Airpang

Direktlänk till inlägg 12 januari 2014

En allmänt intressant fråga från läsekretsen

Av Johnny Ottosson - 12 januari 2014 14:30



Barreldroop på Royale-serien...


  Notera skillnaden ifrån höger sida till vänster mellan tub och pipa..


Igår så fick jag en fråga ifrån en läsare och den frågeställningen uppkommer med jämna mellanrum. Ämnet rör Royale-seriens barreldroop, alltså att piporna slokar mellan block och mynning. Här är mailet:


"Bara en lite fråga som du kanske inte kan svara på!? Kilspåren för kikarfästena på Eliten & Royalen gör dom separat eller kommer dom färdiga i blocket/lådan (strängpressade?)? Hade det varit så att dom bearbetas fram i efterhand så tycker jag att det hade varit väldigt enkelt och praktiskt om dom hade varit lite vinklade/tiltade. Detta med tanke på den krumma kulbanan du får i ett relativt (i jämförelse med t.ex krutvapen) klent luftgevär, och du hade då sluppit att shimsa kikarsiktet när justerområdet tar slut.

Bara en tanke.
Med vänlig hälsning
Micke"


Som jag förstår saken så är detta problem vanligast på vapen som har låg effekt och lång pipa med en relativt tung (lång) shroud, inte sällan kombinerat med ett billigt kikarsikte med snål justermån. I sådana lägen så kan man få stora praktiska problem och en inte helt ovanlig lösning är tyvärr "bonnmek" i form av shimsning, som alltid en styggelse. Dock så, även med fulleffektsvapen så förekommer fenomenet med barreldroop på en del exemplar, alla foton i dagens inlägg är exempelvis ifrån min egen Elite - som har ett rejält barreldroop, vilket dock inte förhindrar den normala praktiska användningen av vapnet.


   I den här ändan av pipan så finns det gott om mellanrum..


I de flesta fall, med bra kikarsikte och vapen på full effekt, så är FXs barreldroop inget större praktiskt problem men de vapen som till exempel är skenstrypta och försedda med en 600 mm lång pipa i kaliber 25 så kan bekymmren vara betydande. Den bästa lösningen är då att byta fästen till sådana som har motsvarande barreldroop inbyggt alternativt byta till ett kikarsikte med större justermån, detta då förutsatt att man inte kan öka utgångshastigheten hos vapnet och därmed erhålla en flackare projektilbana.


   ...i den här ändan är det desto tightare..


Det sista alternativet är att resa pipan igenom ett stöd, en så kallad "rail" på ovansidan om pipan. Detta stöd fäster man på ovansidan om blocket och det löper då ovanpå pipan ända till mynningen där det fäster i pipan via en pipvikt. FX saluför själva ett sådant stöd men det kan vara en smula svårt att få tag på, jag har själv försökt köpa ett under det senaste året, alltså i princip ända sedan det kom ut på marknaden.


   FXs FT-modell med railen monterad ovanför pipan..

 
 
Ingen bild

Silwer

13 januari 2014 09:02

Hade de haft helshrud för att stödja pipan hade det inte ens existeras, så det blir inte alls värre med "lång" shroud om den iaf sitter i blocket.

Förmodligen tänkte ingen på att nån sköt grövre kalibrar i 10J, anars kan jag inte tänka mig att det gör så våldsamt mycket.

Johnny Ottosson

16 januari 2014 21:13


Problemen är ju mindre om shrouden stöder mot blocket men här avses den långa shrouden som inte stöder mot blocket.

 
Ingen bild

Pistol Mike

15 januari 2014 09:24

För egen del så är en <10J alltså licensfri FX Elite i kaliber .22 det "gevär" som jag har funderat på att köpa.

Är det sen så som Johnny skrivar att pipan också pekar neråt från början så borde det nästan vara standard med vinklade kilspår/baser! För det är ju inte till nackdel även för mer effektstarka/licenpliktiga luftgevär.

Många sätter ju idag på vinklade picatinnybaser på sina "långhållsbössor" (krutdrivna) bara för att justermånen på kikarsiktena inte räcker till. själv satte jag på ett kikarsikte på min BSA Meteor .22 i höstas och med kikarsiktet nollat träffade jag cirka 30cm lågt på 25m, Så där nyttjas bara justermånen åt ena hållet... rätt onödigt igentligen.

Så enligt mig borde det införas en standard(!) där BASEN för kikarfästet hade varit vinklat på alla bössor luft som krut.


Med vänlig hälsning
Micke

Johnny Ottosson

16 januari 2014 21:15


Enklare då med rail som stöder pipan ovanpå, då får man också en obegränsad längd på kilbasen för att montera optik.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards