Airpang

Direktlänk till inlägg 16 juli 2013

Modärnt?

Av Johnny Ottosson - 16 juli 2013 23:00


 

Elektronik & Teknik


Jag satt och funderade lite över Silwer och KJs funderingar runt elektroniken i vissa av dagens moderna PCP, exempelvis Daystates toppmodeller. Där kan jag konstatera att ganska många entusiaster tycker nog mera som KJ än som Silwer i dessa frågor, alltså att man känner en instinktiv försiktighet mot elektronik i skjutvapen.


Varför, frågar jag mig?


Modern teknik i övrigt, alltså "normal" PCP teknologi, använder man ju glatt - så länge som den inte innehåller just elektronik. Vapen som exempelvis FX Airguns mekaniska mästerverk är ju designade via dator, tillverkade via CNC-utrustning och innehåller en hel del artficiella materialval, ifrån kompositer i stockar och packningar till mekaniska komponenter av högteknologiska legeringar. Designmässigt sett så är många av detta fabrikats modeller duktigt futuristiska i sin formgivning, redan 2003 års Cutlas och ända tills dess helt nya ättling, Bobcat.


Ändå har de vunnit en bred acceptans.


Kan det möjligtvis vara de eventuella rent sakliga nackdelarna med elektroniken som man är rädd för?


Men dagens elektronik är ju otroligt driftsäker och luftvapenmonterad dito är säkerligen inget undantag. Modern elektronik kan relativt prisbilligt byggas både absolut vatten och slagtåligt, trots mycket kompakta dimensioner. Jag har själv ett armbandsur, en Casio G-Shock, som förmodligen tål mer våld och vattentryck än vad jag själv någonsin skulle göra och därmed kunna utsätta den för, ens om jag ville. Min bil (en Toyota Prius) sägs innehålla 29 individuella datasystem sammanlänkade till varann i en mycket komplex harmoni. Detta är då elektronik som utsätts för mycket tuffa förhållanden i en personbil som rullar i ur och skur. Vi har växlande värme och kyla (-30/+80 grader), varierande viberationer, regelbunden exponering av damm, väta och kondens - ändå fungerar den perfekt. Den har nu rullat 13.000 mil under sex år och jag räknar kallt med att den ska fungera precis lika bra under minst tre gånger så lång tid. Behöver nämna att modellen är en av de modeller som får minst nedslag av SBP?


Så, elektroniken klarar säkert belastningen av att fungera i ett skjutvapen, vilka fördelar ger den då?


Tja, det mesta man kan göra med elektronik kan man ju (iaf i dagsläget) göra även med mekanik, vilket FX Airguns vs Daystate tydligt har visat igenom åren. Däremot så har elektroniken ett mervärde, det är helt enkelt kul med avancerad elektronik även om det inte ger någon konkret fördel. Lite som med färddatorn på bilen, detta fordon tar ju mig från A till B precis lika bra även om den inte hade haft ett statistikprogram som visar bränsleförbrukningen den senaste halvtimman i små femminutersintervaller. Men nu finns det ju ett sådant program och då kan man ju bara inte låta bli att använda det och när jag kör familjens mer konventionella miljöbil (Aygo) så saknar jag det innerligt.


Saker behöver ju inte vara konkret meningsfulla för att de ska skänka ägarglädje liksom, de kan ju bara vara kul att ha i all sin avancerade enkelhet. För att lösa de praktiska situationerna under normala omständigheter så klarar man sig som regel med mycket enklare utrustning än vad man har anskaffat. Precis som att jag kan sköta min vardag med ett armbandsur som visar 30 sekunder fel på ett år istället för ett som går 0,5 sekunder fel på samma tid så kan jag exempelvis pyssla med skyddsjakt nästan lika bra med ett gammalt mekaniskt Meteor likväl som ett elektronikspäckad Air Wolf.


Elektroniken däremot gör allt lite roligare, om man bara har den böjelsen...

 
 
Ingen bild

Silwer

16 juli 2013 23:25

Jag gillar givetvis vanlig mekanik med, jag har ju och har haft i princip bara sånna luftvapen.

Att jag skaffa elbössan var mest för att det skrivits mycket om dem men ingen lokalt vet nånting om dem, och rnelsmän kan var svåra att pumpa på info.

Så jag köpte ett helt enkelt för att se vad det var, förmodligen ett vansinnesval som få här i landet gör.

DEt hjälpte ju DS att visa upp sig, det senaste nu har ju varit .30 vapnen från både FX och DS, mycket snack om dem på forum här och var, kommer inte säljas i mängder men ger status åt företagen och fler lär sig vad säg ett fX är.

Jag förstår dock inte ilskan över el i bössan, det skadar ju inte de mekaniska vapen jag har, risken för att precis allt blir elektroniskt står inte för dörren, men visst det kommer komma billigare masstillverkat givetvis från USA bla.

Kanske tänker folk att det är väldigt rappligt osv, men isf får de tro det, det är omöjligt tat avgöra nåt av det här utan att ha provat, elavtryck tex, det berömda musklicket, jag har minst lika bra mekaniska trycken på andra bösor, men det är ju inte helkorkat att dra nytta av det när mna ändå har elektronik i bössan.

 
Ingen bild

kj

17 juli 2013 05:57

tror inte elektronik i vapen blir än i typ luftvapen,eller krut för sportskytte,tänk er den jägaren som skall jaga farligt vilt,både här hemma,björn exempelvis,i afrika alla dom livsfarliga, the big five,inte under överskådlig tid,vågar dom lita på elektroniska vapen,inne i bushen,men annars kanske det kommer.ja är inte allas emot elektronik,bra när det fungerar, däremot,gravt tveksam till det i vapen,

 
Ingen bild

Manne

17 juli 2013 08:30

Man borde kanske som köpare fråga sig, vad som händer när det blir ett fel på styrsystemet långt efter det att produkten slutat att produceras?
Kommer det att gå att få tag i nya reservdelar till rimligt pris?

Eller har man kompetens att själv göra en reparation? Schema på elektroniken? Programkod?

En O-ring, ventil eller fjäder kan i stort sett vem som helst byta. Men att felsköka i ett mikroprocessorbaserat system kan vara lite värre för gemene man.

Och hur lång är den beräknade livslängden för systemet? Står det någonstans? Troligtvis inte.

Ju mer komplex en elektronisk krets är, desto större är sannolikheten att det inträffar fel på kortare tid än vid mindre komplexitet.

Jag skulle inte ta det för givet att elektronik i ett vapen är helt bekymmersfritt. Elektronik degraderas oavsett om den används eller ej. Det är nog omöjligt att avgöra om det är lång eller kort livslängd utan att ha en djupare kunskap i komponentval, design och dimensionering.

Jag tror nog alla har erfarenhet av hur elektronik bara fungerar och fungerar år ut och år in. Men även när det går sönder i princip vid den första användningen, och allt där emellan.

En bil har enligt mig ganska kort livslängd. Speciellt om man räknar drifttid kontra det pris den betingar. Dessutom kan det finnas fel som man som lekman inte upptäcker. Måhända gör den sitt jobb ändå, men kanske inte exakt som det var tänkt.

Jag har aldrig behövt felsöka eller starta om mitt gamla BSA Meteor ;-)

 
Ingen bild

MR

17 juli 2013 09:08

Det roligaste är ju att fjäderbössorna har blivit elektrifierade innan PCP bössorna blev det, iof en udda och sällsynt fågel men ändå: Browning Airstar

Redan i början av 90-talet kom den ut på marknaden.

Personligen vill jag kunna laga och lite på komponenterna till 100%, elektriska komponenter hör inte till dom saker jag skattar högt, baserat på tidigare erfarenheter så ger elektroniken upp innan mekaniken.

 
Ingen bild

kj

17 juli 2013 10:26

en typisk sak är ju prradio och amatörradio som ja kör ibland,får en sån apparat ligga några år efter den använts,så kan man ge sig fan på att den inte funkar,dock utan att vara radioreparatör,har ja fått igång dom,inte alltid dock, ibland fått byta delar,de går ju inte idag med mikrochips,och digitala mikroprocessor styrda radio,där får ju en fackman sköta,3000transistorer får ju plats på ett en cm kluvet hårstrå idag?ingen fan som lekman kan fixa det.

 
Ingen bild

Silwer

17 juli 2013 20:41

Fast ni överdriver det hela, ok om tryckavkännaren för tanken pajar blir det inte kul, annars är det mycket rätt stora ytmonteraade grejor i bössan, tänkk på att de byggs i liten skala, det är inet som att öppna en mobiltelefon och se hur krymt allt är.

Jag tror era förhagor dyker upp om säg Crossman eller nån anna tillverkare tar det till stor skala och bygga så billigt som möjligt, då går de inte tat laga utan byte gäller.

Ja hur länge det håller exakt? omöjligt att veta, ingen har dött av ålder ännu iaf.

Elavtrycken kom väl väldigt tidigt på matchpistoler med 80tal?

Och som sagt mekaniska bössor finns det mängder av köp några fina nu och ha dem kvar bara så kan ni ju vara lugna sen, mekanik kan man ju ofta få duplikerat på nåt sätt, men vissa mekaniska bössor som El Gamo Contest med släktingar dör av en efter en, ingen lyckas fixa tryckfallsventilen i dem.

PCP över lag käns väl opolitligare än Fjäder? är inte det här lite samma tjathistoria igen?

PCP är skit, de bara går sönder jämt, det skulle jag aldrig lita på, backa 10 år så kunde du läsa det överallt.

Folk byter ofta vapen tidigare inna de går sönder dels och de som nu har dem kvar brukar var väldigt noga med sina vapen och har lite koll på var hjälp finns.

Nä jag tycker det är överdrivet då det inte skadar nån att detta finns, det var väl snarare fan på tiden.

 
Ingen bild

Silwer

17 juli 2013 21:48

I övrigt Johnny det stavas väl "modernt" iaf? :-)

Elektricitetn är dock inte kanske vad man kallar det för längre.

Lycka till grabbar med fotogenlamporna.

Johnny Ottosson

17 juli 2013 23:18


Det är inte modärnistiskt att stava modernt..

;-P

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards