Airpang

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2013

Bra tavlor och dåliga svar...

Av Johnny Ottosson - 31 oktober 2013 19:30


 

Inomhusskytte och beslutsångest...


  Totalt 25 skott över uppmätta 20 meter inomhus, liggande med bipod.


Idag så kom jag över en hall så att jag kunde skjuta lite inomhus, fri från vind och nederbörd. Den enda diabolen jag hade möjlighet att pröva var 8.44 gn JSB Exact men jag misstänker att både RS och JSBH skulle prestera bättre. Hursomhelst så känns det lovande inför 25 meter benchrest.


På forumet så pågår det just nu en av hobbyns mest segslitna frågeställningar, i tråden "FX-bössa beslutsångest", nämligen vilken kaliber som är bäst. Denna gång så handlar det om 10 joule. Tyvärr så finns det även en hel del svammel i den tråden, exempelvis ett påstående om att ett vapen med kaliber 177 och 10 joule knappt kan slå omkull ett fallmål på 25-35 meter. Så kan naturligtvis vara fallet, i det enskilda fallet, men detta tillhör sannerligen undantagen. Om målet är friskt och står rakt monterat så kan man utan vidare fälla målet ända ut till bortom 50 meter även med 7.50 joule. Min åsikt i frågan är kristallklar - licensfria vapen fungerar bäst med kaliber 177 och då inom max 30 meter, vilket räcker till typ 90% av allt normalt skytte utanför skjutbanan.


Nästa delfråga var berättigandet av bullpup som koncept. Min åsikt är att det är svårt att hitta en bra bullpup men om man väl gör det så fungerar dessa precis lika bra som konventionella gevär, med fördelen av kortare totallängd. Den här typen av vapen har kommit i ropet nu med tanke på de nya modellerna från FX Airguns och jag skulle själv kunna tänka mig att äga en sådan men då givetvis i Elite-konfiguration. Magasin är jag inte intresserad av och fartomställare verkar vara mera trassel än fördel, driftsäkerhetsmässigt sett. Tyvärr så har många andra bullpups problem med konstig/obekväm ergonomi liksom topptung och rank banans samt grova eller primitiva avtryckarsystem.


I frågan om storleken på tuberna så ÄR stora tuber och i synnerhet sådana med höga systemtryck MYCKET olustiga att handpumpa i långa loppet. Handpump funkar om man har ett vapen på låg effekt och små tuber, gärna då också med låga systemtryck - annars INTE. Att handpumpa tar tid, kostar svett och möda samt ger sämre kvalité på luften vilket ökar kravet på vapnets (tubens) konstruktion/livslängd liksom servicebehov. Använd alltid tryckluft från dykflaska och betrakta handpump som udda alternativ i mycket speciella situationer. Tänk också på att de inbyggda pumparna på Indy och Indepencence inte ska förväxlas med konventionella handpumpar, dessa vapen är avsevärt enklare att handpumpa men ändå tröttsamma att skjuta långa sekvenser med under stationärt skytte. Detta problem kan ju lösas men det kostar en smula extra igenom att man förser vapnet med en egen extern buddybottle via slang. Räkna med runt 2000 kr extra men sedan så har man verkligen mycket av det bästa ifrån två världar - bekvämlighet och oberoende. Överlag så har stora tuber annars bara fördelar, så länge man inte handpumpar dem. De är visserligen större och tyngre men fördelar som jämnare utgångshastighet, fler skott på fyllningen, mindre risk för pingljud etc överväger. Små tuber fungerar bäst på vapen med måttlig effekt, max 16 joule och nedåt.



 
 
Ingen bild

kj

2 november 2013 13:42

det är väl bra träffbilder du skjutit,mer kan man väl inte begära,bössan är ju ingen matchbössa typ dyra Walther och steyr mm,dom kostar ju 25-35 tusenkronor,och i stort sett bara världseliten som tävlar i vm och os som använder dom,du är säkert en bättre skytt än mig,ja skjuter ju inte så ofta numera,träffbilderna du visar upp är ju skitbra.

 
Ingen bild

Silwer

2 november 2013 22:53

med stöd på det viset ska du inte skjuta sämre i vilket fall, svårt att sia om nånting här.

Sen det här med vad man ska välja är ju individuellt, jag tycker inte att Bullpup ha några målskyttefördelar alls och det ser vi ju med då de saknas i sånna samanhang.

Det klart man kan använda dem, mne ingen fördel finns, den finns i stället där de kom till för jakt.

Det här med pump osv beror på vilka resurser man har, det har aldrig hänt ett skit för mig iaf trots enbart pump, men vapen av kass kvalitet kanske pajar omedelbart eller nåt.

Att dra upp de här extrema grejorna från USA kan du bespara oss med då de har luftfuktighet så att du inet ens kan ha en bokhylla öppen utan att allt i den ser vattenskadat ut efter några år.

Med låg effekt och hög effektivitet så kan det räcka att pumpa en gång bara och skjuta hundratals skott, tänk på det med, du kan inte ta upp din Elite .25 den är givetvis vansinnig för dylika saker.

En Elite Bobcat tror inte jag på om inte det blir ett specialbygge, det märks sen ett bra tag att dessa inte är så önskvärda att tillverka vidare för FX.

Och då de flesta nog ändå går i jakt så vill de väl ha magasin med.
Vi bor inte i ett optimalt land för sånt så bullpups blev en snackis men så väldigt många skaffade dem sen inte och jag tror at tdet så förblir med, konventionella bössor funkar helt ok för målskytte och imo tom en fördel med justerbara kolvar.

Nu byggs det ju inte för Sverige, mne det är vad jag tror om hela hypen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards