Airpang

Direktlänk till inlägg 7 december 2013

Top of the pile...

Av Johnny Ottosson - 7 december 2013 23:30



Världens bästa diaboler...


  Defiants luftvapenprojektiler, en av marknadens absolut bästa doldisar..


Vilken är världens bästa diabol? Snacka om en "bred" fråga? Självfallet så finns det inget givet svar. Vissa vapen skjuter bäst med en specifik sort som lustigt (frustrerande?) nog inte alls presterar speciellt bra i ett likadant vapen av samma fabrikat och modell. Det finns helt enkelt ingen logik. Lika stor brist på logik har vi också i det mänskliga sinnet där vi alla gillar att generalisera lite och därför tenderar till att då o då se världen i svart och vitt.


JSB - det skulle nog de allra flesta spontant säga. Javisst, JSB tillverkar otroligt fina diaboler och så vitt jag vet så finns det inget annat fabrikat som ger så hög och jämn kvalité för så lågt pris som just JSB. Andra hade direkt ropat HN eftersom detta tyska fabrikat också presterar enormt bra i många vapen, inte minst HW. Någon enstaka entusiast skulle väl fortfarande kunna drista sig till att utbrista Crosman Premiers men allt färre rankar numera Premiers speciellt högt, inte för att de på något sätt skulle vara sämre dessa dagar utan helt enkelt bara för att konkurrenterna har blivit ännu bättre där Premiers mer eller mindre har stått stilla. Utvecklingen går alltid framåt.


  Minié är inga diaboler och en del kallar dem för "airbullets"....


I takt med att vi har lärt oss betydligt mera om luftvapenballistik så har konsumenternas krav på allt bättre diaboler ökat. Diabolen ska i dessa dagar inte bara träffa där man siktar, de ska dessutom vara flackskjutande med en så hög BC som möjligt. Samtidigt så ska dess energitransfer vara så god som möjligt och slutligen så ska de även ha en ren, fin och homogen finish. Ju bättre konkurrenterna blir och ju högre ribban höjs desto mer egenskaper måste vara bättre hos den specifika diabolen för att vinna marknadsandelar på konkurrenternas bekostnad. Det handlar alltså om mervärde, endast med hjälp av mervärden så kan man motivera ett högre pris och därmed en bättre lönsamhet på sin produkt.


Så, hur möter då Defiant dagens allt tuffare krav på 2010-talets getingbo av konkurrerande fabrikat? Till att börja med så har dessa diaboler naturligtvis en enastående god praktisk precision, fattas bara annat. Har man inte detta så är man rökt direkt, något som inte minst har visats igenom mängder av rätt så usla blyfria projektilalternativ som har pluppat upp på marknaden igenom åren, de flesta med mycket kortvariga karriärer. Men, oroa er inte, Defiants miniéprojektiler av bly har visat bra eller de bästa egenskaper i en lång rad av vapen som jag har prövat dem med. I min FX Airguns Elite så är deras 30.00 grains tunga kvarttummare bättre, men avsevärt dyrare, än marknadsledaren King från ärkekonkurrenten JSB. I min gamla 22 Royale så sköt 20.50 gn Defiant under varumärket Logun Penetrator också mycket bra, marginellt sämre än JSB Heavy men märkbart bättre än exempelvis FX egen FX-P och JSBs klassiska Jumbo Exact på 16.00 gn. Slutligen så har Defiants 7.50 gn nominaltunga dito för kaliber 177 visat sig prestera absolut bäst hittils av alla sorter jag har prövat in min senaste bössa, Crosman Challenger.


  Ett mästerverk av design i den lilla skalan...


