Airpang

Direktlänk till inlägg 16 november 2013

Mäktiga mönster...

Av Johnny Ottosson - 16 november 2013 18:00


 

Mera dipping


Som trogna läsare säkert kommer ihåg så fick jag möjlighet att pröva ett gör-det-själv dippkit från Hurricane för ett par år sedan. Provkanin då blev min CZ200T och resultatet blev mycket bra. Nu har jag hittat en aktör ute i Europa som saluför dipkits för export till Sverige och nyfiken som jag är så bestämde jag mig för att pröva detta, inte minst så att jag kunde jämföra mot Hurricanes kit.


Instruktionerna till Hurricanes kit..


Leverantören av den här utrustningen heter Hydrographics Warehouse och ligger i England. Verksamheten drivs av Hannah Carpenter och har ett enormt utbud av mönster.


Länk: http://www.hydrographicswarehouse.com/


Förutom ett enormt utbud så är skillnaden den att man köper alla komponenter lösa, istället för i en färdig sats. Detta har, som vi ska se, både för- och nackdelar. Själv så valde jag att köpa en liter med aktivator (av "industrikvalité", mer om detta senare) samt en rulle med 3-D mönster. Generöst nog så fick jag en extra rulle på köpet då det var mitt första inköp hos den här leverantören. En rulle mönster på 0.50 meter x 5.00 meter betingade £20 så inklusive aktivatorn (£27) så landade det hela på strax under 800 kr inklusive frakt (aktivatorn räknas som farligt gods). Som jämförelse så kostar Hurricanes kit 995 kr.


Tittar vi på Hurricanes kit så innehåller detta fyra mindre sprejburkar med; primer, grundfärg, aktivator och matt klarlack. Dessutom ingår en (1) meter film, andningsskydd (typ melittafilter-på-näsan) samt gummihandskar och en mycket praktisk putskudde. Här finns alltså allt man behöver i ett enda paket, rätt mängder och välkomponerade produkter som fungerar utmärkt i harmoni med varann.


Handlar man ifrån Hydrographics Warehouse så får man betydligt större mängder för lägre pris men i gengäld så måste man själv välja ut produkterna, vilket ställer lite högre krav på know-how, och betänka att de fungerar delvis på ett lite annat sätt - på gott och ont. En annan nackdel är att prylarna inte kommer med posten utan via DHL och det kan betyda att man måste åka en sträcka för att hämta ut dem, beroende på var man bor. Detta då på grund av att aktivatorn är brandfarlig (även i vätskeform).


Min egen leverans blev lite av en historia för sig självt. Aktivatorn och filmen skickades i två olika paket, men via samma transportör. Själv fick jag en avi om att jag hade en (1) försändelse med "brandfarligt gods" att hämta. Jag åke dit o hämtade den och fick skriva på ett mottagningsdokument. Dumt nog så läste jag inte dokumentet ordentligt (lär av detta!) och fick i gengäld en kartong i handen. Väl hemma så innehöll paketet bara aktivatorn och på paketet så stod det bara en brandfarlig vara. Sedan så gick tiden och efter någon vecka så började jag fundera på vart filmen hade tagit vägen. Jag kontaktade Hydrographics och de kunde till in stora förvåning returskicka mottagningsdokumentet som jag denna gång läste mera ordentligt. Det visade sig att man hade skickat två försändelser och dito två avier, den ena hade kommit fram (för aktivatorn) den andra hade kommit bort. Båda försändelserna hade emellertid anlänt till DHL och när jag skrev under mottagningsdokumentet så signerade jag mottagandet av båda försändelserna. Tjejen som hämtade de fysiska paketet på lagret hade också missat att jag hade två paket att hämta och hämtade bara ett, varpå jag utgick ifrån att det var allt jag skulle få den dagen.


Så kan det gå. När Hannah på Hydrographics förstod min tavla så returskickade de emellertid ytterligare en leverans med identiska filmer helt utan kostnad - Tack för detta !!


Den första noterbara och viktiga skillnaden är aktivatorn. Den från England i vätskeform är bra mycket mera potent än Hurricanes tamare version på sprejburk. Detta är definitivt ingen fördel utan kräver eftertänksamhet. Går man på med för mycket aktivator så löser helt enkelt mönstret upp sig innan man hinner säga "hoppsan" och färgen fäster inte mot objektet på avsett sätt. Detta kan man svårligen göra med Hurricanes burk som trots mycket aggressivt sprejande ändå bara förmår att lösa upp filmen lagom mycket. Möjligtvis så kan man dämpa Hydrographics variant lite igenom att späda ut den men det har jag inte prövat. Viss försiktighet tillråds alltså. Efter ett par prov så får man dock snabbt in "känslan" för hur mycket man ska spreja ut för att motivet ska lösa upp sig men inte lösa bort sig och försvinna.


En annan skillnad är att Hurricanes film känns mycket seegare. Detta gör att det är enklare för en novis att få den till att "smita runt" kanter och hörn under dippningen. Jag uppfattar alltså den som mera "förlåtande" och lättare att hantera för en ren nybörjare. Hydrographics kräver helt enkelt inte mera "känsla" (vana). Rätt använt så är dock Hydrographics produkter utomordentligt bra och dessutom avsevärt billigare än Hurricanes färdiga kits.


När man väl har bestämt sig för ett objekt att dippa, vanligtvis en vapenstock av plast, så måste man börja med att grundmåla objektet. Kulören på grundfärgen ("primern") är mycket viktig eftersom den avgör hur ljus eller mörk som motivet blir på slutet. Jag har prövat tan (typ belgie), blekgrön, mattvit och mellangrå. Hurricane skickar med tan till sina kits och resultatet blir mycket lagom, inte för ljust och inte för mörkt. Kör man mattvit så får man ett väldigt ljust mönster som ser kanon ut när stocken är våt men som ger en matt, nästan "dammig" finish som torkad. En annan nackdel är att eventuella missar (mönsterbrott) i motivet syns direkt, vitt är en mycket avslöjande färg. Den blekgröna ger ett mycket mörkt mönster där detaljerna i mönstret tyvärr inte framträder, fördelen här är att eventuella mönsterbrott nästan försvinner. Stocken såg dock en smula solkig eller rent av smutsig ut. Mitt favoritval blev till sist den mellangrå kulören som gav en förvisso mörkare, men inte FÖR mörk ytfinish.


Som alltid så finns det inga givna regler, man får pröva sig fram helt enkelt. Gillar man inte det så köper man ett färdigt kit och får allt korrekt komponerat direkt ifrån början. Personligen så gillar jag dock att trixa lite så därav att den här rapporten har dröjt på lite. Den gråa primern och en motsvarande stor sprejburk med matt klarlack köpte jag på Biltema för 59 kr st. När det gäller aktivatorn så går det åt mycket lite sådant så den litern jag köpte kommer troligtvis att räcka min livslängd ut och mer därtill. Jag har hört att en liter kan räcka till bortåt 50 gevärsstockar men sanningshalten i detta kan jag inte bekräfta, det känns dock inte helt omöjligt. Hurricanes burk räckte till ungefär tre stockar och rymde totalt 1.18 dl men jag vet inte om Hurricanes angivelse åsyftar mängden aktivator eller mängden burkinnehåll (där en del är drivgas).


Själva dipprocessen och dess förberedelser har jag beskrivit tidigare. Det hela är inte alls svårt men det kräver lite känsla, ungefär som att lackera snyggt med en sprejburk eller att göra en prydlig svets. Som nybörjare så får man öva lite och för en del går det enklare, för andra så är inlärningskurvan lite brantare. I skenet av detta så är Hydrographics sortiment mycket bra - här kan man (relativt) billigt "slösa" på både film och aktivator på diverse övningsobjekt innan man ger sig på något mer "viktigt" föremål. Jag tycker det är både fascinerande och spännande att dippa. Här kommer några tips på vägen, baserat på erfarenheter som jag själv har gjort under en mängd dippningar:


Lagom tempo


Dippa objektet i ett lagom tempo. Gör man det för fort så tenderar mönstret att antingen bli oproportionellt avlångt eller, än värre, filmen slitas sönder så att mönstret randar. Gör man dippningen för långsamt så kan filmen korva sig och ge ett tjockt, diffust och otydligt mönster. Lagom tempo är alltså väsentligt. Här är en tjockare och segare film en behagligt tillgång. 


Rätt vinkel


Dippa objektet i en skonsam vinkel så att vassa delar (ex rembyglar, kanter etc) inte "river upp" filmen. Helst ska filmen följa objektet som en mjuk hinna. Det gäller att "svepa" objektet med filmen, som i en mjuk omfamning.


Renlighet


Vattnet ska vara rent. Inget skräp flytande på vattenytan som hårstrån, tvålrester eller liknande (om man dippar i ett badkar). Vattnet måste vara stilla, filmen får inte flyta runt och i synnerhet inte under upplösningsprocessen. Smygläckande badkar som skapar nästan osynliga krusningar på vattenytan är inte bra alls. Självfallet så ska man inte heller ha luftbubblor eller liknande mellan filmen och vattenytan. Lägg ner filmen när vattenytan är helt bubbelfri. Tänk på att ha ordentligt med vattendjup så att hela objektet kan tryckas ner minst ett par decimeter under ytan.


Handskar och mönsterrester


Färgen som filmen består av har en fruktansvärd vidhäftningsförmåga och i synnerhet så när den får torka. Det enda jag kan tänka mig på motsvarande nivå är det svarta fönsterkitt som bilrutor sitter fast med. Det är hart närt omöjligt att tvätta sig ren om färgen har fått bränna fast på något. Använd därför alltid tunna engångs gummihandskar. När man dippar så uppstår det alltid överskottsfärg som kommer att fastna på dippkärlet och om detta exempelvis är ett handfat, en diskho eller ett badkar så får man kallt räkna med att få f-n av sin bättre hälft för detta om man inte gör rent efter sig. Enklast är att göra rent direkt, snabbt som attans innan färgen bränner fast. Tycker man att det är allmänt jävligt att få bort nu så är det ändå en barnlek mot sedan. Använd mycket vatten och en nagelborste så brukar det mesta försvinna, förutsatt att man gör det direkt. 



Vickningen


Den absolut enklaste sidan att få mönstret att fastna på är naturligtvis undersidan av objektet. På motsvarande sätt så är ovansidan det svåraste stället och det är där som mönstret oftast brister eller inte blir bra. Sidorna på objektet brukar man som regel få snits på relativt enkelt även om de inte är lika lätta som undersidan. Trickset för att få ovansidan av ett objekt bra är den så kallade "vickningen". När man har fört objektet, vanligtvis en vapenstock vilken man som regel doppar med undersidan först, igenom filmen till 90% så att bara ovansidan återstår så för man sakta stocken mot sig (förtsatt att man sitter vinkelrätt mot dippningen, jmfr badkar) för att fånga upp lite mönster på ovansidan av förstocken, därefter så "vickar" eller för man stocken från sig för att på motsvarande sätt fånga på mönster till den andra ovansidan av förstocken. Kolvkammen är oftast inte lika svår eftersom den tenderar till att vara vagt spetsig upptill vilket inte förstocken är med sin vinkelrätta avfasning upptill. Filmen kommer alltså inte att med automatik att vika sig runt ett 90 graders hörn utan här måste man helt enkelt hjälpa till med rätta knycken.


Sköljningen


När objektet är doppat, oavsett om det gick bra eller inte, så måste man ovillkorligen skölja objektet med stora mängder rinnande vatten. Detta sveper bort överskottsfilmen som har fastnat på objektet och hindrar denna ifrån att bränna fast och ge en lager-på-lager effekt vilket både är fult och som gör ytan ojämn. Skölj länge och när du tycker att det är lagom, skölj lika länge till. Gick dippen bra så är det den sköljda ytan som blir din ytfinish så ju bättre den är sköljd, desto bättre. Blev inte dippen bra så måste man lacka om objektet och dippa igen, då är det enklare att lacka en välsjöljd och helt slät yta. Skölj ordentligt med andra ord.


I morgon så ska jag försöka få ut ett inlägg med lite bilder på doppningarna...



 
 
Ingen bild

kj

17 november 2013 18:48

blir nog bra men lite bökit,jävligt dyrt är det ju,nä ja har köpt camofärg ,men har fullt upp med målning i huset så vet inte när ja kör det på min hatsan syntetstock

 
Joakim Engelin

Joakim Engelin

29 januari 2014 18:51

Eller gör det enkelt för er och skicka bössan till oss!
Mkt välkomna !!
/Joakim
www.customprintvarberg.se

http://www.customprintvarberg.se

Johnny Ottosson

29 januari 2014 19:57


Spännande!

Jag frontar den infon.

 
Joakim Engelin

Joakim Engelin

31 januari 2014 20:32

Det låter toppen, Tack!

http://www.customprintvarberg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards