Airpang

Direktlänk till inlägg 10 januari 2014

Fortfarande No 1

Av Johnny Ottosson - 10 januari 2014 20:30


The Elite


  Det är bara shouden/pipan och tuben som skiljer men intrycket av storlek är ett helt annat..


En av de absolut mest diskreta modellerna i sortimentet hos FX Airguns är företagets toppmodell Elite. Vid en hastig anblick så kan man lätt ta den för bara en helt vanlig modell Royale men om man synar modellen lite mer noga så hittar man den absolut mest fascinerande och tekniskt sett innovativa modell som finns på marknaden idag.


I takt med den snabba utvecklingen av tryckluftsgevär, Pre Charged Pneumatics (PCP), förfinas ständigt prestandan hos dessa vapen i en rask takt. Redan 2008 kom basmodellen till Elite, benämnd Royale, men trots ett mycket snarlikt utseende så har Elite en helt annan drivkälla, vilken dock även kan erhållas i vanliga Royale, samt en unik laddprincip med direkt-till-pipan laddning. Laddsystemet är naturligtvis ingen nyhet i sig, men detta är första gången som det används på den här effektnivån och i kombination med FX Airguns ST-teknik.


De flesta av dagens PCP har självreglerande ventilsystem. Detta innebär att ventilen är avstämd mot systemtrycket så att vapnet hela tiden levererar en så jämn utgångshastighet som möjligt. När man avfyrar ett sådant vapen frigörs en hammare, en slags kolv, som drivs av hammarfjädern och när hammaren träffar ventilkäglan släpper ventilen ut lite luft som i sin tur skickar ut diabolen. När vapnets tub är trycksatt orkar emellertid inte hammaren slå upp ventilen så lång tid, relativt sett, eftersom mottrycket i tuben arbetar för att hålla ventilen stängd. Man får då förhållandevis låg effekt. När man har avlossat några skott sjunker emellertid trycket i tuben och därmed dess inbyggda motstånd mot att hållas stängd då hammaren öppnar den vid varje avfyrning. Detta betyder att mera luft hinner komma ut och hastigheten hos projektilen ökar varpå effekten stiger. När trycket slutligen är lågt inuti tuben så minskar effekten och projektilhastigheten på grund av detta, trots att hammaren håller uppe ventilen längre än tidigare. Det blir nu dags att fylla upp vapnet igen.


Hela den här processen, illustrerad i en graf, kallas för vapnets effektkurva. Med en uppmätt effektkurva kan man lätt fastslå lämpligt starttryck och när man måste fylla om tuben samt genomsnittlig utgångshastighet och vapnets spridning ifrån skott till skott, alltså hur jämnt drivkällan kan förmå vapnet att skjuta.


Normalt sett håller effektkurvan konturen av en klassisk kyrkklocka, med låg effekt som successivt stegras till en topp varpå kurvan slutligen faller nedåt igen. Som regel kan man bara använda det antal skott som finns ungefär i mitten av en sådan effektkurva då de första och sista skotten avviker för mycket från genomsnittshastigheten för att ge en acceptabel total skottspridning i utgångshastigheten.


  Stora mål på långa avstånd, där funkar Elite också för jakt..


Alternativet till att använda en självreglerande ventil är att mekaniskt sett reglera utgångshastigheten genom en separat regulator. Regulatorn utgörs av en sekundär luftkammare som hela tiden håller en given mängd luft vid ett givet tryck och detta tryck är det som driver projektilen. Primärventilen har i denna typ av konstruktion bara till syfte att fylla på regulatorn från tuben så att denna alltid är fylld inför avfyrning.


På tävlingsvapen för exempelvis Internationellt 10M-skytte är regulatorer sedan länge standard eftersom en absolut jämn utgångshastighet är extremt viktig för optimal precision. För Sporting Airguns, alltså PCP avsedda för rekreativt skytte, tävlingsskytte i Field Target samt för jaktbruk har regulatorer varit sällsynta eftersom det tidigare varit svårt att få dem att fungera optimalt vid höga effektuttag, något som inte är ett problem på de förhållandevis effektsvaga tävlingsvapnen. Som bäst har gamla regulatorer tillåtit en effektnivå på runt 35 joule varför starkare PCP än så har använt självregulerande ventilsystem istället.


