Airpang

Direktlänk till inlägg 24 februari 2014

Bra appar...

Av Johnny Ottosson - 24 februari 2014 12:00


 

Nytt till Android


  Startmenyn för ChAirGun till Android


Idag ska vi kolla på två appar till Android som kan vara till nytta för oss luftskyttar. Den första är den klassiska ChAirGun som ju länge har funnits som program för Windows. För de av oss som inte har möjlighet att ladda ner programmet (ex kör Windows RT) så kan man istället använda det i sin Androidform. Förhoppningen är dock att det även ska släppas för Windows så att vi kan ta del av det både ifrån Windows mobil och surfplatta.


Glädjande nog så är ChAirGun än mer pedagogiskt upplagt som app än som program, för en ovan användare så kan man enklare på ett rent intutivt sätt hantera programmet. Funktionerna är annars i stort desamma, ett välutvecklat och etablerat program som har givit oss alla stor glädje igenom åren. Här finns i princip allt samlat som man kan behöva ha ordning på när det gäller ballistik. Bäst av allt är naturligtvis priset - appen är helt gratis!


Nästa app är Pellet Database som inte mindre än Daniel (ägaren av det svenska luftvapenforumet) har skapat. Denna app är en kul idé och kan inte rättvist jämföras med ChAirGun ovan. Detta är mer av ett privat hemmabygge och inte alls lika sofistikerat och multifunktionellt. Det Pellet Database gör är helt enkelt att lista en mängd diaboler i olika kalibrar och tillåta användaren att med dessa räkna ut anslagsenergi baserat på utgångshastigheten. Detta är då allt den gör. Till de positiva sidorna hör att appen är gratis och dessutom överskådligt presenterad i ett mycket enkelt grafiskt schema. Funktion före form med andra ord. Utbudet av diaboler är gott och de förinställda värden som anges känns rimliga. Appens beräkningar kan därför antas vara rimligt verklighetsstämmande. 


Tyvärr så handikappas programet av två grava tillkortakommanden; dels så kan inte skärmen tiltas och följa med när man vänder sin mobil i handen och dels så är alla enheter enbart metriska (!). Att appen inte följer med när man vänder enheten är en smula irriterande, man är ständigt tvungen att hantera appen i sin liggande vy, det är bökigt att hålla mobilen med en hand och använda appen. Om man nu är tvungen att ha appen låst i ett enda läge så är naturligtvis det "stående" läget betydligt mer användbart än det liggande, i synnerhet så när inte skärmens bredd tillför något för själva appen. När man sedan har valt en diabol så måste man zooma in för att kunna slå in sitt ingångsvärde, appen ändrar inte storlek automatiskt. 


Ett värre bekymmer är att appen bara hanterar metriska värden !?!


Samma sak här med andra ord, kan man inte få appen att göra två saker så är det naturligtvis de viktigaste egenskaperna som ska presenteras, här gör man åter igen tvärtom. Igenom att använda metriska värden så exkluderar man de två viktigaste luftvapenmarknaderna i världen (US & UK) samtidigt som man reducerar funktionaliteten även för alla oss andra då mycket få människor anger diabolvikter i gram. Jag kan förstå att en del personer i övriga världen är bekvämare med joule istället för footpounds energy, liksom kanske även till viss del med meter istället för de mer precisa foots men vem katten räknar en diabolvikt i gram ???


Det är ju lika barockt som att gå till däckhandlaren och beställa 43 centimeters däck till sina 17" fälgar..


Sammanfattningsvis så är det kul att Daniel engagerar sig i att framställa en app, just appar till luftvapen är ju sparsamt förekommande. Vad gäller själva appen så är den kanske rätt tänkt men tämligen oanvändbar i sitt nuvarande utförande. Vad den sedan tillför är mera oklart då ChAirGun innefattar precis det som Pellet Database innehåller - en diaboldatabas för olika kalibrar och en energiberäkningsmöjlighet. 


ChAirgun har dessutom fördelarna av att vara bredare, snyggare och i dessutom utformad i de enheter som vi använder.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Thomas

24 februari 2014 14:36

Konstigt negativ kritik för att Daniles app "bara" hanterar metriska värden.

Är det inte det som är standard i Sverige?

Samtidigt så håller både UK och USA mer och mer på och byter till metersystemet så det är väl inte fel där heller. Har inte UK det redan som officiell standard numera, förutom bland konservativa skyttar?

Nä Johnny, sluta fjanta runt och lär dig metersystemet som alla andra vuxna människor!

 
Ingen bild

LL

24 februari 2014 18:33

Chairgun för android visar falaktiga siffror på startsidan då man kör metriskt.
Testa föjande, ange zero range 25m skriv sedan in 25 i target rutan, denna ändras nu till 24? kolla sedan i tabellen nedanför på POI på target, skiljer sig från 0, Om man väljer tabell så blir det rätt siffror, om man vill att tabellen på startsidan ska ha rätt POI för det som anges i target, ange 3m lägre, dvs i exemplet ange 23m (detta ändras till 22?) men nu blir POI=0 för target.
Kör man inte metriskt så blir det rätt.
Då denna target ruta inte finns i windows versionen och är mumma i telefonen för snabb koll på banan så borde det funka tycker man.
Man har lättare för metriskt än imperial.

 
Ingen bild

Silwer

27 februari 2014 15:38

Ok, jag använder bara metriska värden, men ingen är perfekt och jag faller på grains, jag tycker gram är så jävla jobbigt bara i jämförelse.

I övrigt är det som sagt att hålla på att räkna i replängder och björnkramar osv att ens hålla på med det förlöjligande imperialistiska värdena, vilka borde sumpas omedelbart då de inte har en gemensam bas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se