Bortsett ifrån en lika bra eller bättre praktisk precision än jämförbara konkurrenter så erbjuder Defiant en del intressanta fördelar, varav det främsta är en bättre BC - troligen på grund av sin miniéform. Enkelt uttryckt så skjuter helt enkelt Defiant rakare, så även till och med bättre än diaboler som är erkänt välpresterande på detta område (ex Baracudan). På grund av avsaknaden av den traditionella diabolmidjan så är inte heller Defiant lika deformerbar, den slår därmed också hårdare i själva målet och i synnerhet om målet är hårt eller bjuder delvis hårdare motstånd, som benpartier inuti ett villebråd. Logun valde inte epitetet Penetrator helt utan anledning. Den rakare sidan på diabolen gör dem därtill mindre känsla för deformering under hantering och transport. Just transporten är ju ansvarig för en hel del skador på luftvapenprojektiler och för att motverka detta så levereras Defiant i pappaskar, precis som Premiers. Inut pappaskarna så finns det inga skumgummiskivor utan bara en lufttät påse för ammunitionen. Tanken här är att den lufttäta förpackningen ska tillåta lagring i åratal utan att diabolerna kommer att oxidera. Sant eller inte? Detta kommer framtiden att utvisa.


Kort sagt, missa inte att testa Defiant - de kommer absolut att prestera mycket bra, kanske rent av bäst. Ofta när man läser på forum så får man rådet att pröva diverse JSB och HN men sedan tryter fantasin. Det är sällan man har rekomendationer på annat. Detta är synd. Till dessa "stalltips" så borde definitivt även Defiant ingå.


Intressant länk: http://www.defiantpellets.co.uk/pdf/rev_hft_ags_05-13.pdf



 
 
Ingen bild

Thomas 1969

8 december 2013 12:41

Har exakt samma synpunkter...inte en chans jag går tillbaka till mina gamla favosar igen.

Sen är det inte många som är skadade i kartongen, som tex Jsb.

 
Ingen bild

Peter Å

8 december 2013 15:00

Kan bara redovisa mina egna erfarenheter och där kommer Defiant inte in som toppprojektil.Den fungerar bra i mitt Webley Tracker och mitt Diana52 bägge kaliber .22 men när det kommer till långa avstånd50-100meter så är JSB exact heavy överlägsen i mitt Typhoon T12 och JSB King i mitt Royale 500.Benjamin domes är också bra kulor fast alldeles för dyra.

 
Ingen bild

Silwer

9 december 2013 15:27

Har du tappat stinget?, en massa länkar till forum som inlägg osv, bläk.

Nej Johonny nu är det dags att presentera nåt igen, gammalt som nytt.

Du tror kanske ingen bryr sig att läsa det, men med tiden kommer dt var det som kvarstår från dig då ingen annan tar upp det på svenska.

Släpp TVn och kör nåt igen av intresse än det här nonsensaktiga skiten.

 
Ingen bild

Peter Å

9 december 2013 15:35

Det ligger nåt i det du säger Silwer."Det var bättre förr"

 
Ingen bild

Silwer

9 december 2013 15:39

Jo en del var det, lite bett vill jag nog ha från Johnny ändå, även om det kan avfärdas av andra.

Ok jag kan förså det låga genuina intresset i December möjligen men jag vill att han häller nåt i grytan igen som man kan diskutera.

 
Ingen bild

Silwer

9 december 2013 16:06

Föresten Defiant, var det inte de Hurricane sålde under eget namn?

 
Ingen bild

Peter Å

14 december 2013 13:56

Som du säger Silwer så är Hurricanes Exterminator samma som Defiant.Kulorna är tillverkade av "PAX" i England och fungerar perfekt i mitt Tracker och Diana52.Mycket välgjorda och jämna kulor.I mitt Typhoon,Royale500 och BSA Lonestar kommer de dock till korta jämfört med precisionen som JSB King,H&N Baracuda och Benjamin Domes presterar.De tre första slår inom en femkrona på 100 meters håll och det klarar inte Defiant varken i Lothar Walther pipan,BSA pipan eller smooth twist pipan.Kan dock vara som Johnny säger att det kan skilja mellan olika pipor så det bästa sättet är att prova själv och inte lyssna så mycket på vad andra(jag) säger.Ska bli spännande att prova JSB-s nya kvarttumskula som troligen kommer på hyllorna till våren,som det nu är så regerar King i alla mina kvarttummare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards