Airpang

Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Att vända på pengarna...

Av Johnny Ottosson - 28 november 2013 19:00 

"Ett bra och billigt nybörjarvapen...?"

 


  En tidlös klassiker som alla har råd med...


Tidigare i veckan så fick jag ett mail från en nybörjare som ville pröva på att skjuta luftvapen och som därför önskade köpa sitt första vapen. Önskemålet var ett så billigt vapen som möjligt och detta för att se om det kunde vara en rolig hobby eller inte. Vidare så hade han möjlighet att skjuta på sin arbetsplats efter arbetstid, någon form av kontor lät jag mig förstå, men vapnet måste transporteras via buss/tunnelbana då personen i fråga saknade bil.


Eventuellt så skulle vapnet även användas sommartid vid ett mindre sommarställe av typen kollonistuga. Självfallet så talar vi om ett licensfritt vapen och användningsändamålet skulle vara allmänt målskytte och en hel del plinking. Ursprungligen så tänkte man sig även att reducera populationen av duvor/skator ifrån en större balkong och kollonistugan, något som jag förhoppningsvis lyckades avstyra.


Efter lite funderande så kom jag upp med rekommendationen av Crosman 2240 kombinerat med kolvdelen 1399. Ett sådant vapen kan köpas för 995 kr på Hurricane och kolven betingar 249 kr därtill. Billigare än så kan man knappast komma för ett rekylfritt vapen som samtidigt ska vara lätt att transportera. 


För de som inte har bekantat sig med 2240 så är detta ett enkelt och billigt kolsyrevapen som matas med 12 gn kolsyrepatroner vars främsta nackdel är att de kostar en hel del pengar, mellan 5-10 kr styck. En sådan patron räcker tyvärr bara till mellan 30-50 skott beroende på vilket avstånd man skjuter över och vilken spridning man accepterar ifrån skott till skott. Vill man komma ifrån den kostnadbilden och göra ett bättre miljöval så kan man med fördel konvertera vapnet till High Pressure Air, alltså HPA, en form av tryckluftsvapen som arbetar på lägre tryck än konventionella PCP.


  En Hipac förvandlar ett Co2-vapen till HPA drift.


En sådan konvertering sker igenom att man monterar en speciell insats, som utgör luftbehållare åt vapnet. Själva insatsen kallas för Hipac och betingar 795 kr hos Hurricane. Tack vare denna så slipper man Co2 och kan så få en betydligt bättre ekonomi i sitt skytte samtidigt som att nyckfullheten hos kolsyra under kall väderlek försvinner. Med en Hipac så är vi nu uppe i 2039 kr.


  Ett klassiskt 4/32 kikarsikte, här från Walther.


För 495 kr så kan man idag införskaffa både kikarsikte och fäste. Då rekyltåligheten inte är något problem på ett rekylfritt vapen och då en fast parallax på 15 meter ger ett brett universellt användningsområde på 10-25 meter vid denna måttliga förstoring så får man väldigt mycket praktiskt användbar optik för pengarna. Med ett sådant kikarsikte så är vi nu uppe på totalt 2534 kr. En förutsättning är dock att man också skaffar de specialfästen som tillåter kikarsiktes fäste att monteras runt vapnets pipa då dess låda inte har en konventionell kilbas. Detta fäste betingar 220 kr. Till detta så måste vi också tänka oss en fyllkälla exempelvis en begagnad handpump som man borde kunna hitta för runt femhundringen, alltså summa ca 3200 kr för ett fabriksnytt och helt rekylfritt HPA-vapen på 10J komplett med optik och riktigt bra precision, förutom att den är enkel och smidig att transportera.


Hur är då en 2240 som vapen räknat?


Till de starka sidorna hör, förutom den låga prisbilden, en riktigt bra praktisk egenprecision. Modellen är igenom sin rekylfrihet mycket enkel att skjuta bra med, även för oerfarna skyttar. Likaså är vapnet mycket lätt och smidigt i sitt rent fysiska format vilket gör den enkel att transportera och den är otroligt hanterbar ifrån trånga skjutplatser. Tack vare kaliber 22 så får man också så mycket slagkraft som det går att få ur legala 10J, något som naturligtvis är till glädje för den som plinkar på mer informella mål. Slutligen så är modellen enkel att meka med och mängden tillbehör till modellserien är nästan oöverskådligt.


Ser vi sedan på nackdelarna så är vapnet dyrt att skjuta med igenom sin Co2-drift. Sådeles är ovan nämnda Hipac en mycket bra investering över tid som förbluffande snabbt återbetalar sig. En annan nackdel är vapnets korta pipa vilket ökar skottljudet samtidigt som en mindre observant skytt riskerar kan få en hand framför mynningen vid skjutning, något som faktiskt drabbade en entusiast i USA för inte så länge sedan. 


När det sedan handlar om finish, passning och avtryckarsystem så ligger detta i paritet med prisbilden, detta är ett enkelt och billigt vapen vilket avspeglas i dessa egenskaper. Avtrycket kan dock förbättras avsevärt igenom lite kunnig handpåläggning.


Så, för den som söker runt lite och vänder på slantarna så går det att hitta ett förbluffande kompetent vapen för mycket små pengar. För, handen på hjärtat, hur mycket vapen får man annars för den här prisklassen?

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se