Airpang

Alla inlägg under februari 2014

Av Johnny Ottosson - 1 februari 2014 14:30


 

 

Vikten av utbildning

 

Ruger 1022  

 


Det är nu lite drygt 10 år sedan jag tog min Jägarexamen. Redan på den tiden så var det en hel del pyssel. Vi studerade totalt i 60 timmar, uppdelat på 20 studietillfällen om 3 timmar vardera. Sedan avgav vi två teoretiska prov och ett flertal praktiska. Slutligen så fick de flesta av oss (men inte alla) sin examen och med den möjligheten att erhålla en vapenlicens. Jag firade saken igenom att köpa en Ruger 1022, ett vapen som bara tidigare samma år för första gången hade blivit möjlig att ha på just jaktlicens.


Nu - ett decennium senare - så är det dags att studera lite mera. I nästa vecka så ska jag ge mig på Skyttekortet, som numera erfodras för att tävla i Field Target inom Svenska Skyttesportförbundets regi. Sålunda så började jag med att öppna studiematerialet och kunde då konstatera att materialet totalt (grundhäfte + gevärsdelen) bara består av enbart 18 + 17 sidor, summa 35 sidor, ungefär som en välmatad bilbroschyr.


Var finns resten?


Ingenstans visade det sig! Detta är allt! Till råga på allt så var bara hälften relevant för skytte i allmänhet (lagstiftning, vapensäkerhet & vapenkunskap), resten var mer eller mindre ren reklam för diverse udda skytteformer som jag faktiskt inte ens trodde existerade nu efter andra världskriget.


  Har ni någonsin sett ett sådant gevär?  Inte jag heller...men de används tydligen...än..


I materialet så förkunnar man myndigt att "utbildningen" är ett måste för att få tävlingslicens och utan tävlingslicens så kan man (i teorin) inte få ut det föreningsintyg som krävs för en vapenlicens. Nu börjar tankarna komma ikapp, är detta verkligen "allt"?! Får folk verkligen ut vapenlicenser bara igenom att läsa informationen på 18 sidor, varav kanske bara hälften är textmaterial. Nu har jag inte gjort provet ännu, så detta måste jag reservera mig för, men såvitt jag förstår så är detta inga större problem för en normalbildad entusiast. 


Visst kan jag rycka på axlarna för jag gör ju bara utbildningen för att.....tja, egentligen vet jag nog inte det. Men hursomhelst, jag har ju redan en "riktig" utbildning i bagaget och jag ska ju "bara" skjuta luftgevär - mestadels tävla med ett tillståndsfritt sådant dessutom.


Men!


Här finns det uppenbarligen människor som får ut (motsv) klass I studsare bara med hjälp av en utbildning som närmast är ett skämt! Nu blir till och med jag mörkrädd! Någon form av relevant kunskap måste det väl finnas annat än hur man viftar med markörspadar i en målgrav?? Med en gång så förefaller reglerna som säger att man måste vänta ett halvår för licensen till just ett målskjutningsvapen helt logisk...

ANNONS

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se