Airpang

Alla inlägg under september 2013

Av Johnny Ottosson - 7 september 2013 16:30


 

Tävlingen i Laxå 130922


En del har frågat om Laxå kommer att arrangera någon tävling 130922 och svaret på den frågan är - NEJ!


Problemet var ju just att tävlingen hade annonserats i Laxås namn trots att Laxå inte stod bakom den.


Däremot så planeras det en tävling framöver och när den kommer så kommer detta att annonseras.


Laxås luftvapenverksamhet (ca 30 av ca 250 medlemmar, numera -2 st) fortsätter som vanligt och är INTE nedlagd.


Väl mött framöver!

Av Johnny Ottosson - 6 september 2013 21:00



Läget i landet


Idag har jag hört runt lite om den nuvarande situationen eftersom så många på olika forum har ojat sig över den senaste tidens utveckling. Det jag kan konstaterar är nog att det är mycket ljud ifrån små trummor - två medlemmar har fått sina medlemskap i Laxå avslutade, på troligtvis mycket goda grunder, men i övrigt så är det business as usual. Onsala kör sin hösttävling som vanligt, Laxå kommer att göra lika så - även om det inte blir exakt den tävlingen som tidigare hade påannonserats.


I fråga om regler så följer respektive klubb det regelverk som gäller för sin anslutning, är man ansluten till Sv Skyttesportförbundet så skjuter man enligt deras regler (Internationellt) och är man ansluten till Sv Jägarförbundet så kör man enligt deras regler (Nationellt). Vissa framstående klubbar (ex Onsala) är anslutna till båda och kan då tillämpa valfria regelverk eller mixa så att man kör vissa grenar internationellt och andra nationellt.


Enkelt och smidigt.


En del deltagare har på div forum klagat över gällande regelverk, vissa med på ett mera konstruktivt sätt än andra. De som har haft de mest planlösa och radikala klagomålen har emellertid ofta visat sig vara sådana som sällan eller aldrig de facto kommer på tävlingar överlag. Med bakgrund av detta så verkar konsensus ändå vara att regelverken är väl fungerande men att klubbarna får lyssna in vilket regelverk som har den bästa lokala förankringen.


Det som sker nu är att klubbarna kommer att ha en licenskontroll och att man från och med nästa år kommer att kräva ett skyttekort vid tävlingar enligt de internationella reglerna. I övrigt så kör man på som vanligt.


Visst har man tappat deltagare och alla förefaller vara eniga om att detta inte är en önskvärd utveckling. Det förhållningssätt som man bemöter detta med är att köra vidare som vanligt, i förhoppningen om att vi nu upplever en tillfällig svacka, liksom man har gjort tidigare i historien. Man räknar också med ett automatiskt sett större intresse från utomstående igenom anslutningarna till Sv Skyttesportförbundet, vilket förhoppningsvis kan ge några fler tävlande.


Hursomhelst...


Nu kör vi på som vanligt och glömmer de tråkiga händelserna när Laxå var tvungna hjälpa två deltagare att lämna föreningen per omgående och därför hoppas jag att vi får en fin uppslutning på nästkommande tävling i Onsala redan om en vecka. Tillåter bara vädret så ska jag minsann ta med min egen BSA Ultra, nu som 16J, och köra enligt de internationella reglerna. Kanske inte mitt favoritregelverk men nu är det tävling och det är den arrangerande klubben som bestämmer. Kul att tävla igen ska det i alla fall bli - inte minst när luften har rensats lite igenom Laxås rådiga ingripande.


Väl mött, allesammans !!



Av Johnny Ottosson - 4 september 2013 06:30


 

Kaos i klubben


Tydligen så har tävlingen 130922 blivit inställd då det förefaller som att den har arrangerats utan att styrelsen i den arrangerande klubben har sanktionerat denna?! En smula udda kan tyckas, borde inte en styrelse vara mera medveten om vad som sker i klubbens regi än att man blir tagen på sängen över att en tävling helt plötsligt existerar som man inte har bifallit?


I samband med detta så har uppenbarligen också två medlemmar fått sparken.


Länk; http://www6.idrottonline.se/LaxaSF-Skyttesport/


Så mycket mera om saken vet jag inte och här kan vi se anledningen till att jag själv inte engagerar mig i tävlingscirkusen eller våra olika forum, det tar på tok för mycket energi i relation till vad man får ut av saken. Bloggens kommentatorsfält står dock öppet runt ämnet i det här inlägget så här kan alla och envar som inte känner att de vill/kan ge sin röst hörd på valfritt forum istället säga sitt på en neutral yta.

Av Johnny Ottosson - 3 september 2013 20:30
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Johnny Ottosson - 3 september 2013 18:30



Air Rifle Headquarters 1968 - Air Rifle Hunting


  Redan under tidigt 60-tal så var jakt med luftvapen stort i USA...


Ett av de intressantaste kapitlen i den fylliga katalogen från Air Rifle Headquarters 1968 behandlar jakt med luftvapen. Här tar man upp lämplig utrustning och beskriver ingående de olika villebråden med jakttips och regelrätta träfftabeller. En av de stora punkterna är naturligtvis rekommendationerna runt lämpliga luftgevär, kärnverksamheten för Robert Law och hans firma var naturligtvis just att sälja olika luftgevär.


Här kan man ganska tydligt märka att ett antal decennier har förflutit och på den tiden så hade man definitivt inte tillgång till hårdvara och - mest av allt - optik, på den nivå som vi är vana vid nu. I princip så fanns det två kalibrar tillgängliga för den blivande luftvapenjägaren, endera kaliber 177 eller den mera udda 22.


Förvisso så existerade även Sheridan och kaliber 20 som ett lysande undantag för de kunder som skulle kunna tänka sig ett pumpgevär. Dessa var också talrika och förmodligen så var det detta samt "kalla fakta" som fick den gode herr Law att ta in Sheridan i sortimentet, han hade ju annars en uttalad preferens för just de mer påkostade europeiska vapnen. Visst hade Sheridans nackdelar, exempelvis en jobbig laddprocess och att de är hart när omöjliga att förse med ett vettigt kikarsiktesmontage, men samtidigt så är laddningen sällan ett omak vid jakt och generationen av luftvapenjägare hade redan då under åratal bevisat just Sheridans förträfflighet med exempelvis kiksikten eller till och med de rätt grova öppna riktmedlen som följde med vapnen direkt från fabrik. Slutligen så var Sheridans även billiga och välgjorda - samt sköt helt rekylfritt en relativt grov projektil med duktig snärt.


  Små villebråd har små täffzoner när de påskjuts med små kalibrar...


När det gällde fjädervapen däremot så var kaliber 177 helt förhärskande. Detta kan möjligtvis ses som en smula förbluffande men skälet till detta är mycket klokt - kaliber 22 hade helt enkelt inte tillräckligt bra diaboler vid denna tid. Det som fanns att välja mellan var i huvudsak brittiskt och då 5.60 mm. Det fanns Waspen från Eley och Champions Bulldog liksom Milbros Caledonian, samtliga tämligen usla, vilket kanske inte spelade någon större roll när de sköts ifrån likvärdigt dåliga Webley Mk III och BSA Airsporters på hemmamarknaden. I USA däremot så krävdes det räckvidd och optimal precision, vilket varken brittiska vapen eller diaboler kunde leverera, de sistnämnda dessutom inte ens om de sköts ifrån dyra tyska matchvapen. Här sköt man inte på korta avstånd inuti eller runt småjordbruk med en och annan kanin på ängarna utan här var det främst jakt efter grå ekorre som gällde. Just detta innebär ofta hårt vinklade skott som med precision var tvungna att träffa precis exakt rätt och undvika grenar och löv på sin väg mot målet. Med måttlig effekt till hands så försökte man få så flack projektilbana som möjligt och då vann man direkt 150 fps med kaliber 177, förutom ett betydligt bättre urval av acceptabelt bra diaboler från exempelvis HN och inte minst minst legendariska Jets.


I den här katalogen så lyfter man fram de mer kraftfulla vapen med kaliber 177 i först hand, detta då på grundval av dess längre praktiska räckvidd tack vare en flackare projektilbana. Idag, skriver man, "så finns det ett flertal vapen som kan leverera utsökt precision vid såpass höga hastigheter som 700-780 fps", något som ansågs som en avgörande fördel jämfört med vanliga vapen mellan 600-650 fps. En annan teknisk innovation, förutom högre utgångshastighet, som hade kommit de senaste åren var - optik! Det var nu möjligt att montera ett kikarsikte på ett luftgevär och dessutom på ett sådant sätt att det satt fast på pålitligt sätt och dessutom överlevde vapnets rekyl. Något som uppenbarligen inte var självklart på denna tid, trots vapnens relativt måttliga effekter.


  Kanske lite udda med en jaktkniv som är större än hela villebrådet...?


Kikarsiktet framhålls som en avgörande fördel och ökar direkt vapnets praktiska räckvidd till minst det dubbla! Nåja, det kanske inte var någon större överdrift ändå med tanke på dåtidens ofta rätt grovhuggna öppna riktmedel? De flesta skyttar, med en rekylerande fjäderbössa, har ju de facto svårt att träffa ett mindre villebråd på ett repetativt pålitligt sätt enbart med öppna riktmedel bortom 15-20 meter där man med ett bra kikarsikte förmodligen hittar samma svårighetsgrad vid 30-40 meter någonstans. När man sedan skjuter upp i ett trädkrona täckt med ett mörkt lummigt lövverk så har också kikarsiktet den obestridliga fördelen att man enklare kan identifiera sitt mål för att överhuvudtaget få till ett vettigt skott.


  "Så här hög hastighet kvarstår efter X ft avstånd om din mynningshastighet är..."


När det gäller den generella rådgivningen runt jakt med luftvapen så rekommenderade Law att man övade mycket innan man jagade på riktigt och att man begränsade sin egen räckvidd till det antal yards där man konstant kunde träffa inom en ritad träffzon motsvarande den gällande för den art av villebråd man ansåg att jaga. Till sin hjälp så fick läsaren en villebrådstabell med de träffzoner som gällde. När det gällde nödvändig anslagsenergi så bifogades det två tabeller, en som visade hur många fps som krävdes för diverse villebråd och en tabell som visade hur många fps en diabol hade kvar när den hade skjutits med X antal fps vid mynningen. På detta sätt så kunde läsaren själv räkna fram sin egen anslagsenergimässiga maximala räckvidd och sedan så gällde naturligtvis den räckvidd som var kortas av endera precisionsräckvidden eller anslagsenergiräckvidden.


  "Så här många fps vid målet krävs det för att fälla målet, jmfr med föregående tabell.."


I all sin enkelhet så får man nog säga att Law var ganska pedagogisk, abstrakta begrepp som ballistisk koefficient och grafer över projektilbanor etc saknas helt. Här ligger tonvikten på det enkla och begripliga som en ovan luftvapenjägare lätt kan relatera till och tillämpa bara med hjälp av lite sunt förnuft. Det man idag som läsare förbluffas över är hur mycket vettiga fakta man kunde få ner i ett såpass litet utrymme som katalogen medgav. Här finns till stor del essensen av nödvändig luftvapenkunskap och man kan lätt förstå att Beeman såg och lät sig vederbörligen imponeras så till den vida grad att han även inspirerades att utforma sina egna framtida kataloger efter samma princip.


Robert Law var helt enkelt en nyskapande entusiast med uppenbar kärlek till sina produkter och hans kataloger kom sedermera att prägla en hel industri liksom de flesta medelålders och äldre entusiaster, främst i USA, som ännu kommer ihåg och kan relatera till hans kataloger och tidskrifter.





Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards