Airpang

Direktlänk till inlägg 7 augusti 2013

Ett favoritfabrikat...

Av Johnny Ottosson - 7 augusti 2013 18:30


 

Vilken Weihrauch?


Idag så ska vi titta lite närmare på Weihrauchs sortiment. Då detta sortiment är minst sagt fylligt så har jag delat upp sortimentet i olika segment där jag tänker väga de olika modellernas för- och nackdelar mot varann.


  En av mina egna gamla HW30S, denna var med kaliber 177 vill jag minnas..


Minstingarna


Här har vi HW25, HW30S samt HW50S. Små, billiga vapen av hög kvalité som är tillgängliga i kaliber 177 och 22, den sistnämnda är dock inte valbar för just HW25. Samtliga vapen här fungerar bra med licensfria 10 joule för den svenska marknaden. Mitt val blir HW30S eftersom den är mest prisvärd och därtill fysiskt smidig. HW25 saknar Rekord avtryckarsystem och HW50S är fysiskt sett längre och tyngre utan att (som licensfri) ge mer effekt än HW30S. Vill man ha ett licensvapen, en situation som bättre motiverar HW50S mot HW30S, så finns det dessutom bättre val för högre effekter än den förstnämnda, vilket vi ska se i nästa grupp.


  Väldigt lagom men ändå förbluffande potent - HW95


Mellanserien


Här har vi HW95, HW50S (som tillståndspliktig), HW98 och HW35. Modell HW95 är obetydligt klumpigare än HW50S men klart potentare, något som kommer till sin rätt med just kaliber 20 eller 22. Vill man ha sin HW95 lite tyngre och mer påkostad så är HW98 ett bra, om än fysiskt tungt, val. HW35 är ett charmigt vapen men med relativt sett mycket måttlig effekt och skrymmande format. Ett udda val som känns bäst i sin HW35E-version med valnötsstock etc. En mer udda modell helt enkelt och ett oerhört prisvärt vapen för den som förmår att uppskatta dess särdrag. För det stora flertalet så är dock HW95 det smartaste valet och även den är fantastiskt prisvärd.


  Med kaliber 25 så slår en HW90 hårdare än vad många tror..


Tungviktarna


En av de riktiga klassikerna i HWs lineup är den stora 80 men den är sedan ett antal år tillbaka överträffad av sin storebror, gasfjädervapnet HW90. Den sistnämnda är tyngre att spänna och mer krävande att skjuta men ska man ändå ha ett magnumvapen så känns ändå 90 som ett mer logiskt val än 80 och självklart så väljer man här kaliber 25! Detta eftersom dessa två modeller är de få i sortimentet som faktiskt klarar av den här kalibern på ett acceptabelt sätt.


  Redo för Field Target - HW97k är en storsäljare med all rätt!


Underspännarna


Här finns legendariska HW77, dess modernare inkarnation HW97 och slutligen den lilla och otursförföljda HW57. De två större vapnen är mycket snarlika varann, båda med öppen cylinderladdning, där nykomlingen, lågprisvapnet HW57 har en enklare popup-laddning - modellens akilleshäl. Vilken man ska välja av 77 och 97 har ivrigt debatterats i luftvapenvärlden ända sedan modell 97 ramlade ut. De väsentliga skillnaderna finns i att 77 har öppna riktmedel, vilket saknas hos 97, liksom en lägre kolv som är anpassad efter dessa. De flesta köpare tenderar till att föredra 97 eftersom den anses snyggare och dessutom försedd med en lämpligt högre kolvkam för just de optiska riktmedel som de allra flesta köpare idag föredrar. Mitt personliga val hade varit en 77 med kaliber 177 men det vapen jag hade rekommenderat vore en 97 med lite grövre kaliber, varför inte kaliber 20? En kaliber som 95/98 & 97 är kända för att prestera bra med. Snikmodellen 57 är lite av en joker, den modellen har haft en för HW ovanligt stor felfrekvens, vilket bland annat innebar att Beeman på sin tid drog bort den ifrån den stora och viktiga USA-marknaden, detta på grund av problemen med popup-laddningen. En laddkassettladdning av den typen som HWs popup kräver nämligen en perfekt injustering mellan kassetten och pipan, något som tyvärr falerade på ett flertal exemplar av modellen. Resultatet blev då att den sedvanliga praktiska precisionen från HW i praktiken försvann. Visst så KAN en 57 funka bra, helt ypperligt hos det unika exemplaret, men varför chansa?


  Gemensamt för dem alla, utom HW90, är Rekord avtryckarsystem - marknadens bästa!


Så, min garderob hade alltså sett ut på följande sätt, om jag hade rekommenderat guldkornen ur HWs sortiment; Först en HW30S med kaliber 177, sedan en HW95 med kaliber 22, därefter en kaliber 25 HW90 och slutligen en HW97k med kaliber 20.


En fin allround precisionsplinker som hela familjen kan roa sig med. Ett rent entusiastvapen med ungefär samma användningsområden som HW30S fast med mer effekt och även användbar som tillståndspliktigt vapen i diverse tävlingar såsom HFT etc. Därefter ett renodlat jaktvapen och slutligen en mer specialiserad tävlingsmaskin. Just här finns ju styrkan hos Weihrauch, det finns en modell för alla och till alla användningsändamål.

 
 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2013 20:28

MEN AA CD är minst lika bra och även det finns på en 30J bössa som sagt även om den inte var långlivad.

Du missar HW80 tycker jag i klena magnumklassen är det ju en bra bössa, HW90 pumpar de flesta för hårt och säljer sen då den är hopplös att skjuta med.

Exakt vad som är bättre med den nedtagen i vettig effekt tvistar det vise om.

HW80 över HW90 mao, och det märks på försäljningen med, sen kan man argumentera om saken givetvis, mne det blire dyrt med hw90 och det kanske inte blir bättre heller.

 
Ingen bild

kj

7 augusti 2013 20:37

som sagt bytt fjädrar i dom flesta hw för en kille som samlade på dom,fina bössor men varför envisas dom med att ha spårskruv till stock och det mesta,går ju bra om man kör med riktiga mejslar,men varför inte stjärnskruv?så många olika fabrikat av luftgevär ja sett som klantar använt fel mejsel till,gjorde själv de i ungdomen då hade man inte mycke att välja på

Johnny Ottosson

8 augusti 2013 18:37

Bäst vore det ju om man använde torx istället.

 
Ingen bild

Silwer

7 augusti 2013 20:57

Jag tycker man ska välja fjäderdrift i sin överlevartråd om lv hahaha.

AA är lättare och klart mer genomtänkt tillverkade, många förvånas när de river dem och det liksom är en skruv och så tittar fjädern ut för att dar ur bara.

Så min lista får en sån med, inget fel på HW men just på de delarna är de billigare men också sämre.

Tyvärr har inte AA fattat att säg en 16J brytbössa skulle funka utmärkt att ställa upp mot HW50-HW95 gänget, samma innehåll som i de andra bara och lika bra bygt med glidlagringar mm.

Den brytbgössa de gjorde ger tyvärr 30J i .22 så den gick inte tat sälja i UK, även o mden är riktigt bra.

Jo jag har en förstås hehe, men 1200 tror jag de tillverkade totalt.

Johnny Ottosson

8 augusti 2013 18:39


Visst är TX-serien fin och en given konkurrent till 77/97 men bortsett ifrån den så har man ju inget mera.

HW har ju ett komplett sortiment, från liten till stor.

 
niklas

niklas

8 augusti 2013 08:34

HW 100 serien fick inte vara med ? Eller glömde du dom

http://www

Johnny Ottosson

8 augusti 2013 18:41

Tanken var att bara presentera fjäder, denna gång.

 
Ingen bild

Superbee

8 augusti 2013 12:54

Som sagt HW100 kort är en fining!

 
Ingen bild

Silwer

10 augusti 2013 14:51

Är det inte dags med en HW100 uppdatering nu, den fula kolven kunde de allt göra elegantare tex även om det är en omtyckt bössa annars, här i landet skrivs inget om dem, kanske för att det är helt olika block på de strypta och de ostrypta.

Det har förvånat mig lite, Steyr är iofs lika fula men fler köper dessa trots högt pris.

Nä 10 år har gått iaf uppdatera,

Johnny Ottosson

10 augusti 2013 17:43


En HW100 går fint att modifiera mellan 10-16 joule, liksom Steyrs. Problemen är ju när man ska upp i ännu högre effekt och i synnerhet då för HW100.

Detta och den udda designen med de första stockarna tror jag bromsade modellens popularitet här i Sverige. Sedan så talar också prisbilden mot den här i FX-land.

Steyrs är välbyggda men för sådana pengar som de betingar (15-20K) så hade jag nog gått på FWB. Personligen så skjuter jag dock inte på ett sådant sätt att dessa vapen är värda det merpriset över mer vanliga PCP, för min egen del.

Med tanke på hur bra ett vanligt välbyggt fjädervapen presterar på ut till 30 meter så måste man fråga sig; hur ofta skjuter jag bortom 30-40 meter? Har jag möjlighet till licens? Vill jag spendera vd ett PCP kostar, alltså minst dubbelt upp mot ett fjädervapenkit? Då hade nog min egen smärtgräns gått vid runt 10K.

Jag tror att man får ganska lite "extra" utöver 10K för "normal" användning. Som tävlingsredskap på hög nivå, ja då kanske. Men inte annars och inte för min del.

Den praktiska precisionen jag får ur mitt BSA för 4500 kr räcker gott för mina behov, liksom ifrån fjäderbössan i samma prisklass.

 
Ingen bild

Silwer

10 augusti 2013 20:18

Jo men jag mear att HW100 anses bra som säg FT vapen i Tyskland och UK, mne här har den aldrig fått nåt fäste.

Fjädervapen är svåra att jämföra med, vd skjuter du på säg 35m FT med din HW35 i 10j?

Allt har sin sak imo.

Sen om du tycker det mesta är samma sak är en sak för dig idag, normalt tycker du då inte det vet jag.

Sen manr jag inte tat dina vapen är skräp på nåt sätt, mne ibland jämför du knepigt och tyvärr idag bar med fullt stöd, är du för gamalt för annat nu?

Pris och pris, man har inte mer att bevisa som du vet för att man betalt mycket, bara man känner sig nöjd och kan gå framåt kan det var värt det i stället för en Hatsan AT44 som stoppar innan man ens tycker det är ok.

Förr tyckte jag dock att oj vad de med dyra vapen måste bevisa, jag hade fel, hur mycket man satsar på en hobby är helt olika och så dyrt är inte ett enstaka top of the line vapen jämfört med mycket annat imo.

Prisvärde är nåt annat och inget vettigt följer det när man hålit på x antal år eller mer, inget.

Hur avgör man saker och ting liksom utan att prova?

Många här har fullt klart för sig tat allt är samma osv, troligen tillverkat i kina alltihop osv.

Segläst för mig.

Johnny Ottosson

10 augusti 2013 21:08

Träffbilder från min HW35 kommer i morgon.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards