Airpang

Direktlänk till inlägg 3 september 2013

För snart ett halvt sekel sedan...del 2

Av Johnny Ottosson - 3 september 2013 18:30



Air Rifle Headquarters 1968 - Air Rifle Hunting


  Redan under tidigt 60-tal så var jakt med luftvapen stort i USA...


Ett av de intressantaste kapitlen i den fylliga katalogen från Air Rifle Headquarters 1968 behandlar jakt med luftvapen. Här tar man upp lämplig utrustning och beskriver ingående de olika villebråden med jakttips och regelrätta träfftabeller. En av de stora punkterna är naturligtvis rekommendationerna runt lämpliga luftgevär, kärnverksamheten för Robert Law och hans firma var naturligtvis just att sälja olika luftgevär.


Här kan man ganska tydligt märka att ett antal decennier har förflutit och på den tiden så hade man definitivt inte tillgång till hårdvara och - mest av allt - optik, på den nivå som vi är vana vid nu. I princip så fanns det två kalibrar tillgängliga för den blivande luftvapenjägaren, endera kaliber 177 eller den mera udda 22.


Förvisso så existerade även Sheridan och kaliber 20 som ett lysande undantag för de kunder som skulle kunna tänka sig ett pumpgevär. Dessa var också talrika och förmodligen så var det detta samt "kalla fakta" som fick den gode herr Law att ta in Sheridan i sortimentet, han hade ju annars en uttalad preferens för just de mer påkostade europeiska vapnen. Visst hade Sheridans nackdelar, exempelvis en jobbig laddprocess och att de är hart när omöjliga att förse med ett vettigt kikarsiktesmontage, men samtidigt så är laddningen sällan ett omak vid jakt och generationen av luftvapenjägare hade redan då under åratal bevisat just Sheridans förträfflighet med exempelvis kiksikten eller till och med de rätt grova öppna riktmedlen som följde med vapnen direkt från fabrik. Slutligen så var Sheridans även billiga och välgjorda - samt sköt helt rekylfritt en relativt grov projektil med duktig snärt.


  Små villebråd har små täffzoner när de påskjuts med små kalibrar...


När det gällde fjädervapen däremot så var kaliber 177 helt förhärskande. Detta kan möjligtvis ses som en smula förbluffande men skälet till detta är mycket klokt - kaliber 22 hade helt enkelt inte tillräckligt bra diaboler vid denna tid. Det som fanns att välja mellan var i huvudsak brittiskt och då 5.60 mm. Det fanns Waspen från Eley och Champions Bulldog liksom Milbros Caledonian, samtliga tämligen usla, vilket kanske inte spelade någon större roll när de sköts ifrån likvärdigt dåliga Webley Mk III och BSA Airsporters på hemmamarknaden. I USA däremot så krävdes det räckvidd och optimal precision, vilket varken brittiska vapen eller diaboler kunde leverera, de sistnämnda dessutom inte ens om de sköts ifrån dyra tyska matchvapen. Här sköt man inte på korta avstånd inuti eller runt småjordbruk med en och annan kanin på ängarna utan här var det främst jakt efter grå ekorre som gällde. Just detta innebär ofta hårt vinklade skott som med precision var tvungna att träffa precis exakt rätt och undvika grenar och löv på sin väg mot målet. Med måttlig effekt till hands så försökte man få så flack projektilbana som möjligt och då vann man direkt 150 fps med kaliber 177, förutom ett betydligt bättre urval av acceptabelt bra diaboler från exempelvis HN och inte minst minst legendariska Jets.


I den här katalogen så lyfter man fram de mer kraftfulla vapen med kaliber 177 i först hand, detta då på grundval av dess längre praktiska räckvidd tack vare en flackare projektilbana. Idag, skriver man, "så finns det ett flertal vapen som kan leverera utsökt precision vid såpass höga hastigheter som 700-780 fps", något som ansågs som en avgörande fördel jämfört med vanliga vapen mellan 600-650 fps. En annan teknisk innovation, förutom högre utgångshastighet, som hade kommit de senaste åren var - optik! Det var nu möjligt att montera ett kikarsikte på ett luftgevär och dessutom på ett sådant sätt att det satt fast på pålitligt sätt och dessutom överlevde vapnets rekyl. Något som uppenbarligen inte var självklart på denna tid, trots vapnens relativt måttliga effekter.


  Kanske lite udda med en jaktkniv som är större än hela villebrådet...?


Kikarsiktet framhålls som en avgörande fördel och ökar direkt vapnets praktiska räckvidd till minst det dubbla! Nåja, det kanske inte var någon större överdrift ändå med tanke på dåtidens ofta rätt grovhuggna öppna riktmedel? De flesta skyttar, med en rekylerande fjäderbössa, har ju de facto svårt att träffa ett mindre villebråd på ett repetativt pålitligt sätt enbart med öppna riktmedel bortom 15-20 meter där man med ett bra kikarsikte förmodligen hittar samma svårighetsgrad vid 30-40 meter någonstans. När man sedan skjuter upp i ett trädkrona täckt med ett mörkt lummigt lövverk så har också kikarsiktet den obestridliga fördelen att man enklare kan identifiera sitt mål för att överhuvudtaget få till ett vettigt skott.


  "Så här hög hastighet kvarstår efter X ft avstånd om din mynningshastighet är..."


När det gäller den generella rådgivningen runt jakt med luftvapen så rekommenderade Law att man övade mycket innan man jagade på riktigt och att man begränsade sin egen räckvidd till det antal yards där man konstant kunde träffa inom en ritad träffzon motsvarande den gällande för den art av villebråd man ansåg att jaga. Till sin hjälp så fick läsaren en villebrådstabell med de träffzoner som gällde. När det gällde nödvändig anslagsenergi så bifogades det två tabeller, en som visade hur många fps som krävdes för diverse villebråd och en tabell som visade hur många fps en diabol hade kvar när den hade skjutits med X antal fps vid mynningen. På detta sätt så kunde läsaren själv räkna fram sin egen anslagsenergimässiga maximala räckvidd och sedan så gällde naturligtvis den räckvidd som var kortas av endera precisionsräckvidden eller anslagsenergiräckvidden.


  "Så här många fps vid målet krävs det för att fälla målet, jmfr med föregående tabell.."


I all sin enkelhet så får man nog säga att Law var ganska pedagogisk, abstrakta begrepp som ballistisk koefficient och grafer över projektilbanor etc saknas helt. Här ligger tonvikten på det enkla och begripliga som en ovan luftvapenjägare lätt kan relatera till och tillämpa bara med hjälp av lite sunt förnuft. Det man idag som läsare förbluffas över är hur mycket vettiga fakta man kunde få ner i ett såpass litet utrymme som katalogen medgav. Här finns till stor del essensen av nödvändig luftvapenkunskap och man kan lätt förstå att Beeman såg och lät sig vederbörligen imponeras så till den vida grad att han även inspirerades att utforma sina egna framtida kataloger efter samma princip.


Robert Law var helt enkelt en nyskapande entusiast med uppenbar kärlek till sina produkter och hans kataloger kom sedermera att prägla en hel industri liksom de flesta medelålders och äldre entusiaster, främst i USA, som ännu kommer ihåg och kan relatera till hans kataloger och tidskrifter.





 
 
Johan

Johan

3 september 2013 20:09

Mycket rolig läsning!

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Peter Å

4 september 2013 08:10

Nu tror jag du spårat ur lite när du klassar ner Airsporter och Webley mk 3 som dåliga vapen.Du skulle nog testa dem själv innan du skriver så negativt om dem.Jag själv vill påstå tvärtom vad du säger för jag vet att bägge gevären skjuter bra med rätt ammunition.Skärpning Johnny !

Johnny Ottosson

4 september 2013 18:32


Precis som att Ford Prefect och Morris Minor var konkurrenskraftiga bilar på sin tid så innebär det inte att de var bra i objektiv mening.

De var helt enkelt barn av sin tid, liksom Mk III och Airsportern. De dög bra för den brittiska hemmamarknaden, för vilken de designades och sålde också förtjänstfullt bra där.

Dock så har jag stor förståelse för att varken Fanta, Law eller Beeman inte ens ville ta i dem med tång när man skulle introducera luftvapenskytte för vuxna i USA.

 
Ingen bild

Silwer

5 september 2013 01:08

Jo visst är de vackra de brittiska bössorna där, men de är väldigt jaktbetonade utan några större målskyttetankar bakom.

Men Webley Vulcan togs till USA tex C1?

Men USAs enda bidrag av vikt i luftvapen kom ju på 50tal, dels Co2 patronerna och de vapenn och multipump Sheridan.

Mycket fina där under ett par decenier iaf, sen ett bra tag skräp imo som ser så kast ut att man vill skratta åt det.

Men förklaringen är förstås att det blev leksaker och den extremt fåniga BB sjukan de har haft för ungarna.

Så de här vackert tillverkade vapen blev för dyra, och även BB klassiker är kinatillverkade idag, dock fins inte BB traditionen i Europa.

Airsporter har givetvis sålts i stora mängder även här, men bara steget till Superstar som många ojade sig över var märkbart.

Men som sagt månag är riktigt vackra vapen när de tyska ser ut som fyrkantiga lådor med en pipa på eller nåt, men de var nästan alltid tänkta för målskytte i stället därav många idag som skjuter riktigt bra tavlor med gamla tyska matchvapen som är 50 år gamla.

Det är heller inte viktigt för oss om amerikanarna tyckte si eller så heller, det klart tex HW ville sälja i USA, det är ju mer nostalgi för oss, vem sitter och benämner bössorna efter Beemans namn här.

I var fall lyckades det ju inte med det vuxna imo så de fyllde sinj kvot med rent skräp utan just nåt att sakna eller vilja ha iaf inte i original.

 
Ingen bild

kjj

6 september 2013 22:02

sant som du skriver silwer ja har gillat dom engelska bössorna i kal 22,men visst dom tyska sköt bättre men dom var ju kal 177, fanns ju inte runt Göteborg i kal 22 när ja växte upp,vi killar visste inte om kal22 förrän meteoren dök upp på slutet av 50talet,generellt kan man ju säga att plocka isär en engelsk bössa är ju som en billig bil från samma land,och dom tyska som ta isär en mercedes med överliggande kam.

 
Ingen bild

Silwer

6 september 2013 22:51

Vi hade ju 2 olika inriktningar, rättigheten att jaga med licensfria luftvapen i UK och därav vapen för detta och givetvis då tanken på grövre kalibrar.

De tyska vapnen skulle användas för målskytte främst.

Ok det flyter ju ihop en del i modernare tid men det är ju inet så konstigt att matchvapnen är tyskt, FT var ju brittiskt men vapen som HW77 och dylikt dominerade även där.

Undantag fins givetvis alltid, men det är ju främst i ganska modern tid när PCP började ersätta fjädervapnen som UK åter igen kom upp, tyskarnas motsvarigheter var matchvapen men de engelska gav mer effekt.

Vi hade ju en våldsam Webley Tracker feber här som även drog med sig andra liknade vapen en del som AA sidospännare, de sålde här så mycket att en stor del av produktionen hamnade här, helt otroligt.
Ännu mer otroligt när man provsköt Trackern :-)

Det lever ju kvar ännu, trots att det finns hur många Tracker DL som helst .22 så betingar de höga priser ännu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards