Airpang

Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Att vända på pengarna...

Av Johnny Ottosson - 28 november 2013 19:00



 

"Ett bra och billigt nybörjarvapen...?"

 


  En tidlös klassiker som alla har råd med...


Tidigare i veckan så fick jag ett mail från en nybörjare som ville pröva på att skjuta luftvapen och som därför önskade köpa sitt första vapen. Önskemålet var ett så billigt vapen som möjligt och detta för att se om det kunde vara en rolig hobby eller inte. Vidare så hade han möjlighet att skjuta på sin arbetsplats efter arbetstid, någon form av kontor lät jag mig förstå, men vapnet måste transporteras via buss/tunnelbana då personen i fråga saknade bil.


Eventuellt så skulle vapnet även användas sommartid vid ett mindre sommarställe av typen kollonistuga. Självfallet så talar vi om ett licensfritt vapen och användningsändamålet skulle vara allmänt målskytte och en hel del plinking. Ursprungligen så tänkte man sig även att reducera populationen av duvor/skator ifrån en större balkong och kollonistugan, något som jag förhoppningsvis lyckades avstyra.


Efter lite funderande så kom jag upp med rekommendationen av Crosman 2240 kombinerat med kolvdelen 1399. Ett sådant vapen kan köpas för 995 kr på Hurricane och kolven betingar 249 kr därtill. Billigare än så kan man knappast komma för ett rekylfritt vapen som samtidigt ska vara lätt att transportera. 


För de som inte har bekantat sig med 2240 så är detta ett enkelt och billigt kolsyrevapen som matas med 12 gn kolsyrepatroner vars främsta nackdel är att de kostar en hel del pengar, mellan 5-10 kr styck. En sådan patron räcker tyvärr bara till mellan 30-50 skott beroende på vilket avstånd man skjuter över och vilken spridning man accepterar ifrån skott till skott. Vill man komma ifrån den kostnadbilden och göra ett bättre miljöval så kan man med fördel konvertera vapnet till High Pressure Air, alltså HPA, en form av tryckluftsvapen som arbetar på lägre tryck än konventionella PCP.


  En Hipac förvandlar ett Co2-vapen till HPA drift.


En sådan konvertering sker igenom att man monterar en speciell insats, som utgör luftbehållare åt vapnet. Själva insatsen kallas för Hipac och betingar 795 kr hos Hurricane. Tack vare denna så slipper man Co2 och kan så få en betydligt bättre ekonomi i sitt skytte samtidigt som att nyckfullheten hos kolsyra under kall väderlek försvinner. Med en Hipac så är vi nu uppe i 2039 kr.


  Ett klassiskt 4/32 kikarsikte, här från Walther.


För 495 kr så kan man idag införskaffa både kikarsikte och fäste. Då rekyltåligheten inte är något problem på ett rekylfritt vapen och då en fast parallax på 15 meter ger ett brett universellt användningsområde på 10-25 meter vid denna måttliga förstoring så får man väldigt mycket praktiskt användbar optik för pengarna. Med ett sådant kikarsikte så är vi nu uppe på totalt 2534 kr. En förutsättning är dock att man också skaffar de specialfästen som tillåter kikarsiktes fäste att monteras runt vapnets pipa då dess låda inte har en konventionell kilbas. Detta fäste betingar 220 kr. Till detta så måste vi också tänka oss en fyllkälla exempelvis en begagnad handpump som man borde kunna hitta för runt femhundringen, alltså summa ca 3200 kr för ett fabriksnytt och helt rekylfritt HPA-vapen på 10J komplett med optik och riktigt bra precision, förutom att den är enkel och smidig att transportera.


Hur är då en 2240 som vapen räknat?


Till de starka sidorna hör, förutom den låga prisbilden, en riktigt bra praktisk egenprecision. Modellen är igenom sin rekylfrihet mycket enkel att skjuta bra med, även för oerfarna skyttar. Likaså är vapnet mycket lätt och smidigt i sitt rent fysiska format vilket gör den enkel att transportera och den är otroligt hanterbar ifrån trånga skjutplatser. Tack vare kaliber 22 så får man också så mycket slagkraft som det går att få ur legala 10J, något som naturligtvis är till glädje för den som plinkar på mer informella mål. Slutligen så är modellen enkel att meka med och mängden tillbehör till modellserien är nästan oöverskådligt.


Ser vi sedan på nackdelarna så är vapnet dyrt att skjuta med igenom sin Co2-drift. Sådeles är ovan nämnda Hipac en mycket bra investering över tid som förbluffande snabbt återbetalar sig. En annan nackdel är vapnets korta pipa vilket ökar skottljudet samtidigt som en mindre observant skytt riskerar kan få en hand framför mynningen vid skjutning, något som faktiskt drabbade en entusiast i USA för inte så länge sedan. 


När det sedan handlar om finish, passning och avtryckarsystem så ligger detta i paritet med prisbilden, detta är ett enkelt och billigt vapen vilket avspeglas i dessa egenskaper. Avtrycket kan dock förbättras avsevärt igenom lite kunnig handpåläggning.


Så, för den som söker runt lite och vänder på slantarna så går det att hitta ett förbluffande kompetent vapen för mycket små pengar. För, handen på hjärtat, hur mycket vapen får man annars för den här prisklassen?

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards