i ett nötskal...


Ön har mycket sparsamt med däggdjur, oräknat 100.000 människor och lika många getter. Till de två starkast lysande undantagen hör jordekorren och vildkaninen. Jordekorrarna kommer ursprungligen ifrån Marocco och Algeriet, två länder med snarlikt klimat som Fuertoventura. Ekorrarna är av typen Barbary och ser precis ut som "Piff & Puff" från Disney. De är ungefär 2 decimeter långa och har därtill lika lång svans. Matchvikten uppgår till 3-4 hekto. Ursprunligen så kom de till ön först 1965 då några stycken importerade från Marocco släpptes ut i det fria. 


  Möt herr ekorre...


Då Fuertoventura helt saknar naturliga predatorer mot just dessa ekorrar, förutom en och en annan förvildad tamkatt, så förökade de sig närmast explosivt och finns nu i talrika gäng överallt på ön med tonvikten lagd runt människans boningar - pga god födotillgång i ett i övrigt spartanskt land. Precis som ekorrar i gemen så är de opportunistiska omnivorer som är nyfikna, orädda och relativt sluga. Till detta ska läggas att just den är varianten är sällsynt klimattålig - det är den enda ekorren som kan överleva såväl Saharas heta öken som altituder på över 4000 meter i de karga algeriska bergen. Kort sagt, de äter det mesta och de missar aldrig chansen att tillskansa sig en bättre möjlighet till överlevnad, ofta till människornas förtret.


  Runt hotellen så är de så "tama" att de äter ur händerna på en....ve den som lämnar sin mat obevakad här..


Då ekorrar generellt sett är duktiga klättrare så utgör människans fysiska boningar inga hinder, snarare tvärtom. En ekorre kan man påträffa på de måste udda ställen, till och med i en "Scandinavian Sauna" eller på någon av toaletterna. Precis som övriga gnagare så är de också duktiga på att lägga sina "visitkort" lite överallt...


  Den här ekorren stod mellan mina ben och väste för att jag inte matade den fort nog...


Eftersom ekorrarna anses vara såväl söta som charmiga så utgör de en hatkärlek för hotellbolagen. Turisterna fotar och matar för glatta livet samtidigt som hotellen har rena härer med katter och diverse diskret utplacerade slagfällor för att stävja bestånden.


  Bröd ratas om det finns feta nötter som alternativ...


Tyvärr så talade många av hotellmedarbetarna rätt usel engelska och då min egen spanska är obefintlig så blev kommunikationen lite sådär. Jag lät mig dock förstå att man också jagar ekorrarna manuellt då det inte finns turister i närheten, främst då på lågsäsong. Tydligen så fick man inte lägga ut gift så katter ansågs överlag som det bästa motmedicinen, dessutom så tycker de flesta turister att det känns trevligare att möta en huskatt än en sur spanjor med ett gevär i högsta hugg.


  En av de många katter som hotellet sörjer för - om de i gengäld håller ekorrarna (o duvorna) korta...


Katterna har ett litet tält där det finns vatten att hämta. I övrigt så förväntas de sörja för att hitta mat själva. Diverse skyltar förkunnar att det är helt otillåtet att mata katterna, däremot så får man gärna köpa nötter och mata ekorrarna feta (o långsamma)...


  Texten syns dåligt på tältet men här förkunnar man att kattutfodring inte är tillåtet...


Vidare så kunde jag med egna ögon konstatera att om man tycker att en katt är reaktionssnabb och alert så är det ingenting mot en ekorre med en hungrig katt efter sig - där kan man snacka om acceleration! Med tanke på katterna så föredrog ekorrarna att söka föda på stranden där de tigger så mycket det bara går utav turisterna. Det är egentligen bara under lågsäsong eller i dåligt väder som ekorrarna chansar på att göra en räd in mot hotellen.


  När ekorrarna inte letar mat så brukar man se dem sitta ute på lavastenarna och lapa sol...


Med över 3000 soltimmar om året så är det mycket sällan som det regnar på Fuertoventura. Under sommaren så är temperaturen 25-30 grader på dagen och 20-25 på natten. Under "vintern" är det 20-25 grader på dagen och 15-20 grader nattetid. Året om så går solen ner vid ungefär samma tid och någon kväll i egentlig mening finns inte, när det blir mörkt så blir det mörkt direkt.


  Stenöken, fina öde vägar och billig bensin - en ö för cruising...


Utanför städerna och hotellens urbana miljö råder den karga stenöknen. Överallt lavasten och sand. Ett mycket kargt landskap där de enda djur man ser är halvvilda getter (lätta att råka köra på längs vägarna) samt vildkaniner. Även vildkaninerna har naturligtvis en mänsklig bakgrund. Liksom i så många andra länder (ex Australien) så har den kommit hit som tama djur vilka släpps ut i miljön för att berika densamma som villebråd till mänskliga jägare. Resultatet är likadant överallt - kaniner fortplantar sig ungefär som...kaniner och är därtill ihärdiga djur som klarar det tuffa klimatet förbluffande bra.


  Vildkaniner finns överallt och är populära villebråd för mänskliga jägare..


Till skillnad ifrån ekorrarna så är vildkaninerna väldigt skygga och undviker helst mänsklig kontakt. Man kan stundtals se dem i trädgårdar men annars är de mest talrika ute i obygden. Förutom lite fotosafari så har jag annars mest ägnat dagarna åt att fundera ut lite nytt bloggmaterial.


Uppkommande är en presentation och recension av FX Airguns nya och revolutionerande fästen (som Hurricane redan har smygfrontat). Dessutom så har jag beställt ett splitt nytt luftgevär - denna gång en fjäderbössa - som i ett antal olika delinlägg kommer att matchas rond för rond mot en av sina namnkunniga föregångare.

 
 
Ingen bild

Dr_Phreak

5 mars 2014 00:35

Trevligt blogginlägg!

 
Ingen bild

Johnny

4 mars 2022 21:18

Intressant berättelse och ny info.
🤗

P.s Ön heter Fuerteventura 🙂

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards