Airpang

Direktlänk till inlägg 19 juni 2013

En svensk legend - Made in England del 2

Av Johnny Ottosson - 19 juni 2013 21:30


 

En klassisk Tracker med 2010-talets teknik...


  Modern teknik från 2010-talet i ett tidlöst vapen...


I bilvärden så förekommer det ibland Pro Tourers, alltså klassiska (oftast amerikanska) bilar som utrustas med modern teknik under sitt klassiska skal. Här sätter man in moderna motorer, modern elektronik och slutligen även moderna, stora, fälgar i tidlösa bilar från 50/60-talet.


Jag har lekt lite med tanken och vad skulle resultatet bli om man tillämpade samma tankegångar på ett klassiskt fjäderluftgevär?


  Stocken var den första delen som blev färdig, honungsgul med sidenmatt yta..


Sagt och gjort, weapon of choice blev en Webley Tracker. Detta på grund av att modellen ÄR en tidlös vacker klassiker lika mycket som den allmänt anses vara en riktig surhink att skjuta med. Måttlig anslagsenergi och begränsad praktisk precision brukar vara ungefär vad man i bästa fall får ut ifrån en Tracker. En annan fördel med just den här modellen är att den är gravt övervärderad på marknaden och det gör att man lätt kan få "pengarna tillbaka" eller i alla fall en relativt måttlig förlust jämfört med om man plöjer ner mängder med pengar i exempelvis en samtida Gamo 361 etc.


  En vacker och livfull stock som nu saknar minsta lilla rispa, notera nya vita skivor till bakkappa/pistolgrepp..


Sagt och gjort, en Tracker har nu rivits i sina minsta beståndsdelar, nya komponenter har köpts in som NOS/NIB samtidigt som en duktig entusiast har fått reblånera vapnet. Valnötsstocken renoveras också och som kronan på verket så utrustas vapnet med en helt ny drivkälla som är optimerad av en duktig och namnkunnig luftvapensmed med komponenter som man inte kan köpa direkt från hyllan precis..


Alla delar är nu samlade, nu återstår den roligaste delen - att återmontera, injustera och inte minst provskjuta vapnet i sitt kompletta och färdiga tillstånd. Det kommer alltså att bli en mycket trevlig midsommarhelg.

 
 
Ingen bild

Silwer

19 juni 2013 21:56

Hehehe, nu har nostalgin stigit dig åt huvudet.

Men ok trots att en sån enorm mängd eneheter ännu finns på marknaden betalar folk skräckinjagande priser för dem ännu.

Hoppas attdet blir som du tänkt, synd iofs att du inte sköt nåt före så du direkt kunde jämföra.

För här är det ju precisionne man vill ha, kanske lite mer effekt om det kan gå utan att den blir bråkig.

Typ 12fpe vapen för fjäderklassen då 10-16J är samma klass nu.

Det är ju lite roligare att skjuta med nåt antikt där:-)

Johnny Ottosson

19 juni 2013 22:53

Jag HAR skjutit en hel del med den innan..

Liksom övriga Trackers, jag har ju ägt ett gäng av dem igenom åren.

 
Ingen bild

Golle

19 juni 2013 22:00

Riktigt fin yta du fått till på stocken.
Ligger helt klart några timmar bakom den ytan.
Det är tacksamt walnötsträ i gamla Webley bössor, och med rätt behandling går det att få till dom riktigt bra.

// Golle

Johnny Ottosson

19 juni 2013 22:54


Jo, jag var helt överväldigad själv och det var huvudskälet till att jag valde just det exemplaret.

 
Ingen bild

kj

19 juni 2013 22:20

ska bli intressant och se vad du stoppar i cylindern,kanske en gasfjäder? ja har ju min gamla tracker från 1987 kal 22,som ja inte använt på minst 10år,aldrig helt isärplockad,fixat lite med avtrycket som var kass original,inte mycke bättre nu,men behållt den av nostalgi känslan,visst är dom snygga,men min bsa meteor kal 22 skjuter mycket mycket bättre.

 
Ingen bild

Superbee

19 juni 2013 22:23

Det sämsta med trackern har du dock kvar, pipan i 5,6 mm.
Men med rätt ammo kanske den kan skjuta ok?

Johnny Ottosson

19 juni 2013 22:59


Jag tror inte att man ska fixera sig så mycket vid just pipan, med en drivkälla som är i ordning så tror jag att den pipan kan leverera helt fullgod praktisk precision.

Vi ska i kommande inlägg analysera Trackerns drivkälla i detalj, komponent för komponent.

 
Ingen bild

Silwer

19 juni 2013 22:25

Jo det är pga det han ska ändra innehållet, en del är nöjda som sagt ,men många upplever att det inte är nog precision för tavelskytte så att säga.

Jag trro att det blir mer avancerat än bar en gasfjäder :-)

 
Ingen bild

PeterÅ

21 juni 2013 09:54

Trackern är ju lite speciell både till utseende och med den korta pipan,men jag tycker att det är fel att klaga på precisionen.Mitt Tracker deluxe .22 från 1989 sprider ungefär en enkrona på 20 meter med stöd och jag håller alla kulorna inom det svarta på en luftpistoltavla på samma avstånd utan stöd,trots det hårda trycket som går att vänja sig vid.Detta är vad jag väntade mig när jag köpte Trackern och jag är helt nöjd med det.Vapnet är helt orört när gäller packningar och slitdelar vilket talar för hög Brittisk kvalitè "nej nu börjar jag låta som Dahlman tror jag" men vad jag menar är att vill man ha extrem precision så finns ju alltid gamla Walther LGV och Feinwerkbau 300.Man kan ju ta jämförelsen med ett Winchester 9422xtr bygelrepeter med god precision och ett Anschutz tävlingsgevär med superprecision (vilket är roligast att plinka med)det är också en aspekt att väga in enligt min mening.Sedan är det nog så som du säger Johnny att andrahandsvärdet kommer alltid att vara högt på Trackern pga dess unika utseende.

 
Ingen bild

kj

21 juni 2013 10:05

rätt som peter Å säger,kan ju tala om att jag använde min tracker på 80talet, till och skjuta skator kråkor mm,det var som gjort för de,ps är preskiberat nu ds

 
Johan

Johan

21 juni 2013 10:20

Det här var ett intressant projekt!

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

nonaim

22 juni 2013 12:00

Du drar ner mig i träsket igen...

Mycket intressant projekt; ska bli väldigt intressant att se slutresultatet och vägen dit.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards