Airpang

Direktlänk till inlägg 22 februari 2014

Elites bortgång...

Av Johnny Ottosson - 22 februari 2014 14:00


 

Varför försvinner den?

 

  

Del av Elite unika konstruktion..


Att FX Airgun Elite läggs ner har väckt en del reaktioner, både via mail och kommentarsfältet, exempelvis;


"Kan du ta reda på varför Elite läggs ned nästa gång tu pratar med Axelsson? Tycker att det är en bra konstruktion. Royale 400 med elite systemet (singel laddning, regulator) i .177/.22 och FT stock skulle kunna bli något."

 

Visst är Elite en bra konstruktion och anledningen till att den försvinner är att FXs nya magasinstray gör att det blir lika enkelt att ladda en vanlig Royale med singleskott som att ladda en Elite. Den andra finessen med Elite, enkelheten att byta pipor, visade sig användas ganska sällan i praktiken och det i kombination att fastsättningen av pipan kräver lite "känsla" gör att argumenten för att tillverka Elite försvinner.

 

Det är helt enkelt för dyrt och "onödigt" att tillverka ett helt unikt block med ett flertal modellunika delar bara för en enda submodell som dessutom sällan väljs av köparna när vapnet väl ska införskaffas. Då faller helt enkelt de flesta för de mer rationella skälen till Royale - möjlighet till magasin liksom fartomställaren. Det många kanske inte tänker på är att det blir både svårare och dyrare att tillverka ett vapen utan matarpinne än med en sådan.

 

  Den 17 maj 2011 så tog jag leverans av min då splitt nya Elite...


 Visst, Anschutz, Steyr och Feinwerkbau mfl använder tekniken men de saluför också vapen i ett helt annat prisläge, inte sällan dubbelt upp mot exempelvis en Elite och då är det naturligtvis mer ekonomiskt försvarbart. Att FX lägger ner en vapenmodell är för övrigt ytterst sällsynt. Det hände gamla FX2000 efter lång tids produktion och det hände Ultimate/Storm, som också hade en massa modellunika komponenter men i övrigt så finns i princip alla vapen kvar i produktion sedan minst 10 år tillbaka. 

 

  100 skott med 30.90 gn Baracuda, min Elite jämfört med min dåvarande BSA Lonestar...

 

De vapen som FX Airguns tillverkar är nämligen ofta tekniskt sett långt före sin tid och sina konkurrenter, de är också såpass genomtänkta att de klarar att tillverkas år efter år utan att kännas föråldrade och ett bättre bevis på sin konstruktiva framgång än så kan man väl knappast ha som tillverkare, eller hur?

 

 

 
 
Ingen bild

Silwer

22 februari 2014 17:24

Jag skulole akta mig från att mena att alla med liknade system lurar folk med högt pris, det har varit mer eller mindre standard sen 80-tal med den här typen av matning.

Jag har nämnt det många ggr att FX kommer droppa Elitesystemet då det inte behövs för USA marknaden, och därmed en av de intressantaste sakerna för ett mer eller mindre vanligt jaktvapen.

Jag har trott på dess nedläggning länge elt enkelt, i USA säljer siffror, ingen finess och fjantiga coolhetsfaktorer, enskott..... nä inte direkt, de vet inte ens vad de tar i.

Du har ju din kvar iaf så det får väl duga, FX släpper ju just inget som är för en Europeisk marknad, troligen för att de knappt har någon utom rent lokalt.

Långt före sin tid, tekniskt överlägsna, i vissa tankar ja, men inget är nytt under himlen och imo är de väldigt produktplacerade saker idag, tiden när FX var Sveriges lyft för PCP vapen är borta.

Johnny Ottosson

22 februari 2014 18:34


Det är ju inte frågan om att "lura folk med högt pris", den här typen av laddsystem kostar mer pengar att tillverka vilket endera höjer produktens pris eller minskar tillverkarens marginal.

De flesta Elite har annars gått till USA-marknaden, i Sverige är den nog svårare att sälja iom att den är så svår att ändra effekten på.

En del modeller är ju riktade mot Europa, Verminator-serien är ju exempelvis storsäljare i UK (relativt sett) o inte speciellt populär i USA.

 
Ingen bild

ettup

23 februari 2014 07:44

Om du inte tog i för kung å bla bla så förstår jag att dessa tillverkare enbart vill se big dollars!! Sen om dessa bössor hamnar i en julakatalog här hemma om 5år, så lär det väll inte störa jenkarna... made in sweden!

 
Ingen bild

kj

23 februari 2014 23:00

ja har tre fx bössor och är nöjd,vad det gäller kvalite så ligger fx högt i kurs,titta på många andra fabrikat som kostar skjortan,och har knepiga konstruktioner,men alltid synd när en bra bössa läggs ned,fx2000 var ju påkostad med fin inpassning och en stock av valnöt som inte görs idag,blev väl för dyr att göra,hoppas det inte går dåligt för vår enda luftvapentillverkare,axelsson som klurat ut alla vapen är värd en eloge.

Johnny Ottosson

24 februari 2014 11:44


FX2000 kom i sitt grundutförande som Axsorn redan 1996. Även om Volvo PV var en förträfflig bil och fortfarande kan transportera fyra personer från A till B så utvecklas världen och FX Airguns hade inte varit där de är idag om de inte hade drivit utvecklingen framför sig.

Se på Air Arms som tillverkar samma skåpmat år efter år, det enda som räddar dem är lågt pris och en stark hemmamarknad. Hade de haft ett högt pris så hade de försvunnit för länge sedan, precis som Theoben.

Sedan går det mode i mycket, valnöt är inte alls lika självklart för ett påkostat PCP idag som för tio år sedan.

 
Ingen bild

kj

24 februari 2014 13:06

kan hålla med om att finns ju bra vapen med sytetstockar,sen vad det gäller pcp vapen,dom är ju inte så komplicerade i sin konstruktion, att det tillkommit regulatorer mm är ju en annan sak.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards