Airpang

Direktlänk till inlägg 28 juli 2013

Över sextio år gammal...

Av Johnny Ottosson - 28 juli 2013 17:30


 

 

Världens äldsta privata Weihrauch HW35

 


  Den äldsta kända Weirauch HW35 som man känner till i privat ägo - dessutom i riktigt gott skick..


För ett par veckor sedan så lade jag ut en bild ifrån 1952 års HWs katalog. En läsare funderade lite över detta och undrade om det faktiskt finns kvar några så gamla vapen i cirkulation - o det gör det. Geväret ovan kommer ifrån en samlare i USA och tillhör den absolut första och korta serie som saknar HWs Rekord-avtryck. Då detta kom 1953 och då HW35 började tillverkas 1952 så måste vapnet också vara ifrån precis detta år.


  Serienummer 1512


Detta exemplar har det tidigare avtryckarsystemet, som påminner om det efterföljande Perfect, känt från de lite enklare HW-vapnen men givetvis också utan säkring. Avtryckarbladet är tillverkat av pressad plåt. Det påstås att de absolut första Rekord dessutom reserverades till HW55 varpå modell 50 och 35 fick vänta lite på sina avtryck. Enligt den teorin så kan vapnet ovan också vara tillverkat 1953.


  Luftgevär från 1950-talet och tidigare har generellt sett aldrig fästen för kikarsikte....


Förutom avtryckarsystemet så saknar detta vapen även kilbas för kikarsikte samt har en annan form på bakstycket på grund av avtryckarsystemet. Riktmedlen är enklare, men fortfarande fullt justerbara, och stocken har inte centrumbult för infästningen under förstocken utan två diagonalställda skruvar ifrån sidan om förstocken.


  Grunddragen är dock omisskänliga och de flesta kan direkt identifiera vapnet som just en HW35.
  

Skjutmässigt sett så har man ju ett "grövre" avtryckarsystem och avsaknad av vettiga möjligheter till optiska riktmedel. Lägg där till dåtidens smörmedel och, med dagens mått mätt, uselt primitiva diaboler så förstår man ju att en dåtida HW35 inte presterade på samma sätt som dagens. Troligtvis så har också toleranserna blivit bättre liksom materialen, detta vapen tillverkades ju inte långt efter kriget med dess råvarubrister.


  Ur 1952 års katalog..


Det skulle alltså ta ett tiotal år innan HW35 hittade sin slutliga form men från ca 1960 och framåt så blev modellen ungefär vad den är idag och sett i dåtidens perspektiv så torde den ha stått i en absolut särställning på marknaden sett mot kraftfullare sporting air rifles. Jämför bara med en samtida BSA, Webley eller Diana etc..


HW35 var en av grundpelarna i ARHs lansering av Adult Airguns i USA på tidigt 60-tal..  

 
ANNONS
 
Ingen bild

evert

28 juli 2013 20:12

Jeg forstår ikke hva avtrekket i dette geværet skal ha til felles med perfekt-avtrekket?

 
Ingen bild

Silwer

1 augusti 2013 21:46

För sportervapen tror jag han menar, bara AA CD trycke på TX modellerna kan tänkas var bättre som jag provat.

Annars finns givetvis rena 10m matchbössor med fjäderdrift som är bättre, en FWB300S är mycket bättre som exempel.

Men iofs kommer väl även detta trycket från 10m då HW55 hade detta och oftast användes som tävlingsvapen, dock på 50-tal så det säger ju nåt annat, fjädertävlingsvapen hade ett tag till på sig att utvecklas efter det.

Men här sattes det även i hemvarianten, vilket ju är ovanligt annars, FWB som jag nämnde har inte det trycket i de få Sportervapen de bygde till USA.

 
Ingen bild

Silwer

1 augusti 2013 21:48

OK my bad, nu fattar jag det finns ju ett trycke som heter "perfect", jag förstår inet det alls, vad var det bra för, billigt eller?

Det är som när man tittar på säg hw30 och hw50, köper man från Tysklad och inet väljer S så får man en med ett kasst trycke, hur kan sånt ens löna sig att tillverka för dem?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se