Som ni säkert förstår är en av de stora finesserna hos FX Airguns Elite en riktig, välfungerande, high performance regulator – den första på marknaden. I praktiska termer betyder detta att Elite levererar fler skott i förhållande till sin tubvolym och sitt effektuttag än något annat vapen på marknaden – oavsett prisklass!


Förutom detta ger regulatorn också en otroligt låg och fin spridning i utgångshastigheten från skott till skott. Kombinerar man sedan en så vass och jämn drivkälla med FX Airguns patenterade ST-teknologi har man ett verkligt imponerande vapen med en unik prestanda.


Sedan ett par år tillbaka använder FX Airguns en egen och helt ny princip för att tillverka pipor, en precisionsteknologi som man kallar Smoothtwist (ST). Unikt med Smoothtwist är att merparten av pipan är helt slät och fri från räfflor och bommar. Bara cirka 27 millimeter av pipan, delen närmast mynningen, är försedda med räfflor – 5 stycken med 1:16 i stigning. Räfflorna är dessutom inte skurna i godset, som vid konventionell piptill-verkning, utan skapas igenom att man pressar ut dem i loppet från pipans utsida med hjälp av en stor pressmaskin.


Eftersom räfflorna inte skärs i godset blir övergången mellan slätborrad del av pipan och ingången i räfflornas längd mjuk och fin utan de hugg som kan uppstå när en mjuk omantlad projektil passerar en räffelskuren yta. På detta sätt så lämnar den mjuka diabolen räfflingen hos en ST-pipa mindre deformerad än från en konventionellt räfflad pipa och mindre deformationer betyder i praktiken en högre och framför allt jämnare ballistisk koefficient (BC). Diaboler skjutna i ST-pipor har alltså en flackare kulbana.


  Laddning direkt in i pipan..


Förutom blocket med den unika direkt-till-pipan laddning så är modell Elite egentligen en FX Airguns Royale. Det innebär att geväret är svensktillverkat och av modernaste snitt, bara stockarna av valnöt och lufttuben är importerade. Övriga komponenter, vid sidan av råmaterialet till pipan, tillverkas och byggs här i landet, inte sällan på ett stenkasts avstånd ifrån FX fabriken i Fagerlid. De utländska komponenterna är tillverkade av kända underleverantörer i luftvapenbranchen, exempelvis kommer råmaterialet till blocken ifrån Holland och valnötsstockarn från Korea. Tillsammans med övriga toppaktörer på marknaden som Theoben och Daystate har FX Airguns valt Luxfers rostsäkra aluminiumtuber och köparen kan välja mellan 400 eller 500 cc volymer. FX Airguns Elite finns dessutom med 200 eller 250 cc stora smaltuber i aluminium, även dessa från en leverantör i Holland för de som önskar ett fysiskt mindre och lättare vapen till bekostnad av färre antal skott på en fyllning.


Samtliga tuber fylls via en quickfill så tuberna behöver inte skruvas loss manuellt mellan varje fyllning, man klickar bara fast en snabbkoppling för luftfyllningen. Då tuberna är tillverkade av aluminium så kan de även handpumpas eftersom de inte riskerar att rosta av den vattenånga som billigare handpumpar ofta kondenserar in i lufttuberna vid fyllningarna. En spekulant bör dock vara observant på att stora tuber på upp till 500 cc är rejält fysiskt kraftkrävande att handpumpa ända upp till de 250 Bar som de regulatorför-sedda vapnen kan hantera när de har den största tuben monterad. Den mindre 400 cc tuben är godkänd för 232 Bar och smaltuberna 220 Bar. Vapen som stryps till 10 joule för licensfri status i Sverige ska dock bara matas med maximalt 200 Bar, oavsett kaliber. Förutom tuber på 200, 250, 400 eller 500 cc kan köparen välja mellan en svensktillverkad syntetstock (samtliga tubstorlekar) eller en vacker valnötsstock (400 & 500 cc versionerna). Därtill så kan man välja mellan tre olika kalibrar (177, 22 eller 25) liksom om man önskar 500 mm eller 600 mm långa pipor.


Prisläget för en FX Airguns Elite ligger från 9000 kronor och uppåt, beroende på utrustning. 


Det första som slår en när man håller i en FX Airguns Elite 500 är formatet. Trots att den i grund och botten är snarlik FX Airguns Royale 400 gör den större tuben och den längre pipan att Elite känns som ett avsevärt större vapen. Balansen är emellertid utsökt med balanspunkten precis framför den inbyggda varbygeln så efter några minuter tänker man inte längre på vikten. Längden på totalt 119 centimeter upplevde jag dock som i längsta laget vid återkommande tillfällen. Här finns det dock ingen enkel lösning, vill man ha hög effekt så krävs det en lång pipa och en 600 millimeter lång pipa tar plats på längden, så enkelt är det.


Även den långa shrouden tar plats men den krävs för optimal precision och vettig ljudnivå när man skjuter. Nuförtiden är ju de flesta PCP mellan 90-100 cm långa så nära 120 cm känns ovant långt, trots att det egentligen inte är en orimlig dimension, en del fjäderluftgevär kan ju faktiskt vara bortåt 140 cm långa. Den som vill kan dock välja bort både shroud och den längre pipan och på så sätt tjäna 20-25 cm direkt, till priset av någon försämrad praktisk precision och lägre effekt samt betydligt högre ljudnivå när man skjuter. I skenet av dessa nackdelar så föredrar jag personligen helt klart standardutförandet, långt eller inte.


  Valnötsstockarna till dessa vapen är mycket trevliga...


Stockarna är tillverkade av valnöt eller syntet, båda har justerbar bakkappa och valnötsstocken har en smart utforming som tillåter skytten att välja om man vill hålla tummen runt pistolgreppet eller skjuta med tummen upp, mot lådstjärten. Stockarna är identiska med Royale och väldigt genomtänkta inte bara när det gäller högerhandsgreppet utan den flata undersidan på förstocken gör den idealisk för bänkskytte eller om man önskar montera en bipod. Godset i förstocken är grovt, många stortubsvapen har ju lite för tunna, smäckra och ömtåliga formgivningar just under tuben. Valnötsstocken är av god kvalité för luftvapen men en smula torr direkt ifrån fabrik, den tjänar på en rejäl inoljning. De allra flesta skyttar, oavsett format, känner sig direkt hemma med ergonomin, även om den är lite mera åt bänkskytte/tavelskyttehållet. Undertill på stocken hittar man snabbkopplingen för luft-fyllningen samt en förbluffande exakt manometer. 


Mekanismen manövreras med en sidospännararm på höger sida av vapnet. Slaget är relativt kort men trots detta öppnar transfertunneln ordentligt så man får gott om plats för fingerspetsarna när man laddar en diabol. Förspänningen på hammarfjädern är mjuk och skön, vilket gör mängdskyttet behagligt vilsamt med tanke på effektuttaget. På höger sida om lådan, bakom sidospännararmen, så finns en helt vanlig manuell säkring som osäkrar framåt, säkringen spärrar enbart avtrycket men kan manövreras absolut ljudlöst. Själva avtryckarsystemet är samma som på Royale och fullt justerbart. Det man ska ha i bakhuvudet är att detta avtryckarsystem är utvecklat för praktiskt bruk i skog och mark och inte att jämföra med rena matchavtryck för tävlingsvapen, ett sådant finns också men är på de flesta modeller tillval. Till sitt ändamål är standardavtrycket både suveränt enkelt och därtill rent med en markerad tryckpunkt. 


Tack vare vapnets fysiska format känns en Elite väldigt stum och ligger absolut stilla i avfyrningen. Här märker man tydligt hur skönt det är med de lätta hammare FX Airguns använder i sina vapen. Den lättare hammaren ger mindre massakrafter i rörelse och därmed mindre negativ påverkan på vapnet och den praktiska precisionen i själva skottögonblicket.


Tack vare vapnets airstripper, som sitter inbyggd i shrouden, reduceras också den stora turbulens som, likt svallvågor, följer efter en diabol när den precis har lämnat mynningen på själva pipan. Shroudröret, alltså den grova del som omsluter pipan och som ofta misstas för en ljuddämpare, är egentligen bara ett tomt rör, vilket man tydligt kan se om man kikar ner i den med mekanismen öppen och shroudens lock avskruvat. I botten, fast på den egentliga pipan, sitter FX egna och unika airstripper som leder bort de störande turbulenserna med den bieffekten att en del av skottljudet samtidigt minskar.


  Precision is the name of the game för Elite - nästan oavsett vilken ammunition man använder..


Ute på banan kan man njuta av det faktum att de tunga diabolerna i kaliber .25 är betydligt mindre vindkänsliga, även på dryga avstånd. Min vanliga standardmåltavla som visar nio femskotts träffbilder skjutna på 50 meters avstånd ger en genomsnittsspridning på bara lite drygt 10-12 mm, trots relativt ogynnsamma vindförhållanden. Enstaka träffbilder på uppmätta 80 meter ger också träffbilder på ungefär samma storlek, vilket naturligtvis är än bättre, och på fulla 100 meter kan man utan större svårigheter skjuta fem skott inom ytan av en femkrona – med ett luftgevär!


Mitt mest bestående intryck av allt praktiskt skytte med FX Airguns Elite är helt klart hur enkelt det är att skjuta bra med vapnet, även i jämförelse med marknadens övriga PCP. Modell Elite är helt enkelt mycket förlåtande och detta är något man också väldigt tydligt kan se när man lånar ut vapnet till skyttar som är ovana vid vapentypen. Tack vare den stora tuben och den låga luftförbrukningen kan man lätt ta med sig bössan till skjutbanan och skjuta meningsfullt en hel session utan att behöva släpa med sig dykarflaskan som man normalt behöver för vanliga kaliber 25 PCP vilka kanske bara klarar 15-25 skott på en fyllning.



 
 
Johan

Johan

11 januari 2014 11:00

Bra recension! Om bara FX kunde släppa en "Swedish hunting edition" bössa på 150J bössa så vore allt perfekt...

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Pistol Mike

11 januari 2014 14:09

Bara en lite fråga som du kanske inte kan svara på!?
Kilspåren för kikarfästena på Eliten & Royalen gör dom separat eller kommer dom färdiga i blocket/lådan (strängpressade?)?

Hade det varit så att dom bearbetas fram i efterhand så tycker jag att det hade varit väldigt enkelt och praktiskt om dom hade varit lite vinklade/tiltade. Detta med tanke på den krumma kulbanan du får i ett relativt (i jämförelse med t.ex krutvapen) klent luftgevär, och du hade då sluppit att shimsa kikarsiktet när justerområdet tar slut.

Bara en tanke.

Med vänlig hälsning
Micke

 
Ingen bild

Silwer

13 januari 2014 08:54

Inte direkt relaterad fråga ,men nästan.

.30 är de 7.62mm?

.303 var .7mm(antar tat DS tog namnet efter sina militära vapen i just den kalibern)

Men de använder ju samma diaboler, så vad mäter de egentligeni millimeter?

 
Ingen bild

Silwer

13 januari 2014 08:56

I övrigt tror jag Eliten kommer försvinna, de är för svåra att bygga i större mängder.

Så hur det nu än var så blir nog Royalegrunden den som kommer var kvar.

Johnny Ottosson

16 januari 2014 21:13


Försvinna tror jag inte men "special order" är den redan...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards