Airpang

Direktlänk till inlägg 24 juli 2013

En modern veteran...

Av Johnny Ottosson - 24 juli 2013 18:30


De första intrycken...


  Kalle Kanin på 30 meter...


Så, då har jag haft tillfälle att skjuta lite med min nya Weihrauch HW35L efter det att jag har fått på ett kikarsikte vars montage inte kräver att jag "håller över". Som ni säkert minns så har min 35 ett visst barreldroop och detta i kombination med ett kikarsikte som hade snål justermån i höjdled krävde att jag anskaffade ett nytt kikarsiktesfäste, avsett just att motverka barreldroop.

 

Mitt val på kikarsiktesfäste föll på Sportsmatch OP15C som är lätt framåtlutande för att kompensera problemet. Jag blev dock förbryllad över att fästet hade skruvarna till skenan på "fel" sida så jag mailade Matthew (Ford) på Sportsmatch om saken;


"Hi Johnny

 

This mount was originally designed for Weihrauch users many years ago and most shooters seemed to prefer the screws on this side at the time. Since then trends seemed to have changed but we kept the design of this model as it was.

 

Kind regards

Matthew"


Så, där var alltså anledningen. En äldre design som fortfarande tillverkas men i såpass måttliga mängder att den aldrig har varit föremål för en omkonstruktion. Så nu vet vi det. Fästet som sådant gjorde susen men en sak att tänka på, vilket gäller alla Sportsmatch skenmontage, är att deras utsaga om "fits scopes with X mm lens + PA adjusment" är inte alltid helt korrekta. På detta OP15C så ska man exempelvis kunna ha 45 mm lins + PA-ring men det gäller bara på den bakre (högre) ringen. Den främre ringen är ju lägre för att siktet just ska vara barreldroopkompenserande (svengelska!). Resultatet blev att även utan flips på så tog objektivringen (PA-justeringen) i cylindern. Jag löste saken igenom att skifta sikte med min FX Airguns Elite så nu hamnade Leupolden på HW35 istället, där den med 33 mm fick lagom marginal. En annan sak som jag har "gått på" med dessa skenmontage är att kikarsiktets sadel ibland är lite för grov för att kunna gå fri mot skenans ovansida, detta då om man väljer "low" höjd.


Nåväl..


Med Leupolden monterade så återstod problemet med ammunition, jag hade helt enkelt inte så mycket hemma med kaliber 177, mest JSBH från 177 Ultran samt lite spridda skurar ammunition med ett antal år på nacken. Sist jag hade en HW30S, vilket bör ha varit runt 07, så köpte jag lite Crosman Premiers eftersom den bössan sköt väldigt bra med just dessa. Sagt och gjort, den asken fick åka med till banan och bössan sköt bra med dem, i alla fall för att vara den första och enda sort som jag har testat med hittils.  Inskjutningstavlan på 30 meter innan "kanintavlan" högst upp i dagens inlägg..


Jag testade att skjuta över 30, 40 och 50 meter med ett helt acceptabelt resultat. Att skjuta den här moderna veteranbössan känns faktiskt mer udda än vad man först tror. Som ett lite lustigt sammanträffande så läste jag just på det svenska luftvapenforumet om en entusiast som ville jämföra HW50S med HW95 och HW35, två relativt lika och en ganska olik bössa minsann.


Jag har naturligtvis ägt dem alla tre, intressant nog också i samma kaliber (177) och oavsett vilken av dem man väljer så får man en oerhört prisvärd produkt men med lite skilda egenskaper. En HW50S är helt enkelt en större HW30S och som sådan ett mycket bra vapen, det är lättskjutet och förlåtande vilket innebär att den även belönar oerfarna eller slarviga skyttar med riktigt fina träffbilder för att vara ett relativt litet fjäderluftvapen. HW95 är mer av ett entusiastvapen, det är märkbart vassare (ca 100 fps med 7.90 gn) ungefär 15-16 joule mot runt 20 joule med ytterligare lite större skillnad i en grövre kaliber. Nackdelen är att den blir lite "sprattigare" och mera krävande mot att skytten skjuter "rätt" för att leverera riktigt tighta träffbilder. Notera dock att det här handlar om relativa nyanser, en HW95 är långt ifrån lika svårskjuten som exempelvis en BSA Supersport etc.


  Här har vi 40 meter, tredje tavlan för dagen, rakt på..


Tittar man rent fysiskt så är HW95 och HW50S relativt lika i formatet, 103 cm jämfört med 107 cm och 3100 gram jämfört med 3400 gram. Detta ska då jämföras med 35 som är 112 cm och 3900 gram. Effektmässigt sett så ligger 35 där klart närmare HW50S än HW50S. Den högre vikten och den lägre effekten, relativt HW95, gör den naturligtvis lugnare och mera lättskjuten.


Formatet är dock inte hela skillnaden, än större är upplevelsen av de olika modellerna. HW50S och 95 är snarlika varann där 35 känns märkbart mer gammaldags. Vänster hand möter en synnerligen grov och rundad förstock, något som avsaknaden av slits för spännarmen på undersidan förstärker, samt de klassiska "germanska" skårorna på sidorna. Höger hand håller runt ett rejält flackt pistolgrepp, här är en tillbakaflyttad avtryckare inget lyxigt tillval för skojs skull utan snarare en spontan nödvändighet, i synnerhet vid bänkskytte. Tankarna går onekligen till ett dubbelpipigt hagelgevär med "engelsk" stock. Kolven är synnerligen låg, man känner direkt att den här stocken formgavs i en tid då öppna riktmedel var allenarådande och man måste krypa ihop rejält för att kunna lägga kinden på den nästan obefintliga kolvkammen. Modell 35 HAR en klart avvikande skjutkänsla jämfört med 50S/95.


Studerar man sedan vapnet så framträder ytterligare skillnader. Den äldre 35 har en betydligt bättre blånering än de mindre vapnen och saknar exempelvis "HW-randen" precis bakom transferporten på ovansidan av cylindern. Här är det på intet sätt tal om någon nivå ens i närheten av Webley & Scott men ändå klara pinnhål upp jämfört med volymvapnen. Bakstycket är samma typ som 80/85 & 77/97 etc, en tung fräst klump i solitt stål, där småvapnen har bakstycken av pulverlackerad vitmetall. Så kan man fortsätta, detalj efter detalj, här märker man också tydligt att 35 är konstruerad i en annan tid, under en epok där kostnadsjagande ekonomer inte hade riktigt lika stor makt över produktionen som idag.


Mekaniken är synnerligen solid, ungefär som i en Mercedes från 50-talet, och förmedlar en monumental känsla av outslitlighet, "built like a tank" som de brukar säga om den i USA. Modellen har en helt annan tyngd och pondus än de mindre modellerna. Här klonkar mekaniken distinkt och konformativt, ingenting skrapar eller rasslar som de beryktade spännarmarna på 50S/95 när dessa laddas. Här behöver man inte kompensera förbilligad serieproduktion med egna nyloninlägg för att vapnet inte ska producera järnfilsspån vid flitig användning. Även i dessa avseenden så känns 35 väldigt otidsenlig.


  Fjärde tavlan, fulla 50 meter med tio skott, här höll jag över en halv tavla (ca 7 cm)


Vilken är bäst då? För de allra flesta förmodligen modell 95. Den är mest allround, väldigt prisvärd och ett synnerligen bra vapen (speciellt med kaliber 20). Det är ett vapen med många styrkor och nästan inga svagheter. Ett smart val i relation till HW50S, vilken mest känns som en oversize HW30S utan den nättheten och totala smidighet som kännetecknar den sistnämnda. Modell 35 däremot är till för den som förmår att uppskatta den för vad den är och som sedan länge har slutat väga in anslagsenergins betydelse i vapenköpets kalkyl. På många sätt så är 35 en mer logisk konkurrent till underspännaren 77 än till de mindre brytvapensyskonen. När man väljer en 35 så handlar det mycket om luftvapenkultur, om tradition och om historia. Det var den här modellen som de flesta namnkunniga profiler en gång i tiden valde, då på helt rationella grunder som ett av samtidens allra bästa konstruktioner. Detta oavsett om man jagade som John Darling eller tävlingssköt som Nick Jenkinson, alla använde de Weihrauch HW35. 
ANNONS
 
Ingen bild

MrBlarren

25 juli 2013 00:45

Skrämmande att du inte har ammo hemma ! en av Sveriges största luftvapenprofiler bör väl ha en burk av varje hemma ! ? och dessutom skjuta så dåliga tavlor :)

 
Ingen bild

Erik

25 juli 2013 09:13

Bjuder Du på en bild på montaget av fästet/kikaren?

 
Johan

Johan

25 juli 2013 13:57

Bra artikel om HW!

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

U-båt

25 juli 2013 20:16

Kalle kanin träffbilden ser mer ut att ha skjutits i kartbilden på sundet utanför Falsterbo mot Køge Danmark,just där får vi gå upp , det är ytläge som gäller i fredstid !

 
Ingen bild

U-båt

26 juli 2013 11:22

Du tycker ändå att det är värt att hålla på att gynna lokala handlare i det här fallet Hurricane ? Din åsikt är att Hurricane tillämpar en annan filosofi än de stora EU drakarna i branschen . Skapar Tobbe verkligen ett mervärde som gör att du villigt betalar relativt stora pengar "extra" till hans verksamhet istället för att jaga lägsta tänkbara pris på internet.

Nu har du ändå fått göra inköp utomlands för att din HW skall fungera,du kan heller inte ha ditt favo sikte på bössan mm

Är det verkligen värt "extra" pengar för gynna ditt patos om protektionism ?

Johnny Ottosson

26 juli 2013 19:26


Hur menar du?

Jag HAR ju mitt favoritsikte på den bössan nu.

ALLT köper jag inte hos Tobbe och det har jag inte heller påstått.

 
Ingen bild

Etik

26 juli 2013 11:38

Det är väl superbra med en kunnig och hjälpsam svensk handlare med stort utbud - det kan väl inte ens ubåtar tycka är dumt lr?

 
Ingen bild

johan

26 juli 2013 23:33

Var köpte du OP15C fästna ?

Johnny Ottosson

26 juli 2013 23:53

Hos JS Ramsbottom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se