Airpang

Direktlänk till inlägg 15 december 2013

En bra poll...

Av Johnny Ottosson - 15 december 2013 21:00Om entusiasten själv får välja...


Plinking - hobbyns populäraste sysselsättning...


Vårt svenska luftvapenforum hade idag en mycket intressant poll om vad vi egentligen använder våra vapen till för ändamål. Som läget ligger nu, pollen är i skrivande stund ännu öppen, så visar det sig att hela 55% använder sina vapen till plinking eller tavelskytte i informella former. De som har sina vapen som rena tävlingsredskap hamnar, alla tävlingsgrenar sammanräknade, på 23% - mindre än hälften av plinking/tavelskytte. Övriga 22% använder vapnen till jakt (8%) eller som mekobjekt (mekar mer än skjuter), hela 12%. Resterande 3% har svarat övrigt, alltså udda användningsändamål som samlarobjekt, grävredskap, väggprydnader etc.


Detta för oss in på nästa resonemang, hur många "behöver" egentligen hög effekt på sina vapen, alltså vapen som är tillståndspliktiga?


Den enda gruppen som är helt given är de som jagar, där kräver nämligen lagen en minimieffekt som i det allra flesta praktiska fall kräver att vapnet går på licens och utvecklar en enslagsenergi över 10 joule. En stor del av de som tävlar önskar också en hög effekt - notera dock inte alla. En del entusiaster tävlar enbart i klasser för 10J och detta med stor framgång. Ett typexempel är den gode Dan i Onsala som är en mycket flitig och framgångsrik tävlingsdeltagare men helt ointresserad av vapen över 10 joule. Säg att hälften har ett vettigt behov av tillståndspliktiga vapen för tävlingsbruk, övriga tävlar i tillståndsfria klasser.


Totalt så skulle jag tro att ungefär 20% av alla entusiaster skulle få problem med att utföra sin hobby om de inte hade ett tillståndspliktigt vapen. Sedan kan man naturligtvis argumentera för att några hellre plinkar med en effekstark bössa i kaliber 25 snarare än ett vapen på 10 joule men plinking är dessvärre ingen licensgrundande sysselsättning här i Sverige.


Så, vart vill jag komma med detta?


Jo, ansvariga för våra tävlingar bör notera den här pollen och konstatera att tävlingsintresset hos våra entusiaster, med reservation för att pollen är representativ för hobbyn i stort, är högst måttligt. Inte ens var fjärde entusiast prioriterar tävlingar tillräckligt högt för att ens ge detta alternativ sin röst i pollen. Min gissning är att än mindre än de aktuella 23% skulle gå ytterligare längre och faktiskt infinna sig på en tävling, skaffa grönt kort och sedan lösa en tävlingslicens.


Det är därför, enligt mitt förmenande, av största vikt att vi aktivt arbetar för att klasserna på 10J ska vara helt fria från gröna kort, tävlingslicenser och liknande, annars kommer återrekryteringen av tävlande ifrån dessa led att gå minst sagt trögt. Lika viktigt är att vi har mer än en gren öppen för 10J-skytte på våra tävlingar, få entusiaster åker långväga bara för att gå en bana en gång. Här måste man bredda med exempelvis öppna riktmedel, fjädervapen, silhuette, BR etc för att attrahera så många 10J-skyttar som möjligt att komma till tävlingarna. 


Först när vi har ett rejält gäng 10J skyttar så kan man gå vidare och ut ur dessa få fram entusiaster så tävlingsbitna att de är beredda att gå vidare med licenser, gröna kort och alla annan formalia.

 
ANNONS
 
Ingen bild

ocy

16 december 2013 05:03

Jag tror att du har helt rätt i att man måste förenkla skyttet i 10J klasserna, skulle själv aldrig lägga energi att skaffa grönt kort och grejer för att åka på en tävling, däremot vore det kul om man bara kunde dyka upp och träffa likasinnade och delta i några olika klasser. Som jag ser det, så verkar tävlingarna mer och mer vara inriktat på inbitna entusiasters skara där nyfikna entusiaster som har plinkat en tid får allt mindre utrymme. Ju svårare det blir med licenser tävlingskort m.m desto fler kommer att smygtrimma och samlas inofficiellt i skog och mark.
Det bästa vore om alla som klarar en vandels prövning fick ha luftvapen över 10J bara dom är registrerade och förvarade i godkända vapenskåp. Möjligen då kopplat till en högre åldersgräns än 18 år Problemet skulle vara löst.

 
Ingen bild

gubbe

16 december 2013 17:30

När man läser vad du Johnny skriver ang 10J klassernas befriande från alla skyttekort, tävlingslicenser mm så låter det i första påseendet ganska självklart. Det man kan fundera på är hur skoj det är med folk som går runt med bössor utan någon form av bevis på att dom kan hantera dom säkert även om det "bara" är 10J.
Faktum är ju att det inte finns någon sport/övrig aktivitet där vem som helst bara kan knalla i och vara med. Man får helt enkel träna några gånger ihop med en klubb och se om man tycker det verkar så skoj att man vill gå vidare.

Vad licenser anbelangar så är väl tanken snarare att det kommer bli enklare framöver om man tränar och tävlar.

Johnny Ottosson

16 december 2013 20:46


Tja, jag kommer ihåg första gången jag var på en 3D-tävling i bågskytte där mängder av skyttar med betydligt "farligare" vapen i form av compoundbågar för jaktbruk sköt jaktstig helt utan papper eller kvalifikationer i övrigt.

Det gick helt förträffligt bra..

Ibland åker jag fortfarande på sådana tävlingar men egentligen så är jag varken duktig eller intresserad av bågskytte, jag hänger bara på för att det är enkelt, smidigt och roligt.

Varför skulle inte ett licensfritt luftvapen kunna användas på samma sätt?

 
Ingen bild

Per

16 december 2013 17:38

Jag tror att alla - förutom de som själv sitter med en licensbelagd bössa - kan hålla med om att tävlingsskyttar knappast behöver mer effekt än 10J. Det är bara att anpassa skjutavstånd, mål och omgivning till 10J så fungerar det utmärkt.

Jakt är nog den enda del där behovet faktiskt finns av mer effektfulla vapen.

Själv är jag dock av åsikten att man ska passa sig för att tala om "behov". Jag tror att en rätt stor del av vår befolkning öht har svårt att se ett behov med tävlingsskytte. Det är helt enkelt en rolig sysselsättning som skapar glädje bland utövarna och intresserade. Precis som plinking med effektstarka bössor kan göra.

Johnny Ottosson

16 december 2013 20:50


Självfallet så räcker 10J gott till alla våra tävlingsformer, FT såväl som BR etc. Man bara anpassar förutsättningarna, precis som du skriver.


Det som många skyttesporter tyvärr har gjort är att man har skapat egna behov för att legitimera ett behov i juridisk mening.

Praktexemplaret är ju IPSC som mer eller mindre har ett skräddarsytt reglemente bara för att förhindra att myndigheterna nekar en tävlingslicens.

Kan man inte få licens för en specifik skytteform så får man helt enkelt omvandla skytteformen till en tävlingsgren (exempelvis Cowboy Action Shooting) och vips så är den legitim.

 
Ingen bild

gubbe

16 december 2013 18:03

Jag tror och hoppas att man visst kan hävda sina behov. Eller rättare sagt, det är inte upp till övrig befolkning vad för behov jag har.

Johnny Ottosson

16 december 2013 20:53

Problemet med behov är att det är relativt.

Vem ska bedöma om dina behov är legitima eller inte?

Självfallet så kan du bedöma saken själv, men gör man det så sker det väldigt lätt på andra människors bekostnad.

Sålunda så bör konsensus råda även runt behov, och detta i god demokratisk anda.

 
Ingen bild

gubbe

16 december 2013 21:20

Mina behov i detta fallet kostar inte samhället något, dessutom följer jag dom regler/lagar som gäller för få dom tillgodosedda.
Då har jag fullfölj dom demokratiska reglerna.
Då ska det inte sitta någon uppskrämd del av befolkningen och säga att dom inte vill det.

Johnny Ottosson

16 december 2013 22:03


Det säger du ja, men delar av samhället är rädda att du har fel och att deras oro har rätt.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

16 december 2013 22:23

Jag håller med er allihopa.

 
Ingen bild

kaffeokarn

17 december 2013 00:30

Tycker det börjar låta riktigt konstigt här på bloggen. Behov? Ja det är väl mycket man kan undra över om det "behövs". Jakt behövs inte för det finns kött att köpa på Ica. Fallskärmshoppning och dykning behövs inte för privatpersoner, helt onödigt. Och litet farligt också tycker många så bort med det.

En del av er skulle nog trivas fint i ett totalitärt samhälle där de styrande bestämmer vad ni behöver för att leva lyckliga och glada...

Johnny Ottosson

17 december 2013 19:03


Bloggen tar upp alla vapenrelaterade ämnen, även lagstiftarnas syn på våra "behov".

Jag tror att väldigt få besökare här är intresserade av att bo i ett totalitärt samhälle.

 
Ingen bild

Ogster

17 december 2013 08:06

Men om du bara åker på tävlingar som går under Jägarförbundet så är det inga problem, bara att ta med dom gevär du har och komma och ha trevligt utan skyttekort och liknande.

Kan inte förstå varför ni ska ändra reglerna från sportskytteförbundet nu när många jobbat så hårt för att få till dom som dom är?

Johnny Ottosson

17 december 2013 19:05


Det är ju helt riktigt och där har SVJF ett bra argument för att samla fler entusiaster runt sin variant av sporten.

Tanken är inte att ändra SSFs regelverk utan klargöra vilka regler som gäller där oklarheter råder, i detta fall runt licensfria vapen...

 
Ingen bild

Superbee

17 december 2013 15:52

Jag instämmer med dig, skyttet måste tillåtas vara okomplicerat och tillgängligt

 
Ingen bild

Ogster

17 december 2013 20:09

Finns väl ingen oklarhet, dom som skjuter 10meters dipoterskytte måste ju ha skyttekortet så varför skulle inte det gälla er galningar som springer runt i skogen och leker sniper/hunter ;)

Johnny Ottosson

17 december 2013 21:09


Bara för att man pysslar men en skytteform så behöver inte omständigheterna runt denna gäller för en annan skytteform.

 
Ingen bild

ocy

17 december 2013 21:12

Tror att Ogster surnat till, tycker att du har precis din attityd som håller många borta från den organiserade luftvapen skyttet. "alla som inte är som jag, är galningar som springer omkring i skogen och leker sniper" Nu får du allt kamma dig, annars blir du snart själv med licenser och gröna kort på tävlingar och klubbmöten.
Nä ska sporten växa och utvecklas måste den bli mer lätt tillgänglig, även för dom som bara är hobby skyttar.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

17 december 2013 22:53

ocy !

När jag läse vad ni skriver så fattar man hur lätt som helst att sporten INTE kommer att växa och utvecklas med mer lättillgänglighet. Däremot verkar det som regelverket och motsatserna växt till sej så att det är pankaka av hela skiten .

 
Ingen bild

Micke

19 december 2013 08:10

Någon som vet vad det är för bössa mannen skjuter med?

Johnny Ottosson

21 december 2013 22:38


Det är en Röhm 200. Ett gevär baserat på Twinmasterpistolerna. Alltså en PCP DA-revolver i ett gevärschassie. Rent praktiskt så betyder det i praktiken semiautomatik (typ Revolution/Monsoon) men licensfri vid 10J istället för vid 3J.

 
Ingen bild

Ogster

19 december 2013 15:23

Ocy:

Det jag skrev var med glimten i ögat då jag tävlat i FT i många år, jag har även ett flertal luftvapen på licens både för jakt och målskytte. Utöver detta har jag även skyttekort och tävlingslicens men är ändå väldigt måttligt intresserad av denna nya form av FT som dök upp förra året..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se