Airpang

Direktlänk till inlägg 21 december 2013

Till sist...

Av Johnny Ottosson - 21 december 2013 16:30



Äntligen på svensk mark...


Jakt med TalonP


Till stor glädje för Silwer och alla andra entusiaster som uppskattar amerikanska luftvapen i premimklass så har Hurricane nu börjat importera Airforce Airguns till Sverige, ett varumärke som faktiskt har sina rötter tillbaka ända till 1900-talet. Hurricanes lineup är tagen från den brittiska importören och av den anledningen så är modellnamnen lite annorlunda än vad vi är vana vid ifrån USA. Idag ska vi därför ta en liten titt på de olika modellerna och vad som döljer sig bakom de nya benämningarna. 


Själv så kom jag i kontakt med Airforce Airguns första gången i början på 2000-talet då en entusiast i Stockholm byggde om en Talon till kaliber 355. För de som inte är bekanta med företaget som sådant så är det amerikansk och bygger på en aluminiumprofil till vilken man har skruva ett pistolgrepp, en premium matchpipa samt en lufttub vilken även tjänstgör som kolv till vapnet. Resultatet är ett lite taktical och futuristiskt utseende som har slagit bra ut på hemmamarknaden även om succén i Europa till stora delar har uteblivit. 


I Sverige så har en regelrätt generalagent tidigare saknats och de flesta vapen torde ha kommit in från England där BAR tidigare saluförde fabrikatet, ett sammarbete som avslutades under bryska former när BAR inte längre kom överrens med den brittiska generalagenten, Gunpower Ltd. Rent praktiskt så är dessa vapen, som jag minns dem, en smula grovhuggna men funktionella och ett av få fabrikat som kan närma sig FX Airguns i fråga om moduläritet, man kan alltså enkelt bygga runt olika komponenter mellan de olika modellerna. Ser man till passning, finish och övergripande kvalité så torde de emellertid ligga närmare Crosman än riktiga premiumtillverkare av europeiskt snitt, även om de ofta har ett gott rykte för att vara synnerligen välskjutande - troligtvis på grund av sina LW-pipor.


Airforce Talon ("Gunpower Storm")


Basmodellen i sortimentet. Här finns 18" pipa och 500 cc tub. Ett universalvapen för 7200 kr. Personligen så är jag lite skeptisk till modellen, den saknar kraften från Condor, den saknar ljudnivån hos Talon SS eller Condor SS och den saknar det smidiga formatet hos TalonP. Trots det så är den inte utpräglat billig. Kan dock funka bra som 10J-vapen.


Airforce påstår att det är marknadens mest potenta PCP, en sanning med modifikation numera..


Airforce Condor ("Gunpower SSS")


Som Talon fast utrustad med en 24" lång pipa och 500 cc tub. Ett kraftfullare vapen som ofta väljs med kaliber 25. Prislappen säger 8200 kr. Sortimentets powerhouse och ett populärt val för stationär jakt eller rent långhållsskytte. Tämligen meningslös i klenare kalibrar, vill man skjuta 177 eller den udda 20 så finns Talon ovan.


Airforce Talon SS ("Gunpower Shadow")


En Talon men med inbyggd ljuddämpare, tveksam laglighet här i Sverige. Kort 12" pipa samt 500 cc tub. Här får man tömma plånboken på 7000 kr jämt. Jag vet inte skrivande stund inte hur shroudröret på denna modell är utformad men mycket talar för att lagligheten här i Sverige utan licens för ljuddämpare är högst tveksam. Försiktighet kan tillrådas innan köp av denna anledning.


Airforce Condor SS ("Gunpower XS")


En Condor men med bara 18" pipa. I gengäld med inbyggd ljuddämpare samt 500 cc tub. En dyrgrip på 8900 kr. Samma sak här som för Talon SS vad gäller ljuddämpningen. Inte lika kraftfull som den vanliga Condor men en lägre ljudnivå uppväger lätt detta i praktiken. Odämpade vapen på 50-70 fpe är inte speciellt angenäma att skjuta utan hörselskydd. 


Airforce TalonP ("Gunpower Hellcat")


En Talon med 12" pipa och liten 200 cc tub, mycket liten och kompakt. Prislappen är inte fullt lika liten - 7500 kr. Underbart format men högljudd vid stora effektuttag samt mycket måttligt antal skott på en fyllning. Kan komma mer till sin rätt på 10J vad gäller skottmängd och just ljudnivån.







 
 
Ingen bild

kj

21 december 2013 18:26

vet inte men tycker det ser lite väl enkelt ut,ja har köpt en hatsan tactical i kal 25,den har lite militärstuk över sig en tuff bössa inte så strippad som air force,och ägt en hatsan kal25 i fem år vet att dom funkar bra,säkert dessa åxå.men ett högt pris.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards