Airpang

Alla inlägg under oktober 2013

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2013 10:00


 

När behövs en shroud?


Idag så fick jag mail av en entusiast som var beredd att ta steget över till "den mörka sidan", alltså införskaffa sitt första PCP. En sak som dock oroade honom var ljudnivån. Han hade, som jag förstod saken, inte någon egen praktisk erfarenhet av just PCP men hade hört massor av uppgifter på olika forum om hur mycket olika PCP låter.


I första läget så tänkte han skjuta hemmavid på sin tomt med 10J, vilket ställde stora krav på ljudnivån med tanke på grannar och liknande. På sikt så tänkte han emellertid uppgradera till full effekt och skjuta på bana/tävlingar. Eventuellt så kunde 16J bli aktuellt om tävlingarna visade sig vara intressanta, kalibervalet skulle vara 177. Hans huvudsakliga vapenkandidat gick emellertid inte att få med shroud och därför blev frågan - behövs en shroud?


Alla PCP låter mer eller mindre, detta beror på tre faktorer; 1. effektnivå, 2. piplängd samt 3. kaliberval.


Effektnivån


Ju högre effekt desto mera luft kommer ur pipan och det är den överflödiga luften som skapar ljudknallen. Med andra ord så ökar ljudknallen i proportion med ökande effekt. Ett vapen på 7.50 joule låter alltså mindre än 10.00 joule som i sin tur låter mindre än 16.00 joule osv. Av bland annat den här anledningen så bör man inte ta ur mer effekt ur vapnet än vad som är nödvändigt för att lösa den aktuella uppgiften. 


Piplängden


Vapen med en kort pipa låter mer än vapen med en lång pipa. Skillnaden mellan min 177 Ultra på 10J och min 177 Challenger 10J på 7.50 joule är enastående. Visserligen så skiljer det bara 2.50 joule men en åhörare skulle lätt kunna tro att Ultran hade minst den dubbla effekten! Massor av outnyttjad luft smiter ut efter diabolen och skapar då en rejäl, relativt sett, ljudknall. 


Kalibern


Här råder oftast en viss förvirring, en del påstår tvärsäkert att en grövre kaliber låter mera, andra påstår enträget motsatsen. Vilket är då sanning? En grov kaliber innebär att pipan innehåller mera luft och det är ju den överflödiga luften som skapar knallen, alltså måste en stor kaliber låta mer? Inte nödvändigtvis. Detta eftersom det inte bara är mängden luft utan även luftens hastighet som skapar knallen. En stor mängd luft som rör sig långsamt kommer alltid att låta mindre än en mindre mängd luft som rör sig fort. Då luften ifrån en mindre kaliber rör sig snabbare än luften ifrån en grövre kaliber iom att det krävs mera kraft att pressa en projektil igenom ett smalt rör än ett grovt rör, så kan även en klen kaliber smälla nog så högt. Dessutom så kommer knallen på en annan frekvens ifrån en klen kaliber än ifrån en grov kaliber vilket kanske inte påverkar decibelltalen men nog så åhörarens uppfattning av ljudnivån.


Mina egna preferenser


Bortsett ifrån att ett vapen med lång pipa, klen kaliber och låg effekt alltid låter mindre så skulle jag personligen sätta gränserna ungefär så här, allt räknat med vapen som har kaliber 177 och normallång pipa (500 mm); 7.50 joule går utmärkt på en vanlig radhustomt, 10.00 joule är lite av ett gränsfall. Däremot så skulle jag inte smälla med 16 joule och full effekt, runt 25-28 joule, är inte att tänka på. Över 16J så hade jag valt hörselskydd och ungefär vid den här gränsen börjar en shroud/dämpare bli en nödvändighet. Man tjänar alltså en hel del i ljudnivå om man tar ner effekten lite och med handen på hjärtat, hur lång är som regel skjutbanan på en vanlig villatomt?


Utrymmet


Räknar vi att en byggnad är placerad mitt på en tomt som är kvadratisk så är det mycket sällan man kommer upp i några rejäla skjutlängder hemmavid. En tomt som är på 800 kvm (normal villatomt) är då ca 28 x 29 meter. Då får man räkna med att i bästa fall ha 15 meter, räknad vid skott innefrån byggnaden. Skjuter man längs hela tomtens längd utomhus så blir det knappt det dubbla. För den typen av räckvidder så räcker 7-8 joule gott, rent praktiskt. Har man tur och en extremt rektangulär tomt så blir den 10 x 80 meter på 800 kvm och det lämnar då 70 meter tillgängligt. Tyvärr så är fastigheter med sådana tomter mycket sällsynta. Här kan det då vara meningsfullt med mer effekt, från 16J och uppåt.






Av Johnny Ottosson - 19 oktober 2013 10:00


 

Dagens tävling


  Tidig gryning 131019 - en perfekt dag för en hösttävling...


En underbar dag idag. Hög och ren luft, klart och kallt efter en frostnatt och dessutom helt vindstilla - perfekt för en tävling. Idag går Fuxernas hösttävling av stapeln men dessvärre så har jag i sista stund fått förhinder från att delta. Min sambo är sängliggande sjuk och barnen bor hos oss den här helgen. Vi får se om jag har möjlighet att kommentera tävlingen ifrån åskådarbänk senare under dagen.


Vidare så vill jag knuffa för en av de grupper som har växt fram på Facebook och som relaterar till vår verksamhet, en nyöppnad grupp för den som önskar köpa och sälja luftvapen. 


Länk: https://www.facebook.com/groups/1379441312280706/?fref=ts


Just Facebook har revolutionerat den sociala gemenskapen runt vår hobby på ett helt annat sätt än vad ens forumen förmådde göra för tiotalet år sedan. Här finns mängder med både öppna och slutna grupper som diskuterar precis varje aspekt av luftvapenintresset, inklusive mindre rumsrena sådana, måste tilläggas...


  Kungen av lingonligan - QB-78 (foto: Archer Airguns, http://www.archerairguns.com/)


En annan sak som ligger mig varmt om hjärtat, förutom tävlingar och gemenskap på Facebook, är den fantastiska QB-serien från Shanghai Airguns. Som de flesta vet så är detta kopior på Crosmans legendariska 160/167-serie från tidigt 1960-tal men återuppståndna i Kina och saluförda världen över för mycket måttliga pengar.


En av de entusiaster som har specialiserat sig på dessa budgetvapen är Stephen Archer som skapade Archer Airguns och som har en av internets absolut mest genomarbetade och intressanta hemsidor, en värdig arvtagare till gamla Straighshooters. Till skillnad från Pyramid Airs blogg, som uppdateras ofta men med mycket skiftande kvalité, så har Stephens blogg enbart genomarbetade inlägg med mycket intressant övergripande information om dessa fantastiska luftvapen.


Som de minnesgoda entusiasterna kanske kommer ihåg så hade vi en QB-våg för tiotalet år sedan då bland andra Claes Ohlsson saluföre detta vapen för runt 700 kr, alltså ungefär samma summa som de kostar i USA, idag. Till skillnad från rena skräpvapen som Hatsan och Gamo så har är QB-vapnen tillverkade av stål och trä med en helt accaptabel finish och passning för prisklassen. De har dessutom också de obestridliga fördelarna av att vara helt rekylfria tack vare Co2-driften samt ligger naturligt i vår licensfria nivå, runt 10 joule. Det är alltså inte frågan om några nedstrypta dunderbössor som många större fjädervapen i lingonligan.


Jag har själv skjutit en del med olika exemplar av dessa vapen, dock utan att ha ägt något själv, och kan konstatera att de är riktigt välskjutande för sin prislapp (hey: vi snackar 700 kr här!). För någon som kommer in i hobbyn utifrån eller som önskar ett tredje eller fjärde vapen så är detta helt utmärkta produkter, liksom för den som gillar att meka och modifiera. Här kan man köpa en komplett, rekylfri, rigg med kikarsikte för under 1500 kr! Då handlar det om vapen som "vem som helst" efter en smula träning kan sätta sig ner och skjuta med och som under perfekta förhållanden relativt lätt samlar en femskottsgrupp inom ytan av en enkrona på 25 meter med rätt ammunition. Detta klarar normalt ingen nybörjare av med ett fabriksnytt fjädervapen på "rätt" sida om 2000 kr.


För de som inte tänder på just QB-serien så finns det, som sagt, massor med läsvärda och intressanta artiklar på Archers blogg. En rolig detalj är att han gärna och ganska ofta testar konkurrentvapen, sådana som han själv inte säljer, och matchar dem mot sina egna produkter - dessutom på ett balanserat och schysst sätt.


Absolut läsvärt!

Av Johnny Ottosson - 17 oktober 2013 07:00



Bakom galler igen...


En av de mer ljusskygga aktörerna i vapenbranschen har nu lyckats bli åtalad för "krigsmaterielbrott". Hans mer legala verksamhet (www.rh-custom.se) är ju sedan länge känd för bland annat försäljning av svåråtkomliga Rugerdelar liksom ljuddämpare i tillståndsfria bygg-dem-själv satser. De sistnämnda har ju under de senaste åren florerat under ytan på en hel del svenska forum. Värt att betrakta är nog att också den legala verksamheten av hans sysselsättning sannolikt står under polisbevakning så fortsatt handlande av denne aktör kommer troligtvis att öka risken för hembesök av ordningsmakten hos hans kunder.


Länk: http://www.expressen.se/nyheter/han-ar-de-kriminellas-egen-vapenhandlare/

Av Johnny Ottosson - 15 oktober 2013 19:00



Att avregistrera ett licensvapen...


På luftvapenforumet så går det nu en tråd om hur och om man kan avregistrera ett licensvapen så att detta istället får en licensfri status. Det har ju varit lite olika bud om detta och den trista sanningen är helt enkelt sådan att om detta går eller inte går beror helt på i vilket län man är skriven. 


I vissa län så kan man få vapnet avskrivet rakt upp och ned, i andra län så krävs intyg av en vapenhandlare/tekniker och i andra län så går det överhuvudtaget inte.


Det finns med andra ord ingen övergripande sanning. Skälet till detta är att lagen inte i detalj reglerar frågan och då avgör de lokala tillståndsenheterna detta själva, ofta på grundval av gammal praxis från tidigare ärenden. Det gäller med andra ord att bo i "rätt" län och dessutom vara lite försiktig eftersom man inte kan "kräva" att få sitt vapen avregisterat på grund av bristen på lagrum runt frågan.


Det man får göra är helt enkelt att fråga det lokala myndigheterna och höra av läget...

Av Johnny Ottosson - 13 oktober 2013 20:30


 

"Det räcker inte..."


  Barnängens Barntvål 85 gram


På Facebook i en av de brittiska luftvapengrupperna så löper just nu en tråd om en eventuell övergripande effektbegränsning på blott 7.50 joule för licensfria luftvapen, precis som i Italien, Tyskland och liknande. Med stor hängivenhet så talar en del brittiska entusiaster om att ett "hunting rifle" minsann måste vara på minst 10.00 fpe, helst så nära 12 fpe som möjligt. Att jaga med blott 5.50 fpe känns för dessa helt främmande. 


Lustigt nog så är den gängse uppfattningen i USA att man bör ha betydligt mer än 12 fpe som minsta lämpliga nivå för jaktbruk. Med andra ord klart mer än vad någon brittisk entusiast någonsin kan våga hoppas på att erhålla.


Oavsett vilket så kan det vara intressant att de vilken kraft det ändå finns hos "bara" 7.50 joule. De flesta fantaster här i Sverige anser ju att 10.00 joule är en "låg" nivå, mycket få personer som jag har träffat igenom åren anser att gränsen bör sänkas, snarare höjas. Sålunda så tenderar man också att se ner på all effekt under 10J då den kraften betraktas som mer eller mindre försumbar.


Därför - dags för tvåltest !!


Jag riggade upp en Barnängen Barntvål á 85 gram på uppmätta 25 meter och besköt denna, fristående tvål, med en 8.44 gn JSB Exakt som hade en utgångshastighet av 165 mps. Borta på 25 meter så kvarstod då 132 mps och 4.85 joule.


  Baksidan av tvålen


Jodå, tvålen flög i en vid båge rakt bakåt och landade ungefär en och en halv meter bortom startplaceringen. Som ni kanske vet så har dessa tvålar både papper runt sig och ett extra papperslager i form av ett vikt våtstarkt papper närmast själva tvålkroppen. Förutom att slå igenom tvålen så måste alltså diabolen penetrera fyra lager papper, två lager lätt glansigt omslagspapper och två lager lite grövre våtstarkt papper. 


  Naken, utan papper..


När jag undersökte tvålen och klädde av den pappret så kunde jag se en rejäl bula på baksidan. Av skadorna på emballaget att döma så förefaller diabolen ha stannat precis innanför ytan på bortsidan. Det är min fasta övertygelse om att ifall tvålen hade varit utan papper eller stått lutad bakåt mot något solitt som inte hade tillåtet den att flytta på sig - ja, då hade vi definitivt tittat på ett rent genomslag!


  Efter att ha lyft lite på bulan..


Enbart 7.50 joule fodrar alltså också en hel del respekt. De flesta som har hanterat den här typen av hårdtvål inser nog förmodligen att den är bra mycket hårdare att skjuta igenom än mänsklig vävnad. De är alltså sunt att ha stor försiktighet även med dessa, förhållandevis, effektsvaga vapen.


  Diabolen var fräsch nog att kunna skjutas igen...



Av Johnny Ottosson - 13 oktober 2013 18:17


Kul med besök..

'

  En rembygeldubb till skenan från Rowan Engineering, dyr - javisst, men vilken kvalité..


Idag så monterade jag på en rembygeldubb till skenan på Challengern och kunde då bege mig till banan utan att behöva tänka på att släpa med min skjutstödspåse. Väl på banan så höll Lasse på att instruera ett helg gäng ungar i skyttekonsten och hade med sig någon kamrat som jag tror var förälder till några av dem. Vidare så halkade ytterligare några människor in och slutligen så kom Sören i sällskap med Lasse Laursen som nu gjorde banpremiär hos Fuxern.


Laursen hade mycket generöst med sig sig några snurrmål till klubben som vi naturligtvis tog emot med öppna armar. Mindre roligt var Lasses, inte Laursen, bössa, hans Bobcat, som ännu en gång klappade ihop. Denna gång med läckande ventilsystem. Surt! Nu är det mindre än en vecka kvar till Fuxernas stora hösttävling och då vill man naturligtvis inte ha sin bössa stillastående. Vi får se om Lasse kan få snurr på den tills nästa helg.


Uppslutningen till den här tävlingen verkar bli riktigt bra, ett helg gäng entusiaster från Onsala har varslat om sitt deltagande och parat med våra lokala fantaster så kan detta säkert bli en både stor och trevlig tävling. Så ni som läser detta och som normalt inte brukar åka på tävlingar - ta nu chansen och se möjligheten till att vara med!

Av Johnny Ottosson - 10 oktober 2013 19:30


Dopp i badkaret...


  Nydoppad och våt, därav glansen i ytan..


Så, idag kom då min nya aktivator och exakt vad det är i den vet jag inte men det var definitivt mera drag i den än aktivatorn som följde med orignalkittet. Sagt och gjort - först gjorde jag ett dopp i en 2 liters glasslåda för själva kolvkammen. Det är alltid bra att känna på saken igen med en liten enkel detalj innan man börjar doppa större och framförallt - mer komplexa föremål. Kolvkammen föll ut bra så därefter så doppade jag resten av stocken i badkaret.


Att doppa är egentligen inget märkvärdigt men det kräver lite "känsla" för vad man gör. Det är ungefär som att svetsa eller göra en snygg lack med en sprejburk. I teorin så är det väldigt enkelt men vill man ha det bra så får man det oftast först när man har övat några gånger. Så även här.


Nu ligger stocken på tork i väntan på att få ett lager lack över sig för att skydda mot slitage och för att dämpa lite av lystern i den behandlade ytan. Fler foton kommer när allt är färdigt och bössan återmonterad.


  Inte heller något vidare bra foto men det kommer bättre...

 

Uppdatering


Nu har stocken torkat över natten men är fortfarande inte skyddslackad. Mindre partier som framsidan på kolvkammen och ena sidan på förstocken ska kompletteras med lite mer mönster då jag fick dålig täckning där.


  En början...

Av Johnny Ottosson - 9 oktober 2013 19:30



Var får man skjuta ?



En frågeställning som kommer upp i tid och otid är frågeställningen om var man egentligen får skjuta. Generellt sett så kan man dela in vapen i tre olika grupper; 1. jaktvapen, 2. målskyttevapen & 3. tillståndsfria vapen.


Jaktvapen


Jaktvapen får användas där man har jakträtt, antingen förvärvad (egenägd) eller disponerad (hyrd/lånad). Likaså får vapen med jaktlicens användas på alla de platser där vapen för målskytte får användas.


Målskyttevapen


Vapen med licens för målskytte får användas "på därför avsedd plats", vilket naturligtvis kan vara lite lurigt. Generellt sett så finns det två stycken platser som anses vara "avsedda" och dessa är skjutbanor respektive skjutplatser. En skjutbana är enkel att definera, det är helt enkelt en plats som har ett skjutbanetillstånd. Finns inget tillstånd så är platsen ingen skjutbana. Intressant nog så behöver ett skjutbanetillstånd inte innefatta en geografiskt definerad plats, vilket man lätt tänker sig, utan innefattar noga räknat en "anläggning". En anläggning kan ju i sig självt vara transportabel och därför kan skjutbanans geografiska plats variera. Det låter krångligt och konstigt men ett enkelt typexempel är ett tivoli. Om skjutbanan inte "upplåts mot ersättning" (man måste i någon mening betala för att få skjuta, åter igen - tivoli) och inte avser tillståndspliktiga vapen så krävs dock inget tillstånd. Anläggningen kan dock ändå vara en skjutbana juridiskt sett, dock en tillståndsfri sådan (fri från skjutbanetillstånd).


Återstår gör då en skjutplats. En skjutplats är en "privat plats för inskjutning av vapen som används av den som disponerar platsen eller av andra i dennes närvaro förutsatt att platsen inte finns inom detaljplanerat område". Vidare så ska en skjutplats vara av "temporär karaktär" och avse skytte i "begränsad omfattning", vad detta innebär konkret är inte redogjort utan detta får en ev åklagare ta ställning till i ett aktuellt fall. Mitt stalltips är att om man börjar använda skjutbord, uppför en paviljong eller målhållare som kräver förflyttning med pallyftare etc så är man troligtvis ute på hal is. Större transportörer kan säkert vara ett gränsfall, liksom om man anlägger en vall. Hur mycket som kan anses som begränsad omfattning beror troligtvis på vapentypen, 500 skott med ett luftgevär är förmodligen en begränsad mängd under en helg där samma mängd skott med älgstudsaren kanske inte är det.


Tillståndsfria vapen


Vapen utan licens följer normalt sett samma regler som tillståndspliktiga vapen. De vapen som inte är "eldvapen" får däremot användas inom detaljplanerat område utan skottlossningstillstånd, vilket naturligtvis är en avsevärd praktisk fördel. Alla "eldvapen" måste användas utanför detaljplanerat område, såvida man inte har beviljats ett (relativt dyrt) skottlossningstillstånd. Har man ett tillståndsfritt luftvapen så kan man alltså med fördel använda reglerna runt "skjutplats" för att skjuta hemmavid på tomten etc. Kriteriet är att det sker på egen mark eller mark där man har fått (helst skriftligt) tillstånd att skjuta. 


Allmänt


Det finns en generell regel som främst polis men även åklagare kan använda och som är viktig att känna till då den så att säga är relativt subjektiv: "skytte får endast ske där fara eller olägenhet för annan inte kan anses föreligga". Just detta är viktigt att ha i tankarna. Med stöd av detta så kan alltså en enskild polisman konfiskera ett vapen och göra så under det att utredningen av ev brott pågår. Sunt förnuft säger därför att man tillser att man använder rejäla kulfång och beaktar farliga skjutvinklar etc så att man blir mindre sårbar för angrepp under det här direktivet. I praktiken så fungerar och tillämpas den här regeln ungefär som knivlagen, den är tänjbar nog för att tillåta ett ansvarsfullt brukande samtidigt som den kan användas för att lagföra stollar och brottslingar. 


En tjänsteman (vanligtvis en polis) har dock i verkligheten ett tolkningsföreträde så får man ett påpekande om något så gör man sålunda klokt i att vara diplomatisk och åtlyda eventuella uppmaningar. Risken finns annars att man kan få ärendet rapporterat och då har man i praktiken väldigt svårt att vinna en rättslig prövning. Bäst är naturligtvis att inte dra till sig onödig uppmärksamhet överhuvudtaget utan istället sköta sin hobby "snyggt". Detta innefattar att tänka lite extra så att man inte stör grannar med oväsen (skottljud, glöm inte flykt- och anslagsläte) eller visuell oro av någon som knallar runt med ett gevär i högsta hugg. Kommunikation är alltid viktigt och kan ofta vara en sund vaccinering mot grannars oro och benägenhet att misstolka olika händelser. Berätta för den närmaste grannen att "du o grabben" ska "bara skjuta lite luftgevär" och "säg till om vi stör". Gör man detta så är det sällan någon protesterar och skulle ändå länsman dyka upp så är det naturligtvis till fördel om man kan peka på att granne A, B och C känner till saken och har lämnat sitt bifall.


Slutligen


Tänk på att den som hanterar vapen representerar alltid omgivningens syn på vapen och skyttar i den aktuella situationen. Använd sunt förnuft, var vänlig, pedagogisk och socialt smidig. Ingen blir glad över att mötas av ett uppsträckt långfinger och de som dessutom riktar detta mot en tjänsteman vid påpekande lär göra en kort karriär i hobbyn. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och gå inte på "enkla saker" som för små eller klena projektilfång, opålitliga skottvinklar eller liknande. Låter man bli detta så har man alla möjligheter i världen att kunna avnjuta sina vapen i lugn och ro utan att väcka ont blod..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards