Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2013

En fråga från mailen....

Av Johnny Ottosson - 28 december 2013 16:00Strypning av BSA Tactical?


BSAs storsäljande Lightning XL Tactical  


"Hej! Har på Airgun.se läst att BSA XL Tactical har strypning via "pistong punka", äger en själv med runt 2 år på nacken och märkte inte av nån punka när jag hade isär den. Har inget som helst problem med bössan men stör mig på att inte veta om den ibland stryps va punka och ibland inte. Du som har erfarenhet av BSA kanske vet om strypningen tidvis skett via pistongpunka? Jag vet att äldre BSA ströps via hål i cylindern i vilket en skruv ströp luftflödet men mig vetligen är det svagare fjäder som får ned bössorna på 10j numera. BSA upplever jag som svårt att diskutera på forum då snacket snart övergår i "spanienbössa" och "Gamo" istället för att hålla sig till sakfrågan. Funderar lite kring att inhandla en ny BSA och vill då ha klarhet i denna frågeställning. Är ingen powerfantast men ogillar "piston slam" varpå hål i pistong är ett förhatligt sätt att strypa.
Tack för ett bra arbete med bloggen! /Tobias"


En del vapen, inte minst de från GAMO (som sedan snart 30 år tillbaka äger BSA) stryps mycket riktigt med "pistongpunka", alltså ett litet hål i pistongen som hindrar densamma att bygga upp fullt tryck framför sig när avfyrningen äger rum. Då lite komprimerad luft läcker "bakåt" in i mekaniken (eg pistongens insida) så minskar effekten hos vapnet och prestanda sjunker ner till licensfri nivå.


Detta är en enkel och billig, men inte specellt bra, metod för att strypa ett fjäderluftgevär.


Såvitt jag vet så har den här metoden bara nästan bara använts på GAMO, främst deras Hunter-serie. Det enda BSA jag vet som har haft det här systemet är nya Meteor Mk VII, som nu har mekaniken från GAMO. De BSA som importerades av den tidigare importören Normark och som tillverkades i England (numera så tillverkas ju alla BSAs fjädervapen i Spanien) hade istället ett litet gängat hål ovanför transferporten där man skruvade ner en stoppskruv, vilken då begränsade luftens hastighet (jmfr en trängre transferport).


Som läget är nu så har jag bara hört att man stryper vapnen med klenare slagfjäder, inte heller detta är någon perfekt lösning men bättre än en hålborrad pistong. Nackdelen med en klenare slagfjäder är ju att vapnet får en långsammare locktime när avfyrningen äger rum. Den absolut bästa lösningen är ju att göra som Walther LGV, alltså köra olika pistonger med olika vikt tillsammans med lättare slagfjädrar för att få maximal skjutbarhet på respektive effektnivå.


Sedan håller jag med dig i sak, det förekommer mycket tjafs runt BSA som varumärke iom kopplingen till GAMO men då ska vi i rättvisans namn betänka att man i alla fall inte är någon Hatsan..

 
ANNONS
 
Ingen bild

kaffekokarn

28 december 2013 21:36

Punka i pistongen är ett standardrecept för att få ner kraftfullare luftgevär till svenska licensfria energinivåer. Man får göra så när det inte räcker med att kapa ner fjädern i luftgevär med stor svept cylindervolym. Ett exempel är Jula-bössan AR1000 som såldes i mängder förra året.

Att det inte är en särskilt bra metod tror jag de flesta är överens om. Bättre att välja en bössa med mindre svept volym om man ska köra licensfritt.

 
Ingen bild

Air

29 december 2013 15:23

Har en äldre Supersport som har hål
i pistongen.
Den nyaste har dock en 10J fjäder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se