Airpang

Direktlänk till inlägg 20 februari 2014

Dags att handla...?

Av Johnny Ottosson - 20 februari 2014 15:45


Vad ska jag köpa?

 

  

Weihrauch HW30S är ett utmärkt exempel på ett bra vapenval...


Oräknliga gånger så får jag just den här frågan - vad ska jag köpa för luftgevär? Då spörsmålet förefaller vara otroligt populärt och ständigt återkommande så får detta bli temat för dagen. Utan att gå in i detalj på olika fabrikat och modeller så är det absolut viktigaste att vapnet har en bra praktisk precision. En nybörjare ska alltså direkt kunna skjuta vettigt bra samtidigt som att vapnet ändå ska kunna erbjuda en så god egenprecision att inte ens en skicklig skytt ska kunna uppleva att vapnet "inte räcker till".


"Accuracy is everything!"


Så enkelt är det alltså - men hur vet man då vilket vapen och modell som uppfyller detta? Tja, vill man inte gå den långa (o dyra!) vägen igenom att pröva diverse vapen själv så måste man ta del av andra entusiasters upptäckter och erfarenheter. Det enklaste och bekvämaste sättet att göra detta är helt enkelt att besöka diverse forum runt om på internet och där lyssna in vilka vapen som har gott anseende. Försök då att inhämta information ifrån så många olika oberoende källor som möjligt och väg sedan ihop alla åsikter. Det är nämligen så att vissa vapen har gott rykte för bra precison och är därför mycket populära, vilket självfallet inte är utan anledning.


Kännetecknande för ett vapen som har god praktisk precision är som regel att den har en bra pipa, som dessutom i regel är mycket "förlåtande" mot många olika sorters ammunition, vapnet skjuter alltså bra eller hyfsat bra med det mesta. Vidare så har vapnet även ett bra eller mycket bra avtryckarsystem. Svårare än så är det egentligen inte, med en bra pipa och ett bra avtryckarsystem så har man de absolut mest grundläggande parametrarna klara för att få ett vapen med riktigt god praktisk precision. Övriga egenskaper som drivkällans jämnhet etc är naturligtvis också av betydelse men inte alls lika viktiga som pipan och avtryckarsystemet.


"Power is nothing without control - less is more!"


Två andra frågor som alltid poppar upp tidigt i resonemanget om vilket vapen man ska köpa är kaliber och effekt. Då dessa saker ofta är nära besläktade så ska vi avverka dem på en och samma gång. Eftersom man i regel börjar med ett licensfritt luftvapen så är den maximala anslagsenergin given redan ifrån början - 10 joule. Nu vet jag att många tycker att 10J är väldigt futtigt men så är inte fallet. En effekt av 10J räcker till alla de uppgifter där man har nytta och glädje av ett luftgevär. Fråga dig själv - hur ofta kommer du att skjuta på avstånd bortom 30 meter? Sanningen är den att en förbluffande stor andel av alla entusiaster skjuter vanligtvis på avstånd kortare än 30 meter! Skjuter man på avstånd ut till 30-35 meter så räcker ett vapen på 10J mer än väl. Normalt sett så använder människor luftvapen till tre olika ändamål; jakt, tavelskytte och skytte på interaktiva mål.


Jakt är normalt sett inte aktuellt med licensfria vapen i Sverige men oavsett detta så är precision alltid nyckel till framgång och så även här. Finns bara precisionen så kan en skicklig skytt relativt enkelt fälla även den största duva  och grövsta hare på ett överraskande långt avstånd med bara licensfritt vapen som har kaliber 177. Visst - man får inga marginaler - men detta spelar i praktiken ingen roll eftersom vi inte jagar med dessa vapen i Sverige, trots att den rent tekniska prestandan finns där. Vi behöver sålunda ingen högre effekt på vårt vapen med hänsyn till ett eventuellt jaktbehov.


Skjuter vi på måltavlor så handlar det om att stansa hål i en tunn kartongskiva, inte heller för detta ändamål så krävs det någon större effekt - kartongskivor är enkla att slå igenom för även en diabol i högst måttlig fart. Ut till runt 35 meter så duger ett vapen på 10J/177 helt ypperligt för detta.


Interaktiva mål innefattar många olika saker, ifrån spontana plinkingmål som en dryckesburk upphängd i ett snöre till de Field Target-mål som används till våra tävlingar. Här brukar många tala sig varma för kaliber 22 eller uppåt för att få bättre träffmarkeringar. Detta är naturligtvis helt korrekt men vid 10J så är den här fördelen inte värd alla de nackdelar som kaliber 22 bjuder i gengäld (dyrare ammunition, mindre flack projektilbana etc). Just den bristande förmågan att markera träff kan man till stor del kompensera igenom att utforma målen på ett bättre sätt och när vi tävlar så är det tävlingsledningens ansvar att säkerställa att målen är riggade så att de pålitligt och rättvist kan fällas även av de klenaste vapen.


Vad vi kan sammanfatta är alltså att vi letar efter ett vapen som är licensfritt med kaliber 177 och som har dokumenterat god praktisk precision tack vare en bra pipa och ett ypperligt avtryckarsystem. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se