Airpang

Direktlänk till inlägg 25 juni 2013

En svensk legend - Made in England del 5

Av Johnny Ottosson - 25 juni 2013 20:00


 

En Guide i tillvaron..


  En fjäderguide från Webley, denna från en Eclipse. Trackerns ser likadan ut, minus foten till höger i bild..


En gång i tiden när jag sålde gräsklippare så träffade jag inte sällan på kunder som ville "byta tändstift" på sin gräsklippare och ibland även - i bästa fall - byta olja. Däremot så mötte jag ganska sällan på kunder som ville byta luftfilter. En smula förbluffande då jag ibland kunde hitta veritabla grästovor under luftfilterkåporna ifrån maskiner som bokstavligt talat nästan bara gick på bensin allena.


Vad har då detta med luftgevär och Webley Tracker att göra?


Jo, precis som att gräsklipparägaren "visste" att man ofta behövde byta tändstift och ibland byta olja så fanns det ingen tanke på något av det mest väsentliga, i det fallet ett luftfilter. En del luftvapenägare tillämpar nämligen samma tankesätt på sina fjädervapen, ja naturligtvis inte ni entusiaster som läser bloggen - men en hel del "vanligt" folk (krutskyttar, nybörjare etc). Man har alltså en stor medvetenhet om att man bara "måste" byta slagfjäder stup i kvarten, liksom att packningar är betydelsefulla och också erfodrar byte ibland. Däremot så har man helt missat det viktiga med dagens tema - fjäderguiden.


De flesta fjäderluftgevär med en konventionell spiralslagfjäder i stål har också en fjäderguide och Webley Tracker är naturligtvis inget undantag ifrån detta. Den har alltså också en guide, om än en mycket udda sådan. Av någon outgrundlig anledning så valde Webley & Scott ett mycket udda arrangemang på dessa modeller, en innovation som man kallade för "Silent Spring Technology". Som den sanna brittiska traditionen bjuder så var det även här bara ett klatchigt namn på en konstruktionslösning som är mer onödigt komplicerad och tekniskt sett sämre än de mer konventionella motsvarigheterna ifrån övriga tillverkare.


  En typisk guide Standard 1A, denna från Webley Jaguar men samma typ används också av ex HW


Om man studerar bakstycket på en Tracker så ser man snart att insidan av detsamma har en fördjupning. I den här fördjupningen så vilar en "Damping Disc", vilket är benämningen på en gummiartad hårdplastskiva. Den här komponenten motsvarar/ersätter "foten" hos en normal fjäderguide. Själva "guidekroppen" ligger helt lös inuti slagfjädern! Tanken var att den "flytande" guidepinnen skulle kunna röra sig längs hela fjäderns insida och där arbeta igenom hela fjäderns längd. Tjena!


Som ni säkert vet så har vi guider i fjädervapnen av en lång rad viktiga anledningar, där de främsta torde vara att dämpa slagfjäderns ocillation när fjädern dekomprimeras ("fjädrar ut") i skottögonblicket, liksom att hjälpa fjädern att slå så rakt som möjligt med kortast tänkbara locktime ("slaglängdshastighet").


  Guiden som en solid stång vilket utgör en fast del av bakstycket, detta ex ifrån en Gamo


Här har man igenom åren prövat och tillämpat mängder av olika material, utformningar och konstruktionslösningar - en del bättre, de flesta sämre. Den vanligaste lösningen är att man har en rörguide av metall, ibland tillverkad i ett enda stycke med guidefoten som en komplett enhet men oftast bara av pressad plåt med en lös fastpressad bricka som fot. En riktigt enkel lösning är de guider som består av en simpel metallpinne som sticker in i fjädern som en förlängning av själva bakstycket, som en ihopgjuten del av detsamma. Den här lösningen finns hos bland annat Webley Vulcan och Feinwerkbau Sport.


Tyvärr så har (den i praktiken obefintliga) guiden hos Webley Tracker inte glatt någon. Att guidekroppen skulle kunna flyta med inuti fjädern och ständigt dämpa där dämpning för ögonblicket bäst behövs är en tankebana som dessvärre fungerar betydligt bättre i teorin än i verkligheten. En hel del Trackers är därför onödligt twaangiga. Dämpbrickan fungerar dock bättre eftersom den sitter fixerad i botten av bakstyckets fördjupning där den dämpar fjäderns slagrörelser i längsled på ett fullt acceptabelt sätt. För att få en Tracker att fungera bättre och framför allt twaanga mindre vid skott och inte raspa vid anspänning så är en ny bra guide ett absolut måste - en mycket viktig komponent.


Min lösning blev att låta en kompetent luftvapensmed måttsvarva en skräddarsydd guide av syntetmaterial, helt optimerad för just min Trackers slagfjäderval.


  En specialtillverkad guide för min egen Webley Tracker


Mitt val blev alltså en specialtillverkad guide, skapad ifrån de mått som just mitt vapen har. Guiden är synnerligen tight och detta är en nödvändighet då diametern på fjädern tenderar till att öka lite när fjädern komprimeras. Guidefoten är precis så stor att den går in i bakstyckets cirkulära fördjupning samtidigt som den är bred nog för fjädern att få lagom plats så att ingen del av fjäderns nedre yta vidrör bakstycket.


En bra guide är mycket viktig, det är näst packningen (mer om detta framöver) den absolut viktigaste delen av den inre mekaniken hos ett fjädervapen. Alltså - hellre en kass fjäder runt en bra guide än tvärtom! Desto mer frapperande att tillverkarna glatt offrar många av en bra guides viktiga egenskaper på lönsamheten och masstillverkningens altare. Inget annat, förutom pistongpackningen, förändrar ditt vapens karaktär mer än en bra guide. Överse därför inte på valet av guide, detta är en komponent som måste väljas med omsorg och helst specialtillverkas efter just den unika vapenindivid däri den ska arbeta.

 
 
Ingen bild

PeterÅ

26 juni 2013 17:07

Hej Johnny!
Jag har inte märkt någon vidare "tvang" i mitt Tracker trots att jag skjutit ganska mycket med det.Tror personligen att ett sådant företag som W&C hade monterat en sådan fjäderguide som du gjort om man hade tyckt det var nödvändigt.Det är något visst med Tracker som är svårt att sätta tummen på och det gäller i synnerhet storebrorsan Eclipse i kaliber .25 som är en verkligen potent bössa.Min Tracker gör enligt kronografen 180m/s och detta med originalfjädern från 1989,närmare 15joule alltså.

 
Ingen bild

Silwer

27 juni 2013 21:17

En Eclipse .25 har jag med, ger runt 24-25j, dvs rätt lite iom storleken, men aldeles lagom annars.
Om man tänker kraxfågeljakt och så, lättskjuten, men gårinte att försöka ta mer effekt ur, de blir som en trasig cykelpump med kraftigare fjädrar.

Det är mao ingen magnumbössa, men Webley släppte ju Patrioten, king of the hill än idag senare.

Samma fjäder sen 89 och 15j, det var inte dåligt det får jag säga.

 
Ingen bild

kj

28 juni 2013 12:28

patrioten skulle ju vara fint och äga i kal 25,men en tung jobbig och spänna bössa,är alldeles för dyr,folk begär vansinnes priser,fortfarande är gamla och även meteoren efter gamo köpt in tillverkningen,min favorit i kal 22,har en bössa i kal 177 en gamo studzen,skjuter underbart,gamla system jeffreis i den,+en fin ådrad bokstock,mina två favoriter i fjäder.

 
Ingen bild

Silwer

29 juni 2013 18:51

Jo det är ju en rejäl åra, men jag anser att den är tuffast ännu av fjädervapnen, Hatsans kopior blev aldrig lika bra bygda trots att de ju köpte W&S, en dele lyckades de förbättra med att ta trycket från Webley osv men nä se når inte fram till den en bössa som är 20 år snart ens.

Dyra och särskilt som .25, oftast på licens då de inte fins som pre-92.

Nån dag kanskw man hittar en för rätt pris.

FÖ den har inte några konstigheter med pipan för sig av nån anledning, mne detta behölls på de andra i samma tid.

Johnny Ottosson

29 juni 2013 23:59

Själv så har jag aldrig gillat Patrioten, den är stor och tung, rå att skjuta dessutom.

Måste man ha en megafjädersmälla så skulle jag alla gånger ta en Eliminator eller en JW80 i första hand..

 
Ingen bild

Silwer

30 juni 2013 01:42

Fram med lädret bara de kostar ju flera ggr vad en Patriot nånsin gjort.

Jämför mot andras idag sk magnumvapen och tänk igen.

Eliminatorn är ju inte slug i hög effekt den funkar ju inte ens, ok den kan ge sin effekt men ingen violl skjuta med den.

JW80 är inte serietilverkad, köp loss en sån eller välj en PCP säger jag.

Nä atrioten är iaf folkets kung på den här tronen ännu, tyrots allt kan du skjuta träffbilder med den som har nån betydelse.
Och 40J

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards