Airpang

Direktlänk till inlägg 26 december 2013

Hårdvara...?

Av Johnny Ottosson - 26 december 2013 17:30Ett udda inlägg...


  Microsoft Surface RT med Windows RT & Huawei E5776


Ibland så får jag de mest besynnerliga frågor och en av dessa tänkte jag avhandla idag, nämligen -"Vad skriver du bloggen med?". Tja...vad säger man - "På en dator", kanske? Det hela får mig att tänka på det gamla talesättet där en luttrad fotograf ständigt beklagade sig över att folk frågade vilken kamera han använde när han fotade fram sina berömda bilder. Muttrande utbrast han att det minsann aldrig var någon som frågade en författare om vilken skrivmaskin som denne använde..


Eftersom jag har skrivit bloggen under drygt fyra år så har antalet datorer skiftat mellan åren. Ifrån en gammal stationär burk av 1990-talstyp till diverse laptops och numera med hjälp av en surfplatta. Det sistnämnda på grund av att mina barn börjar få ett allt större intresse för datorer och vill ha min laptop i tid och otid för att spela exempelvis Battlefield och Counterstrike. Totalt så har vi två datorer i hushållet, en Imac som Pernilla använder för sin fotohobby och som sällan går ut mot Internet överhuvudtaget samt en hyfsat rask årsgammal laptop.


Denna laptop är en Aspire V3-571 och den maskin som huvudsakligen används till surf och diverse göromål. Med 2.2 Ghz och 8 GB DDR samt 750 GB HDD så räcker den gott även till de spel som barnen använder. Nackdelen är, som sagt, att jag själv sällan kommer åt den numera. Är det inte en av barnen som ockuperar den så är det Pernilla. När inte ungarna spelar utan bara Netflixar och liknande så har de var sin enkel och billig (599 kr) 7" surfplatta. Lösningen för min del blev helt enkelt att själv skaffa en platta och då helst en lite "bättre" sådan som gör det möjligt för mig att både surfa, kolla film och blogga utan problem.


  Kickstand utfälld och touchcover som tagentbord


Efter att ha sonderat marknaden så föll slutligen valet på en Microsoft Surface RT för strax under 3500 kr. Prestandamässigt sett så är den naturligtvis inte så mycket att jämföra mot Aspiren, Surface har 1.3 Ghz och 2 GB DDR samt 32 GB SSD men till skillnad ifrån de flesta andra plattor på marknaden så har den Office-paketet förinstallerat liksom utgångar för USB och HDMI samt ett löst tangentbord. Jämfört med en vanlig liten laptop så har den touchskärm och en suverän driftstid på över 10 timmar (videouppspelning) eller 7-15 timmar standby. En vettig kompromiss mellan två världar alltså, en mix mellan traditionell surfplatta och en mindre laptop.


Nu kan man naturligtvis tycka att 32 GB är en liten "hårddisk" men den kan enkelt byggas ut med ytterligare 32 GB igenom att man sätter in ett vanligt MicroSD-kort och räcker inte det så har jag även 32 GB i min router. Tack vare USB så kan man också ansluta en valfri extern HDD, exempelvis den burken på 3 TB som Pernilla har för foto och video. Utöver detta så finns även molnmöjlighet, något som jag själv ofta använder.


  Ett högst portabelt paket med en ask diaboler som storleksreferens, skönt med lös mus..


Så, nu har jag min lilla platta att blogga ifrån. Med den kan jag smita undan när jag vill och skriva lite i lugn och ro utan att behöva köa för min egen dator eller balansera en otymplig laptop i knät på toa eller i sängen. I relation till den (enda) datorn som jag hade för fyra år sedan när bloggen började så är skillnaden otrolig. Den datorn bestod av en jättelik CRT-skärm, ett hightowerchassie under bordet samt mängder med sladdar hit och dit. Nu rymms datorn och alla dess prylar ledigt i en större jackficka....


En annan riktig guldklimp är min 4G router från Huawei. Den här lilla enheten står på en fönsterbräda och laddas via en liten solcellsladdare så att den aldrig behöver vara ansluten till 220V med tanke på risken för åsknedslag, strömavbrott och liknande. Dess inbyggda batteri ger 10 timmars surf och laddarens eget batteri försörjer den ytterligare 3 timmar så att det finns ström när solen inte skiner. På ca 9-10 timmar så är routerns batteri återladdat från tomt och ytterligare lika lång tid laddar upp laddaren. Saknas sol så kan man också ladda upp solcellsladdare ifrån 220V på 3-4 timmar. Routern har även en app för Android där jag kan övervaka hur mycket ström som finns i batterierna ifrån min mobiltelefon. Denna app tillåter också att man spärrar eller begränsar tillgången på bandbredd till de olika (max 10 st) enheter som kan dra bandbredd igenom routern. Hastigheten är dock begränsad till max 60 mbs. Då routern är trådlös så kan jag också ta med den i kläderna/ryggsäcken och surfa via mobilen i höga hastigheter trots en vanlig 3G telefon (via WiFi). Inga vanliga mobilabonnemang ger såpass stora trafikvolymer som ett abonnemang för mobilt bredband. Själv så använder jag ett abonnemang från Tre som ger 100 GB på 30 dagar för 299 kr.

 
ANNONS
 
Sofie

Sofie

4 februari 2014 09:22

Hej jag driver sajten http://solcellsladdaren.se och updaterar sidan med de bästa solcellsladdarna som finns just nu. Därför undrar jag vilket märke du har på din? Är du nöjd?

Stort tack på förhand!
// Sofie

http://solcellsladdaren.se/anvandningsomraden

Johnny Ottosson

5 februari 2014 23:29


Det var en enkel liten 298 kr version från Conrad.

Hur den fungerar har jag inte testat ännu eftersom solen inte har börjat lysa ännu.

Som extrabatteri fungerar den lite sisådär, den känns klen och förmodligen så har jag gjort ett dum-snål-köp.

 
Solcellsladdare

Solcellsladdare

9 februari 2014 13:28

Tack för svaret :) Har du lust kan du ju återkomma när du testat den också!

// Sofie

http://solcellsladdaren.se

Johnny Ottosson

9 februari 2014 14:58


Ja, jag ska åka söderut om ett par veckor o där lär solen skina ordentligt. Är jag sedan inte nöjd med den så ska jag köpa en bättre.

Tanken är ju att driva den trådlösa routern via solcellsladdaren så att den inte går åt skogen när det åskar. Samtidigt så är tanken att dess inbyggda batteri (8-10 timmar) ska hålla den påslagen när solen inte skiner. Har sedan laddaren också ett inbyggt batteri så bör en bra laddare kunna hålla den igång dygnet runt utan att ligga mot elnätet.

Min dator (Microsoft Surface) skulle jag också vilja solcellsladda men den har en konstig form av laddare och inte vanlig mini-USB.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se