Airpang

Alla inlägg under juni 2013

Av Johnny Ottosson - 8 juni 2013 11:00


 

Mera annonser !!


Förutom min 177 BSA Ultra på annonsen nedan så har jag nu även en hel del andra saker till salu:


FX Airguns FX2000DL

 

Köp en del av den svenska luftvapenhistorien


  Den gamla Webley & Scott loggan med 10J instansat


  Riktigt fin valnöt för att vara en vanlig De Luxe


Kaliber 22 med Webley & Scott märkning och W&S-stock De Luxe. Mekanismen i absolut nyskick utan minsta rispa. Två magasin medföljer, liksom några insexnycklar. Instruktionsbok, kartong och fyllnippel medföljer INTE. Har inte gått många skott, troligtvis tillverkad i mitten/slutet av 00-talet (2003-2006?). Stock av valnöt, riktigt fin för att vara en vanlig De Luxe. Stocken har två finishfel, en mindre repa i nätskärningen och en skrapning vid sidan om förstocken, se bild. Vapnet är stämplat 10J och licensfritt. Stryphylsa sitter på plats och ostrypt hylsa medföljer INTE. Fyllnippel och ev ostrypt hylsa kan köpas på Hurricane etc (www.luftvapen.se). Levereras i hård väska som ingår i priset.


  Båda sidorna håller ungefär samma höga kvalité..


  Den franska liljan pryder näthuggningen på Webley-stockarna, här är inget laserskuret minsann..


Nypris på detta vapen var 6000 kr. Jag värderar exemplaret ovan till ca 4000 kr och räknar sedan av ett avdrag på 500 kr för de smärre finishskadorna på stocken, vilka förefaller relativt enkla att lösa för den kommande köparen, liksom för avsaknaden av fyllnippel.


Pris: 3500 kr (+ev frakt)    !!  Vapnet är nu sålt !!


  Den lilla skadan, kräver lite puts och oljning för att försvinna..


  Den större skadan sitter lyckligtvis i näthuggningen..FX Airguns Royale Mk II

 

  Kikarsikte ingår INTE


Kaliber 25. Ett fabriksnytt vapen i alla avseenden. Har skjutits ett tiotal skott totalt. Mk II-versionen med fartomställare, dock inte borrat block för matchavtrycket. Inköpt fabriksnytt i november 2011. Emballage saknas. Hård väska ingår i priset. Ett magasin ingår. Valnötsstock av ordinärt snitt, något ljus i färgen. Vapnet har 500 cc tub och 600 mm pipa samt den långa halvshrouden. Licensfritt men har "Japankit" monterat för full effekt liksom den stora hylsan i fartomställaren. Ventilen är självregulerande, ingen regulator är monterad eller förberedd. Levereras fuskstrypt till 10J med enbart vriden pipa.


Ett mycket kraftfullt vapen  


Nypris på detta vapen var 9300 kr. Jag värderar exemplaret ovan till 6500 kr då den innehåller Japankit mm som en köpare troligtvis hade behövt betala ytterligare några kronor för utöver nypriset. Här finns alltså möjlighet att spara ca 3000 kr på ett vapen som enbart har gått ett tiotal skott och som är i absolut perfekt skick! Jämför man med en motsvarande fabriksny bössa med syntetstock så är skillnaden drygt 1500 kr billigare.


Pris: 6500 kr (+ev frakt)   !!  Vapnet är nu sålt !!


Alla vapen och kikarsikten säljs "först till kvarn" med förbehållsrätt till av säljaren önskad köpare. Frakter till självkostnadspris, men helst personlig överlämning i närheten av GBG. Kan ev medta vapen till Laxå 16/6 (om jag åker dit). Betalning kontant eller banköverföring i förskott, inga byten eller avbetalningar. Inga omyndiga köpare.


Kontakt via mail eller telefon, inga bud i kommentarsfältet - detta är i det här inlägget reserverat för eventuella frågor om objekten.


Mer varor kommer att annonseras så snart jag kommer åt...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 4 juni 2013 18:00


 

Till salu !


  Det nedre vapnet med den övre stocken..


Idag blir det en annons, jag önskar sälja min nästan helt nya BSA Ultra Mk III med kaliber 177. Bössan är licensfri på 10 joule och köptes från BAR i oktober 2012 för 4412 kr.


Notera att det vapnet jag säljer är försedd med min Mk I bokstock, den övre stocken på bilden ovan.


Vapnets prestanda kan man se här: http://airpang.bloggplatsen.se/2012/10/24/8862795-bsa-ultra-mk-iii/


Kikarsikte o fäste ingår inte. Vapnet har skjutit något femtiotal skott förutom i kronografen ovan. Både den äldre bokstocken och själva mekanismen är i absolut nyskick utan minsta skråma. Anledningen till försäljningen är att den klass där jag tänkte tävla i med det vapnet 2013 har förändrats och i den klassen ska jag nu köra min andra (nedstrypta) .22 Ultra.


Pris: 3000 kr (+ ev frakt)   !!  Vapnet är nu sålt  !!

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 3 juni 2013 20:00Daystate Huntsman Regal


  Foto: Daystate


I dagarna så har Daystate äntligen gjort en uppdatering på sin urgamla Huntsman och den har nu fått epitetet "Regal" samtidigt som den når Mk III status. En del mindre förändringar jämfört med Mk II (lanserad 2008) kan vi notera där den mest påfallande är den löstagbara tuben, ett absolut måste inför de nya trycktestreglerna.


Framöver så kommer alla nya vapen succesivt att utrustas med löstagbara tuber vilket innebär att de tillverkare som fortfarande kör med fasta tuber bör uppdatera sina konstruktioner, exempelvis då BSA och Daystate.


Vidare så har man en full shroud, viktigt för USA-marknaden, liksom att man anammar FXs koncept med lättare hammare, här då tillverkad av titan. När man ändå kör uppdateringen så passar man också på att förenkla stocken med de nu ack så vanliga laseretsningarna istället för en riktig nätskärning. Huntsman är ju trots allt Daystates budgetvapen, i relativa termer.


Troligtvis så kommer dock inte priset att sjunka utan pengarna här kommer förmodligen att få agera marginalförstärkare hos Daystate.


Bortsett ifrån Daystate så var jag idag i kontakt med en entusiast som ville köpa en BSA R10 från BAR och fick då följande svar:


"Sorry but BSA won't supply at 10 joules, because they want to protect their export markets. "

Mycket tråkigt och helt i strid med EUs princip om fri rörlighet för varor och tjänster. Det BSA gör här är helt enkelt att man bedriver en protektionistisk politik där man försöker snedvrida konkurrensen och gynna specifika nationella handlare på bekostnad av frihandelsprincipen. Själva poängen med EU och den fria handeln är ju att vi som konsumenter ska kunna göra våra inköp precis var vi vill inom EU utan att företag ska bedriva kartellverksamhet eller på andra sätt försvåra den fria handeln.


Min fråga till importören - Fondprodukter i Sverige - är helt enkelt, hur kan ni sätta ert anseende på spel igenom att acceptera att er affärspartner beter sig på ett så oetiskt sätt?


Klarar inte Fondprodukter av konkurrensen med andra aktörer i England så betyder det endera att man antingen har fel pris eller att man inte kan leverera ett mervärde som rättfärdigar ett högre pris.


Frågan är vilket?

Av Johnny Ottosson - 2 juni 2013 10:00


 

Vad skiljer kaliber 25 ifrån kaliber 22?

 


  FX Airguns Elite .25


Då o då så får jag frågan varför man har "behov" av ett PCP med kaliber 25. Huvudanledningarna är oftast tre; man bedriver jakt i någon form, man pysslar med skytte över långa avstånd eller man är road av lite mer destruktiv plinking..


Exakt hur det sistnämnda kan se ut kan man tydligt se i den video som jag gjorde tidigare under dagen och här kan också den fantasifulle lätt föreställa sig hur väl kalibern fungerar även vid jakt. På Fuxerna SG så har någon hängt upp två improviserade snurrmål. Ett av dem utgörs av en rejält grov och tung cirkulär stålplatta fasthängd i en frigunga. Jag satte kameran (mobilen) där och sköt fyra skott, samtliga träffade men den ena träffen snuddade bara eftersom jag sköt på målet när det var i gungning. Precis efter träffarna kan man tydligt se på videon var på målet som träffarna tog.Den tunga metallplattan flyger som en vante!


Vidare så roade jag mig även med att lägga ett par skott på det lite tunnare målet, en fyrkantig platta av lite klenare plåt. Här räckte det med ett par-tre skott innan jag förstod att det hela var på väg att gå över styr och det kan ju vara en smula oartigt att lämna banan med perforerade plåtar efter sig..


  Rejäl böjning här, 900 fps med King...

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2013 10:00 

Är Air Arms PCP vettiga köp?

 

 

 

Något att satsa på?
Då ämnet har kommit upp på våra två forum de senaste dagarna så tycker jag att det känns intressant att reflektera lite över så dagens inlägg blir min egen personliga syn på detta fabrikat, dess förtjänster och tillkortakommanden.


Air Arms tillverkar vapen med hög finish och känsla av kvalité till mycket attraktiva priser. Fokus ligger på vapen för den inhemska marknaden med deras nationella effektbegränsning på 12 fpe. De saluför dock några versioner och även enstaka specifika modeller avsedda för högre effekt. Tekniken är beprövad och i vissa fall rentav gammaldags, sammansättningskvalitén är mycket god och de komponenter som man köper in utifrån är av hög kvalité och välkända fabrikat, exempelvis Lothar-Walter och Minelli.


De konstruktivt största tillkortakommanden som man har är valet av tryckkärl skapade av enklaste tänkbara hydraulrör. Detta är naturligtvis ingen bra lösning men det håller ner prisbilden och om användaren bara är medveten om vad han köper och tar på sig ansvaret att hålla koll på eventuell rost och dess framfart så kan lösningen ändå vara acceptabel, i relation till prisbilden. Man bör dock undvika att handpumpa dessa vapen och i synnerhet inte med lågprispumpar.


Då produktionen är präglad av vapen för 12 fpe så är teknologin runt sortimentet high-performance inte speciellt välutvecklad. Större ventiler, tyngre hammare och längre lufttuber förefaller vara Air Arms patentlösning för de högre effekterna och kraven på dessa hos exportmarknaderna. Deras mest intressanta modell torde vara den udda TC med sina dubbla lufttuber. Förutom en iögonfallande design så är dessa tuber av aluminium, riktigt bra! Mindre bra är dock balansen då dessa smala och långa tuber gör vapnet en smula framtungt. Två smala tuber sida vid sida ÄR inte den bästa metoden för att vinna större volym men man får onekligen en unik look.


Detta är utan tvekan den modell som jag själv hade valt i AAs FAC-sortiment.


Effektmässigt sett så är dessa vapen inga direkta kioskvältare. Energinivåerna är måttliga, vilket iofs inte behöver vara någon nackdel men de flesta köpare som tar ut en licens tenderar till att exempelvis önska runt 40-50 fpe hos kaliber 25 snarare än AAs utfästa nivå av blott 35 fpe. Normalt sett så brukar ett modernt PCP leverera runt 30-35 fpe med kaliber 22 och, som sagt, runt 40-50 fpe för kaliber 25. Här ger AA 28-30 fpe hos kaliber 22 och maxar sedan ut vid runt 35 fpe med kaliber 25. Anledningen till detta är troligtvis att man använder korta 20 tums pipor och då bör man hålla ner effekten lite för att inte spridning och luftförbrukning ska skena iväg till helt oacceptabla nivåer. Air Arms har ju tonvikten i sortimentet lagt på 12 fpe och deras FAC blir därför lite av en biprodukt. Modellernas förhållandevis små tuber ger också få skott på fyllningen och man måste därför fylla om relativt ofta. Riktiga flasktuber saknas helt i deras lineup.


Om man däremot vill köpa ett vapen på 12 fpe, för exempelvis våra tävlingar, så är AAs sortiment betydligt starkare. Deras 400-serie (enkelskott) är mycket prisvärda och helt jämförbara med BSA. AA ger här lite bättre finish/passning men känns lite mindre brittiska (LW-pipa etc). Bra och prisvärda vapen, men tänk på att kontrollera och vårda lufttuben (vilket också gäller för BSA). Utmärkta val för våra FT-tävlingar.


För lite mer rekreativt skytte eller till och med skyddsjakt så finns 410-serien, också den i en uppsjö av olika detaljutföranden. Här får man ett enkelt och pålitligt magasinsystem som tyvärr manövreras med ett ålderdomligt repeterhandtag vars formgivning för tankarna till dörrhandtaget hos en Volvo PV eller ett gammalt amerikanskt kylskåp. Även här är 510-serien med sin moderna sidelever att föredra. Stjärnan i 12 fpe sortimentet är också här TC med sina dubbla lufttuber men detta är ett lätt klunsigt vapen och det känns kanske inte lika rätt vid såpass måttlig effekt som bara 12 fpe?


Sedan några korta ord om Air Arms Target-modeller. Flaggskeppet är den tyvärr ack så olycksdrabbade EV-serien med sitt ständiga regulatorkrångel. IMHO så är detta en modell som bara är att undvika. Ett roligt alternativ är MPR, som baserar sig på den mekaniskt sundare 400-plattformen, dessvärre även här med krombygeln längst bak på lådan.


Lilla 200-serien är egentligen en CZ så den ska jag förbigå med tystnad den här gången, det finns redan enormt med material om den här juvelen här på bloggen.


Sammanfattningsvis så är Air Arms starka på 12 fpe men inga direkt heta val för högre effekter. Det är prisvärda vapen byggda runt en äldre teknologi och med all rätt storsäljare i England. Här i Sverige så förblir de till stora del udda val eftersom inhemska FX ligger närmare i pris liksom har sin tonvikt placerad mot vapen på full effekt, något som de flesta köpare trots allt tenderar till att prioritera när licensen väl är ordnad och plånboken öppnad.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se