Airpang

Direktlänk till inlägg 2 juli 2013

Den eviga frågan...

Av Johnny Ottosson - 2 juli 2013 20:30


 

Vilken kaliber ska man välja?


På LuftvapenInfo så kom den klassiska frågeställningen upp här i dagarna och jag själv står ju också inför samma fundering enär jag också ska köpa en ny bössa. Dags att fundera lite högt runt detta är i bloggen då med andra ord, tänkte jag..


På forumet så fick nybörjaren i den aktuella tråden gott om råd, de flesta baserade på rena åsikter ifrån de andra deltagarna. De berättade helt enkelt vad de själv ansåg och vad de i bästa fall hade kommit fram till igenom egna erfarenheter. Den enda konkreta motiveringen jag kunde läsa var ett lite vagt resonemang om att man får en mer krökt projektilbana med de grövre kalibrarna men att dessa skjuter bättre på längre avstånd, outtalat varför.


Så, låt oss då reda lite i saken...


Till att börja med, att en projektilbana är krökt behöver inte innebära ett problem bara på grund av krökningen i sig självt, denna kan man enkelt kompensera mot, exempelvis igenom att "hålla över/under" med hjälp av till exempel Mildots eller igenom att man "klickar upp/ner" till rätt injustering på kikarsiktet. Det som utgör ett verkligt problem med en för låg utgångshastighet är inte projektilbanans utformning utan projektilens långa bantid. Det tar helt enkelt längre tid för en projektil att färdas en längre sträcka än en kortare dito.


Hur stor är då skillnaden?


Grovt räknat så brukar man säga att skillnaden hos 10 joule mellan kaliber 177 och 22 är ca 25%. Vänder man på resonemanget så är det alltså ungefär lika svårt att träffa på 40 meter med kaliber 22 som med 50 meter med kaliber 177. Räckvidden är alltså 25% kortare hos kaliber 22.


Så långt enligt vedertagna tumregler, nu dags att räkna:


En .177 JSBH 10.30 kräver 0.24 sekunder för att färdas 40 meter där en Jumbo Exact på 16.00 gör samma färd på 0.30 sekunder. Skillnaden är alltså 0.06 sekunder eller 12 meter vid en hastighet av 200 mps!


Då kaliber 177 har sitt optimala inskjutningsavstånd vid 27 meter, så håller man inom enkronan hela vägen mellan 6 till 30 meter. Man brukar därför säga att 30 meter är det normalt lämpligaste avståndet för denna kaliber med 10 joule. Duktiga skyttar kan sedan normalt sett kompensera upp till ytterligare 30% räckvidd, alltså totalt 40 meter. Skjuter man däremot bortom 40 meter med 10J/177 så märker man direkt att träffbilderna öppnar sig och spridningen tilltar.


Med kaliber 22 då?


Jo, då får vi räkna in 25% kortare räckvidd, alltså 22 meter som inskjutningsavstånd. Då håller man inom motsvarande enkrona på inom 5 till 25 meters avstånd. En duktig skytt kan även här öka räckvidden med runt 30% vilket då innebär 32 meter.


Vi kan alltså se att skillnaden bör vara 12 meter mätt i tid men den blir bara 8 meter beräknat mot projektilbanorna och detta beror på att den högre BC för den grövre kalibern börjar spela in. Till saken hör också att hastighet avtar med sträckan, vilket inte BC gör. Skjuter man alltså bara tillräckligt långt så kommer kaliber 22 teoretiskt sett, att träffa bättre än kaliber 177.


Jag har sagt det förr och jag säger det igen - inget är viktigare än bra BC!



 
 
Ingen bild

MR

3 juli 2013 21:04

Själv sätter jag precision främst, BC och precision är ju som du vet inte samma sak. ;)

 
Ingen bild

silwer

5 juli 2013 03:06

Jo det är inte enbart om detta, därförär det ju bra att det finns att välja på, det är en hel del att alla blir salig på sin tro.

.20 kan här vara ett kul alternativ imo blir .22 och säg 16gr ammo segt och de som påstår sig använda sina .25 pcp i 10j, ljuger.

Sen beror det på vilka mål man har, Johnnyär tyvärr allt mer en sån som skjuter medfullt stöd enbart, då kommer millimetertänkande in på ett annat sätt än vid friskytte.

Jag förstår inte de som inte kan hitta utmaningar för sig på annat sätt en hög effekt och långhållskytte, det är helt ok givetvis, men då låter drt som att nån som skjuter på säg 30mstå, knä, sitt är en klant som borde skärpa sig och skaffa mer effekt, fast det absolut inte behövs för 5 öre.

 
Ingen bild

Mango

5 juli 2013 22:15

Du skall inga andra kalibrar hava jämte kaliber .25

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards