Airpang

Direktlänk till inlägg 1 juni 2013

Air Arms idag..

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2013 10:00



 

Är Air Arms PCP vettiga köp?

 

 

 

Något att satsa på?




Då ämnet har kommit upp på våra två forum de senaste dagarna så tycker jag att det känns intressant att reflektera lite över så dagens inlägg blir min egen personliga syn på detta fabrikat, dess förtjänster och tillkortakommanden.


Air Arms tillverkar vapen med hög finish och känsla av kvalité till mycket attraktiva priser. Fokus ligger på vapen för den inhemska marknaden med deras nationella effektbegränsning på 12 fpe. De saluför dock några versioner och även enstaka specifika modeller avsedda för högre effekt. Tekniken är beprövad och i vissa fall rentav gammaldags, sammansättningskvalitén är mycket god och de komponenter som man köper in utifrån är av hög kvalité och välkända fabrikat, exempelvis Lothar-Walter och Minelli.


De konstruktivt största tillkortakommanden som man har är valet av tryckkärl skapade av enklaste tänkbara hydraulrör. Detta är naturligtvis ingen bra lösning men det håller ner prisbilden och om användaren bara är medveten om vad han köper och tar på sig ansvaret att hålla koll på eventuell rost och dess framfart så kan lösningen ändå vara acceptabel, i relation till prisbilden. Man bör dock undvika att handpumpa dessa vapen och i synnerhet inte med lågprispumpar.


Då produktionen är präglad av vapen för 12 fpe så är teknologin runt sortimentet high-performance inte speciellt välutvecklad. Större ventiler, tyngre hammare och längre lufttuber förefaller vara Air Arms patentlösning för de högre effekterna och kraven på dessa hos exportmarknaderna. Deras mest intressanta modell torde vara den udda TC med sina dubbla lufttuber. Förutom en iögonfallande design så är dessa tuber av aluminium, riktigt bra! Mindre bra är dock balansen då dessa smala och långa tuber gör vapnet en smula framtungt. Två smala tuber sida vid sida ÄR inte den bästa metoden för att vinna större volym men man får onekligen en unik look.


Detta är utan tvekan den modell som jag själv hade valt i AAs FAC-sortiment.


Effektmässigt sett så är dessa vapen inga direkta kioskvältare. Energinivåerna är måttliga, vilket iofs inte behöver vara någon nackdel men de flesta köpare som tar ut en licens tenderar till att exempelvis önska runt 40-50 fpe hos kaliber 25 snarare än AAs utfästa nivå av blott 35 fpe. Normalt sett så brukar ett modernt PCP leverera runt 30-35 fpe med kaliber 22 och, som sagt, runt 40-50 fpe för kaliber 25. Här ger AA 28-30 fpe hos kaliber 22 och maxar sedan ut vid runt 35 fpe med kaliber 25. Anledningen till detta är troligtvis att man använder korta 20 tums pipor och då bör man hålla ner effekten lite för att inte spridning och luftförbrukning ska skena iväg till helt oacceptabla nivåer. Air Arms har ju tonvikten i sortimentet lagt på 12 fpe och deras FAC blir därför lite av en biprodukt. Modellernas förhållandevis små tuber ger också få skott på fyllningen och man måste därför fylla om relativt ofta. Riktiga flasktuber saknas helt i deras lineup.


Om man däremot vill köpa ett vapen på 12 fpe, för exempelvis våra tävlingar, så är AAs sortiment betydligt starkare. Deras 400-serie (enkelskott) är mycket prisvärda och helt jämförbara med BSA. AA ger här lite bättre finish/passning men känns lite mindre brittiska (LW-pipa etc). Bra och prisvärda vapen, men tänk på att kontrollera och vårda lufttuben (vilket också gäller för BSA). Utmärkta val för våra FT-tävlingar.


För lite mer rekreativt skytte eller till och med skyddsjakt så finns 410-serien, också den i en uppsjö av olika detaljutföranden. Här får man ett enkelt och pålitligt magasinsystem som tyvärr manövreras med ett ålderdomligt repeterhandtag vars formgivning för tankarna till dörrhandtaget hos en Volvo PV eller ett gammalt amerikanskt kylskåp. Även här är 510-serien med sin moderna sidelever att föredra. Stjärnan i 12 fpe sortimentet är också här TC med sina dubbla lufttuber men detta är ett lätt klunsigt vapen och det känns kanske inte lika rätt vid såpass måttlig effekt som bara 12 fpe?


Sedan några korta ord om Air Arms Target-modeller. Flaggskeppet är den tyvärr ack så olycksdrabbade EV-serien med sitt ständiga regulatorkrångel. IMHO så är detta en modell som bara är att undvika. Ett roligt alternativ är MPR, som baserar sig på den mekaniskt sundare 400-plattformen, dessvärre även här med krombygeln längst bak på lådan.


Lilla 200-serien är egentligen en CZ så den ska jag förbigå med tystnad den här gången, det finns redan enormt med material om den här juvelen här på bloggen.


Sammanfattningsvis så är Air Arms starka på 12 fpe men inga direkt heta val för högre effekter. Det är prisvärda vapen byggda runt en äldre teknologi och med all rätt storsäljare i England. Här i Sverige så förblir de till stora del udda val eftersom inhemska FX ligger närmare i pris liksom har sin tonvikt placerad mot vapen på full effekt, något som de flesta köpare trots allt tenderar till att prioritera när licensen väl är ordnad och plånboken öppnad.

 
 
Ingen bild

Silwer

6 juni 2013 00:02

Rätt bra sammanfattat faktiskt Johnny, för så är det, de är måttlöst populära i UK helt enkelt.
Dock har ju Hurricane tex rätt bra priser på AA, npt som bara för några år sen inte fanns, inget utbud inte rimliga priser.

De flesta av deras 400 och 500or klrarar iaf 40j, men visst .25 är inte på tapeten och EV2 som nu är nedlagd blev trots 4 versioner aldrig fri från problem.

Jag hoppas detta inte ska förfölja den kommande 900 modelen som sja bli ersättaren.

EV2 ägarna kommer alla trots att de slantat för toppgrejir få öppna plånboken för en ny Korick regulator, för annars är livslängden helt slumpmässig.

AA har väldigtveleganta vapen, filosofin his FX ligger inte längre i det alls, och det är ju så att många heller inte bryr sig i sådant.

Kanske r det bra att de är ganska olika tillverkare med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards