Airpang

Direktlänk till inlägg 20 september 2013

En planerad slump?

Av Johnny Ottosson - 20 september 2013 18:16


 

Att anlägga en bana..


Hos många av de F/T-tävlingar som jag har besökt så har den lokala klubben försökt skapa en bana efter fri fantasi och efter bästa förmåga. Resultaten har naturligtvis varit högst varierande, ifrån en tung promenad längs en dammig grusväg med mål 10-50 meter bort i rak vinkel från densamma rätt ut i en tät granskog till en fantasifullt snitslad bana i underskön miljö runt porlande vattendrag med mål gömda på de mest finurliga sätt.


Gemensamt för dem alla är att banbyggaren har försökt göra sitt bästa och skapa en vettig mix mellan möjligheten för en medioker skytt att träffa och fälla med klena vapen samtidigt som den ska vara utmanande och krävande för den duktig skytten och hans vapen på kanske bortåt 45J. Det är ingen lätt avvägning.


Ofta så förefaller dock banorna vara planlöst lagda åt det lite enklare hållet, detta kan man då se igenom att det ofta är en (relativt sett) likvärd poängställning mellan de effektstarka rekylfria vapnen och de klenare dito. Ett tydligt exempel på detta var den senaste tävlingen i Onsala. Alla som var där kan intyga att förhållandena minst sagt var mycket tuffa - hård byig vind och stundtals rena hällregnet. Trots detta så skilde det bara runt 5 poäng (av 30 st) mellan de bästa skyttarna i respektive klass (PCPFP vs PCP10J).


Hursomhelst..


Det finns en lösning nämligen att bygga banan baserad på Troyer. Skapad som ett universellt index av Brad Troyer (American Airguns, www.airguns.net) så garanterar den att helt olika banor kan vara likvärdigt skapade med samma svårighetsgrad. Principen är naturligtvis mycket enkel, geniala idéer är nämligen alltid till sin natur simpla, och bygger på att man dividerar en träffzon med avståndet till målet. Alltså; om ett mål är 30 yards bort med en träffzon som är 2 tum så är detta mål 30/2 = 15T. Detta mål är alltså lika svårt som ett mål med 1 tum träffzon på 15 yards avstånd eller en 3 tums träffzon hos ett mål 45 yards bort etc. En normal bana för 16J anses vara "lagom" svår när den ligger på 25T som genomsnitt enligt en normalfördelningskurva med 60T som svåraste mål.


Skulle man på central nivå besluta sig för att banorna ska ligga på XT som genomsnitt så skulle man enkelt kunna göra en cup. På så sätt så spelar det ingen roll om deltagaren skjuter 5 tävlingar eller 10 tävlingar på ett år, alla och envar skulle ändå kunna vara med i cupen eftersom banorna har identisk svårighetsgrad. Man drar helt enkelt bara ett genomsnitt av vad man har presterat på de tävlingar som man har bevistat och detta avgör tävlandens placering i cupen. På detta sätt så har den som skjuter 1 tävling samma chans till en SM-vinst som den tävlande som besöker 10 tävlingar. I praktiken så bör man dock lägga ett minimikrav på exempelvis 3 tävlingar på minst 2 olika klubbar för att det hela ska bli mer rättvist med tanke på skillnader i väder och liknande.


Kan detta vara en vettig idé för våra tävlingar?

 
 
Ingen bild

Batistuta

20 september 2013 22:07

Bra ide som jag ska ta upp med våra medlemmar!!

 
Ingen bild

Ogster

21 september 2013 10:05

Tyvärr så går det ju inte att göra gömda mål så länge man kör med internationella regler, som det är nu komplicerar man allt bara. Banläggarna får det besvärligare och skyttarna måste gå runt i naturen helt i onödan.

Tror att man snart inser detta och alla stationer blir på rad på en öppen äng i en sol liknande formation.

Tänk på att det numera inte är nån jakt träning alla hålls med utan nu är det en egen strikt sport med massa regler som ska följas..

Johnny Ottosson

21 september 2013 10:20

Det mest gömda målet jag har missat i en tävling var nog nu i Onsala när man målade målen gula och placerade dem ibland en massa höstgula löv, man fick nästan skjuta med den orange draglinan som riktmedel..

Allvarligt talat så, ja - det tycker jag personligen är trist.

Dock så tror jag fortfarande att skogen kommer att vara den dominerande tävlingsarenen även i framtiden. Alternativa settings vore dock kul, främst då i urban miljö.

Självfallet så är det ingen jaktträning utan en form av målskytte, vilket ju även är tanken.

Jämför IPSC, det handlar ju inte om att öva på att döda människor utan det är ju också en målskyttesport med mängder av regler.

Dock så tror jag att om man banar vägen med F/T så kommer vi säkert även att se HFT i framtiden och då är det bara för den intresserade att byta över.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards