Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2013

En fråga från mailen....

Av Johnny Ottosson - 28 december 2013 16:00



Strypning av BSA Tactical?


BSAs storsäljande Lightning XL Tactical  


"Hej! Har på Airgun.se läst att BSA XL Tactical har strypning via "pistong punka", äger en själv med runt 2 år på nacken och märkte inte av nån punka när jag hade isär den. Har inget som helst problem med bössan men stör mig på att inte veta om den ibland stryps va punka och ibland inte. Du som har erfarenhet av BSA kanske vet om strypningen tidvis skett via pistongpunka? Jag vet att äldre BSA ströps via hål i cylindern i vilket en skruv ströp luftflödet men mig vetligen är det svagare fjäder som får ned bössorna på 10j numera. BSA upplever jag som svårt att diskutera på forum då snacket snart övergår i "spanienbössa" och "Gamo" istället för att hålla sig till sakfrågan. Funderar lite kring att inhandla en ny BSA och vill då ha klarhet i denna frågeställning. Är ingen powerfantast men ogillar "piston slam" varpå hål i pistong är ett förhatligt sätt att strypa.
Tack för ett bra arbete med bloggen! /Tobias"


En del vapen, inte minst de från GAMO (som sedan snart 30 år tillbaka äger BSA) stryps mycket riktigt med "pistongpunka", alltså ett litet hål i pistongen som hindrar densamma att bygga upp fullt tryck framför sig när avfyrningen äger rum. Då lite komprimerad luft läcker "bakåt" in i mekaniken (eg pistongens insida) så minskar effekten hos vapnet och prestanda sjunker ner till licensfri nivå.


Detta är en enkel och billig, men inte specellt bra, metod för att strypa ett fjäderluftgevär.


Såvitt jag vet så har den här metoden bara nästan bara använts på GAMO, främst deras Hunter-serie. Det enda BSA jag vet som har haft det här systemet är nya Meteor Mk VII, som nu har mekaniken från GAMO. De BSA som importerades av den tidigare importören Normark och som tillverkades i England (numera så tillverkas ju alla BSAs fjädervapen i Spanien) hade istället ett litet gängat hål ovanför transferporten där man skruvade ner en stoppskruv, vilken då begränsade luftens hastighet (jmfr en trängre transferport).


Som läget är nu så har jag bara hört att man stryper vapnen med klenare slagfjäder, inte heller detta är någon perfekt lösning men bättre än en hålborrad pistong. Nackdelen med en klenare slagfjäder är ju att vapnet får en långsammare locktime när avfyrningen äger rum. Den absolut bästa lösningen är ju att göra som Walther LGV, alltså köra olika pistonger med olika vikt tillsammans med lättare slagfjädrar för att få maximal skjutbarhet på respektive effektnivå.


Sedan håller jag med dig i sak, det förekommer mycket tjafs runt BSA som varumärke iom kopplingen till GAMO men då ska vi i rättvisans namn betänka att man i alla fall inte är någon Hatsan..

 
 
Ingen bild

kaffekokarn

28 december 2013 21:36

Punka i pistongen är ett standardrecept för att få ner kraftfullare luftgevär till svenska licensfria energinivåer. Man får göra så när det inte räcker med att kapa ner fjädern i luftgevär med stor svept cylindervolym. Ett exempel är Jula-bössan AR1000 som såldes i mängder förra året.

Att det inte är en särskilt bra metod tror jag de flesta är överens om. Bättre att välja en bössa med mindre svept volym om man ska köra licensfritt.

 
Ingen bild

Air

29 december 2013 15:23

Har en äldre Supersport som har hål
i pistongen.
Den nyaste har dock en 10J fjäder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards