Airpang

Direktlänk till inlägg 29 juni 2013

En svensk legend - Made in England del 6

Av Johnny Ottosson - 29 juni 2013 12:00


 

Varierande effekter och en usel packningsteknik

 

 

Original packning till höger, en modern packning till vänster...


Så fort jag redovisade effekten hos min egen Tracker så kom naturligtvis ett flertal rapporter som alla intygade att deras Trackers gav helt andra (läs, högre) effekter än min och självfallet så undrar man ju varför? Som konstruktion sett så har Trackern mycket som talar mot den när det gäller att få god skjutbarhet och vettig effekt.


Talar mot hög effekt


Kort slaglängd

Smal cylinderdiameter

Läckage från laddtapp

Uselt utformad packning


Talar mot vettig skjutbarhet


Tung pistong

Pistongvikt

Usel packning

Laddtappsladdning

Funktionslös fjäderguide


Hur uselt det hela är kan man lätt förstå om man jämför med ett såpass litet och nätt fjädervapen som en vanlig Diana 34. Med kaliber 22 så ger den här lilla brytbössan lätt ca 200 mps med kaliber 22 och 14.30 gn. Det är en nivå som inte Tracker når, helt oavsett vad en enskild ägare kan påstå.


Så, varför då den så varierande effekten?


Jo, detta beror då på effekten av den första generationens syntetpackningar. Webley var tidigt ute och satsade på en relativt hård PFTE-packning. Tanken här var att få en packning som var enkel att montera vid tillverkningen och som formade sig självt efter det unika vapnets specifika inre dimensioner. På detta sätt så kunde man slippa att hona cylindern inuti, vilket som regel krävdes för den tidigare typen av läderpackningar, samtidigt som syntetmaterialet gav lång teknisk livslängd. Billigare att tillverka alltså och en förväntat lång livslängd.


Tanken var att förse vapnet med en lätt (relativt sett) undersize packning, när packningen sedan slogs i botten av cylindern tillräckligt många gånger så "plattade" den ut sig och tätade då perfekt (teoretiskt sett). För att detta skulle fungera så krävdes dock en relativt tung pistong. Kruxet var att då de inre dimensionerna var begränsade och då man ville pröva sin tanke med "flytande" fjäderguide så kunde man inte ha hur klunsig pistong som helst och då valde man istället en lös pistongvikt ("tophat"). Denna guidade fjädern till viss del, ifrån andra ändan, samtidigt som den ökade pistongens vikt och massakrafter så att packningen "smetades" ut på ett effektivare (snabbare) sätt. För att inte packningen skulle bli alltför deformerad så backade man upp den med en "packningsdämpare" som en separat "extrapackning" direkt bakom själva kompressionspackningen.


Det är den här konstruktionslösningen som gör att olika exemplar av Trackers ger såpass olika effekter. Man har varierande inre dimensioner och de vapen som har skjutit mycket tenderar också att ge lite högre effekt än de vapnen som (relativt sett) har öppnats ofta. Det är också oerhört viktigt att en packning inte rispas eller skadas vid packningsbyte då man inte har "så stora marginaler". Här ser vi också förklaringen till "idiotlösningen" med tung pistong och därtill en pistongvikt, vilka båda ger stora massakrafter och otroligt hård rekyl i förhållande till effekten. Rekylen blev faktiskt så hård så att man efter tillverkningen av prototyperna blev tvungna att låta montera in en grov metallcylinder på cylinderns undersida som säkrade nedåt i stocken så att inte stockskruvarna skulle snäppa av i epidemisk takt.


Så, hur löser man detta?


Det bästa är att man pistongkonverterar. Pistongen kapas lite och på dess nya topp monteras en modern packning typ parachute, en mycket mjukare packning som tätar mot cylinderns insida igenom sin "suddigummikaraktär" snarare än på grund av att den bankas platt av en bautatung pistonganordning. Korrekt insvarvad så kommer den packningen att täta perfekt i det unika vapenexemplaret samtidigt som den luftkudde vilken nu istället byggs upp framför pistongen kommer att bromsa pistongen (o minska rekylen) ordentligt. Luftpulsen som driver av diabolen kommer nu att skapas av en luftkudde som pistongen driver framför sig snarare än av en snabbare och brutalare luftsnärt milisekunden innan pistongen drämmer in i transferportsväggen med den gamla tekniken. Självfallet så utelämnar man också pistongvikten här, för att minska massavikten ytterligare (den behövs ju inte längre).


Med en sådan perfekt tätning så kommer man att kunna lägga sig precis på gränsen till vad en Tracker klarar av rent konstruktivt sett, samtidigt som att rekylen minskar till en nivå i paritet med HW30S!


För min egen del så har jag dock mött på två problem på vägen, därav den låga effekten på mitt exemplar. Tydligen så är min vapenindivid en smula oversize så packningen jag prövar, vilken gav betydligt högre effekt i ett annat vapen, läcker alltså sålunda varpå en hel del effekt försvinner. Dessutom så är slagfjädern för Trackern avsedd för att driva en tung pistong och därför förhållandevis styv och grov. När man byter packningsmetodik så måste man alltså även byta slagfjäder till en mjukare dito som harmoniserar bättre med den effektivare tätningen.


I nuläget så har jag alltså fått ner rekylen märkbart, dock inte så mycket som jag önskar, vilket har ökat skjutbarheten märkbart, dock så har jag för lite effekt eftersom packningen inte tätar tillräckligt bra. Jag ska därför försöka få fram en bättre avpassad packning av den nya typen och därefter så ska jag se om min fjäder duger eller om den också måste ersättas för att bössan ska bli som jag önskar.


Projektet rullar alltså vidare framöver, även om rapporterna kan dröja på lite mellan varven...



 
 
Ingen bild

gubbe

29 juni 2013 16:59

Trevlig läsning Johnny. Sen kanske jag inte håller med om riktigt allt du skriver men jag blir gärna överbevisad, så jag väntar med spänning på resten.

Johnny Ottosson

29 juni 2013 23:15


Se det som ett sundhetstecken - jag är ju en kontroversiell jävel, you know...

;-)

 
Ingen bild

PeterÅ

29 juni 2013 16:59

Ja,tänk så olika man kan tycka om saker och ting.Jag för min egen del köper inte något av negativismen över Trackern.Ptfe packningen har fungerat utmärkt under nästan 25 år,har aldrig öppnat bössan,bara ett par droppar Ballistol en gång om året.Hastighetsmässigt ligger den på samma nivå nu som då 580fps med Eley grand prix kulor.Inget läckage kring laddbulten(den är inpassad individuellt för alla Trackers.Webley i Birmingham kunde sina saker och jag har alltid haft stor respekt för deras kvalitètsvapen och kunnande och jag har aldrig blivit besviken på något av deras vapen,ej heller Tracker.Men som sagt,det är bra att alla får ha sin egen åsikt om saker och ting,och vad gäller min åsikt så är den orubblig.Ett härligt luftgevär att skjuta med,bra precision samt lagom energi (pre92).Dessutom ett luftgevär där man får igen pengarna man lagt ut +lite till för detta är samtidigt ett kommande samlarvapen,det är jag säker på.

Johnny Ottosson

29 juni 2013 22:43

Man kan ju tycka bra om en modell trots att man ser dess tillkortakommanden.

I fråga om Trackern så är det en legendarisk modell, iaf här i Sverige, eftersom så många entusiaster kan relatera till den samt att den uppvisar en finish på en nivå som känns främmande för dagens luftvapenproduktion.

Den ÄR alltså redan ett samlarvapen, snarare än ett kommande sådant.

Detta sagt så tror jag att ditt vapen har tjänat på att du inte har micklat med det och om man exempelvis bytte packning etc med den så hade den säkert inte presterat lika bra innan den hade blivit inskjuten igen.

Sedan håller jag med om att den har lagom effekt (naturligtvis lite beroende på vad man ska ha den till) men iaf i relation till dess tänkta användningsområde. Jämfört med samtida konkurrenter med samma fysiska format så ÄR den dock klen, detta kan man ju lätt se kalla siffor på med hjälp av en kronograf.

Härlig att skjuta med, javisst, det är än av modellens highlights - den ÄR skön att skjuta med, den känns "rätt" att hantera helt enkelt och har bra ergonomi, även om den är tung med dagens mått mätt.

Kvalitén är acceptabel, men finishen är enastående god (inte att förväxla med varann).

Att saker sedan är inpassade för hand är alltid ett riskområde, människor gör fel - robotar gör det inte. De flesta massproducerade produkter har mindre problem om de är tillverkade av robotar och framställda i CNC-maskiner snarare än om de är handbyggda i ett industriellt tempo.

Sedan så är det en 30 år gammal modell och som sådan så är den naturligtvis tekniskt sett i ett objektivt perspektiv helt underlägsen en modern produkt tänkt för samma användningsändamål, exempelvis BSA Ultra/Scorpion.

Det enda en Tracker kan bjuda mot där är finish och känsla.

I fråga om vikt, praktisk precision, anslagsenergi, hanterbarhet osv så är den helt akterseglad.

 
Ingen bild

PeterÅ

1 juli 2013 13:25

Jovisst har du rätt i att det finns luftgevär med bättre precision,jag har både ett Walther LGV från 60-talet och ett Feinwerkbau300 från 80-talet och precisionen från dom bössorna är det nog inte många andra bössor som slår,givet att avståndet inte är för långt och att det är fjäderbössor vi talar om.Nu är det ju så att man köper nog inte ett Webley Tracker för precisionens skull utan mer för att kunna plinka och ha roligt med det,alltså skojskytte.Skulle det sedan vara så att du ser en kråka käka på en andunge eller smaska i sig andägg för att ta ett exempel,så tror jag nog att du är bättre utrustad med ett Tracker .22 som iallafall sprider mindre än en 5-krona på 30meters håll givet att du använder rätt kulor.För mig är även känslan av valnötskolv och ett robust kort gevär viktigt,ungefär som utmärkta FXT12 som jag är sååå nöjd med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards