Airpang

Direktlänk till inlägg 12 maj 2013

Projekt FT

Av Johnny Ottosson - 12 maj 2013 21:00Mot 12 fpe

 


  Ultran innan strypningen till 12 fpe, blå linje HN Baracuda, röd linje JSB ExactSå, idag började jag injusteringen av min gamla BSA Ultra i syfte att få ner densamma till 12 fpe så att den kan delta i den gamla 10J-klassen. Min Mk I är egentligen en Export-modell som var avsedd för USA och Spanien och därför ställd på 18 fpe direkt ifrån fabrik, eftersom jag har den på licens. Skillnaden mot en strypt Ultra, som exempelvis min 177 Ultra Mk III är följande:


- Grövre transferport, en löstagbar sådan precis som gamla FX2000

- En styvare hammarfjäder, två versioner finns och UK-versionen klipps för 10J

- Justeringen av hammarfjädern, sker med en stoppskruv baktill


Att byta transferport är synnerligen krångligt då själva blocket har en komplicerad infästning till hammarhuset undertill; en av skruvarna som håller ihop paketet sitter nämligen under "rännan" som man laddar diabolen med. Den här rännan är inpressad i blocket och låst med en typ av inkrympt sprint. Transferporten i sin tur sticker upp i själva pipans nederdel så man kan inte bara lossa pipan och dra den rakt ut, såsom på div FX-vapen, utan man måste verkligen separera blocket från hammarhuset.


Som ni förstår så var min målsättning att INTE behöva byta transferport, om det kunde undvikas.


Hammarhuset är enklare, bakstycket sitter med en skruv upptil och en skruv nedtill och när dessa är loss så kan man öppna bakstycket och ta ut hammarfjädern. Mitt på bakstycket så finns det en stoppskruv som man kan ställa hammarens förspänning med. Man flyttar alltså inte hela bakstycket inåt eller utåt som på exempelvis ett vapen från FX Airguns utan justerskruven sköter den uppgiften. Själva justerskruven är sedan täckt av ett löst täcklock.


På vapen med AT så är täcklocket limmat på bakstycket varpå hammarfjäderns justerskruv inte längre kan justeras. Likaså är matarpinnens bakre del ihoplimmad med den främre och då inte matarpinnen kan delas så kan man inte heller komma åt skruven för att lossa bakstycket så att hammarfjädern kan bytas eller hammarhuset delas ifrån blocket.


Jag började med att helt ta bort justerskruven på hammarhusets bakstycket och sedan sköt jag följande fina kurva:


Här är 40 st skott inom 26 fps...


I kalla siffor så blev utfallet på följande sätt:569, 71, 73, 68, 73, 75, 73, 74, 75, 78

577, 79, 79, 83, 85, 86, 88, 85, 87, 86

586, 87, 88, 90, 91, 89, 89, 85, 91, 87

589, 87, 83, 83, 80, 78, 76, 73, 67, 65


Genomsnittet för samtliga 40 skott hamnade på 581 fps vilket motsvarar 177 mps och räknar man energi så handlar det om 11.93 fpe eller 16.17 joule. Det enda "problemet" är de "spikar" jag har uppåt, alltså alla värden över 583 fps - totalt 18 skott utav 40 st som hamnar över 12 fpe. Det högsta värdet blir då 591 fps eller 12.33 fpe.


Nu vet jag inte exakt vilken diabol som kommer att leverera bäst precision men min förhoppning är att det blir någon som är lättare än nyss mätta JSB Exact (t ex RS .22) då lättare diaboler tenderar till att ge lägre ME hos ett PCP och det hade naturligtvis känts bäst att ha samtliga skott under 12.00 fpe.


Problemet är ju rent praktiskt att jag inte KAN ställa ner effekten lägre, inte utan att behöva byta/kapa hammarfjäder och/eller byta transferport. Nästa steg blir nu att testa fram den praktiska precisionen med en rad olika diaboler för att se vilken som prestarar bäst nu med bara 12.00 fpe istället för tidigare 18.00 fpe då HN Baracuda var det överlägsna förstahandsvalet.  
ANNONS
 
Ingen bild

MR

13 maj 2013 11:00

Nu vet jag inte hur det ser ut på en Ultra, men skulle du inte kunna snikstrypa den genom att vrida pipan så att transferporten inte längre linjerar optimalt och på så vis få ner den några fps.

Har använt en pipmuff med 2 olika portar i till min gamla Axsor, funkar fint men den ska absolut inte användas till att strypa från max till min bara som en finjustering av strypningen.

Johnny Ottosson

14 maj 2013 19:15

Transferporten går inte att vrida då den sticker upp i själva pipan.

 
Ingen bild

Silwer

13 maj 2013 19:24

Du mnenar att den inte går utan att strypa transferporten komma ner till 12fpe?

Du vet att strypa den på det sättet är det mest ineffektiva sättet?

Hur stor lufttub har din Ultra?

Finns inget i UK för dessa att funka i licensfritt utförande?80cc

Du kan ju tuna den för start på ett lägre tryck typ 200bar?

Personligen hade jag reguölerat den i stället, men men.

Jag har aldrig gillat de här som fram en rak effektkurva som fan över 30skott ur 200cc eller nåt på 10J
De tycker de har lyckats själv tycker jag det inte håller, brukar tröttna på sånna byggen, man vill väl få ut en tillräkligt bra kurva bara över så mycket skott det går.

 
Ingen bild

Snajper

13 maj 2013 21:23

Problemet med en vekare hammarfjäder blir ju som du vet att den inte öppnar vid högt tryck och då får du färre skott och eftersom du inte kan strypa genom att skruva på pipan pga dysan sticker upp och inte skruva ur tuben och korta slaglängden på ventilen så blir du nog så illa tvungen att byta dysa, men du kan ju testa med att korta slaglängden i hammarhuset eller klenare fjäder och köra på Co2 i 60bar ;) det blir ju ett roligt experiment!

Johnny Ottosson

14 maj 2013 19:16

Det lutar nog åt att jag kapar hammarfjädern lite eftersom jag i full effekt ändå har lite justermån att ta utav.

 
Ingen bild

Silwer

13 maj 2013 21:49

det är ett vapen från UK marknaden det klart det går att få den fungerande i 16J.

Jaga inte en flatline tycker jag utan håll dig inom rimlig avikelse som du inte kan se påverkar ut till 50m bara, thats it.

80cc bör väl ge 50 skott vettigt iaf på en oregulerad dront?

Johnny Ottosson

14 maj 2013 19:17

Den är inte från UK-marknaden, det är en Exportmodell.

 
Ingen bild

Silwer

17 maj 2013 16:56

I grunden är det ju ändå samma modell, eller är nånting i blocket så stort att det inte går att få ner den i effekt?

Nu har ju BSA haft mycket för sig på pcp sidan och det är lite oöverskådligt men exakt vad skiljer den från en 12fpe?

Passar ej de delarna på denna?

 
Ingen bild

evert

21 maj 2013 10:17

Ser for meg at du bør inn i ventilen.
Det finnes en volum restrictor i ventilen på min 12fpe ultra..
Ellers kan det være en ide å se på ventilfjærens forspenn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se