Airpang

Direktlänk till inlägg 17 november 2013

En intressant fråga

Av Johnny Ottosson - 17 november 2013 12:00


 

Fundering från det svenska luftvapenforumet...


Signaturen Oden där hade en intressant fråga som berör tillämpningen av lagen gällande innehav av lösa vapendelar, exempelvis pipor. Han presenterade sin funderng på följande sätt:


"Detta är nu ett spörsmål som gäller ej licenserade bössor och här i fallet 1 pre-92 och en vanlig 10 joulare.
Jag har ett överskott på Bsa SuperSport pre -92or och en Bsa Lightning Xl 10j i .22. Min tanke är nu att ta motorn(komplett cylinder) från en SS .25a och sätta på Lightningpipan för att sedan sänka ner hela anrättningen i Lightningstocken, och vipps har man en pre Lightning .22 eller har man inte? Nu är det ju inte frågan om några lösa pipor och som ni kanske vet så sitter ju prefixen på en Bsa just på pipan. Alltså vid en eventuell kontroll kan man ju konstatera att denna bössa är tillverkad på 2000-talet och ligger på 200m/s i .22=aja baja :wink: ,för på motorn finns ju ingen märkning! Hur någon skulle handla irl är ju en sak men hur det skulle funka i rent lagmässigt är ju det som är intressant. All input mottages vänligen."

 

Så långt den gode Oden.

 

Som jag tolkar föreskrifterna, vilket ju var omdebatterat (se senaste inlägget om saken), så kan man inte ta loss pipan från 25 vapnet själv (enär man då är i besittning av en tillståndspliktig vapendel utan giltig licens). En vapenhandlare kan dock göra detta. Denne handlare kan också utfärda en dokumentation över detta och just denna dokumentation kan bli mycket värdefull den gång man av någon anledning behöver bevisa det "nya" vapnets bakgrund. 

 

Problemet med just BSA är ju att enbart piporna, inte lådorna, är serienummrerade och därmed bär vapnets identitet. Oavsett detta då är det dock alltid stommen (lådan), i detta fall cylindern, som är själva vapnet. Skulle nu cylindern ha haft ett nummer så hade dock detta alltid haft "förtur" och vapnet hade därmed "bytt identitet".

 

Inget hindrar dock en vapentekniker, notera; ta hela tiden dokumentation, från att dubblera nummret från pipan till cylindern och detta löser då definitivt problemet när man har "fel" nummer på pipan. En lös vital vapendel får alltid nummerslås om den saknar nummer men nummret måste då vara korrekt eller "ledigt". Man bör alltid låta en registrerad vapensmed göra detta så att man får en bra dokumentation.

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

17 november 2013 20:55

En sak Johnny, vissa vapen finns i samm utförande före och efter 92, de måste bli knoiviga är det inte tex AA som har full koll på alla data från serenummret, säg Webley tex hur ska de få reda på vad det är?

Vi har tagit upp dt här förr med mig som trådstartare, och ingen kunde knäcka det, det är ju "deras" sak att bevisa att man har en olaglig bössa men de kan inte få reda på nån info via serienummret som håller.

BSA är lika egentligen då bara årtal står skrivna i en halinoficell lista, det tror inte jag håller som bevis alls.

Det står dessutom fel Superstar står 1990 som första byggår, skitnack, jag har en från 89, och den var tom i Hobbex katalogen 89, så den listan duger inte tat visa upp.

Så vapen som inte förändrades så ens vi experter kan se skillnad på en före 92 och efter blir ju svåra.

Det fins inge nriktig koll på massor helt nekelt.

 
Ingen bild

Silwer

17 november 2013 21:03

Lägg till att man före 92 ju fick sälja hur man ville och byta delar med spom fanns då så olika serienummer betyder inget.

BEVISA! skulle var mitt svar bara.

Jag tror de lägger ner rätt fort om den inte går över 200mps och man hade åldern inne 92.

Men nu menar jag inte att folk ska ta mitt råd, men det är iaf vad jag tycker, neka och låt dem bevisa motsatsen, du är inet skyldig tat ha kvitton eller någonting, du måste inte var första ägaren utan dn kan ha bytt ägare före 92.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se