Airpang

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2013

En regnig dag på banan..

Av Johnny Ottosson - 11 augusti 2013 10:00


 

Precisionstest Weihrauch HW35E


  Först ut var 25 meter med 16 mm


Idag så var det slutligen dags för lite precisionsskytte på Fuxerna SG. Efter vårt klubbmöte så började jag tillsammans med Sören att skjuta lite. Han rastade sin Royale 400 över 50 meter medan jag prövade min HW35 på diverse avstånd lite för att se var komfortzonen för det här vapnet slutar.


Förhållandevis korta 25 meter var ingen match. Jag sköt 10 stycken JSB RS och träffbilden blev blott 16 mm. Här känns det spontant som att man hade kunnat sitta hela dagen och bara mata in skott efter skott i det lilla hålet som öppnade sig i tavlan.



  På 30 meter så känns ännu allt helt fint, här blev det 21 mm


När jag gick vidare ytterligare 5 meter för ytterligare en tioskottsserie nu på uppmätta 30 meter så sjönk träffbilden lite och den öppnade sig märkbart, ifrån en enhålsträffbild på 25 meter till fyra hål utav dessa 10 skott. Att känna till exakt avstånd är alltså oerhört viktigt när man skjuter ett luftvapen bortom inskjutningsavståndet, i mitt fall 25 meter.



  Vid 35 meter och 29 mm så känns det som att man närmar sig gränsen..


När jag nu lade på ännu fem meter och sköt över 35 meter så började även den, relativt sett, blygsamma vinden att göra sig påmind. Nu drog träffbilden klart märkbart lite åt vänster. Notera också hur mycket den sjönk ytterligare. Fortfarande fyra hål av tio skott men spridningen över knappt 30 mm visar tydligt att här går den ultimata gränsen ifall jag hade använt det här vapnet till skott mot levande mål. Bortom denna gräns öppnar träffbilden för mycket, den sjunker också för mycket (vilket hade krävt kompensering) och träffbilden blir även mycket vindkänslig.



  Fulla femtio meter är väldigt långt så 45 mm ger jag klart godkänt


För skojs skull så testade jag även över 50 meter och träffbilden här skjuter så djupt att jag var tvungen att hålla över med ungefär en hel måltavla, ändå träffade jag ganska långt ner. Det är enormt vad träffbilden sjunker när man börjar komma ut på lite avstånd. Lätet av anslaget var också avsevärt mera modest vilket tyder på att anslagsenergin börjar tappa av. Fortfarande håller dock kombinationen den så kallade "likaregeln" utan problem.


Vad är då sammanfattningen?


Jo, ut till 40 meter så kan man under gynnsamma omständigheter i övrigt ägna sig åt meningsfullt precisionsskytte, personligen så tycker jag dock att 30-35 meter känns som en rimlig gräns. För bänkskytte på 25 meter så är precisionen helt tillräcklig. Samtliga träffbilder är ju 10-skottsgrupper och tumregeln här är ju att dessa generellt sett blir ungefär 60% större än motsvarande 5-skottsgrupper. Om det hade varit tillåtet så hade det säkert fungerat med enstaka jaktskott på 30 meter under perfekta förhållanden men då sådana sällan råder så hade jag nog helst lagt min gräns för detta ändamål vid 20-25 meter. På ett avstånd ut till 25 meter så var den här kombinationen riktigt ordentligt vass.

 
 
Ingen bild

Silwer

11 augusti 2013 12:22

Jo det ser ut tat börja vända vid 35m, men fortfarande träffar du ju en Kaja i huvet iaf så att säga.

Även om det här ju är skjutet med stöd så tycker jag bössan går bra, jag har sett bättre på längre avstånd med HW30 men väder och vind når man ju inte över och avarje gång är man ju själv inte så perfekt heller.

Skulle nog känna mig nöjd iaf.

 
Ingen bild

kj

11 augusti 2013 14:41

lösenordskyddad?vad är det för?kan det vara för medlemmar i luftvapen maffian endast????

Johnny Ottosson

11 augusti 2013 15:47


Det är ett utkast till en tävlingsinbjudan som inte är färdig ännu. Vi gör den tillsammans och när alla detaljer där är färdiga, så kommer den att gå online offentligt.

 
Ingen bild

kj

11 augusti 2013 18:07

ok får en gammal man som jag vara med tro? inte är jag nån vidare skytt,fastän ja kan träna hemma är det alltid nåt annat som kommer ivägen,skulle vara roligt och skjuta med andra utan massa krav.

Johnny Ottosson

11 augusti 2013 18:38


Klart att du ska vara med!

Tanken är i första hand att samla så många som möjligt av närområdets entusiaster så att vi lär känna vara lite.

Tävla behöver man inte göra om man inte vill, kul o bara träffas liksom.

 
Ingen bild

Glenn

12 augusti 2013 09:51

Bra initiativ johnny trevligt med en tävling till ser fram emot att det ofentliggörs
mvh glenn

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards